Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Herpes virus

Herpes virové onemocnění (CHV – canine herpes virus) je akutní virové onemocnění, které známe jak ze života lidí, tak i ze života šelem psovitých a je rozšířené po celém světě. Infekce je častou příčinou neplodnosti, potratů a úhynů celých vrhů malých štěňat.

Virus je nebezpečný především pro sající štěňata a způsobuje jejich náhlé úhyny. Uvádí se, že CHV patři mezi hlavní příčiny úhynu štěňat následkem infekčního onemocnění. Rovněž tak ale postihuje dospělé jedince, kde napadá respirační systém a především reprodukční orgány (feny) , jejichž následkem jsou sterility, potraty a porody málo životaschopných mláďat. Dospělí jedinci většinou klinicky neonemocní. Pokud se přeci jenom příznaky onemocnění objeví, jde především o zánětlivé onemocnění penisu a předkožky nebo pochvy či se projeví coby nachlazení. Vše většinou samo odezní. Infekce ale zůstává dál skrytá a takoví jedinci mohou být celoživotními přenašeči viru. 

Herpes virus CHV není přenosný na člověka, citlivé jsou pouze psovité šelmy (tedy není na místě strach z  přenosu třeba na děti, kočky).

Výskyt: Herpes virus


-->