Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Český strakatý pes je veselý a výjimečně přátelský!

Fandíte českým národním plemenům a rádi byste se u nás seznámili s dalším z nich? Pojďme si tedy blíže představit ani velkého, ale ani malého českého strakatého psa, kterého si jistě řada z vás na první pohled zamiluje a začne po něm více pokukovat. Nakonec kdo by nechtěl mít doma příjemné a pohodové zvíře, že?


Český strakatý pes je veselý a výjimečně přátelský!
Iveta Panýrková, Simona Šádková 2.8.2023 13386x Představení plemene v podobě portrétu

Český strakatý pes má za sebou poměrně pohnutý osud. Když se totiž blíže podíváme do jeho dávné historie, zjistíme, že tento původně laboratorní pes, když se měl stát samostatným plemenem, pro nezájem lidí málem vyhynul, což by bylo rozhodně škoda. V průběhu let se totiž vyprofiloval jako velmi příjemný, snášenlivý, naprosto neagresivní, ale na druhou stranu i akční společník, který se hodí k celé řadě nejrůznějších aktivit. Navíc jeho vzhled, velikost a nenáročná údržba jistě splňují požadavky nejedné rodiny.

Nepřiliž šťastný počátek…

Český strakatý pes je veselý a výjimečně přátelský!

Není žádnou novinkou, že český strakatý pes je vlastně původním názvem Horákův laboratorní pes, kterého vyšlechtil známý kynolog pan František Horák. Vzhledem k tomu, že ke šlechtění došlo na půdě fyziologického ústavu Akademie věd v 50. letech minulého století, je patrné, že úděl tohoto plemene nebyl z počátku zrovna snadný. K výzkumným účelům se tehdy využívali různí psi nejen rozdílného věku, vzhledu a pohlaví, ale také zdravotního stavu. Je celkem logické, že nesourodá skupina vykazovala i nesourodé výsledky studií. A proto se tehdy pan František Horák rozhodl vyšlechtit vlastní plemeno psů, které by bylo vhodné pro výzkumné účely. Ostatně v této činnosti nebyl žádným nováčkem. Pro výzkumné účely bylo tedy třeba vyšlechtit plemeno, které by bylo středně velké, bez extrémních anatomických znaků, neagresivní, mírné a mimo jiné také plodné a snadno udržitelné v laboratorním chovu.

Pod názvem Horákův laboratorní pes bylo plemeno zaregistrováno v plemenné knize Československého svazu chovatelů drobného zvířectva v roce 1960!

Český strakatý pes je veselý a výjimečně přátelský!

Majitelé a chovatelé ČSP tvrdí, že jsou to výjimečně přátelští a veselí psi. Možná za to mohou genetické základy, které jim do vínku vložili dva jedinci, kteří byli tehdy umístěni v psinci v Akademii věd. Jednalo se o dva křížence, desetikilový samec byl podobný teriérovi a jmenoval se Míša, fenka Riga byla zase podobná německému ovčákovi a vážila dvacet pět kilogramů. V prvním vrhu se jim narodilo devět štěňat, dvě z nich (pes a fenka) byla tříbarevná, černo-žluto-bílá a krátkosrstá. Dostali jména Míša 1 a Dáša 6. Další chov pokračoval na těchto dvou jedincích, protože kromě toho, že předběžně odpovídali představám tvůrce plemene, nesli zajímavé a líbivé zbarvení. Spojením Míši 1 a Dáši 6 byl v roce 1955 získán vrh devíti tříbarevných a tečkovaných štěňat. V počátcích šlechtění byl za účelem zlepšení konstituce plemene použitý i německý krátkosrstý ohař Alan, který vnesl do chovu vlohy pro hnědé zbarvení srsti. Pan Horák uskutečnil i pokusné křížení s dalšími plemeny – ovčákem, bulteriérem a pointrem. Potomci těchto křížení však do dalšího chovu nezasáhli. Pod názvem Horákův laboratorní pes bylo plemeno zaregistrováno v plemenné knize Československého svazu chovatelů drobného zvířectva v roce 1960 a současně byl schválen i jeho standard. Veřejnost tyto psy téměř neznala, ústavní brány opouštěli jen výjimečně. Vůbec poprvé se oficiálně představili na Celostátní výstavě služebních plemen psů v Praze – Chuchli konané 27. 8. 1961. Zde bylo předvedeno celkem šest zástupců plemene

Plemeno málem vyhynulo

Český strakatý pes je veselý a výjimečně přátelský!

