Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Bobtail s vámi dokáže skoro cokoliv!

Dovedete si představit, že by s vámi mohl majestátní bobtail také cíleně pracovat a skládat zkoušky nebo závodit? I tady platí staré známé, že když se chce, tak všechno jde. A právě proto jsme si pro vás připravili rozhovor, který je zaměřený právě na výcvik a dostanete rovněž tip na vhodné kynologické aktivity s tímto plemenem. Tak vzhůru do čtení!


Bobtail s vámi dokáže skoro cokoliv!

Martina Hájková a Jiří Huml shodně tvrdí, že bez bobtaila už to prostě nejde. Také se jim jich doma postupně za těch více než třicet let vystřídalo celkem osmnáct, každý byl jiný a svým způsobem jedinečný, ale všichni bez rozdílu byli skvělí. A doma to mají partneři spravedlivě rozdělené, paní Martina psy upravuje a jezdí s nimi na výstavy a pan Jiří se věnuje výcviku. A právě o tréninku a práci s tímto plemenem si budeme společně povídat, i když se samozřejmě okrajově dozvíme i další věci, které s držením těchto krásných psů úzce souvisí.

Martino a Jiří, povězte nám, jak dlouho máte po svém boku bobtaily a proč právě toto plemeno?

Bobtail s vámi dokáže skoro cokoliv!

Naše soužití s bobtaily začalo v roce 1988. Důvodem pořízení prvního psa byl možná zprvu jen obdiv k nádhernému majestátnímu exteriéru a povaze tohoto plemene. Velmi brzy jsme si uvědomili, že bez bobtaila to už nejde a tak se časem naše smečka jen rozrůstala. Do současnosti u nás spokojeně žilo celkem osmnáct bobtailů.

Takže proč? Protože bobtail je společenský a mírumilovný pes, dobře vychází s lidmi i se zvířaty. Je přirozeně inteligentní a přizpůsobivý. Pokud je správně vychováván, je poslušný a jemný. Miluje celou svoji rodinu. Chcete další nej? Prostě NEJ je bobtail.

Mohli byste nás blíže seznámit se svou současnou čtyřnohou smečkou?

Bobtail s vámi dokáže skoro cokoliv!

Nejstarším členem smečky bobtailů je sedmiletá fena Angel SAMBA From Stone´s. od německých chovatelů Anji a Maria Stein.

Další je čtyři a půl letá fena Rosa Gallica Modrý Kaňon chovatelky Petry Márové. Jejím otcem je náš, bohužel už zesnulý, výstavně velice úspěšný a hlavně skvělý pes Eduard vom Goitzschesee od německých chovatelů Beate Schulz a Reneho Schulz–Lorenz. Rosu jsme si zamilovali už podle fotky narozených štěňat a první setkání rozhodlo.

Naše Rosa měla v roce 2022 štěňata, ze kterých jsme si nechali fenku Antonii (Tonička) a pejska Armina (Mireček).

V současnosti tedy máme celkem čtyři bobtaily. Těm dělají společnost dva malí, nyní již staří kříženci, kterých jsme se postupně ujali. A pokud se ptáte na všechny čtyřnohé, tak máme ještě pět koček.

Žijí s vámi všichni doma nebo by zvládli i tzv. venkovní ustájení?

Bobtail s vámi dokáže skoro cokoliv!

Žijí s námi doma a i všude tam, kam je můžeme s sebou vzít. Venkovní „ustájení“ není u bobtaila úplně vhodné, jak z důvodu zachování krásného exteriéru, tak hlavně z důvodu psychického strádání. Tento pes miluje rodinu, společnost, dění …. Ve smečce zvládají pobyt venku třeba přes den, ale pokud není co hlídat, tak se stejně drží u domu. Doma jsou klidní, nepřekáží, každý si najde své místo, ale nejraději nám dělají tu již zmiňovanou společnost.

Bobtail je velice vnímavý, ale i citlivý v jakémkoli věku!

Kterým aktivitám se se psy společně věnujete?

Bobtail s vámi dokáže skoro cokoliv!

Společně podnikáme výlety, což je někdy s velkou smečkou trochu problém. Většinou volíme společnost dvou psů. Dohromady a s celou smečkou se účastníme např. výcvikových – relaxačních pobytů nebo tuzemských dovolených.

