Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Stopujeme přesně IV. díl

Myslíte si, že BARF a přesné stopování nejde dohromady? Nebojte, když se chce, všechno jde. I když totiž krmíte přirozenou syrovou stravou, nemusíte se této sportovní disciplíny vůbec vzdávat. A Katka Houšková vám v dalším díle našeho seriálu poradí jak na to.


Stopujeme přesně IV. díl
Katka Houšková 3.3.2018 16839x Pachové práce

Tentokrát to není téma, které zajímá každého, ale vzhledem k tomu, že sama krmím syrovým masem, vím, že i mezi vámi jsou nešťastní barfaři, kteří zoufale čtou o krmné dávce granulí ve čtverci a rovnou si řeknou, že metoda přesného stopování není pro ně. Není to pravda! Barfovat se dá i na stopě, jen to stojí trochu více úsilí…

Barfujeme na stopě

stopujeme přesně Až dojdete do fáze, kdy budete dělat šlapané stopy a už budete mít odstraněnou většinu pamlsků ze stopy, velmi se vám uleví. Potom totiž budete krmit převážně na předmětech, kde můžete bez problémů vytáhnout z kapsy krabičku s mletinou včetně zeleniny, a ve stopě jako pamlsky použít sušené maso. Proto není třeba metodu přesného stopování ihned zatracovat, protože opravdu přijde den, kdy handicap, který máte, zcela zmizí. Ale co do té doby? Jak krmit ve čtverci bez granulí?

I ve čtverci se dá barfovat, ale je to o něco složitější. A možností máme hned celou řadu:

  • Vypořádat se s tím, že první dva roky (než dojdeme do té bezpamlskové stopy) bude můj pes na stopě bohužel jíst granule a přirozenou stravu, na kterou jste zvyklí, budete krmit jen ve dnech, kdy se stopovat nepůjde, nebo jako doplněk, protože nezkrmíte ve čtverci plnou krmnou dávku.
  • Zvolit zdravější formu granulí, která pro vás bude přijatelná. Na trhu už je řada firem, které nabízejí granule lisované za studena a některé jsou opravdu dobré a výrazně snesitelnější pro myšlení barfaře.
  • Zvolit takový druh masa, který se dá dobře nakrájet na malé kousíčky a za syrova do čtverce dávat a následně i přihazovat s tím, že zeleninu, doplňky atd. zkrmíte v rámci svačiny, která bude v misce.stopujeme přesně 
  • Použít maso sušené. Osobně jsem hodně dávala do čtverce sušené maso, jenže to má dvě „ALE.“ V první řadě nedoporučuji používat sušené maso průmyslově vyráběné, protože když ho zkrmíte ve čtverci potřebné množství, brzy můžete nadělat víc škody než užitku. Protože taková masa obsahují samozřejmě konzervanty a různá éčka, „díky“ kterým jsou měkká. Lepší varianta je použít domácí sušené maso, které si vždy nasušíte pár dní předem v sušičce na ovoce To potom může být maso opravdu různé, od vnitřností až po ryby. Více o sušení masa pro psa níže v receptu. Druhé ALE se týká množství sušeného masa. Nemůžete co do hmotnosti zkrmit takové množství sušeného masa jako granulí, jednoduše proto, že je to pořád maso, jen postrádá tu vodu… a půl kila sušeného masa byly původně asi tak tři kila. A to je na krmnou dávku trochu hodně, to by vám ten stopař také mohl prasknout.
  • Vyrobit si vlastní krmnou dávku. Co to znamená? Připravíte si podle jakéhokoliv receptu na psí pamlsky nebo buchtu směs, kterou jste zvyklí podávat do misky. Mleté maso, mleté ovesné vločky, nějaký olej, může být i trocha zeleniny, bylinky, můžete přidat i česnek (pomůže vám proti mravencům) a jako „lepidlo“ nějaké to vejce. Teď asi namítnete, že když to dáte zapéct do trouby, tak to není žádný barf, ale pečené maso. Ano, to máte pravdu. Proto to nedáte do trouby zapéct, ale pouze sušit. Trvá to hodně dlouho, ale můžete si tak vyrobit několik dní předem krmnou dávku do čtverce na každý den. A podle barvy terénu budete dávat maso a další přísady. Když se to naučíte, je to docela zábavné. Jen se ženy připravte na to, že každý den, když přijde váš manžel z práce, bude se dožadovat porce toho voňavého masa z trouby.

