Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Rozumíš, co ti tvůj pes „říká“? 11. díl

Také se vám často stává, že byste chtěli na procházce psa přivolat k sobě a ono se mu jaksi „nechce“ nebo dělá, že vás vůbec „neslyší“? Máte i v jiných situacích pocit, že vám váš čtyřnohý kamarád prostě nerozumí? A co s tím? Účinný návod možná najdete na následujících řádcích…


Rozumíš, co ti tvůj pes „říká“? 11. díl
Ing. Michaela Drábková, Ph.D. 19.11.2021 43283x Jak na to?

Již velmi dobře víme, že chlupaté psí stvoření je více než jen naším kamarádem či společníkem pro večerní chvíle. Nejde pouze o parťáka, kterého je potřebné vychovávat a trénovat. Je mnohem více. Dává nám mnohem více, než si vůbec sami umíme představit. Je našim učitelem, průvodcem ke zlepšení vlastního bytí, léčitelem našich neduhů i těch, o kterých možná ještě ani nevíme. Tento článek je určený pouze pro ty z vás, kteří si přejete své poznání o vztahu se psem rozšířit o informace, které se dívají hlouběji pod pokličku, a nikde jinde je nenajdete.

Rozumíš, co ti tvůj pes „říká“? 11. díl

Pes je naší zpětnou vazbou

Je úžasným „senzorem” toho, co se ve vztahu a komunikaci člověka neodehrává správně. Slovu „správně” je důležité porozumět ve smyslu vhodně pro vaše oboustranně příjemné partnerství:

  • bez překážek, které narušují vztah,
  • bez negativní energie (stres, zlost, agresivita, nejistota…), která ve vztahu není vůbec potřebná,
  • bez nedorozumění, která vyvolávají problémy,
  • s vyšším stupněm srozumitelnosti toho, co si přejeme,
  • s lepší schopností předání informace, kterou si přejeme k pejskovi dostat,
  • s klidnějším a láskyplnějším rozpoložením v přístupu k parťákovi,
  • s lepším povědomím o přítomném okamžiku bez rušivých vlivů okolí.
Rozumíš, co ti tvůj pes „říká“? 11. díl

Je třeba „slyšet“ a „vidět“…

Vztah se psem je partnerství, které je námi dnes ještě velmi nedoceňované. Odehrává se na mnohem hlubší úrovni společného bytí, než jen na tom, co společně se psem děláme. Ať si již přejeme si s pejskem jen užívat každodenního života, trénovat nebo dosahovat výborných výsledků a mít úspěch, tak se nám vše povede daleko jednodušším způsobem, když začneme vnímat i to, co není navenek vidět.

Rozumíš, co ti tvůj pes „říká“? 11. díl

„Slyšet” a „vidět” zprávy od našeho čtyřnohého kamaráda, který nás svojí zpětnou vazbou provádí ke zlepšení naší lidské komunikace v přítomném okamžiku a mnohem jasnějšímu sdělení (co si přejeme, aby se dělo). Pejsek je „čtenářem” a věřte, že dokáže „rozluštit” i ty největší detaily naší osobnosti. Vše, co do partnerství vysíláme, a to i nevědomě, se může projevit na jeho chování jako neposlušnost, nevhodné chování nebo prostě jen „přestane slyšet”. A nyní nemluvím pouze o trénování či poslušnosti, pomocí které potřebujeme venku zajistit naši společnou bezpečnost. Mluvím o sladění naší komunikace do společné řeči, společného propojení až i na úrovni myšlenek. Každý z nás je jiný. Každý „vyzařujeme” něco jiného. Každý pejsek je jiný. Jsme spolu, abychom se posunuli k dalšímu vědění a uvědomění si nových věcí, o kterých jsme dříve neměli ani ponětí nebo jsme je třeba jenom u sebe řešit nechtěli. A je to tady, hm. „Zase něco musím řešit”, říkáte si v ne velkém nadšení. Nemusíte nic. Ale věřte, že pokud něco takového již vnímáte, že se děje, pejsek přesně dokáže poukázat na ty „neduhy”, které když odstraníte, tak se vám velmi ulehčí. Někdy je možné je zvládnout i sám tím, že je najdete a odstraníte.

Vztah se psem je partnerství, které je námi dnes ještě velmi nedoceňované!

Někdy se ale stane, že nedokážeme poznat, co přesně nám pejsek sděluje, nebo odhalený původ překážky nedokážeme sami jednoduše zpracovat. Pokud odhalíte něco, co si nepřejete, aby ovlivňovalo vaše partnerství, ráda vám budu průvodcem k odstranění těchto překážek.

“Pročistíme” váš vztah od nánosů, které způsobují nedorozumění. Společně budeme také hledat příčinu nedorozumění, o které třeba ani nevíte, ale způsobuje pejskovo nechtěné chování. I když si nejste jistí, co to přesně je, tak objevíme to, co se vám pejsek snaží svým chováním předat. Přejete-li si vědět více o své komunikaci s chlupáčkem či odhalit, jak obohatit váš každodenní život ještě větší pohodou a lehkostí odstraněním i těch neviditelných příčin, kontaktujte mě (www.pespartak.cz).

Rozumíš, co ti tvůj pes „říká“? 11. díl

Povyšte své přání na dohodu

Máte-li pochybnosti, že úplně přesně rozumíte tomu, o čem píšu, tak uvedu příklad z individuálního setkání jeden za všechny. Oslovila mě milá majitelka velmi šikovného pejska. Měli úžasný vztah, rozuměli si. Majitelka dávala společným chvílím hodně pozornosti, společně chodili sportovat, učili se různým novým technikám… Ale přesto se k ní, když dala povel „ke mě”, pejskovi nechtělo přijít. Zvládáte-li společně povely, je to skvělé. Bohužel vztah založený pouze na povelu nefunguje příjemně a rovnocenně. Povyšte své přání na dohodu a ihned uvidíte rozdíl.

