Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Ten pes se musí zažít, vidět jej obrázku nestačí!

Rádi byste si pořídili menší krátkosrsté plemeno a pořád jste se ještě nerozhodli, které by to mělo být? Možná tedy přivítáte informace o zatím u nás málopočetných dánsko-švédských farmářských psech a jejich chovu v České republice. A třeba se zamilujete hned na první dobrou…


Ten pes se musí zažít, vidět jej obrázku nestačí!

Při letmém zhlédnutí úvodní fotografie byste si možná řekli, že na obrázku vidíte nepříliš povedeného Jack Russell teriéra. Ale chyba lávky! Dánsko-švédský farmářský pes, i když je jeho původ nejasný, s ním velmi pravděpodobně nemá vůbec nic společného. A už vůbec ne po povahové stránce, je velmi milý, přizpůsobivý, nekonfliktní a hodí se téměř do každé rodiny. U nás se s jeho chovem teprve začíná, a tak bychom vám chtěli nabídnout velmi zajímavé podívání s poradkyní chovu Klubu málopočetných plemen psů a majitelkou chovatelské stanice Haguro Kensha, sympatickou Sandrou Rudolfovou.

Sandro, vy máte zkušenosti s řadou spíše větších plemen. Co vás tedy přivedlo k myšlence pořídit si dánsko-švédského farmářského psa?

Ten pes se musí zažít, vidět jej obrázku nestačí!

Myšlenka na pořízení DŠFP mne nenapadla překvapivě vůbec. Byli jsme rozhodnutí pořídit malého pejska zejména kvůli našemu synovi. Máme pracovní plemena, měli jsme předvýchovu a výcvik i pár dalších německých a belgických ovčáků a tak jsme chtěli, aby syn poznal, že ne všichni psi ho koušou, povalují na zem, nebo ho švihají ocasem. Volba padla na trpasličího pinče, se kterým jsem vyrostla já. Osud tomu chtěl ale jinak.

Foli k nám přišla právě úplnou náhodou, když mi ji paní Žáková svěřila na výcvik. Ale s ní to byla láska okamžitě, už když s námi jela domů. Přijeli jsme po desáté večer a doslova jsme si ji užívali až do dvou do rána, nemohli jsme se od ní odtrhnout, doslova nám učarovala. Proto jsme se po pár dnech s paní Žákovou domluvili, že Foli už zůstane u nás.

Naše Folinka je nesmírně veselá, stále dobře naladěná a připravená na cokoliv – na cvičák, na náročnou túru i celodenní lenošení! Nemá problém s nikým a s ničím!

V tuto chvíli je Folince dva a půl roku. Mohla byste nás s ní blíže seznámit?

Ten pes se musí zažít, vidět jej obrázku nestačí!

Folinka je nesmírně veselá, stále dobře naladěná a připravená na cokoliv – na cvičák, na náročnou túru i celodenní lenošení. Nevadí jí nic, hlavně když je s námi. Zbožňuje lidi, s dětmi si hraje až do úmoru, vychází se psy i s většími zvířaty. Je krásně ovladatelná, snadno a rychle se učí, nic ji nerozhodí. Neřeší povrchy, nemá reakci na střelbu, ohňostroje i bouřky v klidu prospí. Je to skutečně společník do nepohody, doprovází nás všude.

Jak zapadla do vaší stávající smečky? A myslíte si, že by byla spokojená i jako jedináček nebo je to podle vás takto rozhodně lepší?         

Ten pes se musí zažít, vidět jej obrázku nestačí!

Foli přišla do smečky dalších čtyř psů – dva němečtí ovčáci, pyrenejský ovčák a fena malinois. Zapadla okamžitě, od prvního dne byla součástí smečky, jako by se v ní narodila. Všichni psi, včetně maliňačky, ji brali jako samozřejmost. Opravdu její srdečná a přátelská povaha si získá každého. Vloni do smečky přibyl ještě pes malinois, Foli jej prakticky vychovala a on ji naprosto zbožňuje.

Dáni jsou velmi společenští, ve smečce žijí rádi, často a obvykle spolu vycházejí. Ale není to typický smečkový pes, jako třeba někteří honiči, vyhovuje jim být i na postu jedináčka. Ale pouze v případě, že je jedináček náležitě hýčkán, ve smečce občas projevují žárlivost, když se člověk věnuje jinému psovi.

V rámci klubu málopočetných plemen působíte jako poradce chovu pro „dány“. Prozraďte nám tedy, jak zhruba široká je současná populace u nás, ale i v okolních evropských státech?

Ten pes se musí zažít, vidět jej obrázku nestačí!

Plemeno je u nás poměrně krátce a není jich mnoho. V současnosti máme odchov tří chovatelských stanic, aktivní jsou momentálně dvě. Eviduje již přes sto narozených štěňat, z nichž bylo několik exportováno do zahraničí. Ze psů chovných v naších republice se do chovu zapojilo sedm jedinců (plus dva zahraniční), narozené nebo plánované vrhy eviduji u třinácti fen. Ve střední Evropě jsme určitě na horních příčkách, co se týče počtu jedinců a odchovů, před námi je Německo, a v Rakousku se plemeno chová také. V Polsku rovněž najdeme první odchovy, na Slovensku momentálně řešíme zápis prvního DSF do plemenné knihy SKJ a je to fena od nás.

Naše chovná základna i importy jsou kvalitní a máme tedy pevné základy pro další chov v České republice!

