Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Velškorgi jsou jako chipsy, jeden nikdy nestačí!

Jste zvědaví, jak se cvičí s velškorgi cardiganem, co všechno tento malý sympaťák zvládne, k čemu se vlastně hodí a proč není vůbec radno zpočátku ve výchově cokoliv zanedbat? Na tyto a další otázky naleznete odpověď v následujícím rozhovoru! Přejeme příjemné čtení!


Velškorgi jsou jako chipsy, jeden nikdy nestačí!
14.7.2022 1773x Rozhovory o plemeni

Jaroslav Kořený se společně se svou manželkou nejprve věnovali dobrmanům, ovšem později doslova propadli nejen australským ovčákům, ale také velškorgi cardiganům, o kterých bude tentokrát řeč. Obě tato plemena už nějaký ten pátek chovají pod hlavičkou své chovatelské stanice Emily Bohemia, jezdí s nimi na výstavy a aktivně se věnují i všestrannému sportovnímu výcviku, což završuje hezká řádka složených zkoušek z výkonu. Celá jejich početná smečka je samozřejmě součástí rodiny a většina volného času obou chovatelů patří právě jí. A my si vás k nim nyní dovolíme pozvat na malou návštěvu…  

Jaroslave, vzpomněl byste si ještě na své kynologické začátky?

Zajímavý je spíše fakt, že se moje paní stala takovou objetí mé vášně. Když jsme se seznámili, tak jsem jí řekl, že ujíždím na pejsky a ona nás přijala. Následně jsem po ní pojmenoval naši (mou druhou CHS) chovatelskou stanici. Dnes patří mezi vynikající porodníky a je nepostradatelnou administrativní pracovnicí.

Nyní chováte velškorgi cardigan a australské ovčáky. Proč zrovna tato kombinace a jak dlouho se jim věnujete?

Velškorgi jsou jako chipsy, jeden nikdy nestačí!

Před lety jsem se věnoval chovu a výcviku především služebních plemen. Mou velkou láskou byli dobrmani. Bohužel jsem nikdy neskousnul zákaz kupírování, a tak jsem se tedy rozhodl jít jiným směrem. Své dosavadní pejsky jsem však doma nechal dožít. No, a jak říká klasik: „Za vším hledej ženu“. Manželce se velice líbili australáci. Jeli jsme se tedy podívat na štěňata, mě oslovila jejich povaha a dnes už máme třetí generaci. A to byla vlastně i cesta ke cardiganům. Na výstavě v Nitře před deseti lety mi manželka ukázala takového „divného“ psa s krátkýma a křivýma nožičkama, a že se jí moc líbí. Byl to cardigan a já se do něj zamiloval. Samozřejmě jsem začal pátrat jak po chovatelích, tak i po veškerých informacích o plemeni. A ono se nakonec ukázalo, že by to mohlo být to pravé a navíc s vlastnostmi, které australák postrádal. Po téměř dvou letech se nám podařilo získat první fenečku a už to jelo. Za rok přibyli další dva a dnes jich máme tak trošku víc...

Prozraďte nám, kolik máte v současné době psů a jak se to všechno dá zvládat na takové úrovni, kterou držíte vy?  

Kolik máme psů? Na to je jednoduchá odpověď. Máme jednoho austrálaka a dva cardigany a k tomu čtyři holky ausi a čtyři holky cardiganů, takže pokud se nemýlím, máme jedenáct hafíků (jak my říkáme – dětí).

Fungujeme jako správná firma. Manželka se stará o výživu a papíry. Moje sestra, která je velmi platným členem našeho týmu se věnuje výcviku a handlingu, no a moje maličkost je šéfem i dělníkem údržby a úklidu. Já zajištuji styk z veřejností (výběr nových majitelů, komunikaci se zájemci o koupi štěněte) a samozřejmě výběr výstav a akcí, kterých se zúčastníme a hlavně výběr krycích psů, koupě štěňátek atd.

Z mého pohledu jsou cardigani, co se výcviku týče, nedoceněným plemenem s obrovským srdíčkem a chutí do práce!

Vaši psi jsou opravdu všestranně vedení. Mají zkoušky ze sportovky, ale také z canisterapie.  Jak cardigeny vy sám hodnotíte jako pracovní psy?

Za mě se jedná o nedoceněné plemeno s obrovským srdíčkem a chutí do práce. Jen pro zajímavost, naši cardigani mají dohromady dvacet osm složených zkoušek. U nás jednoznačně dáváme přednost sportovním zkouškám. Jednak se nám to líbí a zároveň je zde i možnost využití výcviku v běžném životě.

Každému z oslovených majitelů tento měsíc pokládám jednu zásadní otázku – cardigan versus pembroke? Jak to vidíte vy a proč jste dal jednomu přednost před tím druhým?

Velškorgi jsou jako chipsy, jeden nikdy nestačí!

