Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 9. díl

Také vás moc baví hersenwerk a jiné rozmanité čuchací hry? A rádi svému psovi připravujete i vlastní hlavolamy? Pak se určitě nechte inspirovat dalším dílem našeho seriálu a dozvíte se, jak můžete ke společné zábavě využít i obyčejné ponožky! Tak směle do toho!


Hersenwerk je balzámem pro duši! – 9. díl
Lenka Ležalová 30.4.2023 4841x Hersenwerk

Když řeknu, že ve svých lekcích hodně využívám hlavolamy pro psy, co vás napadne? Možná to, že jsem se úplně zbláznila. Možná zvědavost? Možná si vůbec nedovedete představit, o co jde. A nejspíš si řeknete, že lekce s hlavolamy jsou vyhozenými penězi, protože nasypat pamlsky do hlavolamu přece umíte sami. Ono ale nic není jen černoblílé…

Jsem překvapená, kolik lidí stále dokáže hlavolamy „zatratit“ a považuje je za něco „podřadného“ v porovnání s ostatními psími aktivitami (zejména poslušností nebo sporty). A proč? Protože nejde o výcvik? Protože sami vidíte jen to, že pes pouze sní pamlsky a maximálně se tím na pár sekund/minut sám zabaví? V horším případě vám pes hlavolam zničí? Nebo protože zkrátka vás vůbec nenapadne, že hlavolam má i jiné benefity?

Kdo si hraje, nezlobí

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 9. díl

Ano, hlavolamy se dají použít různé a také využít pro různé účely. Můžete hlavolam použít pouze jako nástroj k zabavení psa (nejčastěji koupíte v obchodě pevný hlavolam). Nebo k přesměrování jeho pozornosti (nejspíš už jste slyšeli o čuchací dečce). Nebo cíleně k uvolnění napětí, zklidnění (nejčastěji rozházené pamlsky). Omezit se však pouze na tyto způsoby mi přijde velká škoda. Hlavolamy mohou totiž přinášet mnohem víc.

Hersenwerk pomáhá psům, lidem a především společnému žití!

Hlavolamy mají své kouzlo

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 9. díl

Já ráda používám hersenwerkový způsob hraní hlavolamů. Proboha, co to je? Pokud jste si právě položili tuhle otázku, zalistujte v předchozích článcích z této série. Tady totiž můžete najít nový pohled a objevit kouzlo hlavolamů.

Pro mě je to nedocenitelný nástroj, jak lépe pochopit naše psy a budovat si s nimi vztah. Nástroj, pomocí kterého se mohou cítit lépe nejen psi, ale také jejich majitelé. Nástroj, jak se naučit lépe poznat svého psa, číst jeho signály, komunikovat s ním beze slov.  Způsob, jak se na chvíli zastavit, být tady a teď, užívat si přítomného okamžiku. A stačí k tomu pár minut denně. Dalo by se říct malé věci s velkým dopadem. Hersenwerk pomáhá psům, lidem a především společnému žití.

Největší benefity pro psa:

  • Svoboda, možnost vlastní volby
  • Stimulace smyslů
  • Mentální stimulace
  • Uvolnění těla i mysli

Největší benefity pro lidi:

  • Učit se pozorovat: postavení psa, pohyby, preference (co se mu líbí a co ne), jak reaguje na nové věci a podněty, jaké převažují dovednosti
  • Budování vztahu se psem
  • Srozumitelnější komunikace a spolupráce v běžném životě
  • Kvalitně strávený čas se psem

Jak na to?

Buďte při hraní přítomní, užijte si společně strávený čas. Nechte psovi možnost volby a hodně pozorujte (není potřeba skoro vůbec mluvit), učte se vnímat rozdíly v projevu psa. Postačí vám k tomu různé materiály, které najdete doma kolem sebe + nedrolivé a nelepivé pamlsky.

Než se pustíte do hraní

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 9. díl

Připomeňte si pár věcí, které byste měli mít vždy na paměti (více v minulých dílech seriálu).

