Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Cardigan byl vždy mým velkým snem!

Těšíte se na naše další povídaní o cardiganech? Tak je tu! A tentokrát se více zaměříme na témata okolo chovu a povahy. Ta totiž bývá velmi často diskutovaná zejména v řadách těch, kteří toto plemeno nikdy neměli. Jací tedy opravdu jsou?


Cardigan byl vždy mým velkým snem!

Na tento rozhovor jsem se opravdu těšila. Čekalo na mě povídání s paní Jitkou Kašparovou, která je mezi chovateli cardiganů považována za skutečnou odbornici a znalkyni plemene. Inu a opravdu je tomu tak! Pokud tedy opravdu uvažujete o pořízení krátkonohého ovčáka nebo se chystáte na jeho chov, pak je toto povídání pro vás přímo jako stvořené.

Jitko, vy jste se dříve věnovala hlavně německým ovčákům a výcviku dle NZŘ a IPO (dnes IGP). Povězte nám o této etapě svého života se psy více?

Cardigan byl vždy mým velkým snem!

Svého prvního ovčáka jsem si pořídila v patnácti letech, jmenoval se Jack a byl bez průkazu původu. S ním jsem se věnovala výcviku dle NZŘ, složila první zkoušky a začala jezdit i po závodech. Díky němu jsem se také potkala se svým manželem, který v té době také vlastnil a cvičil německé ovčáky. Společně s ním jsem se potom začala věnovat i výcviku dle IPO (dnes IGP). Skládala jsem zkoušky nejen s našimi vlastními psy, ale v průběhu let jsem pomáhala s výcvikem a uchovněním několika dalších psů.

A kdy nebo jak přišla ta změna, že jste se posunula od ovčounů ke cardiganům?

Cardigan byl vždy mým velkým snem!

Když jsme se s manželem přestěhovali do vlastního domu se zahradou, splnila jsem si dlouholetý sen a pořídila jsem si k dosavadní smečce německých ovčáků i první fenu cardigana. Auri (oficiálním jménem Auronelain), pocházela z Finska a v době, kdy k nám přijela, byla už téměř devítiměsíční. Měla úžasnou povahu, byla velmi přátelská a nekonfliktní, díky ní jsem kouzlu cardiganů zcela propadla. A tak to vlastně všechno začalo…

Ačkoliv si to lidé stále pletou, jsou velškorgi vlastně dvě plemena - cardigan a pembroke. Můžete nám prozradit, proč jste si zvolila zrovna cardigany?

Cardigani se mi vždycky líbili víc, mají úžasné veliké uši, ale hlavně se mi líbila jejich žíhaná barva, která se u pembroků nevyskytuje, takže rozhodování vlastně vůbec nebylo těžké.

Dá se vůbec „laikovi“ nějak vysvětlit rozdíl mezi těmito dvěma plemeny?

Cardigan byl vždy mým velkým snem!

Lidé si je skutečně často pletou, i když rozdíly jsou patrné jak v exteriéru, tak i v povaze. V dobách, kdy se ještě pembrokům běžně kupírovaly ocasy, to bylo poměrně jednoduché, s ocasem byl cardigan, bez ocasu pembroke. V současnosti to už tak snadné není, protože pembroci nyní ocasy mít mohou, ale také nemusejí (někteří se mohou narodit bez ocasu, případně se zkráceným ocasem a stále jsou také země, kde se ocasy běžně kupírují). Co se týká ostatních rozdílů v kostře, tak cardigani jsou větší, robustnější, s delším tělesným rámcem a mají také větší zaoblené uši, pembroci mají uši menší a špičatější. Cardigani mají také více povolených barev, na rozdíl od pembroků mohou být i žíhaní, trikolorní se žíhanými znaky a blue merle se žíhanými nebo červenými znaky. Rozdíly v povaze se trošku hůře popisují, protože v obou plemenech existují různé povahy a výjimky, ale obecně se dá říci, že cardigani bývají ve smečkách snášenlivější a méně dominantní. Na druhou stranu mohou být k cizím lidem občas nedůvěřiví, pembroci naopak bývají k cizím lidem vstřícnější. Jsou celkově o něco větší klauni. Cardigani bývají celkově o něco klidnější.

Pojďme zpět k vám. Jak dlouho se věnujete chovu tohoto plemene a kolik aktuálně sčítá vaše „smečka“ psů?

Cardigan byl vždy mým velkým snem!

První vrh jsme odchovali v roce 2011 a do dnešního dne bylo pod naší stanicí zapsáno dvanáct vrhů od sedmi fen, z toho deset vrhů jsme odchovali přímo u nás doma a dva vrhy byly realizovány díky chovatelské spolupráci s majiteli našich odchovů.  

V současnosti máme doma čtyři cardigany – dvě feny (Chasie a její dceru Maggie) a dva psy (Waldu a Noa). Všichni pocházejí z naší chovatelské stanice, s výjimkou Noa, kterého jsme před šesti lety importovali ze Švédska. Do naší stanice patří ještě několik psů a fen, všichni ale mají své vlastní rodiny, kde trvale žijí. Pokud bychom totiž měli doma příliš velkou smečku, nemohli bychom svým psům zajistit potřebnou péči a pozornost. Proto jsem moc ráda, že existuje možnost chovatelské spolupráce.

Z pohledu chovu si u svých fen nejvíce cením schopnosti rodit přirozeně, neboť zachování schopnosti přirozené reprodukce považuji za velmi důležité!

Čemu se se svými psy věnujete a jakého úspěchu si nejvíce ceníte?

Cardigan byl vždy mým velkým snem!