Předání do rukou běžných chovatelů na počátku 80. let 20. století se z původního počtu asi čtyřiceti psů dočkala jen hrstka. Pod novým názvem Český strakatý pes (ČSP) si je rozebralo pár nadšenců, kteří věřili, že se jim brzy podaří plemeno rozmnožit a učinit atraktivním pro širokou veřejnost. První vrh mimo ČSAV se narodil 10. 9. 1981. V odborném tisku vyšlo několik článků, český strakatý pes se zařadil mezi další v té době tvořená a regenerovaná česká národní plemena a vše se zdálo být na dobré cestě. Po několika letech však nastal útlum, kvůli němuž se český strakatý pes ocitl na pokraji vymření. Důvodem byl jednak malý zájem veřejnosti, ale i problémy při odchovu štěňat. Chovatelů ubývalo a těch několik málo psů a fen, kteří se v té době účastnili plemenitby, jen s obtížemi předávalo dohasínající pochodeň plemene dalším generacím. Na živu zůstalo jen pár „papírových“ psů a fen. V tak špatném stavu se plemeno nikdy předtím nenalézalo.

Horákův laboratorní pes byl využíván více než dvě desetiletí ve Fyziologickém ústavu ČSAV k farmakologickým výzkumům, ke studiu epilepsie a k chirurgickým experimentům včetně transplantace tkání. Byl jedním z prvních tvorů, na kterém byla v naší republice provedená transplantace ledviny. Rovněž na něm bylo ověřováno chybění zubů a jeho dědičnost. Výsledky zkoumání byly shrnuty do vědeckých prací publikovaných u nás i v zahraničí.

Naděje svitla na počátku 90. let, kdy se podařilo najít několik dalších zvířat. Majitelé společnými silami překonali počáteční nezdary a dostali tak plemeno z nejhoršího. První fena použitá ke snížení příbuznosti byla kříženka bígla jménem Cilka. Dále pak byl přikřížený malý münsterlandský ohař Don z Levíku a náhodní kříženci Ben a Kerberos. 

Český strakatý pes je veselý a výjimečně přátelský!

Za zakladatele plemene se považuje pes, kterého má v rodokmenu dnes snad každý český strakatý pes, i když už ne třeba úplně viditelně. Je jím Argo STŘÍBŘECKÝ RYBNÍK, nar. 4. 8. 1989, N Reg/CSP/258/89/93, jehož posudek zní: středně velký, dobře tečkovaný, robustní, chybí oba dolní P4, srst krátká, barva černo-žluto-bílá, CAC, Klubový vítěz.

Zdroj: www.strakaci.cz

Připomíná krásného voříška…

Český strakatý pes je veselý a výjimečně přátelský!

