Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Fundlák je pre mňa jedinečným plemenom!

Pojďme se společně podívat za novofundlandskými psy také na Slovensko. Jaké jsou tamní podmínky chovnosti, jak široká je chovná základna nebo jak je na tom plemeno obecně se zdravím? To vše je náplní následujícího rozhovoru s jednou velmi sympatickou a také úspěšnou chovatelkou. Přejeme příjemné a obohacující čtení!


Fundlák je pre mňa jedinečným plemenom!

Novofundlandské psy si Gabriela Benedeková zamilovala už jako malá holčička při čtení knížky „Peter Pan a Wendy“, kde právě tento pes vystupuje. A časem láska přerostla ve vášeň a dnes už si život bez těchto velkých chlupatých medvědů ani neumí představit. S nadšením a přirozenou zodpovědností se ve své chovatelské stanici New Knights Faundland věnuje chovu a potkat se s ní můžeme i na většině výstav nejen v Čechách a na Slovensku, ale i v okolních státech. Ochotně se s námi podělila o své dosavadní zkušenosti ze života s tímto plemenem, ale také nám dovolila nahlédnout pod pokličku chovu NF v zemi našich východních a velmi blízkých sousedů.

Gabrielo, povězte nám nejprve, čím je pro vás právě novofundlanďan tak jedinečný a jak se vlastně žije s tímto dobrosrdečným obrem?

Pre mňa je jedinečný svojou povahou, fundláci su veľký dobráci a milujúci svoju rodinu. A ja milujem, že sú takí veľký macovia, že ich môžem objať ako člověka (ja to proste milujem). Život s nimi je pre mňa jedná obrovská láska.

V loňském roce (2022) jsme s vámi dělali rozhovor u příležitosti vašeho vítězství v soutěži Šampion šampionů. Co je u vás za tu dobu nového? Změnilo se něco?

Fundlák je pre mňa jedinečným plemenom!

Áno, šampion šampionu… Stále mám tie pekné spomienky v pamäti, na také veľké víťazstvá sa nezabúda. V marci 2023 sme mali vrh takže bolo treba fungovať okolo malých medveďov, samozrejme výstavy sme sa snažili absolvovať, takže ako inak napísať – všetko sa točí okolo psov.

Pokud byste si chtěli připomenout moc pěkný rozhovor s Gabrielou Benedekovou po vítězství v soutěži Šampion šampionů, pak máte možnost:
Brosko je Šampionem šampionů 2022!
Brosko je Šampionem šampionů 2022!

Výstava šampion šampionů roku 2022 je za námi. Přinesli jsme vám z ní reportáž a nyní ...

25.1.2023Ostatní rozhovory

Toto plemeno máte po svém boku téměř deset let, chováte a jste i velmi úspěšná na výstavách. Byl toto plán už od samotného začátku nebo se váš příběh píše úplně jinak?

Ja som mala od malička rada zvieratá, hlavne psov a naozaj ako malé dieťa som hovorila, že raz budem mať veľkého chlpatého psa, ale že ich budem mať hneď niekoľko a že budem absolvovať výstavy po celom svete, ma teda ani vo sne nenapadlo.

Mohla byste nám blíže představit nějakého pro vás naprosto výjimečného jedince?

Fundlák je pre mňa jedinečným plemenom!

Musím povedať, že pre mna výnimočný pes je môj prvý fundlák menom Balduf (za chvilu mu bude desať rokov), pretože on bol ten, vďaka ktorému som sa začala naplno venovať tomúto plemenu a výstavam. Jeho neskutočná dobrácká povaha ma presvedčila, že toto plemeno je pre mna jedinečné (ale myslim si, že to hovorí každý majiteľ svojho plemena). Samozrejme sledovala som a aj sledujem psov, ktorí sa mne páčia, tak isto chovatelske stanice, ktoré su tu už niekoľko rokov.

Mať psa je zodpovednosť! Novofundlandský pes si vyžaduje obrovskú starostlivosť o srsť!

Zvládne podle vás toto plemeno i rozumný začátečník nebo je vhodnější spíš pro člověka, který už má nějaké zkušenosti? Jak náročná je jeho výchova?

Fundlák je pre mňa jedinečným plemenom!

