Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Několik zásadních omylů, se kterými se setkávám - 35. díl

Tušíte alespoň okrajově, co přesně nezvládá 98% pejskařů? Určitě tedy dočtěte tento díl až do konce, abyste se dozvěděli, zda-li k nim náhodou nepatříte také a případně co s tím dělat. Přejeme příjemné a hlavně poučné čtení…


Několik zásadních omylů, se kterými se setkávám - 35. díl
Ing. Michaela Drábková, Ph.D. 30.4.2024 3473x Jak na to?

V mých článcích se dozvídáte mnoho postřehů a návodů k přemýšlení o vašem vztahu se psem. Někdo se zamyslí ochotněji, někdo vůbec ne. Pravdou je, že když jsem své myšlenky o umění komunikace začala sdílet veřejně již před mnoha lety, tehdy byly dost netradiční. Za posledních pár let se situace dost změnila a většina psích trenérů začíná mluvit o komunikaci a vztahu se psem. To je úžasný pokrok. Věřím, že čím pejskařů bude vnímat potřebu svého psa zvládat s porozuměním a ne pouze mocí, tak to pro pejsky a společné soužití s člověkem bude o mnoho příjemnější.  Pojďme se dnes společně podívat na několik zásadních omylů, které se v psím světě dějí.

Mnozí lidé mají představu, že když psa…  

Několik zásadních omylů, se kterými se setkávám - 35. díl

- trénují podle metod a technik, které jsou dostupné, tak je to dostatečné. OMYL.

- začínají vychovávat až v několika měsících, protože potřebují počkat, aby to na něj nebylo moc, tak je to v pořádku. OMYL.

- učí nové věci pomocí povelů, kterým plně nerozumí a mimo cvičáky je vůbec nerespektuje, tak to zajistí pejskovo bezpečí. OMYL.

- berou na socializační procházky, ale když nepoznají, že to nezvládá, i tak je to dobré. OMYL.

- budou neustále krmit pamlsky, tak bude poslouchat vždy a všude. OMYL.

- přehltí svojí láskou kombinovanou se strachem o něj, tak jejich vztah bude lepší. OMYL.

- budou krmit nejlepšími krmivy, tak mu zajistí zdravější budoucnost a delší život. OMYL.

Našli jste se v některých omylných tvrzeních?

Několik zásadních omylů, se kterými se setkávám - 35. díl

Pokud ano, tak je to pro vás ta lepší varianta. Jste k sobě upřímní a to je první počátek toho, že se můžete pro svého psa stát tím správným přirozeným vůdcem. Můžete svůj vztah se psem povýšit na partnerství, které je respektující pro oba – pes bude respektovat vás, vaše povely a vy se naučíte v hlubším respektu chovat tak, že vás pes bude bez okolků následovat. Ve vašem partnerství se psem se začne měnit situace v klidnější, harmoničtější a vaše slova v každodenním životě budou vyslyšeny vždy, když budete potřebovat, aby pes povel splnil.

Lidé si vůbec neuvědomují, že jejich slovní komunikace k dorozumění se se psem nestačí. Ta má více částí!

Jen slovo nestačí

Několik zásadních omylů, se kterými se setkávám - 35. díl

My lidé jsme se historicky upnuli na slova, která vyslovujeme, ale od komunikace, kterou vnímá pes to je hodně vzdálené. Jen slovo nestačí. Potřebujete se umět domluvit. Ale jak to udělat tak, aby vám pes rozuměl? Komunikace je dnes velmi používaným slovem i od různých trenérů a psychologů psů. Co si lidé vůbec neuvědomují je, že naše slovní komunikace k dorozumění se se psem nestačí. Ta má více částí než jen slovo. Je uměním, které když člověk nezvládá, tak psovi nejenže nepomůže, ale jeho chování do budoucna i zhoršuje. „Umění komunikace” (jak tento směr spolupráce se psem nazývám já) se skládá z umění přístupu, umění reakcí na nastalé situace, umění podpory, umění čtení přítomného okamžiku i umění „nezabíjet” budoucnost svého psa. Přejete-li si být ve svých slovech srozumitelný, odhalte nedostatky své komunikace v knížce Znaková řeč pro psy (https://www.ecanis.cz/zbozi/kniha-znakova-rec-pro-psy_81.html). Pomůže vám odhalit mezery, které vnímá pes, ale člověk to neumí.

Věnujte se tomu, co vás baví         

Několik zásadních omylů, se kterými se setkávám - 35. díl

Všichni lidé si myslí, že již popsané metody výcviku a výchovy jim zlepší vztah se psem. Váš vztah se psem určitě podpoří vše, co společně děláte. Věnujte se tomu, co vás baví. Troufnu si říci, že každá metoda dnes používá „pamlsky” na to, aby pes udělal, co po něm člověk chce. Lidé mají pravdu v tom, že metodou a pamlskem dostanou psa tam, kam potřebují. I to, že pes potřebuje za své vhodné chování něco dostat. Ale již si neuvědomují jednu zásadní věc – v náročné situaci, kdy psa potřebují ochránit či zachránit, nemají čas vytáhnout pamlsek nebo je pes ve stavu, kdy ani na pamlsek nereaguje. Jaké je právě to vaše nejhlubší přání? Není to náhodou to, že pes umí a bude reagovat právě na vás? Pokud ano, ale pohybujete se jako „oslíčku otřes se”, i když stejně vnímáte, že váš vztah nefunguje, protože vás pes nerespektuje nebo nemá chuť vás následovat, tak existují pouze dvě řešení. Budete setrvávat ve stavu, který máte dnes a nic pro zlepšení nedělat nebo se rozhodnete, že si přejete být podporou k opravě chování a tak si napište o konzultaci na www.pespartak.cz.

