Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Chloupek sem a chloupek tam, copak s nimi udělám...

Jak jistě víte, knírači nás provází celým březnem a protože patří mezi plemena, jejichž srst má maličko větší nároky na úpravu, nemohli jsme vynechat povídání se psí kadeřnicí, ale také jejich chovatelkou s velkým „CH“ v jednom.


Chloupek sem a chloupek tam, copak s nimi udělám...
Panýrková Iveta 21.3.2019 18208x Péče o psaRozhovory o plemeni

Znáte písničku „Báječná ženská“ od Michala Tučného? My vás s jednou takovou nyní seznámíme. Lenka Fraňková je nejen chovatelkou velkých kníračů, ale také poradkyní chovu tohoto plemene. Její láska ke psům a ke kníračům především ji před více než dvaceti lety přivedla k otevření salónu. A právě knírači jsou její opravdovou specialitkou. Co nám tedy tato sympatická žena prozradila nejen o sobě, ale také o úpravě srsti?

Leni, ty jsi majitelkou salónu pro psy a knírači jsou tvou opravdovou specialitkou. Proto si dnes budeme povídat hlavně o péči o jejich srst. Co tě přivedlo k tomu otevřít si takové zařízení?

Salón jsem si otevřela v roce 1998. Byl to vlastně nejen nápad na vhodnou podnikatelskou aktivitu pro mne, ale časem také nutnost. Brala jsem to jako činnost, při které budu moci pracovat s pejsky, kteří jsou mou láskou už od dětství. Samozřejmě nejdřív přišla myšlenka, ale bez podpory rodiny a lidí, kteří už v oboru měli praxi a stali se mými učiteli, a také prostoru k podnikání, by to šlo jen těžko. A pak spousta práce, která šla zpočátku velmi pomalu. Stříhání od rána do večera, tvorba klientely a vybavení salonu.

Dobře, takže to byl nápad na podnikání, ale to nebylo to jediné, co tě k tomuto kroku přimělo, že?

Chloupek sem a chloupek tam, copak s nimi udělám...

Přesně tak. Nejdříve jsme společně s manželem vlastnili dva psy – velkého knírače Gora Sluneční paprsek a hovawarta Geeryho Královské zátiší, se kterými jsme se věnovali záchranářskému výcviku. Později jsme si pořídili ještě fenku velkého knírače a začali se věnovat i chovu tohoto plemene v naší chovatelské stanici SLUNEČNÍ PAPRSEK.

A to vedlo i k potřebě naučit se toto plemeno upravovat. Knírač patří mezi drsnosrstá plemena, a proto, aby se zachovala tvrdost krycí srsti, je potřeba ho trimovat.

O trimování se ve spojitosti s knírači hovoří často, ale co to vlastně je?

Chloupek sem a chloupek tam, copak s nimi udělám...

Je to v podstatě protrhávání uvolněné srsti. V jednom folikulu totiž vyrůstá několik chlupů. Jeden primární, který je mladý a vytlačuje sekundární, tedy starší chlup, plus podsadové chlupy. Aby došlo ke zdravé a plynulejší výměně a také k zachování správného poměru tvrdé srsti a podsady, je potřeba srst každých šest týdnů protrimovat tzv. ROOLING COAT. Ideální je stav, kdy se starý sekundární chlup nachází v telogenní fázi. To znamená, že je ideálně uvolněn a pak jde i samotné trimování rychleji od ruky. Odměnou za tuto péči je pro majitele knírače nejen to, že bude jejich psí kámoš fešák, ale i domácnost bez chlupů na podlaze.

Jaké pomůcky se k tomu používají?

Používáme spoustu pomůcek, trimovací nože, které neřežou, trimovací hrabla (ovšem zde pozor u zbarvení pepř a sůl), penzu, kamenec, pilku aj. Každý psí kadeřník má sadu oblíbených pomůcek, nebo třeba trimuje jen prsty.

U kníračů máme tři velikosti a několik barevných rázů. Mnoho chovatelů a majitelů hovoří o rozdílech v povahách mezi těmito typy. Je i rozdíl v druhu a kvalitě srsti?

Chloupek sem a chloupek tam, copak s nimi udělám...

Ano, mezi knírači máme čtyři barevné variety – pepř a sůl, knírač černý, bílý a černostříbřitý. Princip trimování je u všech stejný, ale jedinec od jedince se může lišit kvalitou srsti už od štěňátka, především také poměrem hustoty podsady vůči tvrdým chlupům. A to bývá největším problémem. Módním trendem je kombinace tvrdé srsti na zádech a bohatého osrstění na nohách a vousech. A tady platí, že čím hustější nohy a vous, tím měkčí tato srst je. Ale tato zvýšená hustota podsady se nám odráží i na zádech. Psi se kudrnatí, někdy má podsada i jiný barevný nádech. U zbarvení pepř a sůl je nutné dbát na pravidelnosti pepření – tedy techniku trimování a nepoužívat hrabla, která mají tendenci seřezávat srst a ne vytahávat jen podsadu.

Dokážeš říci, jak dlouho taková úprava srsti přibližně trvá?

Chloupek sem a chloupek tam, copak s nimi udělám...

Délka úpravy se těžko odhaduje předem. Ale je to fyzicky velmi náročná technika úpravy, na kterou si pejsek musí postupně přivykat. Trvá i několik hodin a ne každý salón tuto službu nabízí. Každý majitel knírače se určitě může naučit trimovat a doúpravu svěřit profesionálnímu střihači, který knírače zvládá upravit. Ale z mé zkušenosti vím, že brzy zjistí, jak těžká práce to je. Do toho jim pes nedrží a oni s tím přestanou. Ale i to je součástí výchovy psa. Moji psi na konci i v průběhu práce dostávají odměny a ochotně se pak vrhají na stůl.

