Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 3. díl

Těšíte se na další hersenwerkové hraní a návod jak na to? V tomto díle vás seznámíme nejen s ideálním postupem, ale dostanete také tip na konkrétní hlavolam, který si můžete za pár korun sami doma vyrobit. To zní skvěle, co říkáte?


Hersenwerk je balzámem pro duši! – 3. díl
Lenka Ležalová 30.8.2022 7923x Hersenwerk

Tentokrát si vysvětlíme, jaké máme typy hlavolamů a společně se ponoříme do nádherného světa hraní. Začneme postupně objevovat svět klidu, propojení, společné zábavy a pozorování při hraní se psem v praxi. Pojďme si to tedy podrobněji rozebrat…

Typy hlavolamů

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 3. díl

V hersenwerku rozlišujeme dva typy hlavolamů, jednodušší a složitější. O tom, který je který, rozhoduje pes. Co je pro jednoho psa velmi snadné, může být pro druhého velkou výzvou.

„Ham a vím“ jsou hlavolamy jednodušší a vcelku snadné. Jak již jejich označení napovídá, vypadá to tak, že pes prostě přijde k hlavolamu a velmi snadno se dostane k pamlsku. Nemusí složitě přemýšlet, jakým způsobem ho získá.  Cílem těchto hlavolamů je především:

  • rychlé uvolnění po vzrušující události, tréninku, interakci s jiným psem
  • odvedení pozornosti během čekání
  • zábava
  • hlavolamy „ham a vím“ mohou být také součástí přivykání na různé předměty nebo nápravy problémového chování

„Mozkolam“ je už skutečně hlavolam, kde je potřeba něco někam posunout, vytáhnout, sešlápnout, odklopit, odrolovat apod. Skládá se z několika úrovní a zvyšujících se obtížností. Pes už musí přemýšlet, jak se k pamlsku dostat. Takový hlavolam už od zvířete vyžaduje jistou dávku pozornosti a dovedností. Aby měl pes šanci pochopit princip hlavolamu, potřebuje od nás návod krok po kroku. Jakmile mu nabídneme hlavolam příliš těžký, on ho v důsledku frustrace bude chtít ničit nebo naopak odejde úplně. Zde obvykle nastává u majitelů fáze, kdy si sami lámou hlavu nad tím, jak psovi představit jednotlivé kroky a nabídnout mu hlavolam tak, aby byl schopen jej zvládnout.

Kreativitě se meze nekladou

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 3. díl

Vytváření vlastních hlavolamů nabízí nekonečné možnosti. Nebojte se zapojovat svoji fantazii a kreativitu, časem uvidíte, že budete umět skvěle improvizovat. Postupně se nejspíš stane, že se budete těšit ze spotřebovaných ruliček od toaletního papíru, z dojedené bonboniéry, ze starého oblečení; že budete nadšení v oddělení kuchyňských potřeb ze silikonových formiček a muffinkovníků. Také dětské hračky se nejspíš stanou oblíbeným zdrojem pro výběr komponentů do hlavolamu. V našem seriálu budete nacházet inspiraci pro výrobu hlavolamů ať už těch jednoduchých nebo složitějších. Způsob sestavení, nabídnutí a úpravy je vždy stoprocentní prací na míru každému psu i situaci. Hlavně zpočátku hraní se může hodit někdo, kdo vás celým procesem provede. Neváhejte proto kontaktovat některého z certifikovaných poradců hersenwerku (https://www.hersenwerkpropsy.cz/o-nas) .

Hersenwerk není trénink, cílem je uvolnění a relaxace!

Určitě nezapomeňte!

Než se pustíte do samotného hraní, připomeňte si pár věcí, které byste měli mít vždy na paměti. Blíže jsme probírali v minulém článku

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 2. díl
Hersenwerk je balzámem pro duši! – 2. díl

Chtěli byste také se svým psem vyzkoušet hersenwerk a nevíte jak na to? Se základními ...

25.7.2022Hersenwerk

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 3. díl
  • Zajistěte neklouzavý povrch. Pes pak nemusí řešit, že se mu smekají nohy, nemusí přemýšlet, jak má šlápnout apod. Tím předcházíte možným zraněním a současně vytváříte podmínky pro lepší uvolnění.
  • Pro hraní zvolte klidné místo, kde vás nebudou rušit jiní lidé ani psi.
  • Mějte v blízkosti herní plochy misku s vodou, čichání vysušuje nosní sliznici psa.
  • Používejte vhodné pamlsky, spíše menší, nelepivé a nedrolivé. Když pes dlouho žvýká velké tvrdé pamlsky, obvykle to odvede pozornost od řešení hlavolamu. Když v hlavolamu zůstane příliš drobků nebo mastné fleky, mnoho psů bude frustrovaných. Pamlsky všude cítí, ale vlastně se k nim nemohou dostat, protože tam žádné nejsou.
  • Hersenwerk není trénink, cílem je uvolnění a relaxace. Posaďte se ke psu, buďte přítomní, pozorujte psa, odpočívejte, nemluvte a užívejte si společný čas.