Myslíte si, že se díváte na krásného a barevně zajímavého voříška a ejhle. Ono je to plemeno s rodokmenem a jeho hrdý majitel vám o něm začne okamžitě vyprávět. Ano, řeč je o českém strakatém psu, který je tříbarevný a středně velký na první pohled opravdu připomínající spíše voříška. Má vyváženou lehčí konstituci mírně obdélníkového tělesného rámce. Dle platného standardu jsou velice důležité tři proporce. Délka trupu musí tvořit 110 -120 % výšky v kohoutku. Hloubka hrudníku tvoří 50 % výšky v kohoutku a délka hlavy tvoří 40 % kohoutkové výšky. Hlava je lehká, klínovitého tvaru s nevýrazným stopem. Čenichová partie je stejně dlouhá jako mozkovna. Nosní houba je u černo-žluto-bílých jedinců černá a u hnědo-žluto-bílých hnědá. Z výrazu hlavy by mělo být na první pohled patrné, zda se jedná o psa nebo fenku. Skus je pravidelný a nůžkový. U českého strakatého psa je typické, že občas chybí nějaký zub. Jde-li se o premolár či molár, nejedná se o vadu vylučující z chovu. Barva očí se odlišuje podle zbarvení srsti. U černo-žluto-bílých jedinců jsou tmavohnědé, u hnědo-žluto-bílých je barva očí světlejší. Poměrně malé uši ve tvaru V jsou klopené dopředu. Krk není příliš dlouhý, má volnější kůži na hrdle a přechází v rovný a pevný hřbet. Hrudník je dobře utvářený, při pohledu shora se zužuje směrem k zádi. Ocas se zužuje do špičky a je nesený ve tvaru šavle nad úrovní hřbetu, ale zase ne příliš vysoko. Zakroucení do strany není žádoucí.

Český strakatý pes je veselý a výjimečně přátelský!

Existují dvě varianty typů srsti, a to krátká i dlouhá. Krátká srst je patrová, s výraznou podsadou především v zimním období. Dlouhá srst je nepatrně zvlněná s podsadou. Na hrudních končetinách tvoří praporce a na pánevních pak kalhoty. Zbarvení srsti je vždy trikolorní. Buď se jedná o černo-žluto-bílé nebo hnědo-žluto-bílé zbarvení. Základní zbarvení je tmavé (černé či hnědé) se žlutými znaky a v kombinaci s bílou. Důležitá je také správná výška – u psů je to 45 – 53 cm, u fen 43 – 51 cm. Hmotnost se pohybuje u obou pohlaví v rozmezí 15 – 20 kg.

ČSP se hodí prakticky do jakéhokoliv prostředí a dokáže se všemu přizpůsobit, ať už jde třeba o lesní samotu nebo centrum velkoměsta!

Povaha je naprosto ideální

Český strakatý pes je veselý a výjimečně přátelský!

Český strakatý pes je přátelské a milé zvíře. To jsou stoprocentně jeho základní povahové rysy. A stejně jako u každého jiného plemene se i jeho povaha odvíjí od původního využití, které v tomto případě nebylo zrovna veselé. Je ale jasné, že laboratorní pes nesměl být agresivní vůči lidem, musel se dobře snášet ve smečce, snadno se podřídit a obvykle sám nevyvolával konflikty s lidmi nebo jinými psy. Pokud má dobrou výchovu, pak se prakticky ochotně skamarádí i s jinými zvířaty, například i s morčaty, králíky nebo kočkami. Je ale také výborným hlídačem, který spolehlivě ohlásí štěkotem každého vetřelce, avšak neublíží. Není přehnaně uštěkaný a dá si snadno vysvětlit, kdy to smí nebo nesmí dělat. Povahově je velice tvárný, jeho výchova není náročná. Hodí se prakticky do jakéhokoliv prostředí a dokáže se všemu přizpůsobit, ať už jde třeba o lesní samotu nebo centrum velkoměsta. Je ale také velice vázaný na svou rodinu a lépe se cítí, pokud je její součástí a bydlí se svými lidmi v bytě.

Český strakatý pes je veselý a výjimečně přátelský!

To ale neznamená, že by nedokázal žít na zahradě. Ostatně jeho hustá párová srst ho dobře chrání před nepříznivým počasím po celý rok. Díky své skvělé povaze se toto zprvu laboratorní plemeno uplatní v některých druzích kynologických sportů. Výborně se k němu hodí například agility, kde uplatní šikovnost a rychlost. Hodí se ale třeba i na canicross nebo dogtrekking  a jeho majitelé často hovoří o výborném nosu a práci s ním. Takže lze vyzkoušet i sporty, jako jsou například nosework, obedience či různé pachové práce. Nesmíme ale zapomenout, že díky své přátelské a otevřené povaze by český strakatý pes našel jistě uplatnění i při canisterapii.

