Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Krátké nohy, velké nadšení – Corgi Race Cup 2023 na Kavčích horách

Zaregistrovali jste před pár dny naši pozvánku na Corgi Race Cup 2023? Pokud ano a zajímalo by vás, jak to na místě probíhalo a také jak to celé nakonec dopadlo, nezapomeňte si přečíst tuto reportáž! Corgi jsou totiž nadšení sportovci tělem i duší…


Krátké nohy, velké nadšení – Corgi Race Cup 2023 na Kavčích horách
Simona Šimíčková 28.4.2023 2299x Reportáže

Psí hřiště na Kavčích horách v Praze patřilo v sobotu 22. dubna 2023 corgiům a jejich nadšeným majitelům. Konal se zde totiž třetí ročník Corgi Race Cupu. Byla to opět velká jízda a zábavná podívaná.

Pilíři akce jsou láska ke psům, přátelství a nadšení pro věc   

Krátké nohy, velké nadšení – Corgi Race Cup 2023 na Kavčích horách

Organizátorkami Corgi Race Cupu jsou Lenka Růžičková a Nikola Vaňková, kamarádky, které se poznaly právě díky pejskům plemene Welsh Corgi. Každá z nich má nyní doma dvě fenky a jednoho pejska Welsh Corgi Cardigan, dva z nich jsou sourozenci. Lenka Růžičková mi prozradila, že s nápadem uspořádat v České republice obdobný závod, jaký se koná pravidelně například v Kalifornii na dostihových tratích, přišla před dvěma lety právě Nikola Vaňková. Pro nápad se obě nadchly, zveřejnily jej ve facebookové skupině a na jaře 2021 se sešlo přibližně padesát lidí a třicet Corgiů ve Stromovce. Jak uvedla Lenka, hlavní myšlenkou bylo setkat se. Toto setkání spojené se závodem mělo ohromný ohlas, majitelé Corgiů projevili zájem o jeho opakování.

Nikola proto oslovila městskou část Praha 4, která se ochotně ujala podpory akce formou záštity. Dále poskytuje praktickou podporu v podobě zábran k ohraničení závodní plochy, lehátek pro zvýšení komfortu diváků nebo nezbytných košů a sáčků na psí exkrementy. Velkou pomoc v průběhu příprav i celý den přímo na místě poskytuje David Záruba z Oddělení životního prostředí a dopravy. Právě díky Praze 4 a hlavnímu sponzorovi akce, společnosti Akinu, která dodala hezké a chutné ceny pro vítěze, se mohla akce konat v profesionální podobě. Účast byla dokonce mezinárodní, tři závodníci dorazili až ze Slovenska.

Šikovnost Corgiů od samého začátku

Krátké nohy, velké nadšení – Corgi Race Cup 2023 na Kavčích horách

Dopolední akce byla zahájena dogdancingovým vystoupením Lucie Doksanské s desetiletým Montym. Zatančili krásnou sestavu na skladbu Lindsey Stirling za použití houslí jako rekvizity. V rámci rozhovoru s Lenkou Růžičkovou paní Doksanská pověděla, že se dogdancingu věnují již sedm let, začali v Montyho třech letech. Předtím se věnovali sportovní kynologii, ta však pejska moc nebavila. Nyní nacházejí oba naplnění v dogdancingu, a to zejména díky větší svobodě a vzájemné spolupráci. Jejich seznamování s tímto sportem probíhalo formou hry a významnou roli hrála socializace na různá prostředí. Monty prokázal, že je profík a rušné závodní prostředí mu nedělá žádný problém. Jeho vůbec nejoblíbenějším cvikem je štěkání, v závěsu za ním pak otočky. Dozvěděli jsme se také, že Corgi má vzhledem ke své stavbě těla nevýhodu oproti jiným plemenům, co se týká repertoáru cviků. Nemůže dělat například panáčka nebo přeskoky. O to větší prý má tento tým radost, když se na závodech umístí na předních příčkách mezi borderkami. Podle Lucie Monty tento rozdíl dohání roztomilostí, což nám během tance i předvedl.