  • Zajistěte neklouzavý povrch.
  • Pro hraní zvolte klidné místo, kde vás nebudou rušit jiní lidé ani psi.
  • Pokud budete rolovat delší věc, nezapomeňte zajistit dostatek volného prostoru.
  • Používejte vhodné pamlsky, obzvláště zde nedrolivé, nelepivé a méně aromatické.
  • Mějte v blízkosti herní plochy misku s vodou.

POJĎTE SI HRÁT – PONOŽKY

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 9. díl

Nemusíte kupovat drahé pomůcky nebo speciální komponenty, dnes nám postačí vytáhnout z šuplíku pár párů ponožek.

Pro nastartování svojí kreativity si zkuste přestavit (nebo i najít ve vyhledávači na internetu), jakými možnými způsoby je možné ponožky složit a ukládat. Možná se vám to při hraní bude hodit, až budete přemýšlet, jaký vytvořit z ponožek hlavolam pro vašeho psa.

Co budete potřebovat?

  • alespoň čtyři ponožky (zkuste najít různé délky, různý materiál)
  • pro pokročilejší hraní můžete využít třeba různé „zátky“ ze kterých se dá ponožka vytahovat (rolička od toaletního papíru, kelímky, kužely, muffinkovník apod.), můžete kombinovat různé techniky
  • pokud pejsek nezná rolování a vytahování, doporučuji nejdřív začít tam (najdete v dílu 6 a 7)
  • odměny nedrolivé a nelepivé (granule lisované za studena apod.)
Hersenwerk je balzámem pro duši! – 9. díl

Příprava hlavolamu v jednotlivých krocích (návod)

  • Posaďte se (klekněte si) vedle psa.
  • 1 krok: položte na zem volně čtyři ponožky. Když se pes přijde podívat, nebraňte mu v tom. Nechte ho věci očichat. Seznámí se tak s hlavolamem (materiál, struktura, pach). Poté odveďte psa na čekací místo.
  • 2 krok: nejdříve dejte pár pamlsků kolem ponožek a nechte je psa sníst. Počkejte, až si pes sám řekne, že má hotovo. Vy vidíte, že pes už má vše snědené, ale váš pes bude možná chtít ještě chvíli zkoumat. Nebo můžete dát pamlsky rovnou na ponožky.
  • 3 krok: ponožky lehce shrňte, můžete je umístit i blíž k sobě a opakujte krok č. 2.

Tip: Pokud by pes měl tendenci vzít ponožku do tlamy a odnést si ji na hraní/kousání jinam, můžete ponožky na jednom konci svázat k sobě (kouskem fleesu, provázku apod.) a přidržujte na zemi pevný konec. Můžete také použít knihu jako zátěž, přišlápnout nohou, kleknout si kraj ponožek apod.

Z ponožek můžete vytvořit nepřeberné množství různých hlavolamů!

Fantazii se meze nekladou

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 9. díl

Z ponožek můžete vytvořit nepřeberné množství různých hlavolamů. Už jen to, že použijete různé materiály, různé gramáže, různé délky ponožek může způsobit rozdíl v hraní. Schválně si vyzkoušejte, jaký „typ“ ponožek váš pes preferuje.

Dál můžete využívat různé techniky, které jsem vám popsala v minulých dílech. Velmi oblíbené bývá například rolování. Zarolujte jednu, dvě, nebo všechny ponožky. Zkuste vypozorovat, zda váš pejsek má raději cestičku s hodně pamlsky, nebo mu stačí pamlsky umístěné pouze na konci.

Na ponožce můžete také udělat sklady, jako když děti skládají harmoniku z papíru. Pamlsky dáváte do jednotlivých „drážek“. Tento hlavolam je také často u psů oblíbený. Není nikterak složitý, ale současně je zajímavější než volně položené pamlsky na rovné ponožce. Můžete také pro zajímavost pozorovat, jaký má pes styl řešení. Jestli postupuje zprava doleva, postupně či na přeskáčku, jestli se to každé hraní mění, anebo má svůj osvědčený postup, který stále opakuje.

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 9. díl

Ponožky můžete také skládat na sebe do komínků. To už od psa ale vyžaduje poměrně trpělivější práci, zpočátku bude potřeba psovi ukázat systém a na několika místech ponožku nadzvednout, aby se snadněji dostal k pamlskům.

