Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 4. díl

Asi se shodneme na tom, že při každé činnosti, kterou se svým psem provozujeme, je dobré vědět nejen, jak se to má správně dělat, ale také na co dávat pozor nebo čeho se vyloženě vyvarovat. A nejinak je tomu v hersenwerku, s čímž se nyní blíže seznámíme a také dostaneme tip na další hlavolam, který si můžeme doma celkem jednoduše vytvořit.


Hersenwerk je balzámem pro duši! – 4. díl
Lenka Ležalová 23.9.2022 7729x Hersenwerk

Minule jsme si s pejskem společně a začali ho při tom lépe pozorovat. V tomto díle se podíváme na to, čemu bychom se měli při hraní vyvarovat. A ukážeme si rovněž pár tipů, jak si hrát s ručníkem.  Pojďme si to tedy probrat důkladněji…

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 4. díl

Pokud jste se k nám připojili až teď, připomeňte si určitě předchozí díly našeho seriálu. Hersenwerk je metodou, při níž pes hraje námi vytvořené hlavolamy a hlavním účelem je jeho UVOLNĚNÍ A ODPOČINEK. Hersenwerk má i řadu dalších pozitivních efektů, například utužení vzájemného vztahu, lepší porozumění komunikaci psa, zvyšování sebedůvěry, odreagování se po napjatých situacích, rozvíjení mentálních dovedností. Toho všeho lze ale docílit jenom prací na míru konkrétnímu psu a také konkrétní situaci. Proto je vždy důležité vnímat, jakého psa máte právě před sebou, jaké má v tu danou chvíli potřeby. Podle toho mu hlavolam vytvoříte, nabídnete, ale třeba i přizpůsobíte.

Hersenwerk je metodou, při níž pes hraje námi vytvořené hlavolamy a hlavním účelem je jeho uvolnění a odpočinek!

Čeho se vyvarovat?

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 4. díl

Představte si, že jste pohodlně usazení na příjemném místě a věnujete se své oblíbené činnosti. Například čtete knížku. Najednou se ozve zvuk sbíječky. Rozhlédnete se, ale začtete se dál. Najednou přijde kamarád/partner/dítě, zaklepe vám na rameno s otázkou: „Co to čteš?“ Následuje nahlédnutí přes rameno: „Hm, to je pěkně tlustá knížka.“ Načež přijde ukázání na danou stránku: „Ty jo, to jsou pěkně malá písmenka, to budeš číst dlouho.“ Navíc dojde i na vyzvídání: „Co si dnes dáme k večeři, kdy bude ta oslava…“ apod. Budete zrelaxovaní a odpočatí?

Pes zahloubaný do hledání pamlsků v hlavolamu také nechce být rušený, i proto se snažíte v první řadě zajistit klidné a bezpečné místo. Někdy nemůžete zajistit úplný klid, protože vnější okolnosti nemáte stoprocentně pod kontrolou. Co ale můžete, je vyhnout se IRITACI (vyrušování psa) z vaší strany.

Chválení psa – je to pro většinu lidí přirozeností. Za to, co se nám líbí, ho pochválíme. U hersenwerkového hraní to má ale obvykle velmi rušivou funkci. Také tím podporujete psa ve cvičení, ale to nepotřebujete. Chcete, aby pejsek hlavolam řešil sám pro sebe, pro své vlastní uvolnění a potěšení.

Hlazení psa – velmi souvisí s chválením, často máme tendenci ještě psa pohladit. Věřte tomu nebo ne, ale psi při nějaké soustředěné činnosti o hlazení nestojí - naopak je to obtěžuje a ruší.

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 4. díl

Povzbuzování, ukazování pamlsků – snažte se nechat řešení na psovi, je to jeho čas, jeho činnost. Nepovzbuzujte psa stylem: „Hledej, hledej…“, tím ho pouze vyrušíte, zvýšíte energii a navíc zase podporujete cvičení a výkon. Pes v hersenwerku nehledá pamlsky pro nás. Pokud nějaké pamlsky v hlavolamu zůstanou, nechte je mlčky tam. To je v pořádku. Nenuťte psa je dohledat, neukazujte mu je, nevracejte ho zpátky do hlavolamu, pokud se sám rozhodne odejít.