Metody si člověk vytvořil proto, že je jednodušší je následovat. Pokud fungují, tak je to super. Pokud nefungují, najděte jiné řešení.

Dejte i na své pocity

Několik zásadních omylů, se kterými se setkávám - 35. díl

Většina lidí se snaží co nejlépe následovat metody, protože někomu fungují. A to i když to sami cítí úplně jinak. Není jim dobře v tom, jak jim někdo říká, ať svého psa „složí”, protože kouše. Ať ho zavřou do jiné místnosti, protože nedokáže pochopit, že se něco nedělá. Zamysleli jste se někdy nad tím, proč dostáváte rady jak řešit různé potíže návody tohoto typu? Bohužel je dnes jednodušší používat metody než najít v sobě „přirozeného vůdce” a začít se chovat zodpovědně, vědomě a ku prospěchu obou zúčastněných (pozn. autorky - umění „Jak se stát člověkem, kterému pes rozumí” najdete na https://form.simpleshop.cz/pKRz/). Ať již používáte jakoukoliv metodu, která respektuje stav vašeho pejska, tak je to správně. Metody si člověk vytvořil proto, že je jednodušší je následovat. Pokud fungují, tak je to super. Pokud nefungují tak, že vy i pejsek jste úplně v pohodě, tak najděte jiné řešení. Řešení, které nepoškozuje váš vztah se psem. Uvědomte si jednu základní věc – v plném respektu k okolí — vy a váš pes jste to nejdůležitější.

Otevřete oči a také naslouchejte

Několik zásadních omylů, se kterými se setkávám - 35. díl

Pes projevuje negativní / nevhodné chování na základě neporozumění. Lidé označují problémové chování ještě negativnějším přístupem, který si pes nezaslouží a hlavně nemá šanci ve svém světě pochopit. Lidé ve většině nepoznají komunikaci, kterou k nim pes promlouvá a tím se dostávají ještě do větších konfliktů a cyklu, který přeruší pouze zásah negativní moci, nebo agrese vůči psovi. A při tom všem stačí „otevřít oči a také naslouchat”, co nám pes sděluje. Každé jeho chování napovídá o nedokonalostech ve společném soužití.  Podívejte se do situací každodenního života a upřímně si napište, kde je to, co se vám nedaří, ale přáli byste si vědět, jak situaci řešit tak, aby i pes se chtěl na opravě také podílet. Není to vždy jednoduché ani najít, ani poznat. Pokud se vám podařilo něco najít a přejete si znát moji odpověď, kde začít hledat řešení, napište mi ve FB skupině Pes Parťák https://www.facebook.com/groups/299243183809397. Ve skupině dostanete odpověď na váš dotaz z pohledu celostního přístupu k vašemu partnerství. Pokud náhodou nemáte FB, tak mi napište přes www.pespartak.cz.

Zkuste to jinak a efektivně

Několik zásadních omylů, se kterými se setkávám - 35. díl

A proč vás chci podpořit uměním komunikace, které nikde nevyčtete, nikdo jej neučí a potřebujete ho znát? Právě proto, že 98% pejskařů nezvládá realitu svého psa v souvislostech. Naučí se „poznávací znamení”, používají dostupné metody i chování zlepšující pomůcky (např. pamlsek, vodítko, ohlávku, el. obojek atd.), které zjednodušují trénink a výchovu, ale tím, že jsou vytržené z kontextu souvislostí, které vnímá pes a na které reaguje, tak nedojde k přímému omezení potíží podporou vstřícné spolupráce člověka a psa v rovnocenném partnerství. A tím se potíže většinou hromadí a přerůstají v budoucí problémy. Vyhněte se ve vašem soužití omylům a vaše partnerství dokážete prožít oba v úplně jiné rovině porozumění a harmonickém sladění, než byste si kdy dokázali představit. Takovou změnu zažilo již tisíce pejskařů, kteří si přáli, aby bylo jejich společné soužití s pejskem o mnohem příjemnější a klidnější pro oba, bez ohledu na minulost či projevované potíže.

 

Ing. Michaela Drábková, Ph.D.

Foto a ilustrační foto: archiv Michaely Drábkové, Pixabay

http://www.pespartak.cz/

http://www.znakovarecpropsy.cz/

https://www.facebook.com/pespartak/

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Interiérová klec pro psa

Krásná interiérová klec nabízí nejen místo k odpočinku pro vašeho psa, ale je i vkusným doplňkem dovnitř každého bytu, či domu. Její vrchní desku lze využít jako odkládací stolek na dekorace, či potřeby po vašeho čtyřnohého parťáka.

ZB000796
od 6 650
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...


Použitá slova ze slovníku pojmů:
Povel

    Článek zařazený v seriálu: Rozumíte svému psovi? (34 článků)



    -->