Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

„Roztomilouši“, které není radno podcenit!

Už asi není žádným tajemstvím, že Welsh corgi nejsou z cukru. Ačkoliv na ně může někdo nahlížet jako na malé psy. Je to velký pes na krátkých nohou – správněji řečeno. A v následujícím rozhovoru si budeme povídat hlavně o povaze a zaměření těchto psů...


„Roztomilouši“, které není radno podcenit!
Marie Trauškeová 13.10.2022 1308x Rozhovory o plemeni

Povídání o malých roztomilých welsh corgi je neskutečně zábavné. Oni nás vlastně neustále přesvědčují o tom, jak úžasná to jsou stvoření. Jinak tomu není ani v následujícím rozhovoru s Maruškou Trauškeovou, která má doma hned dva zástupce tohoto plemene. A protože je Maruška celkem akční paničkou, tak je celé naše povídání zaměřené spíše na výcvik a výchovu těchto „vychytralých“, avšak velmi sympatických psů.

Maruško, mohla bys nám prozradit, jak a kdy si tě získalo takové plemeno, jako je welsh corgi pembroke?

„Roztomilouši“, které není radno podcenit!

Welsh corgi nás poprvé zaujal už někdy kolem roku 2001, kdy nám svým vzhledem připomínal vesnického voříška – fenku, která s námi trávila s vědomím svého majitele letní prázdniny. Ale až v roce 2012 se corgi dostal do naší smečky. Tenkrát začala moje mamka poprvé o jeho pořízení reálně uvažovat (chtěla menšího pejska na důchod) a jelikož jsme chtěli mít dostatek informací, rozjeli jsme se je zjišťovat rovnou k chovatelce tohoto plemene. Měla tehdy akorát vrh štěňat, tak jsme si je jeli poňuchat. No, a zrovna to vyšlo tak, že u jedné krásné a mazlivé fenky byla odřeknutá rezervace a jelikož si nás sama vybrala a byla přesně podle našich představ, jak má správný corgi vypadat, bylo rychle rozhodnuto.

Kolik máš v současné době psů a pokusila by ses nám je trochu představit?

„Roztomilouši“, které není radno podcenit!

V současné době máme čtyři fenky. Dvě jsou plemene chodský pes a dvě welsh corgi pembroke. Věkově jsou na tom podobně – máme kombinaci veteránek (desetiletou choďandu Ejvu a desetiletou corginku Miu) a kombinaci mlaďošek (dvou a půlletou choďandu Terri a dvou a půlletou corginku Máťu). Tahle kombinace se nám osvědčila. Od mala jsou tak vždy choďanda a corgina skvělou dvojkou.

S welsh corgim se vlastně pracuje jako s jakýmkoliv jiným ovčákem!

Čemu všemu se s pembroky věnuješ a jak se ti s nimi pracuje?

„Roztomilouši“, které není radno podcenit!

S welsh corgim se vlastně pracuje jako s jakýmkoliv jiným ovčákem. Jsou velmi chytří, rychle se učí, nezapomínají a mají výbornou motivaci přes žrádlo. Jediné, v čem je výcvik jiný, je fakt, že se k nim musí člověk v začátcích tréninku více ohýbat. S první corginkou jsme se společně věnovaly agility, dogdancingu, poslušnosti a dogfrisbee. Díky splněným zkouškám a úspěchům na závodech získala i titul Klubový šampion práce, čehož si velmi cením. S mladou corginkou zatím cvičíme triky z dogdancingu a trénujeme také mantrailing. Jinak se věnujeme hlavně procházkám a mazlení.

Co třeba tebe s tímto plemenem osobně mimo sportování nejvíce baví a co vše jste společně zkusili? A jakého úspěchu si asi nejvíce vážíš?

„Roztomilouši“, které není radno podcenit!

