Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Erdel je králem všech teriérů!

Také vás okouzlila krása, temperament a úžasná typická povaha teriérů? A jak se vám líbí ten největší z nich? Říká se o něm totiž, že si od svých příbuzných vybral jen ty nejlepší možné vlastnosti. Pojďme se s ním tedy blíže seznámit…


Erdel je králem všech teriérů!
Simona Hošková 2.1.2023 2474x Představení plemene v podobě portrétu

Erdelteriér (zkráceně erdel, anglicky airedale terrier, zkratka AT) je plemenem uznaným FCI a patří do skupiny III. – teriéři. Je z nich největší, a tak se mu říká král teriérů. My erdeláři jsme ale přesvědčení, že to nesouvisí jenom s jeho velikostí. Nechte se tedy nenásilně vtáhnout do světa tohoto ušlechtilého, příjemného a zároveň temperamentního, avšak stále ještě málopočetného plemene, které bezmezně miluje svou rodinu, a určitě neuděláte chybu, když s ním spojíte svůj život.

Krátký pohled do historie  

Erdel je králem všech teriérů!

Plemeno vzniklo v 19. století ve Velké Británii, v severní Anglii, v hrabství Yorkshire. Tímto územím protéká řeka Aire, a ta dala finální jméno tomuto místnímu typu psa. Erdel vznikl křížením několika plemen, která se účelově využila podle potřeb majitelů. Typickým majitelem tohoto křížence byl dělník z textilky nebo horník, který potřeboval univerzálního psa, který hlídal dům a hospodářství včetně zvířat, naháněl ovce z pastvy a dobře lovil, tedy pytlačil. A protože lesy a pole měly své majitele, šlo zejména o „volně přístupné“ vodní tvory vhodné k snědku: vydry a vodní krysy (tedy nutrie). Ale pytlačilo se i „klasicky“ a psi uměli velmi tiše nahánět králíky i vysokou do ok. Tito „noví psi“ se ukázali jako odvážní a samostatní a zároveň poslušní a ovladatelní.

A která plemena se podílela na vzniku erdelteriéra? Bylo jich velké množství a přesný „recept“ není zcela známý. Nejčastěji se hovoří o těchto plemenech: skotský teriér, starý vydrař (otterhound), bulteriér, irský teriér, velšteriér, black-and-tan-teriér, black-and-tan-kolie, gordonsetr a retrívr. Ještě na začátku druhé poloviny 19. století neměl erdel jednotnou podobu ani své jméno. Ke konci 19. století vznikl první oficiální název plemene, jeho standard, štěňata byla zapisována do britské plemenné knihy „Stud book“ Kennel Clubu a začala být i vyvážena do zahraničí, hojně např. do Německa.

Kterak erdel do Čech přišel…

Erdel je králem všech teriérů!

První erdelové na českém území se objevili ještě za éry Rakouska-Uherska a vlastnilo jej většinou německé obyvatelstvo. Po 1. světové válce narůstá obliba hrubosrstých teriérů v ČSR a krátce po vstupu kynologicky vyspělého Československa do nově vytvořené FCI vzniká na konci roku 1924 Klub pro hrubosrsté teriéry. Tento spolek sdružoval chovatele a majitele zejména erdelteriérů, irských a skotských teriérů, velšteriérů a foxteriérů.

Erdelteriér je celosvětově málopočetným plemenem. V Evropě je chovatelskou erdelářskou velmocí nikoliv země původu Velká Británie, ale je to Německo, kde se ročně narodí zhruba tisíc štěňat. V České republice je to zhruba desetina, maximálně sto štěňat ročně.

Chov u nás je zastřešený jediným chovatelským klubem, a tím je Airedale terrier klub (ATK), který byl znovuzaložený v roce 1990. Ač je členská základna poměrně malá, jedná se o zhruba 240 členů a roční přírůstek štěňat nízký, můžeme být pyšní na naše aktivní majitele a nadšenou partu ve vedení klubu. Ročně je pořádáno mnoho klubových akcí: klubové a speciální výstavy, závody včetně Mistrovství ATK a stopařského speciálu, chovatelské akce (svody dorostu, bonitace, svody plemeníků a chovných fen, nejvyšší bonitace tzv. Körung), společensko-sportovní setkání Den erdela, společné procházky, výlety. Obvyklá vyšší návštěvnost, zájem, přátelská atmosféra a také i bohaté ceny jsou typickým znakem těchto akcí.