S naší první cardigankou jsem se kromě výstav věnovala také pasení a sportovní kynologii. V současnosti už jsou to vesměs jen výstavy, když nepočítám turistiku, které jsme se hlavně v době covidové věnovali opravdu hodně. Úspěchů bylo za ta léta veliké množství, je těžké vybrat jediný. Nejvíc si asi cením úspěchů, kterých dosáhla Aimy, fenka z našeho prvního „ušatého“ vrhu. V roce 2012 na klubové výstavě ve Slavkově u Brna získala od uznávané rozhodčí, specialistky na plemeno a dlouholeté chovatelky Teresy Maddox z Velké Británie titul BOB (Vítěz plemene) z více než padesáti cardiganů z několika zemí. V roce 2014 se stala Evropskou vítězkou a v roce 2021 Světovou vítězkou veteránů. Byla to opravdu výjimečná fena. Z pohledu chovu si potom u svých fen nejvíce cením schopnosti rodit přirozeně. Pro mě jako chovatele je toto velmi důležité nejen s ohledem na zdraví samotné feny, ale zejména z pohledu zdraví plemene jako celku, neboť zachování schopnosti přirozené reprodukce považuji za velmi důležité.

Ačkoliv se zde bavíme o celkem malých psech, říká se, že jsou ztělesněním pořekadla „velký pes v malém těle“ Jak to vidíte vy? Můžete nám prozradit něco více o jejich povaze?

Cardigan byl vždy mým velkým snem!

Kamarádka o nich říká, že jsou to ovčáci v menším balení. A já si myslím, že je to docela výstižné. Jsou to milí rodinní psi, kteří se svým pánečkem budou dělat prakticky cokoliv, kde mohou být spolu a kde jim nebudou vadit jejich kratší nožky. Většina cardiganů je pánečkovi neustále nablízku a půjdou s ním kamkoliv, dokonce i na toaletu, pokud jim to bude umožněno. Díky tomu také většina z nich nemá problém s přivoláním nebo utíkáním, protože si svoji rodinu/smečku přirozeně hlídají. Někteří jedinci mohou být také poměrně uštěkaní, nikdy však nesmí být agresivní. Při správné výchově a socializaci nemívají problém s jinými psy či zvířaty v domácnosti. 

Jak snadná či složitá je jejich výchova? Poradila byste nám, na co je třeba klást důraz a pro koho se podle vás tito psi hodí?

Cardigan byl vždy mým velkým snem!

Výchova není nijak složitá, cardigani jsou velmi chytří, někdy se dá říct, že až „vyčůraní“. Proto je důležitá hlavně důslednost. Bohužel se často setkávám s tím, že lidé jsou překvapení, že jejich pes není tak nekonfliktní a úžasný, jak čekali a jak se dočetli v nějakém článku. To však v naprosté většině případů není chybou psa, ale majitele, který si neuvědomil, že každý pes (a cardigana nevyjímaje) potřebuje důslednou výchovu, aby se stal skutečně pohodovým rodinným psem, kterého by si každý přál. Proto je základem ve výchově jasné a jednoznačné vymezení pravidel. Cardigani jsou také poměrně přizpůsobiví, mohou bydlet jak v bytě, tak v domku se zahradou, ale vzhledem k tomu, že jsou opravdu hodně fixovaní na svoji rodinu, nejsou vůbec vhodní pro trvalé umístění v kotci.

Cardigan je ovčák v menším balení!

Pojďme se podívat na stránku chovu. Co vše je potřeba k tomu, abychom zvládli psa či fenu zařadit do chovu?

Cardigan byl vždy mým velkým snem!

Uchovnění jedince je v našem klubu poměrně jednoduché. K účasti na bonitaci stačí dosažení věku patnáct měsíců a absolvování výstavy ve třídách se zadáním titulů CAJC nebo CAC s hodnocením minimálně „velmi dobrý“. Dále je vyžadováno předvedení a ohodnocení alespoň na jedné klubové nebo speciální výstavě pořádané klubem. Pokud je však hodnocení „výborný“ nebo „velmi dobrý“ získáno na klubové nebo speciální výstavě, účast na žádné další výstavě již není nutná. Nevyžadují se žádné zkoušky, zdravotní vyšetření ani testy, k účasti na bonitaci je nutné pouze předložení potvrzení o stanovení DNA profilu jedince provedeném certifikovanou laboratoří. Přestože žádná zdravotní vyšetření nejsou povinná, v poslední době již čím dál víc chovatelů vyšetřuje své chovné jedince dobrovolně – zejména se jedná o DNA test na PRA a DM, doporučit lze také vyšetření na dysplazii kyčlí a loktů.

Já třeba vím, že se v roce 2021 zapsalo do plemenné knihy na 221 jedinců pembroke a pouhých 71 cardiganů.  Jak tedy vypadá chovatelská základna v České republice? A je složité najít vhodného partnera do páru?

Cardigan byl vždy mým velkým snem!

Chovatelská základna je v ČR velmi malá. Obecně lze říci, že často není úplně jednoduché najít vhodného partnera ani v rámci Evropy, natož v rámci ČR. To si bohužel hodně začínajících chovatelů vůbec neuvědomuje. Pokud se mě někdo zeptá, jakého krycího psa bych doporučila pro jeho fenu, v naprosté většině případů se snažím hledat v zahraničí, protože tu nemáme desítky kvalitních krycích psů, které by bylo možné v chovu využít.

Chtěla bych vám moc poděkovat za pěkné povídání a na závěr bych se zeptala, co byste plemeni velškorgi cardigan popřála do budoucna?

Cardigan byl vždy mým velkým snem!

Pro někoho možná překvapivě, aby se cardiganům vyhnula vlna popularity a módnosti, protože popularita s sebou vždy nese i negativa spojená s nezodpovědným chovem.

Děkuji vám za rozhovor.

 

Iveta Panýrková

Foto: archiv Jitky Kašparové

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->