Pokročilým řešitelům můžete ponožky srolovat a vložit třeba do formy na muffiny. Ponožky můžete také umístit do nějakého předmětu, odkud si je pejsek bude moci nejdřív vytáhnout.

Až už budete vytvářet z ponožek hlavolam jakýkoliv, NIKDY nedávejte pamlsky DOVNITŘ PONOŽKY. Pes se potřebuje k pamlsku dostat a nemá prsty jako my, aby si pamlsek zevnitř snadno vyndal. Předejdete tak frustraci a navíc udržujete hraní bezpečné.

Úplný konec hersenwerkového hraní

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 9. díl

Lekce udržujte krátké (do 5 minut zpočátku úplně stačí).  Když budete končit celé hraní, je vhodné to psu nějakým způsobem oznámit. Velmi se hodí signál o konci lekce, něco jako „všechno hotovo, končíme“. Signál si zvolte, jaký chcete: buď nový, nebo který už běžně používáte pro ukončení svých tréninkových lekcí. Můžete hlavolam vyměnit za pamlsek (psovi podat pamlsek do tlamy, slovo „končíme“ a schovat hlavolam). Můžete psovi rozhodit hrstku pamlsků na podložku a mezitím schovat hlavolam. Způsob záleží na vás, používejte ale ideálně pořád stejný.

POZOR: Před tím, než ukončíte celé hraní, nezapomeňte, že pes musí být hotový s hlavolamem (tedy dát vám signál o ukončení hlavolamu). Vy možná víte, že už v hlavolamu žádné pamlsky nejsou nebo naopak že tam nějaké zbyly. Ale to nic neříká o tom, jak je na tom pes. Někdy je na konci potřeba ještě nějaký čas navíc, kdy si pes zkoumá pachy, případně se potřebuje ujistit, že už tam nic nenajde. Jindy zase pes už některé pamlsky nechce dál hledat a je v pořádku, když v hlavolamu zůstanou. Ponožky měňte klidně i v průběhu hraní. Čím víc koleček opakujete, tím je ponožka mokřejší a drží v sobě i víc zbytkového pachu. To znamená, že některé pamlsky se mohou začít k materiálu lepit nebo pes cítí mnoho pamlsků, které už tam nejsou – obojí může způsobit frustraci nebo nezájem.

Nejčastější potíže

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 9. díl
  • Nevhodné pamlsky (mokré) se snadno přilepí k látce. Pes pak může látku ničit. Navíc zůstává v látce příliš mnoho pachu, a i když už tam potom pamlsek není, pes ho velmi intenzivně hledá. Dbejte na použití suchých nelepivých pamlsků.
  • Pes odnáší ponožky a chce si s nimi hrát. Dejte víc ponožek k sobě, přidržujte je na jedné straně nebo jinak zatižte. A hlavně při hraní postupujte velmi pozvolna a po malých krůčcích. Když i to je moc těžké, vyberte si nejdřív jiný hlavolam a k ponožkám se vraťte později.
  • Pes projevuje frustraci nebo řešení vzdá (viz. výše).

Užijte si hraní a já se budu těšit, až se potkáme u dalšího článku.

Jak vám může pomoci projekt Čuchej.cz?

Měli byste chuť vyzkoušet si hersenwerk či nosework? Nebo se jen potřebujete zorientovat v základní komunikaci se psem a naučit se správně vychovávat a zvládat své štěně? Pak by vám mohla pomoci sympatická pražská trenérka Lenka Ležalová z Čuchej.cz. Má absolvovaný certifikovaný kurz pro instruktory noseworku, kurzy pro poradce hersenwerku a certifikovaný UK kurz pro trenéry ProDogTrainer. A sama upřímně říká: „Snažím se, aby u mě lidé spolu se psem našli cestu k zábavě i poznání.“

www.cuchej.cz

https://www.facebook.com/cuchej.cz

https://www.instagram.com/cuchej.cz

Lenka Ležalová

www.cuchej.cz

Foto: archiv Lenky Ležalové

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->