Martina: „Já se věnuji výstavám a úpravě exteriéru psů.“

Jiří: „Já se věnuji výcviku a práci se psy, a někdy také pomáhám Martině na výstavách.

Když bych to vzala obecně. Dalo by se nějak říci, kdy zhruba bobtail psychicky dospívá a projeví se to nějak při práci?

Bobtail s vámi dokáže skoro cokoliv!

Řekli bychom to asi obecně a velice subjektivně – psychicky úplně dospívá mezi dvěma a půl až třemi lety. Mladý jedinec touží být středem pozornosti, ale při společné práci a správné motivaci dokáže skvěle fungovat i pracovat. V dospělosti je pak výrazně zklidněný a vyrovnaný, jeho chuť ke společným činnostem a učení však nijak neslábne. Při výcviku nebo výstavách je velice důležitý jeho vztah s člověkem – bobtail je velice vnímavý, ale i citlivý v jakémkoli věku.

Jiří, je to podle vás plemeno obecně vhodné k výcviku? Které kynologické disciplíny byste ostatním majitelům případně doporučil?

Bobtail s vámi dokáže skoro cokoliv!

Vezmu odpověď trochu oklikou. Bobtailů v Čechách moc není. Nejčastěji ho můžete vidět na psích výstavách, kde se pohledem lajka předvádí úprava jeho srsti a pohyb. Rozhodčí samozřejmě posuzuje mnoho dalšího. Vystavování psa je ale také kynologickou disciplínou – prostě handling. Není vůbec jednoduché psa správně předvést, za nesprávné předvedení i krásný pes ztrácí hodnocení. Proto některé psí školy vyučují i tuto disciplínu včetně vašeho chování, komunikace a pohybu na výstavě.  

Není výjimkou, že bobtailové cvičí nebo sportují. Díky jejich přirozené inteligenci a chuti k práci je toto plemeno (s ohledem na momentální kondici a zdravotní stav) vhodné k jakékoliv sportovní výcvikové disciplíně. Je však dobré si předem uvědomit, že bobtail není hbitá a okamžitě reagující bordera, nebo cokoliv plnící německý ovčák.

Doporučuji tedy například sportovní disciplíny, jako jsou poslušnost, obedience, rally obedience, hoopers, agility… sami poznáte, na co má váš pes nebo vy, a co vás společně baví. Bobtail s vámi dokáže skoro cokoliv.

Bobtail se uplatní v celé řadě sportů, ale je potřeba si uvědomit, že to není hbitá a okamžitě reagující bordera, nebo cokoliv plnící německý ovčák!

Vy se ale věnujete hlavně obedience, že?

Bobtail s vámi dokáže skoro cokoliv!

Asi před šesti lety jsem s fenou Sambou začal dělat tento sport. Samba ráda pracovala a já jsem chtěl pro nás najít další společnou činnost. Ujala se nás cvičitelka Pavlína Bohunová ve Psí škole Podještědská smečka, a od té doby k ní chodíme cvičit pravidelně jedenkrát týdně. Se Sambou tam začínáme nacvičovat i disciplínu rally obedience. Poslední rok a půl cvičím i s naší Rosou. Obě psí holky to velice baví a na cvičení se těší. Občas vezmu na cvičák i naše mladé, nyní už dvouleté psy, rychle a s radostí se učí.

Oba tyto sporty jsou fyzicky nenáročné pro člověka i psa, tedy vhodné pro každého. V podstatě je to přesná poslušnost, kde pes musí vykonávat některé úkoly samostatně a někdy i přemýšlet. Hlavní důraz v obedience je kladen na vztah člověka a psa.

Se Sambou jsem udělal základní zkoušky na výbornou a chystáme se na postup. Plánuji s ní absolvovat i zkoušky v rally obedience.

Jak se vám v tomto sportu ve srovnání s konkurencí celkově daří?

Na obedience jsem už viděl snad všechny rasy psů, od jorka po buldoka. Bobtail nevyčnívá, ani nepropadá. Má trochu pomalejší reakce a je důležité na to brát ohled. Pokud se s tím naučíte pracovat a „netlačíte“, určitě vás může překvapit svými schopnostmi.

Našla by se nějaká část nebo přímo cvik, který vám dal hodně zabrat ho pořádně naučit? A co šlo naopak velmi snadno a vaše psy nejvíc baví?

