Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Ocenění v anketě Statečné psí srdce za rok 2022 byla rozdána!

Sledujete každoročně anketu Statečné psí srdce, a zajímalo by vás, jak to letos dopadlo a kdo nakonec získal přízeň „poroty“ a odvezl si domů toto překrásné ocenění? Pak vám nezbývá nic jiného než si přečíst naši stručnou reportáž, protože my jsme na místě opět byli.


Ocenění v anketě Statečné psí srdce za rok 2022 byla rozdána!

Slavnostní ceremoniál vyhlášení 13. ročníku již tradiční záchranářské ankety Statečné psí srdce za rok 2022 se uskutečnil v úterý 24. října 2023 v malebných vnitřních prostorách Starého purkrabství na pražském Vyšehradě, které tuto akci hostí již poněkolikáté. A naše redakce byla jako jeden z mediálních partnerů samozřejmě při tom.

Určitě je třeba připomenout, že tuto v Evropě poměrně ojedinělou anketu vyhlašuje nezisková organizace Animal Eye ve spolupráci se záchranářským magazínem Rescue Report, organizátorem ankety Zlatý záchranářský kříž. Letošní ročník se konal pod záštitou náčelníka Vojenské kanceláře prezidenta republiky generálmajora Ing. Radka Hasaly, ministryně obrany České republiky Jany Černochové a místostarostky městské části Praha 2 Lucie Pechové. Ráda bych zmínila, že právě tato pražská městská část nás pejskaře velmi podporuje a nejen je, ale i potřebné pejsky v útulcích třeba zorganizováním účelové sbírky. A to se cení.

Pět srdcí pro pět srdcí

Ocenění v anketě Statečné psí srdce za rok 2022 byla rozdána!

Krátce po desáté hodině přivítal z podia všechny přítomné populární moderátor a publicista Ing. Vladimír Kroc a s grácií sobě vlastní nás následně provedl předem pečlivě připraveným programem. Nejprve představil celé zákulisí, sponzory (hlavním partnerem ankety za rok 2022 je firma Akinu), podporovatele i mediální partnery této akce a pak už se rovnou přistoupilo k samotnému vyhlašování. Ocenění byli čtyřnozí pomocníci v následujících pěti kategoriích:

            Záchranný čin služebních a záchranářských psů

            Záchranný čin neslužebních psů – laiků

            Spící srdce (ocenění in memoriam)

            Pomáhající srdce (ocenění dlouhodobě pomáhajícího psa)

            Cena hlavního partnera

Záchranný čin služebních a záchranářských psů

Ocenění v anketě Statečné psí srdce za rok 2022 byla rozdána!

V této kategorii byl oceněný belgický ovčák malinois Exel sympatického ppor. Václava Mlejnka za úspěšný nález pohřešované pětapadesátileté ženy z Liberecka, která nebyla psychicky úplně v pořádku a v minulosti vykazovala i sklony k sebevraždě. Hlášení přišlo na linku 158 poté, co se paní nevrátila ze své odpolední procházky a vznikly tak obavy o její život. Policie pátrala v poměrně rozsáhlém prostoru, navíc v členitém terénu. Nakonec byla úspěšná právě tato dvojice, kdy Exel v pozdních večerních hodinách označil pohřešovanou osobu schoulenou za stromem v nepřehledném lesním porostu oblečenou pouze v nátělníku. V té době se venkovní teplota pohybovala okolo bodu mrazu a začal poletovat i sníh. Paní komunikovala velmi slabým hlasem a stále opakovala, že chce zemřít. Naštěstí nebyla zraněná, ale „pouze“ promrzlá. Přivolaní záchranáři ji posléze odvezli do nemocnice. Je naprosto jisté, že v tomto případě jí speciálně vycvičený pes zachránil život.

Ocenění předala Ing. Lucie Pechová, místostarostka městské části Praha 2.

Statečné psí srdce je tradiční anketa, která oceňuje psy, jimž se v uplynulém roce povedlo něco zcela výjimečného: zachránit nebo pomoci zachránit lidský život!

Záchranný čin neslužebních psů – laiků

Ocenění v anketě Statečné psí srdce za rok 2022 byla rozdána!

I necvičený malý pejsek, který u svého majitele plní „jen“ roli životního parťáka a spřízněné duše může dokázat velké věci. Důkazem toho je maltézský psík Benny a jeho hrdinský čin. Benny žil prvních sedm let svého života v jiné rodině, kde byl právoplatným a milovaným členem domácnosti. Ovšem poté se z vážných osobních důvodů původních majitelů ocitl v útulku, odkud ho nakonec adoptovala MUDr. Věra Stavová (původně měla zájem o pejska daleko většího, ale milý Benny si ji dokázal získat) a utvořili spolu nerozlučný tým. Na počátku loňského léta potkala jednaosmdesátiletou majitelku řada nepříjemných událostí. Nejprve upadla na schodech, poté se uhodila do hlavy a následkem toho ji zanedlouho postihla mozková mrtvice, skácela se k zemi a upadla do bezvědomí. Jinak klidný a tichý Benny začal intenzivně a velmi hlasitě štěkat, což zalarmovalo manželku jejího bývalého muže. Pár bydlí ve stejném bytovém domě, jen o patro výš a pán měl ještě naštěstí klíče od jejího bytu. Šikovný psík je dovedl až k bezvládnému tělu a přivolaní záchranáři odvezli paní Stavovou do blízké nemocnice. Lékaři následně konstatovali, že kdyby zůstala ve svém bytě ležet v tomto stavu déle, velmi pravděpodobně by zemřela. Je skvělé, že jsou mezi námi i tací lidé, kteří si dokážou všímat podobných signálů a rozliší alarmující štěkot od toho přátelského nebo třeba z nudy. V tomto případě se tedy opravdu vyplatila prozíravost a pohotové jednání paní ze sousedství.