Tip před tím, než začnete:

Na začátku hraní je vhodné, když pes čeká a pozoruje přípravu hlavolamu. Co když ale ještě čekat nevydrží? Co když je pro něj těžké se kontrolovat a neustále se vám vrhá pod ruce pro pamlsky?

  • Připravujte hlavolam na vyvýšeném místě a pak jej psovi nabídněte.
  • Psa jednou rukou lehce přidržte za hrudník/obojek/postroj, zatímco druhou rukou vkládáte pamlsky do hlavolamu. Nezapomeňte psa občas odměnit také za to, že vás do hlavolamu netáhne.
  • Další možností je mít pamlsky připravené v obou rukách. Jednou rukou vkládejte pamlsky do hlavolamu a druhou rukou současně odměňujte psa.

Zkrátka psovi během přípravy hlavolamu co nejvíc zjednodušte sebekontrolu. Pokud se vám stane, že pes vstoupí do hlavolamu dříve, nechejte ho. Nebraňte mu rukou, nepoužívejte zákazový povel, nezvyšujte hlas, neposílejte ho zpátky na target. Je to pro vás informace, že příště musíte být rychlejší a také trénovat sebekontrolu psa. Buďte fér: když pes opravdu moc chce jít hledat pamlsky, čekání je velmi obtížné. Hersenwerk má ale být zábavou, uvolňující a relaxační činností. Proto sebekontrolní hry trénujte odděleně od hersenwerkového hraní. Uvidíte, že příště to bude mnohem jednodušší.

Pojďte si hrát – žinylkový mop

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 3. díl

Nyní si ukážeme, jak se pes může zabavit díky domácímu mopu. Vy si tak můžete jednoduše vyzkoušet hersenwerkové hraní. Budete se moci soustředit na celý proces a na pozorování psa. To bude vaším hlavním úkolem. Hlavolam je poměrně jednoduchý, hlavní výzva bude pro vás, pro člověka – sedět, pozorovat, užívat si čichajícího psa a komunikovat s ním beze slov (nebo aspoň s jejich minimálním množstvím).

Žinylkový mop seženete v domácích potřebách či některých drogeriích. Nebojte se, investice vás finančně nezruinuje (ceny se pohybují cca od 60 do 100 Kč). Pamlsky v tomto případě volte opravdu suché a nedrolivé. Drobky nebo mokrá místa, která pes hodně cítí, mohou způsobit frustraci z toho, že už žádný pamlsek nemůže najít.

Jak na to?

Příprava hlavolamu

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 3. díl
  • Posaďte se (klekněte si) vedle psa a položte před něj žinylkový mop. Vaše pozice by měla být vždy taková, abyste psovi nebránili ve výhledu a příliš se nad něj nenakláněli. Když se pes přijde podívat, nebraňte mu v tom. Nechte ho prázdný žinylkový mop očichat. Seznámí se tak s hlavolamem (materiál, struktura, pach). Poté odveďte psa na čekací místo, klidně navedením za pamlsek.
  • Zatímco pes čeká, připravte hlavolam. Nasypte po celém mopu hrstičku pamlsků. Nechte pamlsky volně, jak vám spadnou, není potřeba je nijak schovávat nebo zatlačovat. Pokud má pejsek potíž s čekáním, zkuste možnosti popsané výše.

Hraní hlavolamu

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 3. díl
  • Dejte psovi pokyn pro hraní. O pokynu se více dočtete v předchozím díle. Jen pro připomenutí, měla by to být nabídka k hraní. Pokyn vyslovený klidným hlasem, který příliš nehecuje psa. Já třeba používám jen klidné ukázání rukou na hlavolam (dříve jsem měla klidně vyslovené „hraj“ s ukázáním). Nechte psa v klidu pracovat.
  • Nijak hru nekomentujte, užívejte si pohledu na čichajícího psa a pozorujte.

Soustředí se pes na hlavolam? Uvolňuje se? Zkuste se dívat zpočátku na uši a ocas. Určitě poznáte, jestli je obojí vzpřímené, nastražené, napnuté nebo se uvolňuje.

Liší se projev psa během hraní? Někdy se pejsci uvolní až při dalším kolečku, někdy to může trvat několik celých hraní. Je to velmi individuální, nikam nespěchejte.