Před připuštěním do chovu je nutné absolvovat bonitaci. Jak konkrétně probíhá? A stává se i vzhledem k malému počtu psů, že musíte přesto někdy někoho vyřadit?

Ten pes se musí zažít, vidět jej obrázku nestačí!

Bonitace u nás probíhá klasicky s tříčlennou bonitační komisí – PCH, rozhodčí a člen bonitační komise. Pes pro bonitaci musí absolvovat klubovou výstavu a RTG HD. U bonitace se psovi píše posudek, zaznamená se kohoutková výška, počet zubů a skus. Zatím se nestalo, že by nebyl nějaký DŠFP uchovněný. V ČR se zatím vyskytly jen dvě vady vylučující z chovu, jak mi je známo – kryptorchid a modré oko. Takže se dá říci, že naše chovná základna i importy jsou kvalitní a máme pevné základy pro další chov České republice.

Dá se už i v České republice najít vhodný protějšek ke krytí nebo je stále žádoucí vyjíždět pro novou krev do zahraničí?

V Čechách jsou krycí psi nepříbuzní a máme zbonitované i první odchovy. Ale nové krve za mě není nikdy dost a přikláním se k častějšímu využití zahraničních plemeníků.

Máte jako chovatelé podporu i v zemi původu plemene?
       

Ten pes se musí zažít, vidět jej obrázku nestačí!

V jedné knize o plemeni akita je psáno, že majitelé těchto psů jsou povahově akitám podobní, rezervovaní a ne příliš přátelští. Totéž bych řekla i o majitelích a chovatelích DŠFP – jsme mezi sebou vstřícní a přátelští stejně jako naši psi. Máme tu importy ze země původu, komunikujeme i s několika zahraničními chovateli a probíhá i vzájemná výměna informací.

Jak jsou na tom psi a feny, co se reprodukce týče?

Ten pes se musí zažít, vidět jej obrázku nestačí!

Budu tedy hovořit za naši republiku, ale feny zabřezávají lehce, nemívají komplikované porody a jsou výborné matky. Feny rodí samy, z našich devatenácti odchovů vím jen o jednom císařském řezu. Početnost vrhů se obvykle navyšuje, feny mívají v prvním vrhu tři až čtyři štěňata, v dalších nejsou neobvyklé početné vrhy o šesti až sedmi štěňatech. Mléčné feny bývají výborně a ani početné vrhy nebývá třeba přikrmovat.

Kolik se v posledních letech zhruba rodí ročně štěňat (vrhů) a je o ně adekvátní zájem?

V posledních letech se počet vrhů zvyšuje, celkem osmnáct vrhů, v loňském roce (2023) šest. Všechna štěňata odchází do nových domovů ve standardní čas. Na rozdíl od větších plemen, není takový problém sehnat pro ně zájemce. Hodně našich štěňat jde i na export do různých zemí, kde je plemeno známější.

V chovu bych určitě vyzdvihla povahu, protože je za mě pro dána nejdůležitější a odlišuje jej od ostatních, vzhledem podobných plemen!

Vím, že se stále ještě jedná o plemeno málopočetné. Lze ale už nyní říci, co se vám v chovu velmi daří a co by bylo naopak dobré ještě zlepšit?

Ten pes se musí zažít, vidět jej obrázku nestačí!

V chovu bych určitě vyzdvihla povahy. Minimálně se setkáváme s problematickými jedinci a doufám, že si to udržíme a zachováme to, protože hlavně povaha je za mě pro dána nejdůležitější a odlišuje jej od ostatních, vzhledem podobných plemen. Určitě bych plemeni přála více zapálených a nadšených chovatelů, další kvalitní importy a více zahraničních krytí. Našlápnuto, si myslím, máme díky našim chovatelkám velice dobře.

Komu byste dánsko-švédského farmářského psa doporučila, a kdo by na něj měl raději zapomenout?

Ten pes se musí zažít, vidět jej obrázku nestačí!

Jak jsem už psala v předchozích odpovědích, plemeno je velice univerzální a opravdu hodně se přizpůsobí majiteli. Určitě nezklame aktivní lidi, kteří vybírají parťáka na sport, ani běžného člověka, který hledá toho nejlepšího společníka na normální procházky. Ke komu se nehodí? Řekla bych, že k lidem, kteří jsou uzavření, netouží po sociálním kontaktu, neboť kam s dánem přijdete, tam se dán o kontakt s ostatními postará. Nebude vyhovovat lidem, kteří mají rádi nezávislé povahy psů, kteří preferují psa po svém boku a nestojí o to mít ho neustále na sobě a psí jazyk v obličeji. To je asi jediná skupina lidi, která by nebyla s DŠFP spokojená a ani DŠFP u nich.

Co byste na závěr vzkázala zájemcům o toto plemeno, kteří třeba s jeho pořízením stále ještě váhají?

Ten pes se musí zažít, vidět jej obrázku nestačí!

Poznejte je osobně! Jeďte třeba na klubovou výstavu, kde míváme kolem dvaceti přihlášených psů. Promluvte si tam a s majiteli a s chovateli a nezapomeňte si pomazlit psy. Pokud vás plemeno zajímá a nejste si jistí, věřím, že až je uvidíte naživo, váhat nebudete, toto plemeno se musí zažít, vidět jej na obrázku nestačí!

Moc děkuji za krásný rozhovor, přeji hodně štěstí v další chovatelské práci a ať se tomuto milému plemeni jen a jed daří.

 

Michaela Weidnerová

Foto:   Archiv Sandry Rudolfové

https://www.haguro-dsf.cz/

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->