Bobtail s vámi dokáže skoro cokoliv!

Ano, paradoxně s bobtaily mám problém se cviky s aportem. Jako štěňata a mladí normálně nosí, tahají, přetahují se, ale jak dospívají, přestanou mít zájem a odmítají toto cvičit. Se Sambou jsem to prolomil až po roce práce díky hraní si s pullerem. S Rosou jsem sotva na půl cesty, ona přeci „takovou blbost“ nebude držet v tlamě.

Naopak rychle se naučili celkem obtížný cvik „BOX“ – vyslání do prostoru ohraničeného páskou kam musí sami doběhnout, tam se musí otočit a počkat, případně lehnout atd. podle stupně výcviku. Baví je to tolik, že občas utečou z jiného cviku plnit tento. To je sice špatně, ale celkem zábavné, pokud se to nestane při zkoušce.

Při jakékoliv činnosti je jistě důležitá i správná motivace. Co se nejlépe osvědčilo vám?

Bobtail s vámi dokáže skoro cokoliv!

Při výcviku samozřejmě motivuji psa odměnou. Uděláš správně – dostaneš, neuděláš – nedostaneš. Jako odměnu používám piškoty. Mají je rádi a jako jeden z mála pamlsků je vidí i v trávě, například když se ukončuje cvik odhozením odměny. Další důležitá odměna je takzvaný sociál – po ukončení setu cviků psa pochválit, nebo pomazlit, pohrát si – co má který rád. Každý pes i stejné rasy je opravdu jiný. Je potřeba přizpůsobit svůj přístup, chování a tempo různým jedincům.

Při výcviku je potřeba přizpůsobit svůj přístup, chování i tempo k různým jedincům!

Vyrážíte také na tréninky někam mimo svůj domovský cvičák?

Bobtail s vámi dokáže skoro cokoliv!

Minimálně jednou ročně jezdíme se Psí školou K9 na výcvikové pobyty do kempu v Podhradí nad Dyjí. Je to vždy prodloužený víkend plný psů a cvičení. Účastníme se tam společně různých soutěží. Já se účastním výcviků klasické poslušnosti, Martina se tam věnuje nácviku na výstavy a dalším kynologickým aktivitám.

Naše Samba tam už dvakrát obsadila 3. místo v závěrečné soutěži disciplíny klasické poslušnosti, vždy v konkurenci zhruba dvaceti psů (tamními cvičiteli trpěna bez vodítka, neboť je zvyklá z obedience, že se vodítko používá při cvičení pouze na nástup k hromadnému odložení a po cviku následně k odchodu).

Bobtail má nádhernou a hlavně bohatou srst. Zajímalo by mne, jestli tato jeho chlouba příliš netrpí, když chodíte cvičit. Nebo jste raději zvolili nějaký kratší střih?

Bobtail s vámi dokáže skoro cokoliv!

Samotným cvičením srst příliš netrpí. Důležité je zajistit, aby pes dobře viděl. Tzn. udělat culík nebo dva, případně zagumičkovat chlupy na boku tlamy protože při běhu se zvedají před oči. Po cvičení v nepříznivých klimatických podmínkách stačí psa vysušit (nebo nechat uschnout) a potom rozčesat a zbavit nečistot. Jinak srst a podsada zplstnatí a dá potom mnoho práce to napravit (pokud to bude ještě vůbec možné).

Bobtail v normálním životě nebývá načinčán do „výstavní podoby“, ale musí být pravidelné jednou až dvakrát týdně rozčesán. I to je dost práce. Nejsem úplně proti, aby majitelé své nevýstavní psy střihově upravovali, ale rozhodně bych tento zásah svěřil psímu salonu se zkušenostmi a vkusem k úpravě bobtaila.

Výstavní úprava dle současného trendu vyžaduje mnoho hodin odborné práce. To už je ale jiná kapitola.

Prozradil byste mi na závěr, co se svými bobtaily plánujete do budoucna, a to nejen v rámci výcviku?

Mně by stačilo, pokud by to šlo naplánovat do budoucna, aby naši psi žili dlouho, byli zdraví, a prožili s námi bohatý a spokojený život. 

Držím palce a moc děkuji za rozhovor.

 

Michaela Weidnerová

Foto: archiv Martiny Hájkové, Podještědská smečka Liberec, Psí škola K9

www.bahandi-bobs.cz

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->