Krátké nohy, velké nadšení – Corgi Race Cup 2023 na Kavčích horách

Před vyběhnutím prvních závodníků bylo na programu setkání s loňskými vítězi Coraline, která zvítězila v kategorii seniorů, Chelsea, vítězkou za Welsh Corgi Pembroke – dospělí, Chicem, nejrychlejším Welsh Corgi Cardiganem mezi dospělými a Kevinem v kategorii mladých. Jejich páníčci s námi sdíleli, jak probíhala jejich příprava na letošní ročník. Kevinův trénink spočíval v naběhání kilometrů na canicrossu a agility parkuru. Chelsea k udržení se ve formě nadšeně aportovala balonky a Chico si dal několik sprintů za zajícem. Od tohoto osobního setkání s nimi již nešlo jinak, než jim fandit, aby loňské tituly obhájili.  

Corgiové jsou vytrvalými běžci i aportéry, můžete s nimi běhat canicross či agility!

Jako s větrem o závod

Krátké nohy, velké nadšení – Corgi Race Cup 2023 na Kavčích horách

Závodníci byli rozděleni do kategorií Welsh Corgi Pembroke dospělí, Welsh Corgi Cardigan dospělí, Welsh Corgi Pembroke a Cardigan mladí a Welsh Corgi Pembroke a Cardigan senioři. Vzhledem k počtu sto jedna přihlášených psů běželi Pembroci dospělí v devíti základních skupinách, Cardigani dospělí ve čtyřech a mladí pak ve dvou skupinách. Následovaly semifinálové a finálové běhy jednotlivých kategorií. Pouze čtyři stateční senioři se vešli do jedné skupiny a zaběhli si tak rovnou finálový běh.

Krátké nohy, velké nadšení – Corgi Race Cup 2023 na Kavčích horách

V kategorii Welsh Corgi Pembroke dospělí vybojovala první místo Lara, jedná se o krásný postup z loňského druhého místa. Na druhém místě doběhl Kyuubi „Antonio Shinning Star Breez of Maedow“ a třetí Kmínek Corgoludki. V kategorii Welsh Corgi Cardigan dospělí zvítězil Alfréd „Diktys Emily Bohemia“, druhé místo obsadil Chico, který těsně neobhájil loňské prvenství, a bronzovou medaili získal Gerald, jenž běžel jako náhradník za přihlášeného psa, který nedorazil. Můžeme se jen domýšlet, zda měl štěstí nováčka, nebo pilně trénoval a doufal, že na něj také jednou přijde řada.  V kategorii mladých doběhla jako první velká naděje Ginger, následována Ellie a za ní Gimlim. Mezi seniory opět brala vítězství zkušená Coraline, na paty jí šlapala Bessi Urban Corgis, na třetím místě pak Nike. Pro čestné čtvrté místo si ke své paničce hrdě a jistě došla šestnáctiletá Bondy Fran Iris.

Krátké nohy, velké nadšení – Corgi Race Cup 2023 na Kavčích horách

Délka trati je přibližně osmdesát metrů, pro kategorii seniorů byla využita možnost zkrátit ji na polovinu. Čas se v tomto závodě nestopuje, o vítězi rozhoduje moment doběhnutí ke svému člověku, tzv. přivolávači. Většina pejsků zamířila přímo k němu bez zaváhání, běželi jako o život. V cíli na ně čekala odměna nejčastěji v podobě pamlsků či hračky, viděli jsme také motivaci vtělenou do psího kámoše. Někdy průběh nebyl tak hladký, byli jsme svědky návratu k „vypouštěči“, úplného vyběhnutí ze závodní plochy či romantického setkání namísto závodění. Ukázalo se tedy, že poctivý trénink se rozhodně vyplatí. Na druhou stranu, když se to s motivací přežene, může se stát, že rychlou střelu v roztomilém Corgi tělíčku neudržíte. Ta si pak z vlastní vůle dá rozběh dvakrát, jako tomu bylo v případě Anakina z Teamu Anakin. I na tyto kousky byl organizační tým připravený, jako překvapení byla na místě vyhlášena kategorie rebel (pes, kterému se závod nejvíce nepodaří). Tuto trofej měla získat Foxy, která se rozhodla vůbec nevyběhnout, jelikož však nevydržela na akci do konce, nahradila ji na této pozici rebelka Luna.

