Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

I krásní psi mohou umět pracovat

Také už jste se těšili na další povídání o sibiřských husky? Tentokrát společně zavítáme do další úspěšné chovatelské stanice, podíváme se do výstavních kruhů a také si probereme, jak se s tímto plemenem nejenom žije, ale i pracuje. A možná…, kdo ví…, učaruje i vám…


I krásní psi mohou umět pracovat

„Není husky jako husky“, říká na svých webových stránkách CHS B.G´s Phantasia Siberians sympatická Mgr. Barbora Grdinová, majitelkou této chovatelské stanice je však její babička Vojtěška Grdinová. Co to přesně znamená, ke komu se toto plemeno hodí a jak jde v chovu skloubit krásný exteriér s vlohami pro práci v tahu, je už náplní našeho společného rozhovoru. A nejenom to, určitě se dozvíte i spoustu dalších zajímavých skutečností.

Barboro, povězte nám, jak je to u vás s láskou ke psům, resp. k plemeni sibiřský husky?

I krásní psi mohou umět pracovat

Psy jsem milovala odmalička, bohužel jsme bydleli v paneláku a naši mi žádného nedovolili. Tehdy u mne vedl německý ovčák Rex. Husky jsem propadla asi ve dvanácti letech, kdy jsem viděla skupinku přátel venčit novofundlandské psy a právě toto plemeno. Tak jsem zjistila, že mám ve svém okolí chovatelskou stanici obou a už to jelo.

Kolik máte v současnosti doma psů a mohla byste nám je trochu představit?

I krásní psi mohou umět pracovat

V tuto chvíli mám doma pět psů, ale za poslední rok se naše smečka odchodem veteránů bohužel hodně zmenšila. Nejstarší z nich je Harley Quinn, která má krásnou sytou černou barvu, její dcera Baby, která je zbarvením agouti a takový ukecaný vlk. Pak Šmoulinka, která má každé oko jiné. Jednu modroočku Angie, která k nám přijela ze Srbska a nakonec jediného kluka, který si myslím, že holkám vládne, a jmenuje se Joy. Opak je však pravdou.

Uvádíte, že jste velkou milovnicí výstav. Znamená to, že se tedy v chovu zaměřujete především na výstavní linii?

I krásní psi mohou umět pracovat

Ano, zaměřuji se převážně na výstavní linie, ale každopádně také chci, aby mé odchovy byly univerzální. To znamená nejen, aby uspěli na výstavě, ale dokázali i pracovat. Podle mě má takový husky být. Troufnu si říct, že moji psi patří k jedněm z větších představitelů tohoto plemene. Nejde mi jen o krásu, jak si může hodně lidí myslet v momentě, když slyší výstavní linie. Jde mi i o udržení pracovitosti, a tou je právě tah. K tomu musí být i správný poměr délky nohou a těla. Vše na sebe navazuje. Podle toho se snažím vybírat chovné páry.

Zaměřuji se převážně na výstavní linie, ale každopádně také chci, aby mé odchovy byly univerzální!

Jakého výstavního úspěchu si ceníte asi nejvíce a jak správně huskyho připravit na takovou událost?

I krásní psi mohou umět pracovat

Asi by to měl být nějaký z nejvyšších titulů, jako je CIB (Mezinárodní šampion krásy), kdy musíte vyhrát minimálně ve třech zemích. V naší CHS máme několik Interchampionů, Mezinárodní šampiony z různých zemí, BEST IN SHOW napříč kategoriemi, jako je BIS Baby, BIS Puppy, Junior i Veterán. Několik psů získalo i pracovní certifikáty.

Titul mě těší, ale největší radost mám, když vidím svoje psy nebo odchovance, jak si to v kruhu užívají. V prosinci jsem na výstavě běžela s Dragem v soutěži o nejlepšího veterána celé výstavy. BIS (Best in show) si odvezl. Bylo to pro mě hodně citové, protože Drago je syn mého Mikyho, který nás v roce 2023 náhle opustil. Miky byl můj mamánek a Drago je jeho klon, miluje výstavy, v kruhu letí, skáče radostí, užívá si to. O to víc to pro mne bylo cennější.