Baví nás hlavně společný život. Starší corginka Mia je od mala velmi pevná v povaze, spolehlivá, milá, mazlivá a pracovitá. Má složené i canisterapeutické zkoušky a k tomu další ze psích sportů (dogdancing, agility, poslušnost). Někdy o ní v legraci říkám, že je to převtělený člověk. Nikdy jsem jí nemusela nic nějak extra dlouho učit. Připadá mi, jako kdyby rozuměla všemu, co říkám. A ochotně mé požadavky plní. Život s ní je tak velmi pohodlný. Mladší corginka Máťa (papírově Amata) je o něco temperamentnější a citlivější, zároveň ale také velmi šikovná. Nejvíc si vážím již zmíněného titulu Klubový šampion práce, který získala naše Mia (Image Čičiko). Pro vysvětlenou – hlavním požadavkem je nasbírat 250 bodů ze zkoušek a závodů. Mia během své sportovní kariéry stihla z oficiálních akcí nasbírat 290 bodů. (Body za zkoušku či úspěch se zpravidla pohybují kolem 20 bodů.)

Už víme, že mimo welsh corgi máš také chodské psy. Jak bys srovnala tato dvě plemena a lze to vůbec?

„Roztomilouši“, které není radno podcenit!

Obě dvě plemena jsou velmi inteligentní a učenlivá. Obě mají ráda lidi a jejich společnost, jsou vynalézavá a umí si udělat z páníčka dobrý den. Nemají ráda dril, naopak výborně spolupracují, když je výcvik veden formou hry. U corgiho mi ale přijde, že je o něco víc mazaný a dokáže si člověka dobře vycvičit (pokud se nechá).  

Co ti nejvíce imponuje právě na pembrocích?

Celkově to, jací jsou. Jsou roztomilí, hebcí, neokoukaní, skladní, pracovití, inteligentní a přizpůsobiví. Rádi chodí na procházky, ale stejně rádi dokáží zevlit na gauči. Mají také úžasnou mimiku a svůj názor se nebojí projevit.

Jedná se o celkem malé plemeno, ale rozhodně to nejsou žádné „sušenky“. Co bys nám řekla o jejich povaze?

„Roztomilouši“, které není radno podcenit!

Přesně tak. Jsou nízcí, ale kompaktní. Vlastně je to velký pes, jen na krátkých nohou. Jsou to roztomilouši, ale člověk je nesmí podcenit. Je to poměrně sebejisté plemeno, a pokud narazí na slabého jedince (páníčka), může s ním začít cvičit podle svého. Ke corgimu je třeba přistupovat spravedlivě, ale nastolit mu pravidla už od štěňátka. To znamená například cvičit manipulaci se psem, zákazové povely (vyplatí se hlavně „fuj“ – ve smyslu „tohle rozhodně nežer!“), dále pravidlo, kam pes může a kde je to jen páníčka (jakmile vám jednou vleze do postele, pravděpodobně to ještě několikrát zkusí), a také nepodporovat majetnické chování – když potřebujete corgimu něco vzít, nechoďte na něj silou, lepší je onu věc za něco lákavého vyměnit.

„Je to poměrně sebejisté plemeno, a pokud narazí na slabého jedince (páníčka), může s ním začít cvičit podle svého!“

Pro koho je toto plemeno vhodné a hlavně, co si musí lidé při jeho výchově a držení uvědomit?

„Roztomilouši“, které není radno podcenit!

