Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Láska prochází žaludkem! I tím psím! 8.díl

Také milujete lívance, vdolky a podobné dobroty? A vaši psi vždy jen mlsně slintají u stolu a nikdy nedostanou? A vy máte špatné svědomí. To nemusíte – upečte jim jejich vlastní! A navíc zdravé! Hlavními surovinami dnes budou sýr a mrkev. Tak zástěry do pasu, dámy a pánové a hurá na to!


Láska prochází žaludkem! I tím psím! 8.díl
Radek Anděl 22.1.2018 1430x Zdraví

Všichni známe situace, kdy nám naši psi koukají mlsně skoro do talíře a my jim samozřejmě nic nedáme, protože to pro ně prostě není vhodné. Třeba takové lívance nebo vdolky! A nám je to pak vlastně i líto, ale nakonec zvítězí přece jenom rozum. Ale co kdyby existovala varianta pro zvířata? A navíc zdravá? To by byla jiná káva! Ale co káva? Vdolečky a lívanečky…

Sýrovo-mrkvové vdolečky   1          

Co budeme potřebovat?

  • 1 šálek hladké mouky
  • 1 šálek celozrnné pšeničné mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 šálek nastrouhaného čedaru
  • 2 větší vejce
  • 1 šálek mléka
  • ¼ šálku rostlinného oleje
  • mrkev dle potřeby

Promícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme sýr a nastrouhanou mrkev, následně rukama dobře propracujeme. V misce důkladně rozšleháme vejce, mléko a olej. Poté nalijeme opatrně k mouce a pořádně promícháme, dokud se vše nespojí. Z těsta vytvoříme malé vdolečky, které vkládáme na pečící papír.

Pečeme v troubě při 200 °C cca 20 – 25 minut. Před podáváním nesmíme zapomenout nechat vdolečky dostatečně vychladnout.

Vegetariánské lívanečky                     

2Co budeme potřebovat? 

  • 1 šálek hrubé mouky
  • ½ šálku nastrouhaného tvrdého sýra
  • ½ šálku vařené mrkve a hrášku nebo jiné zeleniny (brokolice, celer, petržel…)
  • 120g másla nebo margarínu
  • 1 stroužek utřeného česneku
  • mléko

Máslo nebo margarín necháme povolit při pokojové teplotě, případně můžeme nastrouhat na hrubém struhadle, přidáme směs vařené zeleniny, mouku a podle potřeby i mléko tak, abychom všechny ingredience zpracovali v kompaktní těsto. To necháme cca jednu hodinu odležet v ledničce. Následně rozkrájíme na menší kousky a na pomoučněném vále tvarujeme libovolně velké lívanečky.

Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem v předehřáté troubě na cca 200 °C přibližně 15 minut.

Tak si dejte „do nosu“, pejskové!

Foto: Michaela Weidnerová

 Máte i vy nějaký osvědčený nebo vychytaný recept, o který byste se rádi podělili s ostatními? Tak neváhejte a pošlete nám ho nejlépe i s fotografií na redakce@ecanis.cz! Rádi ho pod vaším jménem zveřejníme.

Kam dál ...