Sahání do pamlskovníku – toto často mnoho lidí dělá podvědomě, aniž by si to uvědomili. Psům to velmi odvádí pozornost a velmi je to ruší. Doporučuji dát si pamlsky volně do misky poblíž hrací plochy (klidně na vyvýšené místo) a nabírat pamlsky jen při přípravě nebo po ukončení hraní.

Naklánění se nad psa – hlídejte si svoji pozici u hlavolamu. Pes by měl mít dostatek místa, snažte se nesedět příliš blízko a nenaklánějte se nad něj. Toto většinu psů velmi ruší a způsobuje jim diskomfort.

KOREKCE – už víte, že toto do hersenwerku nepatří. Neodstrkujte psa, nedávejte žádné zákazové povely, nezakazujte psovi do hlavolamu vstoupit.

Než se pustíte do hraní

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 4. díl

Připomeňte si pár věcí, které byste měli mít vždy na paměti (více v minulých dílech seriálu).

  • Zajistěte neklouzavý povrch.
  • Pro hraní zvolte klidné místo, kde vás nebudou rušit jiní lidé ani psi.
  • Používejte vhodné pamlsky, spíše menší, nelepivé a nedrolivé.
  • Mějte v blízkosti herní plochy misku s vodou.
  • Vyvarujte se korekcím a iritaci.
  • Hersenwerk není trénink, cílem je uvolnění a relaxace. Posaďte se ke psu, buďte přítomní, pozorujte ho, odpočívejte, nemluvte a užívejte si společný čas.

Pojďte si hrát - ručník

Z jednoho ručníku můžete vytvořit mnoho variant hlavolamů. Máte ho doma vždy po ruce, nezabere moc místa, dá se snadno vyprat a pro psy bývá příjemný (zejména zvolíte-li ručník měkký s vyšší gramáží).

Jak na to?

Příprava hlavolamu   

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 4. díl

Posaďte se (klekněte si) vedle psa a volně před něj položte ručník. Když se pes přijde podívat, nebraňte mu v tom. Nechte ho prázdný ručník očichat. Seznámí se tak s hlavolamem (materiál, struktura, pach). Poté odveďte psa na čekací místo, klidně navedením za pamlsek.

  • Zatímco pes čeká, připravte hlavolam. Nasypte po celém ručníku volně hrstičku pamlsků. V prvním seznámení není potřeba je nijak schovávat nebo zatlačovat.

Hraní hlavolamu

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 4. díl
  • Vybídněte psa k řešení pokynem pro hraní. Nechte psa v klidu pracovat.
  • Nijak hru nekomentujte, užívejte si pohledu na čichajícího psa a pozorujte.

Soustředí se pes na hlavolam? Uvolňuje se? Zkuste se dívat zpočátku na uši a ocas. Určitě poznáte, jestli je obojí vzpřímené, nastražené, napnuté nebo se uvolňuje.

Liší se projev psa během hraní? Někdy se pejsci uvolní až při dalším kolečku, někdy to může trvat několik celých hraní. Je to velmi individuální, nikam nespěchejte.

Ukončení hlavolamu

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 4. díl
  • Nechte psa, ať vám sám dá najevo, že má hotovo a už se v hlavolamu nechce zdržovat. Nezáleží na tom, že už tam žádné pamlsky nejsou a pejsek ještě prověřuje a čuchá a čuchá. Počkejte. Naopak se může stát, že v hlavolamu pamlsky zůstanou, ale pes si hraní ukončí. Respektujte to. Nevracejte ho zpátky stylem: „Pojď, tady jsi ještě něco zapomněl.“
  • Jak poznáte, že pes skončil? Přestane si hlavolamu všímat. Často od něj odejde, podívá se na vás, sám nabídne polohu „lehni“ nebo „sedni“, zkušenější psi sami odcházejí na čekací target. Chce to trpělivost, ale je to úžasná interakce se psem, kterou byste neměli vynechat. Mějte na paměti, že ukončení hlavolamu je velmi individuální záležitostí a nemusí být vždy stejná. Vypozorovali jste, jak váš pes dává najevo, že s hlavolamem skončil?
  • Existuje výjimka, kdy hlavolam ukončujete vy za psa. Je to v případě, že pes není sám schopen přestat si hlavolamu všímat. Neustále se do něj dobývá, není schopen odpoutat pozornost, ničí ho. V tomto případě vezměte do ruky jeden pamlsek, dejte ho psovi před čumák a odveďte ho na čekací místo. Časem se pes naučí s touto emocí pracovat.