Řekla bych, že husky se učí velmi rychle, i psi, kteří nikdy na výstavu netrénovali, to zvládnou, když handler ví, co má dělat. Pes by měl být v dobré výstavní kondici. To znamená, že má mít kvalitní srst, váhu odpovídající plemeni a měl by být zvyklý na větší ruch. Přece jen v halách je to někdy dost hlasité. Samozřejmě musí umět chodit a běhat na vodítku, aniž by se snažil utéct z kruhu nebo se snažil jen táhnout. Je lepší doma potrénovat běh v klusu. Pěkně střídat nožičky, a ne chodit jako robot.

Výstavy jsou super, ale husky potřebuje velké množství pohybu, který vy jim zajištujete. Prozradila byste našim čtenářům, jakým aktivitám se se svými psy věnujete?

I krásní psi mohou umět pracovat

Musím se přiznat, že příchodem lidského potomka jsem musela hodně věcí omezit. Nejčastěji teď vezmu celou smečku do velkého výběhu, kde lítají a řádí, jak chtějí. U nás na jihu nejsou dobré sněhové podmínky, takže spíš využíváme čtyřkolku a vyjíždíme do polí. Nejoblíbenější aktivitou jsou teď tzv. rušivé elementy. Chodíme na cvičák otravovat německé ovčáky. Ti musejí makat a poslouchat, zatímco moji psi běhají okolo a snaží se je rušit při cvičení. Samozřejmě to neděláme naschvál, ale přímo si nás cvičitelé vyžádali. NO se tak učí koncentraci pro závody. Každopádně, husky umí být i gaučák. Zavrtat se pod peřinu a dělat, že tam není. Než si zase nabije své baterky. Pak stačí zvednout vodítko a jede se dál. ¨

V chovu je pro ne nejdůležitější zdraví, povaha, vzhled a chuť k práci!

Pojďme k chovu. Jste, nebojím se říci, úspěšnou chovatelkou. Co je v chovu podle vás nejdůležitějším aspektem a jak volíte vhodný chovný pár?

Pro mě je nejdůležitější zdraví, takže bez vyšetření psa do chovu nepoužiji. Pak povaha a vzhled, chuť k práci. Ne vždy se vrh podaří, je to příroda. O to větší radost mám, když vše klapne jak má.

Kolik jste už odchovala štěňat a co považujete za svůj nevětší chovatelský úspěch?

I krásní psi mohou umět pracovat

S odchovem štěňat je to u nás trošku jinak. Momentálně máme vrh X. Pro někoho se to může zdát hodně, pro jiné normální. První vrh jsme odchovali v roce 2011. Ne všechna štěňátka se však narodila u nás. Máme i hodně externích vrhů. S majiteli našich odchovanců chceme zůstat v kontaktu. Často se nám stane, že mají fenečku, chtěli by druhého pejska, ale po své fence. Tak jim pomůžeme s uchovněním, výběrem psa, krytím, porodem i s hledáním vhodných domovů. Vrh se napíše na naši CHS, ale štěňátka u nás nejsou. My vše zaštiťujeme a kontrolujeme, aby vše bylo tak, jak má.

Jak by měla probíhat správná socializace u štěňat SH? Nesou si totiž pověst útěkářů a zabijáků slepic. A je vůbec vhodný pro nějakou formu výcviku? Pokud ano, tak jak s ním pracovat?

I krásní psi mohou umět pracovat

Husky umí být hodně tvrdohlavý. Když se bavím s budoucími majiteli, doporučuji jim chodit ven, mezi lidi a nechat na psa sahat. To je takový základ. Pokud chtějí na cvičák, je třeba domluvit se s cvičitelem, co přesně chtějí cvičit. Sedni, lehni, odložení, přivolání, proč ne. Chůzi u nohy nedoporučuji. Husky má v sobě tah, prostě potřebu jít dopředu. Někdy se stane, že se pes naučí chůzi u nohy a pak nechápe, proč má běžet před svým pánem, kolem, koloběžkou apod. Pořád se otáčí na majitele. Je taky vhodné psa naučit, kdy se pracuje a kdy se jde jen ven. Například, když má obojek, jde se jen na procházku, vyvenčit, k veterináři atd. Když má postroj, jde se makat. Každý chovatel i cvičitel má jiné názory, zkušenosti. Každý pes je jiný, a i ten výcvik tomu pak odpovídá.