Cenu převzala z rukou MUDr. Gianny Conti, MBA, garantky projektu Zlatý záchranářský kříž, za paní Stavovou vedoucí Útulku pro psy Blansko paní Jarmila Jurová.

Spící srdce (ocenění in memoriam)

Ocenění v anketě Statečné psí srdce za rok 2022 byla rozdána!

Přiznám se, že tato kategorie mne osobně vždy velmi dojímá a nezřídka si utřu i slzičku. A nejinak to bylo letos. Oceněným se stal služební celočerný německý ovčák Merlin Davida Voborníka z pražské městské policie, který ve sboru věrně sloužil téměř deset let. Za tu dobu se zúčastnil řady prestižních kynologických soutěží, a podařilo se mu získat celkem třicet pět pohárů, většinou za první místa a nejlepší obranářské práce. Asi jeho nejslavnějším praktickým kouskem bylo pátrání v okolí Podleského rybníka v Praze 15, kde se nacházel pohřešovaný muž, který chtěl spáchat sebevraždu. Díky lokalizovanému signálu z mobilu se záchranné složky dostaly až na pozemek, na kterém stálo několik garáží. Merlin prostor důkladně propátral a označil jednu uzamčenou garáž, kde byla nakonec tato osoba nalezena při pokusu otrávit se výfukovými zplodinami. Intoxikovaného muže si pak už do péče převzali záchranáři. I v tomto případě dokázal pes zachránit lidský život.

Toto ocenění psovodovi předal kpt. Mgr. Pavel Smejkal, vedoucí kynologů IZS Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR.

Pomáhající srdce (ocenění dlouhodobě pomáhajícího psa)

Ocenění v anketě Statečné psí srdce za rok 2022 byla rozdána!

Devítiletý asistenční flat coated retrívr Gino je nepostradatelným pomocníkem pro patnáctiletého autistu Davida Zezulu a také pro jeho matku Jiřinu, která je v invalidním důchodu a trpí depresemi a úzkostmi. Pes tedy v tomto případě pomáhá hned dvěma osobám najednou. Gina vycvičilo pražské centrum výcviku psů pro postižené Helppes a chlapci asistuje již od jeho sedmi let. Je tím, kdo tlumí jeho záchvaty pláče nebo vzteku, pomáhá mu s učením, tréninkem jemné i hrubé motoriky nebo s nezbytnými a pro něj mnohdy stresujícími návštěvami u lékaře. Pokud Davidovi něco upadne nebo to zratí, Gino je schopný věc podat nebo ji najít. Je vycvičený i k tomu, aby v případě potřeby našel také vého mladého pána. Oba dva mezi sebou mají velmi silné pouto, což například dokazuje řada získaných ocenění na Mistrovství ČR asistenčních psů, jež v roce 2019 dokonce společně ovládli. Bez Gina si Zezulovi svůj život opravdu nedokážou představit. Je to prostě přítel a parťák se vším všudy.

Ocenění v této kategorii předal Davidově mamince genmj. Ing. Radek Hasala, náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky.

Cena hlavního partnera – společnosti Akinu

Ocenění v anketě Statečné psí srdce za rok 2022 byla rozdána!

Vítězka ceny hlavního partnera kříženka bull plemene Kira si za svůj život prošla velkým utrpením. Její předchozí majitel ji krutě týral a je vůbec zázrak, že takové zacházení přežila. Bohužel ne bez trvalých následků. Fenka má vážně poškozenou přední tlapku, je prakticky bez ramene a již do konce života bude kulhat a musí pravidelně absolvovat fyzioterapii, která jí velmi uleví. Z nevhodných podmínek ji zachránila její současná majitelka Veronika Drozdová, která ji využívá jako čtyřnohou „terapeutku“ a pomocnici při práci s oběťmi domácího násilí. Kira prostě a jednoduše pomáhá lidem, kteří zažili něco podobného jako ona sama. Je velice empatická a vnímavá a i přes svůj nelehký osud, dokáže s ostatními nejen souznít, ale například je i rozesmát. Umí řadu veselých kousků a tak není divu, že se jí například podařilo rozmluvit i děti, které byly v důsledku prožitých traumat zamlklé. I na tomto příkladu je vidět, co všechno psi dokážou a jak umí člověku pomáhat.

Překrásnou maketu srdce převzala Veronika Drozdová z rukou marketingového ředitele společnosti Akinu pana Tomáše Grepla.

Co říci závěrem?

Ocenění v anketě Statečné psí srdce za rok 2022 byla rozdána!

Atmosféra byla jako vždy naprosto skvělá, ceny byly předány a nová přátelství navázána, či prohloubena. Na závěr si organizátoři pro všechny zúčastněné připravili drobné občerstvení a výbornou kávu. A nám nyní nezbývá už nic jiného než se těšit na příští, již čtrnáctý ročník. Nominace do ankety budou spuštěny přibližně v polovině ledna a vyhlášení proběhne už na jaře, jak to mu bývalo dříve před pandemií koronaviru. Máte-li chuť nominovat svého kandidáta, sledujte pečlivě webovou stránku https://www.statecnepsisrdce.cz/.

Nashledanou v dubnu 2024! Budeme se těšit!

Michaela Weidnerová

Foto:   Michaela Weidnerová, Marie Adámková

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->