V ČR patří erdel mezi nelovecká plemena, nikdy v české historii nebyl pro svou výšku a nejasné využití uznaný jako plemeno s loveckou upotřebitelností!

Je to typický teriér

Erdel je králem všech teriérů!

Erdelteriér je středně velkým až velkým plemenem v nižší váhové kategorii, než by se dalo očekávat. Požadovaná výška fen (dle české verze standardu) je 54 – 61 cm a psů 57 – 64 cm, váha fen bývá v rozmezí 20 – 25 kg, psů kolem 30 kg. V ČR patří erdel mezi nelovecká plemena, nikdy v české historii nebyl pro svou výšku a nejasné využití uznaný jako plemeno s loveckou upotřebitelností. Naopak byl erdelteriér jedním z prvních tří plemen využívaných četnictvem spolu s německým ovčákem a dobrmanem. Vzhled erdela je typicky „teriérský“. Nikoliv náhodou často jejich majitelé slýchávají, že mají doma „Dášeňku“. Erdel je hrubosrstý pes kvadratického tělesného rámce, s klopeným uchem tvaru V, se silnýma rovnýma nohama a vysoko nasazeným a neseným ocasem. Srst je hrubá, tvrdá, upravuje se trimováním a na hlavě vytváří vous a obočí a dále je delší na nohách. Erdel je „dvoubarevný“ – má černě zbarvenou tzv. deku (tedy vršek krku, hřbet, boky a vršek ocasu), zbytek těla je tzv. tříslový. Tato barva je poměrně široké barevné škály od béžové po tmavě oranžovou, sytý pigment (uhlově černá deka a „pomerančové“ tříslo) je vždy více efektní a tedy i ceněný.

Psa psem dělá jeho povaha

Erdel je králem všech teriérů!

Ač si lidé obvykle a zároveň chybně vybírají psa podle jeho vzhledu, zásadním tématem u všech plemen je jeho povaha. Svůj každodenní život se psem nežijete příjemně a pohodově díky jeho krásným uším nebo ušlechtilému pohybu, ale s jeho ideálně přátelskou vyrovnanou povahou a pěkným vztahem k člověku.

Na typické povahové vlastnosti určitého plemene má vliv mnoho faktorů v průběhu času od jeho šlechtění po následný cílený chov: v době vzniku plemene je to vliv směsi použitých plemen a jejich využití až po současnou podobu ovlivněnou chovateli – geneticky, epigeneticky, odchovem štěňat, způsoby „zaměstnání“ plemene, atd. Erdel (zejména na evropském kontinentu) takovým vývojem prošel: od původně univerzálního (hlídacího, ovčáckého, loveckého) psa s velkým akcentem na „zásobování“ rodiny upytlačenou zvěří na sebe upozornil svou kuráží, odvahou a zároveň poslušností, aby se následně stal v Británii psem policejním a také vojenským, resp. válečným. Za první světové války plnil mnoho náročných úkolů – např. přenášel doslova na svých zádech různé materiály, potraviny, poštovní holuby v koších, depeše, cívky s kabely, mnohdy i oblečený do ochranných obleků a s plynovou maskou na hlavě. Velmi specifickým „erdelím“ úkolem bylo vyhledávání zraněných vojáků, ke kterým přiváděl pomoc.

Válečná éra erdela byla velmi zásadní: ukázal se jako vynikající služební pes a byl hojně využívaný v Československu, v Německu nebo v Sovětském svazu.

Správný erdelteriér je veselým až radostným optimistou, který miluje život, svou rodinu, pohyb a zaměstnání těla a hlavně hlavy!

A pojďme v čase dál…

Erdel je králem všech teriérů!

Jaký je současný erdel, jaká je jeho povaha? Pokud budeme hovořit v obecné a i ideální rovině (ladící se standardem plemene), pak je správný erdel veselým až radostným optimistou, který miluje život, svou rodinu, pohyb a zaměstnání těla a hlavně hlavy. My erdeláři říkáme, že má z teriérů jen to dobré: erdel je veselý, nikoliv „praštěný“, bláznivý, je rychlý, nikoliv tryskový, neřízený, neunavitelný element, je odvážný, duševně silný, nikoliv umanutý a neovladatelný a je zdravě sebevědomý, vyrovnaný, nikoliv paličatý, sebestředný. Miluje své páníčky, bývá až závislý, zejména vůči svému páníčkovi č. 1 – ano, erdel jasně vnímá hierarchii smečky a ctí šéfa. Erdelové mají rádi děti, sami totiž takovou duši dítěte mají. Hodí se díky své velikosti a rychlosti zejména k větším dětem, nicméně rozhodně žádným neublíží. Při pocitu diskomfortu s dětmi správný erdel prostě odchází do svého klidu a neprojevuje žádnou agresivitu.