Jak náročná je socializace a výchova

Český strakatý pes je veselý a výjimečně přátelský!

V průměru je strakáč velmi temperamentní, neunavitelný, veselý, učenlivý a vcelku snadno vychovatelný pes. Ovšem jen v rukou těch, kteří se psy zkušenosti mají a umějí toho využít. U nezkušených majitelů, zejména pak u těch, kteří si ho pořídí jako prvního psa, může snadno nastat problém. Je potřeba nepodcenit socializaci ve štěněcím věku. Je velmi dobré navštěvovat psí školku a již od malička učit psa přivolání, odložení a odpočinku. ČSP je pes vhodný k různým sportovním aktivitám, měl by být společenský a neagresivní.

Strakáč je pes vhodný k různým sportovním aktivitám, měl by být společenský a neagresivní!

Ferda mravenec – práce všeho druhu

Český strakatý pes je veselý a výjimečně přátelský!

Možná by někdo mohl namítat, že tento pes se vlastně k ničemu nehodí, protože jeho původní poslání, za kterým byl vyšlechtěný, je vlastně bez jakékoliv aktivity. Inu opak je pravdou. Díky skvělé povaze a bezvadné tělesné konstituci mu sedí většina psích sportů, snad jen s výjimkou některých vyšších zkoušek ve sportovní kynologii, kde je zapotřebí například obrana. Tito psi jsou milující tvorové a obranu nikdy nebudou brát tak jako plemena jiná k tomu určená. To ale neznamená, že nejsou schopni se něco z této disciplíny naučit. Fyzicky jsou velice zdatní a obratní.

Nenáročný pohodový psík

Český strakatý pes je veselý a výjimečně přátelský!

Jak již bylo několikrát řečeno, je to pes, který rád žije v přítomnosti svého pána a jeho rodiny. Z tohoto důvodu se nejlépe hodí do bytu. Jeho srst mu však umožňuje i celoroční pobyt venku, pokud má k dispozici dobře vybavený kotec, který jej ochrání před nepřízní počasí. To ale platí prakticky pro všechny psy. Je to také velmi aktivní pes a proto potřebuje dlouhé procházky nebo sportovní využití. Rád si také hraje s ostatními psy a měl by k tomu tedy dostat příležitost. Srst není nijak náročná na údržbu, má samočistící schopnost. Pokud se jedná o dlouhosrstou variantu, je vhodné kožíšek pravidelně vyčesávat. Důležitá je také preventivní péče o zuby, uši a drápky. Jakýkoliv kontakt s majitelem je pro psa doslova blahem a tak péče například v podobě vyčesávání chlupů je opravdu radostí. Když  zohledníme i stravu, pak můžeme říci, že i na ni je nenáročný. Dobře snáší jak granulované, tak i doma připravované krmení.  

Na každém šprochu pravdy trochu

Český strakatý pes je veselý a výjimečně přátelský!

Často je od lidí slyšet, že protože bylo toto plemeno vyšlechtěno za účelem laboratorních pokusů, je tedy určitě velmi nemocné. Takto to ale formulovat opravdu nelze. Ono po pravdě řečeno, každé plemeno si s sebou něco nese. Pan Horák na strakáčcích  například zkoumal i dědičnost epilepsie. A protože strakáči jsou si dodnes docela příbuzní, mají ve svém genetickém vybavení i tuto nemoc. Není to však ve velkém měřítku, její výskyt je srovnatelný s průměrem celkové psí populace, ale mělo by se s tím počítat. Naštěstí jsou mezi chovateli i majiteli zodpovědní lidé, kteří právě výskyt epilepsie klubu hlásí. A díky tomu se daří její výskyt držet na minimální možné úrovni. Kromě ní se sleduje také dysplazie kyčlí a luxace patel. Od roku 2007 jsou obě vyšetření povinná k uchovnění. Z dalších nemocí se občas vyskytne nějaká srdeční vada, potravní intolerance nějaké složky, čin alergie.