Co dál?

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 4. díl

Připravte další kolečko hraní nebo ukončete hraní úplně.  Z ručníku můžete vytvořit mnoho variant hlavolamů od základní až po obtížné úrovně).

Ručník lehce zkrabatíme a posypeme volně pamlsky (další úroveň je potom nejdřív na volný ručník položit pár pamlsků, poté teprve ručník zkrabatit.

Spirála z ručníku – posypete ručník pamlsky, uchopíte ho za střed a otočením ruky vznikne spirála.

Harmonika z ručníku – poskládáte ručník do tvaru harmoniky, obtížnost měníte gramáží ručníku a šířkou rozestupů mezi záhyby.

Dalšími možnostmi mohou být: volné uzly na ručníku, ručník v misce/krabici, ručník nabídnutý z ruky, vlhký ruční (namočený ve vodě a vyždímaný), jeskyňky, zik zak, rolování (o tom si povíme víc příště).

Na konci každého hraní je dobré tuto „lekci“ ukončit nějakým signálem, který běžně používáme i jindy na konci tréninku!

Úplný konec hersenwerkového hraní

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 4. díl

Lekce udržujte krátké (do 5 min zpočátku úplně stačí). Když budete končit celé hraní, je vhodné to psu nějakým způsobem oznámit. Velmi se hodí signál o konci lekce, něco jako „všechno hotovo, končíme“. Signál si zvolte, jaký chcete: buď nový, nebo který už běžně používáte pro ukončení svých tréninkových lekcí. Můžete hlavolam vyměnit za pamlsek (psovi podat pamlsek do tlamy, slovo „končíme“ a schovat hlavolam). Můžete psovi rozhodit hrstku pamlsků na podložku a mezitím schovat hlavolam. Způsob záleží na vás, používejte ale ideálně pořád stejný.

POZOR: Před tím, než ukončíte celé hraní, nezapomeňte, že pes musí být hotový s hlavolamem (tedy dát vám signál o ukončení hlavolamu).

Nejčastější potíže

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 4. díl
  • Pes vykusuje kousky ručníku - dejte pozor na výběr pamlsků a zvolte určitě nedrolivé a málo aromatické. Jinak pes cítí drobečky nebo zbytkovou vůni pamlsku, ale nemůže se k ničemu dostat a je nervózní. Stejně tak, zvolíte-li pamlsky mastné nebo lepivé, přilepí se k materiálu a nejdou pořádně sníst. Piškoty například jsou pro tento hlavolam absolutně nevhodné.
Hersenwerk je balzámem pro duši! – 4. díl
  • Pes v ručníku zběsile hrabe – obvykle pokud se pes nemůže k pamlsku dostat, protože je skulinka příliš úzká, materiál ručníku slabý apod. Zpočátku používejte ručníky se silnější gramáží, nebo je přeložte napůl, dávejte pozor na dostatečné mezery. Časem se můžete postupně propracovat třeba k utěrce (čím slabší materiál, tím pečlivější a trpělivější práci dá psovi dostat se k pamlsku).

Jak vám může pomoci projekt Čuchej.cz?

Měli byste chuť vyzkoušet si hersenwerk či nosework? Nebo se jen potřebujete zorientovat v základní komunikaci se psem a naučit se správně vychovávat a zvládat své štěně? Pak by vám mohla pomoci sympatická pražská trenérka Lenka Ležalová z Čuchej.cz. Má absolvovaný certifikovaný kurz pro instruktory noseworku, kurzy pro poradce hersenwerku a certifikovaný UK kurz pro trenéry ProDogTrainer. A sama upřímně říká: „Snažím se, aby u mě lidé spolu se psem našli cestu k zábavě i poznání.“

www.cuchej.cz                         

https://www.facebook.com/cuchej.cz                                          

https://www.instagram.com/cuchej.cz

 

Lenka Ležalová

 

www.cuchej.cz

Foto: archiv Lenky Ležalové

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...




    -->