Ke komu se hodí?

Erdel je králem všech teriérů!

U erdela poměrně dobře platí, že ideálním majitelem je člověk obdobného založení jako jeho pes: inteligentní, se smyslem pro humor, bez komplexů a hlavně spravedlivý. Tento pes opravdu nemá rád hysterické výbuchy, nečitelné a nespravedlivé chování, tvrdý dril, psychický teror – takovému majiteli pak nevěří, neváží si ho, nerespektuje ho. Já vždy říkám, že majitel erdela musí být ztělesněnou klidnou sílou s důsledností v duši a srdcem na dlani. A pozor – neplést si důslednost s tvrdostí a neadekvátní přísností. Někdy ovšem naopak nelibě pozoruji, jak erdelové své páníčky tak okouzlují svou roztomilou podobou živého plyšáka a hravou veselou náturou, že je bezmezně rozmazlují, tolerují a obhajují. A erdel roste, ve své suverenitě, ve své dominanci – feny málokdy, psi častěji. Každá situace, která není ošéfována člověkem, je časem obsazena erdelem. Nenápadně, roztomile a nekompromisně. Každý je strůjcem svého štěstí – a ve výchově a držení erdelteriéra to platí také.

Je to všestranný akční pes

Erdel je králem všech teriérů!

Erdel je výborný sportovec, má silné svalnaté tělo, je mrštný a dobře trénovatelný. Je vhodný k mnoha kynologickým sportům a my erdeláři velmi podporujeme sportovní aktivity se psy. V ČR se zejména jedná se o tradiční všestranný sportovní výcvik, dále stopařský, záchranářský, zatím méně často obedience a agility, v zahraničí také mondioring, ale i lovecký výcvik. Pro svou pohyblivost, sílu a vytrvalost je erdel skvělým partnerem při sportováni svých rodin, ať už jde o turistiku, běh, cyklistiku, plavání, lyžování…

Těší se dobrému zdraví

Erdel je králem všech teriérů!

Erdel je u nás nadále považovaný za velmi zdravé plemeno a vzhledem ke své velikosti také dlouhověké: většina psů se dožije dvanácti let, někteří i o dva až čtyři roky více.

Samozřejmě se i naši psi potýkají s různými nemocemi, ale žádná není typická pro plemeno a případné zdravotní trable mívají mnohdy svá logická opodstatnění: např. věk, celoživotní zátěž, úrazy… Nejspíš životní prostředí a styl rozhodují o tom, že psy v dnešní době občas dříve než vysoký věk doběhne rakovina. V České republice již desítky let sledujeme dysplazii kyčelního kloubu a zhruba pět let také loketního kloubu. A jsme přísní: pro uchovnění je u DKK možný pouze stupeň A a B a vidíme, že se to vyplácí, jedinců postižených vyšším stupněm je jako šafránu. Žádná další veterinární vyšetření nejsou pro naše plemeno povinná.

K otázce zdraví patří také téma péče o psa a jeho srst. Vyšší pozornost věnujeme očím a jako u všech plemen kontrolujeme uši, drápky, anální žlázy... Typické oko teriéra je menší, hluboko usazené s dobře pasujícími víčky. Takové dokonalé víčko nejen ochrání oko, ale i nedovolí případné drobné nečistotě (prach, pyl) oko opustit. A tak je hlídáme, čistíme (stačí papírový kapesníček), ale naštěstí jen zřídkakdy léčíme. Klopené ucho dobře větrá a také dobře přijímá špínu, sem tam je dobré ho vyčistit. A to je vše – tedy žádná mimořádná péče, nadměrná pozornost.

Upravuje se trimováním

Erdel je králem všech teriérů!

Péče o srst je v základním pojetí naprosto běžná: stačí jednou týdně řádně vykartáčovat celého psa a ideálně trup vyčesat tzv. hrabičkami, co sbírají odumřelou srst a delší srst na hlavě a nohách dokonale rozčesat hřebenem. Jednou za čtyři měsíce je dobré provést úpravu srsti tzv. trimováním. Majitelé se obvykle obracejí na profi střihače, ale naučit se upravovat doma není až tak náročným úkolem, zejména pro běžný život. Jako u každé manuální činnosti rozhoduje praxe, osobní zručnost a v tomto případě i estetický cit.