I v tomto závodě se ukázalo, že poctivý trénink se rozhodně vyplatí!

Cílem není umístění, ale setkání a zábava

Krátké nohy, velké nadšení – Corgi Race Cup 2023 na Kavčích horách

Příprava celé akce je náročná, musí se zařídit spousta věcí. Ale ve chvíli, kdy jste na místě a vidíte nadšení těch lidí, uvědomíte si, že vám to stojí za to úsilí. Mají společný cíl, na který se celý rok připravují, a vyvrcholí to tou skvělou energií a atmosférou“, tak popisuje dojmy organizátorek Lenka Růžičková. Ani ony svým psům, Admirálovi a Bifidovi, účast v závodu neupřely. V rozběhu s nimi běžel Admirálův brácha Apple Jack Alf, původně měla běžet i maminka Daira. Tento rodinný rozběh nám ukázal rebelskou stránku Cardiganů, kteří před sprintem k přivolávačům dali přednost vyříkání si psích záležitostí mezi sebou. Nad tím, že její Admirál vůbec nedoběhl, se Lenka jen sportovně zasmála a nenechala si zkazit krásný slunečný den. Jejím největším přáním pro dnešek, který byl zároveň jejím narozeninovým dnem, jak říká, bylo právě hezké počasí. To se jí vyplnilo a nad rámec toho dostala ještě kytičku přímo z tlamičky tanečníka Montyho.

Krátké nohy, velké nadšení – Corgi Race Cup 2023 na Kavčích horách

Organizátorky mají také velkou radost z celkové částky 13 000 Kč, která se vybrala prodejem slunečních brýlí s logem závodu. Darována bude Československému kastračnímu programu, který bojuje proti nekontrolovanému množení nejen toulavých psů a koček. Propojení dobročinného účelu s radostí ze společných zážitků vyřazuje z celé akce. Kolem zábran se ozývá dětské: „Mamí, ti pejsci se jmenují Piškotka a Cuketka!“ Dospělí do sebe šťouchají: „Hele, běží Whiskey s Cheddarem, to je lákavá kombinace!

Dozvídáme se o krásném příběhu paní, která se loni přišla na akci jen podívat, na základě čehož si pořídila Corgi Rory a samozřejmě s ní závod absolvovala. Na jiných týmech zaujme originální recese, když psího závodníka doprovází skupina pravých britských gentlemanů, nebo jsou vyzdobeni odznáčky s názvem týmu „Double trouble“.

Výtěžek z akce bude darován na podporu Československého kastračního programu, který bojuje proti nekontrolovanému množení nejen toulavých psů a koček.

Těšme se na příští ročník

Krátké nohy, velké nadšení – Corgi Race Cup 2023 na Kavčích horách

Organizátorky již mají jasno v tom, že příští ročník Corgi Race Cupu se určitě konat bude. Letošní akce byla skvěle zorganizována, vše potřebné bylo zajištěno, jednotlivé rozběhy odsýpaly. Členové organizačního týmu, jejichž počet se meziročně zdvojnásobuje, jsou neustále v pohybu, komunikují spolu, fotí doběhy v cílové rovince. Obdobná organizace i účast nás tedy čeká i příští rok. Uvažuje se o zavedení sázek i další profesionalizaci např. ve formě čipů k okamžitému získávání přesných výsledků. Tyto novinky budou vyžadovat rady odborníků, nechme se překvapit, zda budou zavedené. Plánování příštího ročníku bude zahájeno v létě domlouváním s Prahou 4. Jí i společnosti Akinu organizátorky výslovně děkují za skvělou podporu celé akce.

 

Simona Šimíčková

Foto: Eva Frouzová

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->