Vím, že mnoho lidí, kteří nemají toto plemeno vyloženě na výstavy, jejich srst upravují strojky. Kdežto na výstavu se trimuje. Co si o tom myslíš, je to správně?

Úprava knírače se samozřejmě mění a podléhá trendům líbivosti na show. Obecně by ale střih měl podtrhnout kvadratickou, sportovní postavu s vyváženým poměrem hloubky hrudníku, předhrudí a síly nohou. Je to živé plemeno, tak nesmí působit těžce a korpulentně, ale ani jako teriér.

Knírač a jeho kníry – respektive vousy se nechávají dlouhé a to jistě skýtá řadu úskalí. Pes se třeba zmaže od jídla, či venku od bahna nebo je ještě hůře a zamotá si tam bodláčí. Jak pečovat o tuto partii těla? A existuje nějaké rozčesávalo na zapatlané vousy?

Vhled knírače už z jeho názvu poukazuje na jeho charakteristický knír, který ho v případě setkání a zneškodnění hlodavce chrání před pokousáním. Knírač alias stájový pinč totiž kdysi chránil stáje i před hlodavci. Myslím si, že více než přípravky pro rozčesávání, přinese pravidelné pročesání a občasné přemytí fousu. To se mi jeví jako nejlepší řešení.

Ještě si dovolím odbočit od chlupů a stříhání. Již na začátku jsme se zmínili o tom, že jsi majitelkou chovatelské stanice. Proč jsi přešla na knírače a co ti na nich nejvíce vyhovuje?

Ano, mám chovatelskou stanici velkých kníračů SLUNEČNÍ PAPRSEK a rozhodla jsem se pro ně pro jejich aktivní a neúnavnou povahu. Pro smysl pro rodinu, teritorium, neúplatnost, houževnatost a odolnost. Jsou trochu paličatí, nesnáší stereotyp a je s nimi legrace. Stále mě něčím překvapují. Snažím se o chov knírače s přirozenými vlohami pro výcvik, ale i psa vhodného pro rodinný život, na kterého je radost pohledět. S dobrou kostrou, hlavou, zdravím a elegantním pohybem. Nic víc – nic míň.

Knírači jsou trochu paličatí, nesnáší stereotyp a je s nimi legrace. Stále mě něčím překvapují…

Kolik máš doma momentálně psů a prozradila bys nám o nich něco bližšího?

V mé chovatelské stanici mám v tuto chvíli čtyři fenky. Všechny se mají rády, což je u smečky fen vzácné a já jsem za to moc ráda. Snažím se jim všem rozdělit svou lásku a čas a má rodina také. Jezdí s námi na dovolené, ale i na výlety. Jejich energii se snažím vybít výcvikem, hrou, stopováním a plaváním.

Eny-Enigma Dvomaro – tato fenka je po mém psu JFK Hajko Nerita – to byl můj srdeční pes a moc mě toho naučil. Eny je i ve svém vysokém věku (11 let) velmi energická a stále při chuti. Je to fena s vyrovnanou povahou, složila i canisterapeutickou zkoušku, kterou by u velkého knírače asi nikdo nečekal. Byla vždy dobrou matkou a všechny ostatní feny ve smečce trpělivě opečovávala.

Bianca od Devíti vrb – povahou spíš klidná s krásným exteriérem a výrazným loveckým pudem. Je učenlivá, ale pohodlná. Nyní má štěňátka a musím říct, že víc jsem si nemohla přát. Je to výborná matka, která na své potomky přenáší exteriér a tatínkové pak povahy.

Moya Sluneční paprsek – je velmi temperamentní fena s velkou chutí pracovat a s trochu zbrklým úsudkem. Nemá žádný problém v cizím prostředí, je bláznivka s chutí do všeho. Teď se momentálně připravujeme na zkoušky. Je to dcera Biancy a pracovně velmi úspěšného mohutného psa jménem Hannibal Barcas Radinie (Je to mladý pes se slibnou závodní kariérou. Jeho otec byl mistrem světa ve výkonu.).

Nathaly Sluneční paprsek – je juniorkou naší smečky. Je to dcera naší Biancy a úžasného plemeníka Maigret Radinie, tedy psa s ohromným srdcem, neúnavným temperamentem a šťastnou povahou, bezmezně milujícího svou paničku Alici Zelinkovou. Je radost se na ně dívat. Nathaly je energická fena s velkou chutí do práce, rozvážnou hlavou, je velmi učenlivá a rovněž se šťastnou povahou. Také je v tuto chvíli v přípravě na zkoušky.

Momentálně máš i štěňátka. Řekni nám něco málo o tomto spojení?

Chloupek sem a chloupek tam, copak s nimi udělám...

Momentálně máme štěňátka – pět pejsků a čtyři fenky. Matkou je Bianca od Devíti vrb a otcem je mladý pes Charm Radinie, jemuž v žilách koluje krev staré české pracovní linie a jeho matkou je fenka z velmi úspěšné dánské chovatelské stanice.

Snažím se kombinovat v rodokmenech na sebe nepříbuzná zvířata s pracovními vlohami, super exteriérem, s dobrým zdravím a „čistými“ klouby. Záleží mi na tom, aby každý jedinec z mé CHS byl dobrým rodinným psem a ochráncem. S velkým kníračem se opravdu nudit nebudete.

Leni, děkuji ti za rozhovor.

 

Foto: archiv Lenky Fraňkové

http://www.slunecnipaprsek.com

 

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->