Erdelteriér je celosvětově málopočetným plemenem!

Kam směřuje současný chov?

Erdel je králem všech teriérů!

Podmínky chovnosti erdelteriérů jsou poměrně jednoduché: absolvování svodu dorostu, bonitace, alespoň jedné klubové či speciální výstavy ATK (min. známka „velmi dobrá“) a výsledky RTG kyčelního a loketního kloubu (do stupně B, resp. 1). Povaha je prověřována na bonitaci, vyšší forma bonitace Körung je zcela o povaze, ale i vycvičenosti psa. Zkoušky z výkonu nejsou podmínkou chovnosti.

 

Vzhledem k menší chovné základně AT v ČR jsou poměrně běžná krytí v zahraničí, ale i pořizování štěňat. Není totiž výjimkou, že na štěně musíte i delší dobu čekat. Buď aktuálně nejsou, nebo máte své osobní představy. A zde se dostáváme k relativně novému tématu dnešní doby, a tím je rozdělení většiny sportovních a loveckých plemen na pracovní a výstavní linie. Dá se říci, že i u erdelů byla již nastoupena tato cesta. Specifická je tím, že typický pracovní či sportovní erdel je v dnešní době potomkem německých předků z takto zaměřených chovů. Samozřejmě za doby Svazarmu u nás většina AT sportovala (nejen kvůli chovnosti či úlevě z daní psů), ale dá se říci, že většina takových linií zanikla nebo se následně vydala jiným směrem.

Pracovní versus výstavní linie        

Erdel je králem všech teriérů!

A co je typické pro tyto linie? Z logiky věci se chovatelé výstavních linií věnují zejména exteriéru psů, chtějí, aby jejich odchovy byly co nejúspěšnější na výstavách, odpovídaly trendům doby. Sledují jednotlivé proporce psa, u teriérů je zásadní délka krku, hřbetu, nasazení a nesení ocasu. Dalšími plusy jsou bohatá srst a efektní pohyb. U pracovních linií je naopak sledován povahový potenciál psů, jejich nervová odolnost a vyrovnanost, ochota spolupracovat s člověkem. U exteriéru je mnohé tolerováno, samozřejmě stále musí jít o typické jedince, kteří mohou být uchovněni.

V této souvislosti se můžeme zeptat, co na takové rozdělení říká standard? Ten erdelí je rozumně napsaný, v jeho závěru stojí doslova: Jakákoli odchylka od výše uvedených bodů by měla být považována za nedostatek či vadu a závažnost, s níž by měla být vada posuzována, by měla být v přesném poměru k jejímu stupni a jejímu účinku na zdraví a pohodu psa a na schopnost psa vykonávat jeho tradiční práci. Jinými slovy: Nadále platí, že zdraví, pohoda a pracovní možnosti jsou nadřazeny kráse. Jistě nechtějí chovatelé a milovníci erdelteriérů jít cestou jiných plemen, která byla v zájmu specificky viděné krásy a ušlechtilosti téměř zničena do podoby vlastních karikatur a invalidů s např. pohybovými problémy, špatným dýcháním a neschopností se množit a rodit.

A na závěr ještě něco specifického o plemeni

Erdel je králem všech teriérů!

Je velmi zajímavé, jak některé exteriérové znaky nebo chování přetrvávají po desetiletí od doby vzniku plemene. U erdelů je to např. otázka tolerance k počasí. Erdel prostě na svůj původ v hrabství Yorkshire nezapomíná a dobře zvládá chlad, nízké teploty, vítr i déšť, až dětsky miluje sníh a asi by byl nejšťastnější v nějaké konstantní teplotě kolem deseti stupňů. V teple se rychle ohřívá, někdy i cíleně vyhledává stín, energie rychle dochází. Proto i erdeláři ladí kožíšky svých pejsků podle počasí a plánovaných aktivit, protože po dokonalém otrimování srsti až na kůži erdel naprosto ožije, „je pokropený živou vodou“.

 

Simona Hošková

předsedkyně ATK

CHS Finta-Star, http://erdel.wz.cz/index1.htm

 

Foto: archiv Simony Hoškové

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->