Ukončení hlavolamu

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 3. díl
  • Nechte psa, ať vám dá sám najevo, že má hotovo a už se v hlavolamu nechce zdržovat. Nezáleží na tom, že už tam žádné pamlsky nejsou a pejsek ještě prověřuje a čuchá a čuchá. Počkejte. Naopak se může stát, že v hlavolamu pamlsky zůstanou, ale pes si hraní ukončí. Respektujte to. Nevracejte ho zpátky „pojď, tady jsi ještě něco zapomněl“.
  • Jak poznáte, že pes skončil? Přestane si hlavolamu všímat. Často od něj odejde, podívá se na vás, sám nabídne polohu „lehni“ nebo „sedni“, zkušenější psi sami odcházejí na čekací target. Chce to trpělivost, ale je to úžasná interakce se psem, kterou byste neměli vynechat. Mějte na paměti, že ukončení hlavolamu je velmi individuální záležitostí a nemusí být vždy stejná. Vypozorovali jste, jak váš pes dává najevo, že s hlavolamem skončil?
  • Existuje výjimka, kdy hlavolam ukončujete vy za psa. Je to v případě, že pes není sám schopen přestat si hlavolamu všímat. Neustále se do něj dobývá, není schopen odpoutat pozornost, ničí ho. V tomto případě vezměte do ruky jeden pamlsek, dejte ho psovi před čumák a odveďte ho na čekací místo. Časem se pes naučí s touto emocí pracovat.

Co dál?

Připravte další kolečko hraní nebo ukončete hraní úplně. Při přípravě dalšího hlavolamu můžete vyzkoušet různé množství pamlsků, různou velikost pamlsků, mop na zemi, mop na stabilní bezpečné vyvýšené ploše (krabice). Zkoušejte, pozorujte rozdíly.

Úplný konec hersenwerkového hraní

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 3. díl

Lekce udržujte krátké (do 5 min zpočátku úplně stačí).  Když budete končit celé hraní, je vhodné to psu nějakým způsobem oznámit. Velmi se hodí signál o konci lekce, něco jako „všechno hotovo, končíme“. Signál si zvolte, jaký chcete: buď nový, nebo který už běžně používáte pro ukončení svých tréninkových lekcí. Můžete hlavolam vyměnit za pamlsek (psovi podat pamlsek do tlamy, slovo „končíme“ a schovat hlavolam). Můžete psovi rozhodit hrstku pamlsků na podložku a mezitím schovat hlavolam. Způsob záleží na vás, používejte ale ideálně pořád stejný.

POZOR: Před tím, než ukončíte celé hraní, nezapomeňte, že pes musí být hotový s hlavolamem (tedy dát vám signál o jeho ukončení).

Nejčastější potíže

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 3. díl
  • Pes vykusuje žinylkové bodlinky. Tohle se nejčastěji stává, když si nedáte pozor s výběrem pamlsků a zvolíte nějaké drobivé nebo příliš aromatické. Pes potom cítí drobečky nebo zbytkovou vůni, ale nemůže se k ničemu dostat a je nervózní. Stejně tak, zvolíte-li pamlsky mastné nebo lepivé, přilepí se k materiálu a nejdou pořádně sníst. Piškoty například jsou pro tento hlavolam absolutně nevhodné.
  • Pes si mop hrne packou pod sebe. Nejčastěji to vídám u hodně zbrklých jedinců. Pomůže mop přidržet (jen pozor, ať se u toho nenakláníte nad psa). Zpočátku použijte klidně méně pamlsků.
  • Může nastat i situace, že malé pamlsky mezi bodlinkami mopu budou pro psa příliš složité. Projeví se to tak, že pes dlouho nemůže vzít pamlsek do tlamy, hodně ryje čumákem v bodlinkách, jeho svaly jsou napjaté a vykazuje nervozitu. V takovém případě začněte s většími pamlsky volně položenými na žinylkový mop a zmenšujte je postupně.

Milí čtenáři, užijte si se psem a se žinylkovým mopem klidné hraní. Hodně se bavte, pozorujte, zkoušejte a klidně sdílejte svoje postřehy.

Jak vám může pomoci projekt Čuchej.cz?

Měli byste chuť vyzkoušet si hersenwerk či nosework? Nebo se jen potřebujete zorientovat v základní komunikaci se psem a naučit se správně vychovávat a zvládat své štěně? Pak by vám mohla pomoci sympatická pražská trenérka Lenka Ležalová z Čuchej.cz. Má absolvovaný certifikovaný kurz pro instruktory noseworku, kurzy pro poradce hersenwerku a certifikovaný UK kurz pro trenéry ProDogTrainer. A sama upřímně říká: „Snažím se, aby u mě lidé spolu se psem našli cestu k zábavě i poznání.“

www.cuchej.cz                                                                                 

https://www.facebook.com/cuchej.cz                                            

https://www.instagram.com/cuchej.cz

Lenka Ležalová

 

www.cuchej.cz

Foto: archiv Lenky Ležalové

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->