Současný český chov

Český strakatý pes je veselý a výjimečně přátelský!

Současný chov českého strakatého psa zastřešuje Spolek českého strakatého psa, který tak činí teprve od 1. ledna 2022. Dříve se o jeho zastřešení staral Klub málopočetných plemen psů. Nově bylo u nás povoleno připustit do chovu i fenu s DKK D, ale pouze na jeden vrh za život. Toto je platné od 1. ledna 2023. Aktuální pravidla – podmínky pro zařazení jedince do chovu jsou:

Český strakatý pes je veselý a výjimečně přátelský!

Minimální věk k bonitaci: 15 měsíců. K chovu mohou být použiti jedinci až v den, kdy dosáhnou věku 18 měsíců. Feny mohou být chovné do 8 let věku, psi neomezeně. Exteriér - posouzení na výstavě pořádané Spolkem ČSP, zařazení ve třídách: mladých, mezitřída, otevřená, pracovní, vítězů, veteránů. Zdraví – skus nůžkový, plný počet řezáků a špičáků, vyšetření luxace patel (LP) ve věku minimálně 12 měsíců od libovolného lékaře s atestací na toto vyšetření, rentgenové vyšetření na dysplazii kyčelních kloubů (DKK) ve věku minimálně 12 měsíců. Psi jsou zařazování do chovu s výsledkem DKK do stupně 3/3 (D/D) včetně, feny do stupně 2/2 (C/C) včetně ve věku minimálně 12 měsíců, feny se stupněm DKK 3/3 (D/D) mají chovnost omezenou na 1 vrh. Luxace patel (LP) je přípustná do stupně 2/2 u obou pohlaví. Úspěšné absolvování bonitace. Počet vrhů: 1 vrh za 1 kalendářní rok. Jedna chovná fena může mít maximálně 4 vrhy za celý život (platí od 1. 1. 2020). Pes může mít max. 40 potomků za život. Jedinci, kteří nemají uši dopředu klopené ve tvaru písmene V a nepřiléhají ke skráním, jsou uchovnění s omezením na 1 vrh/krytí. Jedinci, kteří mají ocas stočený tak, že se jeho špička dotýká hřbetu, či je zakroucený do strany, jsou uchovnění s omezením na 1 vrh/krytí.

Věděli jste, že…?

Český strakatý pes je veselý a výjimečně přátelský!

V průběhu 60. let si strakáči zahráli i ve filmu, a to v trilogii Dýmky a v Obchodu na korze. V roce 1979 požádal pan Horák o převzetí plemene do řádné evidence Českého svazu chovatelů, aby mohl pokračovat mimo ČSAV. Ovšem než bylo převedení ústavních psů do rukou zájmových chovatelů opravdu odsouhlaseno a uskutečněno, uplynuly ještě zhruba dva roky.

A nám už na závěr nezbývá nic jiného než popřát našemu národnímu plemeni do nadcházejících let mnoho úspěchů v dalším chovu a především zdravou, povahově vyrovnanou, exteriérem odpovídající a dostatečně početnou chovnou základnu. Jedině tak má český strakatý pes šanci v budoucnu na mezinárodní uznání FCI.