Myslím si, že corgi je vhodný jako parťák pro každou srandu. Pořizují si ho jak mladí lidé, tak i rodiny s dětmi nebo senioři. Díky své přizpůsobivosti dokáže obvykle dobře zapadnout jak do města, tak i na venkov. Výchovu už jsem trochu nastínila. Hlavní výhodou je, že většinu výchovy lze opravdu dobře naučit přes dobroty a zákazy jen přes hlas (stačí nepříjemný tón a corgi chápe). Jelikož jde o plemeno s dlouhými zády, nedoporučuje se, aby chodilo často do a ze schodů. Kromě bolestí zad totiž hrozí i vyhřeznutí plotýnky a s tím spojená možnost ochrnutí. I když corgi milují procházky a pobyt v přírodě, neměli bychom to přehánět s kilometry, a to platí nejen u štěňat. Nicméně trénovaný corgi zvládne klidně i dvacet kilometrů, pokud nemá zdravotní obtíže. Dále je dobré vědět, že corgi nebývají úplně dobrými plavci – proto je vhodné je při letních radovánkách opatřit záchrannou vestou nebo je mít alespoň pod důkladným dohledem.

Často se diskutuje ohledně hlučnosti těchto psů. Opravdu jsou tak strašně uštěkaní a dá se to nějak řešit?

„Roztomilouši“, které není radno podcenit!

Osobně mi to nepřijde nijak hrozné a ani u spousty našich známých, kteří corgi mají, jsem si nevšimla toho, že by měli psy nějak zvlášť uštěkané. Vybavuje se mi jen jedna výjimka, kde corgi štěkal v rozrušení z nového místa a pachů. Naše holky si štěknou, když jde někdo za plotem, ale pak zase přestanou. Starší někdy vítá členy naší rodiny štěkotem, ale jinak je ticho. A mladá štěká, jen když hlídá. Co vím, tak obvykle se uštěkanost řeší nejprve hledáním spouštěče, posléze předcházení tomu, aby se pes se spouštěčem potkal či mu byl vystaven, přes učení náhradního chování (tj. pokud se stane situace, při které pes obvykle štěká, naučím ho, aby místo toho šel například na svůj pelíšek, za což dostane odměnu).

Corgi se hodí ke všem sportům, které může vykonávat se svým majitelem!

Jaký sport si myslíš, že se pro tyto psy hodí a proč?

„Roztomilouši“, které není radno podcenit!

Myslím si, že corgi se hodí ke všem sportům, které může vykonávat se svým majitelem. Šikovní jsou na dogdancing, pachové práce, poslušnost, treibball, obedience i pasení ovcí. Psi, kteří jsou po všech stránkách zdraví, se mohou bez problémů věnovat i náročnějším disciplínám, jako jsou třeba agility, dogfrisbee či dog puller. Většinou se dokážou nadchnout pro to samé, pro co jejich páníček.

Co bys ty osobně tomuto plemeni nevíce přála do budoucna?

„Roztomilouši“, které není radno podcenit!

Přála bych mu především zodpovědné chovatele, kteří budou kromě titulů z výstav hledět i na povahy psů, a hlavně na jejich zdraví. V dnešní době jsou dostupné různé zdravotní testy (například na degenerativní myelopatii), které mohou zajistit, že se ve vrhu nenarodí štěňata s rizikem (tzn. „at risk“) propuknutí této nemoci. A jestli tomu můžeme zabránit jednoduchým testem (který lze udělat i ze slin psa), proč se vystavovat zbytečnému riziku? Bohužel i nevědomost nových zájemců o štěně často vede k tomu, že chovatelé nemají motivaci nepovinné testy u svých chovných psů dělat. Corgiům dále přeji, aby měli stále fajn páníčky a aby byli stále v roli parťáků a ne módních doplňků.

Já bych nyní našim čtenářům moc ráda odtajnila ještě jednu věc. My v redakci jsme velice potěšeni, že jsi přijala naši nabídku začít s námi spolupracovat. Jak vnímáš to, že ses stala součástí redakčního týmu eCanis?

Vnímám to jako velkou čest a těším se na vzájemnou spolupráci.

Maruško, já ti moc děkuji za krásný rozhovor, přeji ti se psy jen samé úspěchy, ale hlavně se moc těším na naši budoucí spolupráci.

Děkuji a také se moc těším.

 

Iveta Panýrková

Foto: Jiří Křivánek, Karolína Kopcová a Jiří Piskoř

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->