Každý, kto rozumne zvažuje kúpu psa, by mal  za tým vidieť viac ako len rozmarnosť. Nemali by sme ho chcieť len preto, že je to veľký huňatý medveď. Mať psa je zodpovednosť! A hlavne novofundlandský pes si vyžaduje obrovskú starostlivosť o srsť. Druhá vec je, že je to obrie plemeno, ktoré miluje zimu a ja osobne si myslím, že nie je vhodné do bytu. Tak isto veľa ľudí si myslí že to je taký obrovský dobrák, ktorý nikdy nič nemôže urobiť, ale… Stále hovorím, že je to proste zviera a preto je treba určiť jasné pravidla a hranice od začiatku výchovy (teda od šteniatka). Aj fundlák vie byť veľmi ostrí!

Ja stále apeľujem na to, že do dvanástich mesiacov netreba robiť veľké prechádzky a záťaž, schody a skoky absolútne vylučujem!

Předpokládám, že velký důraz je třeba klást i na správnou výživu zejména v době růstu. Co se nejlépe osvědčilo vám?

Fundlák je pre mňa jedinečným plemenom!

Určite, u mna vsetci psy dostávajú kvalitné granule. U šteniatok sa mi osvedčilo ako prvý príkrm kaša z kozieho mlieka s ryžou, to zvyknem potom podávať aj keď majú niekoľko mesiacov (pridavam tam aj ovocie), tak isto už pred planovanym krytim podavám sučke potrebné vitamíny a v druhej pólke gravidity zas mením minerálne doplnky o  vápnik, fosfor a vitamín D. Ak mi šteniatko pekne a súmerne rastie, nemá daký viditeľný problém (krívanie), ja nepodávam žiadnu kĺbovu výživu, zdravé šteňa si vytvára dostatočný príjem vitaminov a minerálov z kvalitnej stravy! To je základ zdravého rastu a vývinu šteniatok. Veľký pozor a stále ja na to apeľujem, že do dvanástich mesiacov netreba robiť veľké prechádzky a záťaž, schody a skoky absolútne vylučujem! To môže poškodiť jemné rastové platničky, kde práve u obrích plemien je pravdepodobnost vzniku dysplázie bedrového kĺbu.

Ráda bych se také dozvěděla něco více o chovu na Slovensku. Který klub u vás novofundlandské psy zastřešuje, a jak početná je zhruba současná chovná základna?     

Fundlák je pre mňa jedinečným plemenom!

Sme pod Slovenským Novofundlandským klubom – SNK (http://www.newfoundland-sk.com/sk). Zastrešujúcou organizáciou je Únia kynologických klubov (ďalej len „ÚKK“) a Slovenská kynologická jednota (ďalej len „SKJ“).

Chovných psov pod SNK je cca 23 a sučiek cca 28.

Narodí sa zhruba desať vrhov ročně a cca päťdesiat šteniat.

Aktívnych chovateľských staníc máme na Slovensku momentálne sedem.

A co genetická variabilita? Vystačíte si sami nebo se chovatelé snaží spíš o zahraniční krytí a eventuálně rovněž o importy?

Tak sú chovatelia, ktorí majú doma väčší počet krycích psov a môžu ich použiť a tak isto je veľmi zaujímavé použiť krycieho pekného a  úspešného psa zo zahraničia. Napríklad ja som si nechala doviest sučku, (import z Ruska), ktorú som po splnení chovného poriadku SNK nechala nakryť plemeníkom z chovateľskej stanice práve zo Slovenska.

Zajímalo by mne, jak máte nastavené podmínky chovnosti a také zda se nějak sleduje zdraví?

Fundlák je pre mňa jedinečným plemenom!

Samozrejme kluby maju nastavený chovateľský poriadok.  V stručnosti poviem zaklad.

Zásadne sa pre riadený chov vyžaduje čistokrvnosť osvedčená preukazom o pôvode psa,

dosiahnutie vekovej hranice osemnásť mesiacov sučky a osemnásť mesiacov  u psov.

RTG na DBK max. „C“ a RTG na DLK max. I. stupňa. RTG na DBK sa vykonáva vo veku najmenej osemnásť mesiacov.