Komu tedy toto plemeno doporučujete a jak vybíráte vhodné páníčky pro své odchovy?

I krásní psi mohou umět pracovat

Mojí první otázkou vždy je, proč chcete právě huskyho? Hodně lidí tím zaskočím. Častou odpovědí je, protože se nám líbí, tak z takové odpovědi úplně nadšená nejsem. Ptám se dál, jestli jsou nějak sportovně aktivní. Když mi zájemce řekne, že má závodní ambice, pošlu ho za chovatelem musherem. Jako u více plemen, i husky má více variant. Aktuálně až tři typy, které se od sebe vzhledově hodně liší. Například krátkonohý pes nemůže konkurovat v závodě lehkému sportovnímu typu. Závod uběhnou oba, ale výsledky budou jiné. Proto všem, kteří si nejsou jistí, doporučuji, ať se zajedou nezávazně podívat do vícero chovatelských stanic a vyberou si tam, kde se jim psi líbí nejvíce. Hlavně, ať se dívají na dospělé psy. Každá CHS má svůj typ psa, a i to chundelaté štěňátko do něj vyroste. Nebo jet aspoň na závody a výstavu. Ideální je výstava Klubu severských psů, kde vidíte často všechny typy v jednom kruhu. A je tam největší koncentrace chovatelů. Nejbližší výstava se uskuteční v dubnu 2024 (www.polardogs.cz). Husky není pes jen na zahradu. Bude se nudit, bude vymýšlet všemožné blbosti. Bude utíkat a výt. První dva a dva a půl roku jsou s ním náročnější, než doroste mozek, jak říkám. Ideální majitel plemene husky je takový, který je rád více venku než doma. Nevadí mu být hodiny v lesích, na horách, nebo se někde toulat. Také mu nesmí vadit chlupy. A už vůbec ne, pokud ho chce do bytu. Hodně mých odchovanců žije v bytech se svou lidskou smečkou a jsou spokojení. A lidská smečka má pak chlupy všude, v kafi, v polívce, prostě ve všem. Tak to je. Husky jsou ale skvělí parťáci.

Ideální majitel plemene husky je takový, který je rád více venku než doma!

Všimla jsem si, že na svém webu píšete jednu zajímavou věc. Cituji: „Není husky jako husky“ Co to přesně znamená?

Každý husky je svůj, má svoji osobnost. Nenajdete dva stejné psy, stejně jako nenajdete dva povahově stejné lidi. Jsou husky, kteří se od vás nehnou, jsou to takoví ocásci. A naopak máte samostatné jednotky, kteří člověka k životu vůbec nepotřebují. Jsou raději s ostatními psy. Proto nikdy nemůžu slíbit, že právě toto štěňátko se bude chtít jen mazlit a nehne se od vás. Hodně faktorů ovlivní vývoj toho štěňátka. A někdy se stane, že si majitelé nesednou a pak hledáme nový domov. I takové příběhy k chovu patří.

Na závěr bych se ráda zeptala, jaké máte plány pro nový rok a co byste plemeni sibiřský husky přála do budoucna?

I krásní psi mohou umět pracovat

Já raději neplánuji, protože poslední tři roky všechny moje plány dopadly přesně opačně. Jak situace přijde, tak se podle ní zařídím.  Co přát tomuto skvělému plemeni? Hlavně zdraví, protože každý rok se u různých plemen objevují nové a nové neduhy. Zodpovědné majitele, aby nekončili psi v útulcích. Aby husky vypadal pořád tak, jak má, co nejvíce podle standartu a nepletli si ho třeba s malamutem nebo lajkou.

Děkuji vám za rozhovor.

 

Iveta Panýrková

Foto: archiv Mgr. Barbory Grdinové (B.G´s Phantasia Siberians)

www.siberian-husky-cz.eu 

www.rosettes-kokardy.eu

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->