Plemeno v datech

Rok 1955 – první vrh devíti štěňat, do dalšího chovu požitá dvě

Rok 1960 – schválený první standard

Rok 1961 – první předvedení na výstavě v Praze-Chuchli

Rok 1981 – první narozený vrh mimo ČSAV

Spolek českého strakatého psa, z. s. je chovatelským klubem tohoto národního plemene usilujícím ze své podstaty zejména o zdravý zodpovědný chov v souladu se standardem a o rozvoj a propagaci plemene. Naším smělým, i když v tuto chvíli ještě vzdáleným cílem, je získání mezinárodního uznání FCI. Sdružujeme majitele, chovatele a přátele českých strakatých psů – spíš než strakatou rodinou nás lidé zvenčí nazývají sektou… Mimo výstav a bonitací se totiž moc rádi potkáváme na nemalém množství dalších akcí – od velkého Setkání strakáčů (v roce 2023 bude již čtrnácté!), přes víkendovky pro štěňata nebo psí staříky, až ke komorním regionálním vycházkám. A protože český strakatý pes je neobyčejně učenlivý a akční (když mu dáte příležitost), potkáte ho u rozličných psích sportů. Své síly a aktuální rozpoložení (aneb s jakou jsme zrovna dnes se strakáčem vstávali) si se zdravou rivalitou poměřujeme také např. na MČR strakáčů v agility, obedience (bude rally), canicrossu nebo dogtrekkingu. Moc rádi spolu také vyrážíme na výlety, dokonce i tam, kam to nejde – ale za body do Strakaté turistiky to stojí!

Více informací naleznete zde: www.spolekstrakacu.cz/. Budete-li mít chuť, můžete prolistovat i naším Strakatým e-zpravodajem.

Za Spolek ČSP

Simona Šádková

Akce plemene v daném měsíci

Srpen

18 – 20. srpen Strakaté splutí 2023

https://www.spolekstrakacu.cz/event/strakate-spluti-2023/

Září

8 – 10. Září 14. strakaté setkání se bude konat poblíž obce Ostružno v lese Řáholec v Jičínské pahorkatině

https://www.spolekstrakacu.cz/event/setkani-2023/

10. září Podzimní výstava 2023

https://www.spolekstrakacu.cz/event/podzimni-vystava-2023/

27. září Strakatý Balt 2023 – pozor změna termínu

https://www.spolekstrakacu.cz/event/strakaty-balt-2023/

Iveta Panýrková, Simona Šádková

Foto: archiv www.strakaci.cz

Zdroje informací: www.strakaci.cz, www.spolekstrakacu.cz

Portrét plemene Český strakatý pes

Originální názevČeský strakatý pes
Zkratka plemeneCSP
Číslo standardu0
FCI skupinaN - FCI neuznaná plemena
Velikoststřední (31 - 60cm)
Druh srstikrátká
Vhodnostpro začátečníky
pro aktivní lidi
pro seniory a děti
Umístěnído bytu
Využitísport
dlouhé tratě
klidné procházky

Celkový vzhled:

Středně velký tříbarevný strakatý pes s harmonickou a nepříliš těžkou stavbou těla, vyvážených proporcí, mírně obdélníkového rámce s klopenýma ušima, pevné konstituce, bez známek lymfatičnosti nebo hrubosti.

Barva:

Vždy trikolorní, vyskytují se dva základní typy zbarvení: černožlutobílé a hnědožlutobílé. Černožlutobílý jedinec má černý nos, tmavé oko, hnědožlutobílý má játrový nos a světlejší oko. Žádné z těchto dvou variant není dávána přednost, obě jsou rovnocenné.
Základní zbarvení je tmavé (černé/hnědé) se žlutými znaky, vždy v kombinaci s bílou. Ideální poměr mezi pigmentovanou a nepigmentovanou plochou těla je 1 : 1. Bílé plochy musí být tečkovány v oblasti žluté barvy žlutě, v oblasti černé/hnědé barvy černě/hnědě. Velikost nebo hustota teček není rozhodující, ale tečkované plochy by neměly vytvářet dojem melírovaného zbarvení (roan).

Hmotnost:

Index formátu těla:
délka trupu tvoří 110-120 % výšky v kohoutku
Index výšky:
hloubka hrudníku tvoří 50 % výšky v kohoutku
Index délky hlavy:
délka hlavy tvoří 40 % kohoutkové výšky


Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->