Ďalej je potrebné absolvovať minimálne dve výstavy, z toho minimálne 1x na špeciálnej alebo klubovej výstave SNK v triede mladých, v strednej, otvorenej alebo šampiónov so získaním známky pes výborný a suka minimálne veľmi dobrá. Druhá výstava z nasledujúcich výstav: medzinárodná, národná, špeciálna alebo klubová,  poriadaná v SR v triede strednej, otvorenej alebo šampiónov so získaním známky minimálne veľmi dobrá pre psa i suku.

Minimálna výška pre psa je stanovená na 68 cm, pri suke 63 cm – o  zmeranie požiada majiteľ psa poradcu chovu na špeciálnej alebo klubovej výstave SNK, ktorý tento údaj zapíše do PPP.

Kontrolu chrupu vykoná poradca chovu pri uchovňovaní jedinca.

Zaradenie do chovu potvrdzuje do preukazu pôvodu psa poradca chovu SNK.

Za účelom zaradenie do chovu daného jedinca sa uznáva RTG na DBK a DLK len od klubom vybraných veterinárnych lekárov a na predpísanom tlačive.

Chovnosť súk končí dňom dovŕšenia ôsmich rokov veku. Chovnosť psov nie je vekom obmedzená.

Všetko o našom klube si môžete pozrieť na stránke www.newfoundland-sk.com/sk/ .

Kolika let se v průměru novofundlanďan dožívá a které neduhy nebo choroby ho mohou potrápit?

Fundlák je pre mňa jedinečným plemenom!

Je to naozaj individuálne, priemerny vek je osem až desať rokov, ale sú jedinci, ktorí sa dožívajú aj štrnástich rokov.

Najčastejšie u týchto obrích plemien sú už spomínané ochorenie lakťových a bedrových kĺbov (dysplázia), srdcové ochorenia, cystinuria. Jedným z najväčších nebezpečenstiev predovšetkým pre veľké plemená je torzia (pretočenie) žalúdka. Očné choroby (tretie viečko, entropium, ektropium) patrí medzi vrodené choroby. Jeho dedičnosť je ovplyvnená niekoľkými génmi podobne ako v prípade ektropizmu. U nášho plemena postihuje, ako už bolo spomenuté, kútiky oka (pozorované v americkom chove). Zvyčajne sú postihnuté obe oči. Na Slovensku bolo najčastejšie pozorované entropium spodného viečka, vyskytujúce sa zväčša na jednom oku. Choroba sa prejaví zvyčajne pred dovŕšením prvého roku psa.

Je podle vás současný slovenský chov NF psů na dobré úrovni a co by bylo případně fajn ještě zlepšit?

Fundlák je pre mňa jedinečným plemenom!

Myslím si, že úroveň NF sa na Slovensku určite čo do kvality zlepšila. V prvom rade si treba uvedomiť, aku funkciu ma klub a pre koho služí. Klub je o dobrovoľnom členstve ludí, ktori maju spoločný záujem o NF.

Vačšina chovateľov chova srdcom. Je to veľmi náročna a zodpovedná práca, pretože celá zodpovednost je práve na chovatelovi. Ten sa podpisuje pod každé jedno šteniatko. Je dobre si uvedomiť, že každý chovateľ má právo sa sám rozhodnuť.

Co byste na závěr svému milovanému plemeni a lidem okolo něj popřála do dalších let?

Fundlák je pre mňa jedinečným plemenom!

Na záver by som chcela asi povedat, aby mohla ďalej pokračovať aj budúca generácia chovateľov, aby mali na čom stavať a v čom pokračovať. V našich rukách je skvalitnenie chovu, ako sa bude daľej po zvyšných rokov vyvíjať a práve zodpovedný chovatelia NF to môžu ovplyvniť. Preto správajme sa k sebe ako milovníci tohto nádherného plemena. Nenávisť a ohováranie nepatrí medzi túto krásnu záľubu, ktorú môžeme len a len zdokonaľovať. Učme sa od tých lepších a buďme k sebe lepší.

Moc vám děkuji za rozhovor a přeji, ať se vám i nadále daří.

 

Michaela Weidnerová

Foto: archiv Gabriely Benedekové

https://www.newknights.sk

https://www.facebook.com/Newknights.sk

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->