Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Velký malý pes – to je Jack Russell teriér!

Sháníte temperamentní a činorodé malé plemeno na některý z kynologických sportů? A máte dost času a trpělivosti ho správně a především důsledně vychovat? Možná pro vás bude tím pravým parťákem Jack Russell teriér!


Velký malý pes – to je Jack Russell teriér!
Kristýna Hnetilová 2.2.2020 18241x Představení plemene v podobě portrétu

Pečlivě zabalený malý uzlíček plný obrovské energie, bystrá očka, ze kterých kouká tisíc čertů a kožíšek k pomazlení, to je on. Vítejte v únoru, měsíci Jacka Russell teriéra!

Angličan nebo Australan?

Velký malý pes – to je Jack Russell teriér!

Jack Russell teriér je plemenem pocházejícím z Anglie, původně vyšlechtěným pro hubení drobných hlodavců a lišek. Za vznik těchto psů vděčíme anglickému knězi, panu Johnu Russellovi. Na začátku chovu stály dva typy psů – krátkonozí a dlouhonozí. Později došlo k jejich rozdělení a vznikla dvě plemena – krátkonohý Jack Russell a dlouhonohý Parson Russell teriér. Původně byla prioritou pracovní upotřebitelnost plemen a chovatelé se snažili především o zachování loveckých vlastností a udržení stavby těla tak, aby pes co nejlépe splňoval nároky pro práci pod zemí. Za zemi vývoje ovšem považujeme Austrálii, která se do značné míry zasloužila o současný standard plemene a kde se plemeno definitivně ustálilo. V roce 2001 se stává Jack Russell teriér mezinárodně uznaným plemenem a spadá pod skupinu FCI III. teriéři – nízkonozí.

 

Houževnatý krasavec

Velký malý pes – to je Jack Russell teriér!

Jack je temperamentní, výborně osvalený a přitom elegantní pes se silnou kostrou obdélníkového rámce s kohoutkovou výškou 25 – 30 cm. Jeho hbitý a veselý pohyb zaujme na první pohled. Když to vezmeme postupně – fyziologicky je jack přímo stvořený ke sportu a fyzicky náročné práci. Má silné, rovné nohy, svalnatý a pevný krk. Elegantní hlava je přiměřená k jeho tělu, má silné čelisti, tmavé oko mandlového tvaru, malé ucho přiléhá k hlavě. Tělo je pevné, avšak hrudník by se měl obejmout oběma rukama. Jeho tělesné proporce jsou přizpůsobené pro provádění dobré práce pod zemí. U JRT, jak se plemeno zkratkou nazývá, rozlišujeme tři typy srsti - hrubá, broken (lámaná) a hladká, avšak na výstavách žádné rozdělení neexistuje a všechny tři variety se posuzují společně. Převažuje bílá barva se znaky černé a tříslové barvy po těle. V dřívějších dobách se kupíroval ocas, to se ale již v současnosti nedělá a ocas zůstává přirozeně dlouhý.

Velký pes v malém těle

Velký malý pes – to je Jack Russell teriér!

Jack Russell je velmi oblíbeným plemenem. Za svou současnou popularitu vděčí především filmu Maska (1994, režie Chuck Rusell). O možných souvislostech mezi příjmením režiséra a tvůrcem plemene ovšem můžeme pouze spekulovat. Je to temperamentní a velmi odvážný pes s vyrovnanou a přátelskou povahou a opravdu velkým egem. Jako každý teriér je i jack velmi svéhlavý pes a často zkouší, co majitel vydrží a dovolí. Při výcviku a výchově je tedy důležitá důslednost. Je velmi přátelský k dětem a cizím lidem, na procházkách se dost často stává, že vítá každého, koho potká. Bez ohledu na nadšení vítaného. Má velmi silně rozvinutý lovecký pud, takže se majitel při procházkách určitě nudit nebude. Při dobré socializaci je vůči ostatním psům nekonfliktní, má však drobet „Napoleonský syndrom“ a když potká nějakého drzouna, nedělá mu problém pustit se do souboje například i s dogou. Toto plemeno se vyznačuje samostatností a psi se rádi rozhodují sami. Je to důsledkem šlechtitelské práce, která se původně soustředila především na pracovní upotřebitelnost. Při práci pod zemí majitel psovi nijak nepomáhá a ten se musí stoprocentně spoléhat sám na sebe. S ostatními domácími mazlíčky může být problém. Jack je dokáže respektovat, ale většinou moc kamarádský není. Posvítit si umí zejména na nezvané hosty! Doma víme, že pokud k nám přijde na zahradu cizí kočka, už neodejde. Široká veřejnost vidí jacka jako hyperaktivního blázna, který rozkouše, na co přijde a štěká ve dne v noci. Na vině je především chov bez PP, ze kterého vycházejí právě takoví kříženci, kteří s pravým jackem mají společné pouze fleky. Originál jack by s takovou povahou nemohl zasáhnout do chovu. Vyloučena je rovněž agresivita nebo bázlivost.