V partnerství daleko lépe funguje, když se společně naučíte = domluvíte, pro jakou pejskovu aktivitu používáte jaké slovo. Může se jevit, že slovo je dostatečné. Na slově je postavený povel. Pokud povel nese s sebou energii „musíš” nebo určité „mocenské manipulace”, tak nefunguje. Je to jednostranný požadavek pro druhou stranu.

Však si jen představte situaci, že na vás s nastavení „musíš” volá maminka, partnerka nebo šéf. Přišli byste ochotně a rádi? Častá odpověď je: „Ano, přijdu, ale ochotně to není, když cítím rozčílení nebo na mě křičí.” Věřím, že byste to měli i vy stejně. A tak to funguje, že přijdeme, když musíme, ale nemáme z toho radost. Dalším povýšením toho, jak nás motivovat, je pak odměna. Pro odměnu již přijdeme raději. Hm, ale pokud ji ten, kdo nás volá, nemá, tak si to opět rozmyslíme, zda-li do té nepříjemné energie přijdeme. Nebo se stane, že nás odměna ani neláká, protože to jak se vedle toho člověka cítíme, nám vůbec není příjemné. Znáte to? A tak proč si přejeme budovat vztah se psem na této bázi?

Dohoda musí být jasná, neměnná, jasně vysvětlená, pochopená oběma stranami a vždy v situacích dané aktivity dodržována!

Rozumíš, co ti tvůj pes „říká“? 11. díl

Dohoda je vyšším stupněm povelu

Mnohem jednodušší a pro společnou budoucnost prospěšnější je založit váš vztah na srozumitelných dohodách, kterým oba přesně rozumíme, oba je v daném okamžiku, kdy je to řečené, dodržujeme a vše probíhá mnohem příjemnějším způsobem jak pro člověka, tak i pro psa. Dohoda je vyšším stupněm povelu. Pojí se s jasným naučeným slovem, posudkem, rituálem, který děláte pokaždé a pokaždé ve stejné situaci. Dohoda musí být jasná, neměnná, jasně vysvětlená, pochopená oběma stranami a vždy v situacích dané aktivity dodržována. Nejde právě jen o slovo, ale celkový náš přístup „vysílání” našeho přání k pejskovi spojené s plnou pozorností v daném okamžiku. Dohoda vyjadřuje celkovou komunikaci člověka při sdílení slova (svého přání) – jeho rozpoložení, vnitřní nastavení, záměr, fyzický přístup, blokující překážky atd. Když se na něčem domluvíme, tak vždy obě strany přispívají svým dílem k úspěchu. Protože tomu, co se děje, rozumí. Protože se to společně naučili a odehrává se to pořád stejně. Nejde o jednostranný přístup. Způsob, jak tvořit dohodu je potřebné si osvojit. Odměnou vám bude zjednodušení si vlastního života, větší klid v různých situacích, posílení vzájemné důvěry s pejskem i sám v sobě. Když člověk tento proces zvládne plně, nakonec mnohdy ani není potřebné říkat slova. Potom komunikace mezi člověkem a pejskem probíhá v porozumění i jen na základě myšlenky.

Rozumíš, co ti tvůj pes „říká“? 11. díl

Nemusíte jen rozkazovat

Věřím, že nyní je jasné, že se různé situace obejdou bez „rozkazování”. Kdykoliv můžete povýšit vaše povely na dohody. Komunikace založená na vzájemném přesném a jednoznačném předávání informací pak bude pro vás pro oba mnohem příjemnější.

A to je přesně to, co se „přihodilo” paní, o které hovořím výše. Píšu přihodilo, protože z reakce pejska byla velmi překvapená. Jakmile vyslovila přání, aby k ní pejsek přišel, přesně vhodným způsobem, i když si čichal v trávě psí zprávy, tak se otočil a ihned s nadšením přiběhl. Vím, že si dokážete představit radost paní, která nemohla uvěřit vlastnímu úspěchu. Krásou je, že pokud se jednou naučíte, jak komunikovat s „čistotou” v příjemné energii, tak pejsek bude reagovat daleko ochotněji a s větší radostí.

Pojďme pejskům společně zpříjemnit jejich poslouchání. Staňme se jim zdrojem nadšení pro snadnější komunikaci a následování. Tady máte malý návod jak to udělat. Vyzkoušejte a dejte mi vědět, jak váš pejsek reagoval. Co se vám povedlo?

Směníme-li náš povel „ke mně” = já chci na úroveň „vítám tě” = těší mě, že jsi se mnou, tak pejskové změní své reakce. Bude vám to fungovat ale pouze tehdy, zvládnete-li a budete-li i vaši mimosmluvní komunikaci „vysílat” správně. Pokud u vás pejsek bude „číst”, že to není ono, protože vysíláte zmatečné informace, tak ani vaše chtění docílit výsledku nezafunguje.

 

Těším se na vaše zprávy. Můžete mi psát přes www.pespartak.cz nebo zprávou na FB Michaela Drábková Pes Parťák.

 

Ing. Michaela Drábková, Ph.D.

Foto: archiv Michaely Drábkové, Míla Černá, Lenka Nesnídalová, Mayliz Podavková, Helena Meluzínová, Tereza Sklenářová, Tereza Bulasová, Alena Vanžurová

 Za některé použité fotografie děkujeme i našim milým čtenářům. 

http://www.pespartak.cz/

http://www.znakovarecpropsy.cz/

https://www.facebook.com/pespartak/

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...


Použitá slova ze slovníku pojmů:
Povel

    Článek zařazený v seriálu: Rozumíte svému psovi? (33 článků)



    -->