Tak touhle otázkou jste mě zaskočila. Upřímně jsem se tím nikdy nezabýval. Za mne proti variantě pembroke nic nemám, ale není to můj šálek kávy. Tak nějak mi na nich něco chybí. Připadají mi tak trošku jako plyšoví méďové. Mám rád tu trochu syrovosti a divokosti, kterou má cardigan ve výrazu a to je to, co se mi na nich líbí a pak samozřejmě ta úžasná povaha.

Se svými psy jste nejen pracovně, ale také výstavně velmi úspěšní. Řekl byste nám, jak by měl vypadat správný představitel plemene a na co je třeba v rámci exteriéru dávat pozor?

Velškorgi jsou jako chipsy, jeden nikdy nestačí!

Jasné je, že by se měl daný jedinec co nejvíce blížit ke standardu plemene. Pro mne je důležitý pohlavní výraz, tedy aby samec vypadal jako samec a samice jako samice, což je dnes mnohdy problémem. Rozdíly ve velikosti se stírají a to není dobré. Barvičky neřeším, pokud je to dobré zvíře ať již v typu, pohybu či povaze. Ano, jsou barvy, které se líbí více, nebo jsou momentálně módní, ale to jde mimo mě. Na co si dát pozor? Tak v prvé řadě na skus, který by měl být nůžkový a chrup úplný, oko zbarvené dle barvy srsti a samozřejmě nosní houba plně vybavena. Uši by měly stát a samci by měli mít sestouplá obě varlata. V každém případě by měl mít člověk nastudovaný standard.

A ta samá otázka, avšak směřovaná na povahy…

Velškorgi jsou jako chipsy, jeden nikdy nestačí!

Tak povaha je mnohdy opravdovým oříškem. Jednak není vidět, štěňata se doma chovají bez větších problémů, ale při změně prostředí se projeví naplno. Za mne nejlepší povaha je model nádražní vrabec. Je to jedinec, kterého jen tak nic nerozhází, vše nové ho zajímá, ale zároveň se nepouští do všeho po hlavě. Nové věci prozkoumává, vyhodnotí a zaujme stanovisko. Přílišná bázlivost nebo naopak agresivita je mnohdy výsledek rukou nezkušeného majitele. To je průšvih. Bohužel jsme se v Česku již několikrát setkali s problémy, kdy dokonce hrozilo utracení nezvládnutého cardigana. Proto pozor na povahy...

A ještě jsem zvědavá na jeden faktor. U řady plemen je rozdíl v povaze zřejmý v návaznosti na zbarvení psa. Jedna barva je třeba pracovitější než jiná (např. NO vlkošedý vs. znakatý). Vnímáte něco takového třeba i u velškorgi?

Tak tohle je věc, která se zatím u cardigana nepotvrdila. Sami máme psa blue merle s deseti zkouškami a druhého červeného s osmi zkouškami a na další se připravuje. A tak bych mohl pokračovat na příkladech a našich holkách, ale i u jiných psů.

Když už jsme u těch barviček. Jaké jsou vlastně barevné variety a přípustnost krytí mezi nimi?

Velškorgi jsou jako chipsy, jeden nikdy nestačí!

Co se týče barviček, tak o těch se píše dnes a denně. Tak jen ve zkratce. Existují čtyři základní zbarvení. Nejznámější je žíhaná, pak následuje černá se znaky, blue merle a červená. Na to navazují ještě odstíny zmíněných barev a pálení. Pro krytí existuje jednoduchá poučka. Černá kryje vše, žíhaná a červená vše, ale nekryje merle. A nakonec merle kryje pouze černou. 

Cardigani mohou dělat jakoukoliv aktivitu, která je bude bavit a co jim jejich nízký „podvozek“ dovolí!

Vy jste důkazem toho, že je toto plemeno vhodné pro sport a různé aktivity. Co vše si myslíte, že s ním lze dělat a k čemu se naopak příliš nehodí?

Velškorgi jsou jako chipsy, jeden nikdy nestačí!

Co se s nimi dá podnikat? Snad vše, co je baví a jejich nízký „podvozek“ dovolí. Jsou rádi za jakoukoliv aktivitu. Jak jsem již zmínil, my děláme sportovkou všeho druhu. Je to pořádná švanda, když přijde krátkonožka na závody a po počátečních rozpacích končíte na bedně a za vámi zůstávají plemena, jako jsou němečtí ovčáci. Já bych řekl, že mají rádi změnu a stereotyp je ničí. Určitě bych se vyhýbal dálkovým běhům, běhání u kola a zdolávání vysokých překážek. Také je třeba dávat si pozor na prochlazení kvůli jejich krátkým nožičkám. 

Máte celkem početnou smečku a tak by mne zajímalo, jak se psi mezi sebou navzájem snášejí? A může být cardigan spokojený i jako jedináček?

Velškorgi jsou jako chipsy, jeden nikdy nestačí!