RADY A TIPY

stopujeme přesně Nejsem zrovna receptový typ, pro lidi i pro psy vařím většinou podle oka a citu. Takže vám ani nepřinesu přesné recepty na pamlsky, jen dám pár dobrých rad.

Sušení masa v sušičce

  • Pokud chcete mít maso na opravdu tenké plátky, doporučuji krájet maso mražené, jde to líp.
  • Pokud budete dávat do sušičky játra, dejte je vždy mražená! Poprvé jsem dala do sušičky játra normální, a jak se sušila, tak mi zatekla do mřížky a tři hodiny jsem je pak z přístroje vysekávala.  Když je pokrájíte mražená a ještě mražená dáte ihned sušit, nezatečou a úplně normálně je potom vyndáte.
  • Chcete-li sušit neprané držky, dejte sušičku na terasu a určitě to dělejte v noci. Pokud se nějaký z vašich sousedů vzbudí, nevím, co si o vás pomyslí. Je to smrad jen pro otrlé, ale jako pamlsek tedy opravdu nedostižný…
  • Sušené maso bez éček je vždy tvrdé, ne jako ty příjemně měkké pamlsky z krámu, na které jsme zvyklí. Pokud chcete měkké sušené maso – nedosušujte ho úplně! Uchovat ho potom musíte v lednici, ale je lepší, když je měkčí.
  • Sušené maso nejde krájet! Nebo velmi špatně. Použijte nůžky, budete to mít hned.
  • Tučné maso nejde sušit, dávejte do sušičky maso převážně libové, vnitřnosti, dobře jdou sušit i šlachy, hrtany a podobně. Takový sušený hrtan nakrájený na kousky je do čtverce super.
  • Pokud nevlastníte sušičku a rozhodnete se použít troubu, dobře zvažte, jak moc si přejete, aby to ve vaší kuchyni smrdělo. Ano, i libové hovězí při sušení dost páchne.
  • Jestli jste dočetli až sem, tak to znamená, že nejen barfujete, ale také hodláte se psem cvičit. Jestli ještě nemáte sušičku, tak si ji obratem kupte. Protože je to minimální investice a pro výcvik psa budete sušit maso pořád!!!      

Pečení domácích pamlskůstopujeme přesně 

Chvíli bude trvat, než vymyslíte ty správné poměry ingrediencí pro vaši velikost trouby a pekáče, a vůbec se nemusíte bát, že budete muset dávat moc sacharidů, aby se dílo zdařilo. Co bych vám doporučila:

  • Mouku v receptu nahraďte mletými ovesnými vločkami (dobře se melou v mixéru na zeleninu nebo mlýnku na kávu.
  • Máslo nahraďte olejem a můžete si opravdu vybrat, podle toho jaký dáváte.
  • Maso vybírejte podle barvy terénu, na který se chystáte jít.
  • Do směsi můžete přidat i vitaminy, minerály a jakékoliv další doplňky.
  • Vyvarujte se zelenině, která obsahuje příliš vody (velmi vám prodlouží sušící proces).
  • Vrstvu nedávejte vysokou, jinak se vám to nevysuší (cca 1 – 2 cm)
  • Pokud disponujete více plechy, můžete si udělat klidně tři dávky naráz, jen je třeba plechy mezi sebou střídat, protože ten prostřední se bude sušit nejdéle.
  • Před úplným dosušením (když je těsto ještě vláčné) rádýlkem nebo nožem pokrájejte na malé čtverečky, tvrdé by se vám to potom dost špatně dělalo.
  • Zcela jistě se vám nepovede vysušit to úplně, proto skladujte pamlsky v lednici. Vydrží jako maso – několik dní.
  • Až přijde jaro, zjistíte, že největší nepřítel stopaře je mravenec Proti mravencům doporučuji do pamlsků přidat: mořskou rybu, případně řasu, česnek a kopr. To jim opravdu vadí.

Doufám, že ani tentokrát nejste náplní tohoto dílu zklamaní. Příště již vyjdeme ze čtverců do cyklických stop a já se na to už moc těším.

Foto: Kateřina Houšková, Martin Lednický

Kam dál ...