Smečka je výzvou! Člověk musí opravdu dodržovat hierarchii a nastavená pravidla. U nás je klid a pohoda, ale u cardiganů je ta hranice dost tenká, takže člověk musí být neustále ve střehu. Vše je otázkou rutiny a nastavení již zmíněných pravidel. Obzvláště nejmladší hafíci se občas snaží vymoci si lepší postavení ve smečce. Je zajímavé, že u australanů toto nepozoruji, ti jsou se svým postavením smířeni a ke třenicím dochází jen velmi zřídka.

Jedná se původně o pastevecké plemeno. Jak je na tom třeba s loveckým pudem?

Co se týče loveckých pudů, jsou zvědaví, ale snahu pronásledovat jiná zvířata nemají. Možná je to tím, že máme poměrně hodně drůbeže a králíků, tak je jim vše všední. Denně asistují při krmení a jiných pracích okolo domu a hospodářství.

Jste také chovatelem. Jak by tedy podle vás měl vypadat ideální zájemce o štěně a kdo by na něj měl raději zapomenout?

Velškorgi jsou jako chipsy, jeden nikdy nestačí!

Ideální zájemce o štěně je asi snem každého chovatele. Nejlépe by měl vědět, nejen jak jeho vybrané plemeno vypadá, ale i jaké jsou jeho potřeby a povahové rysy. Zda mu může zajistit jak výživu, tak i péči odpovídající jejich potřebě. V neposlední řadě by již měl mít i nějaké kynologické zkušenosti.

Opakem jsou pak lidé, kteří vás osloví a chtějí štěně ihned a hlavně za hubičku. Pak jsou tady zájemci, kteří vám nadiktují, jak má štěně vypadat, jakou má mít barvu srsti, očí a kdy má být k odběru a hlavně kolik má stát. Tak takovým zájemcům ihned oznámím, že nejsme autosalón. Popřípadě je bez problému odešlu do Ikey pro plyšáky. Takových případů bych mohl uvést bezpočet.

Osobnost cardigana velí k tomu, aby všechny chyby ve výchově použil proti svému majiteli!

Hodí se k začátečníkům nebo k dětem?

Myslím, že jsou mezi námi lidé, kteří jsou obdařeni nadáním, talentem a porozuměním a ty bych bral. Ale většina začátečníků kupí chyby ve výchově, kterými štěndo snadno zkazí. Uvědomte si, že osobnost cardigana velí k tomu, aby všechny chyby ve výchově použil proti svému majiteli. No, a děti to je další kapitolou, určitě přímo pro dítě nikdy ne, a to žádného pejska. Pod důsledným dozorem se tomu nebráním, ale raději ne.

Pojďme na to z druhé strany. Na co by se měl podle vás zaměřit zájemce o štěně při jeho výběru?

Velškorgi jsou jako chipsy, jeden nikdy nestačí!

V prvé řadě by neměl podléhat emocím typu „soused má super štěně, tak já ho chci taky a hned“. Ideální je vybrat si plemeno, navštívit výstavy a popovídat si s lidmi okolo něj. Poté samozřejmě kontaktovat chovatele a dohodnout se na možnostech návštěvy. Pokud vás chovatel odmítne, určitě pokračovat v hledání. Po dohodě s chovatelem si na štěně u vybraného chovatele počkat. Po dobu čekání má zájemce čas si vše na příchod nového člena připravit a doplnit si nezbytné informace. Dále je dobré dlouhodobě projevovat zájem o štěně. Jako příklad uvedu, že jsme u chovatele v zahraničí čekali na štěně tři roky a dočkali se.

Prozradil byste nám své plány a vize v chovu do budoucna?

„Chceš-li rozesmát boha, řekni mu o svých plánech“. Teď už ale vážně, chtěl bych přispět k rozvoji plemene zajímavými spojeními a také se podílet na propagaci tak úžasných psů, jako jsou cardigani. Hlavně bych si chtěl ještě dlouho užívat jejich poťouchlých pohledů a rošťačení. 

Co byste na závěr plemeni a jeho majitelům popřál do dalších let?

Velškorgi jsou jako chipsy, jeden nikdy nestačí!

Mám jedno veliké přání a to, aby se čeští cardigani vypracovali na světovou úroveň, neboť až na výjimky jsme velký kus cesty za zbytkem světa. Všem chovatelům přeji štěstí při výběru partnerů pro své pejsky, a aby každý nový vrh byl krokem dopředu. Majitelům přeji mnoho lásky a úžasný život ve společnosti našich úžasných ďáblíků.

Na závěr jedno důležité upozornění. Velškorgi jsou jako chipsy, jeden nikdy nestačí. Tak bacha na ně, ať se vám nedostanou pod kůži stejně tak jako nám!

Děkuji vám za moc příjemný rozhovor.

Iveta Panýrková

 

Foto: archiv Jaroslava Kořený

https://emily-bohemia.weebly.com

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->