Jack Russell je temperamentní a velmi odvážný pes s vyrovnanou a přátelskou povahou a opravdu velkým egem!

Výchova v první řadě

Velký malý pes – to je Jack Russell teriér!

Dobrá socializace a důsledná výchova je u tohoto plemene základem úspěchu. Začínající majitel by měl zejména ve štěněcím věku navštěvovat kynologické cvičiště nebo školku pro štěňata, kde mu poradí a pomohou se základní poslušností. Samozřejmě zkušený páníček, který už někdy psa měl, toto zvládne sám. Socializace by měla probíhat jak ve městě, tak i ve skupině cizích psů. Ve výchově je třeba být důsledný, protože jack rád vymýšlí, jak být chytřejší než vy a navzdory své malé váze může svému majiteli přidělat nejednu vrásku na čele.

Můj veselý společník pro každé dobrodružství

Velký malý pes – to je Jack Russell teriér!

Jack je za všech okolností aktivní a v žádném případě se nehodí pro gaučové povaleče. Je temperamentní, neúnavný a nezná míru zátěže. Při práci nebo sportu se tato vlastnost může jevit jako výhoda, majitel ale musí v tomto směru myslet za něj, včas ukončit aktivitu a naordinovat odpočinek. Na to je třeba pamatovat zejména ve štěněcím věku. Navzdory zdání, že malý jack zvládne cokoliv, doporučuji s náročnějšími aktivitami počkat až do ukončení růstu, což bývá kolem jednoho roku věku. Je to plemeno, se kterým se dá provozovat celá řada aktivit a psích sportů. Jack se rychle učí a tak mu nečiní problém žádná aktivita, kterou vymyslíte. Hodí se na agility, coursing, flyball, dogdancing, ale také výcvik poslušnosti a díky své houževnatosti se i navzdory kratším nožičkám může směle měřit se svými většími psími kolegy při dogtrekkingu. Vzhledem k jeho vrozeným vlastnostem a loveckým pudům je mu vlastní především lovecký výcvik, zrozen byl hlavně pro norování, i když v dnešní době už tato potřeba výrazně klesá a pouze malé procento majitelů se věnuje této, jackovi na míru ušité, aktivitě.

Jack je za všech okolností aktivní a v žádném případě se nehodí pro gaučové povaleče!

Je to fešák!

Velký malý pes – to je Jack Russell teriér!

Jack má tvrdou srst s podsadou se samočistící schopností. Jak už jsme psali výše, vyskytují se její tři typy. 

Hrubá srst – tato srst se udržuje pravidelným trimováním (vytrhávání staré odumřelé srsti), alespoň dvakrát za rok. Tato varianta v podstatě líná ze všech nejméně. Trimování bychom měli nechat na zkušeném salónu, neodborným trimováním můžeme psovi způsobit různá zranění a nevzhledné mapy v srsti.

Broken srst – je srst tzv. lámaná, tedy něco mezi hrubou a hladkou. Pes má většinou delší osrstění na tlamě a nohách, je to nejméně náročná varianta na údržbu.

Hladká srst – mezi širokou veřejností nejznámější varianta, líná v podstatě celoročně a nemusí se nijak upravovat.

Osrstění jacka zbytečně nezatěžujeme šampony, pokud je koupání nutné, používáme šampony pro tvrdou srst. Při častém koupání srst ztrácí samočisticí vlastnost.

Mezi chovateli a pro výstavní kariéru je nejvíce žádaná srst hrubá. Pokud tedy chceme chodit na výstavy, musíme jí věnovat větší pozornost. Nikdy psa nestříháme strojkem, srst potom zjemní a nejde trimovat.

Zdravý jako rybička

Velký malý pes – to je Jack Russell teriér!

Zdraví mívá jack opravdu pevné, jsou to velmi odolná zvířata. Dědičné choroby se vyskytují velmi zřídka, což je dáno především zodpovědností chovatelů, kteří se již po řadu generací snaží geneticky podmíněná onemocnění z chovu eliminovat. Běžnou praxí jsou nepovinná zdravotní vyšetření chorob, které by mohly být pro plemeno rizikové, jako jsou vyšetření na dědičné oční vady, luxaci patelly a hluchotu. O tuhém kořínku jacků svědčí průměrný věk, který dosahuje až patnácti let.

Krátce o chovu

Velký malý pes – to je Jack Russell teriér!

Jack Russell teriéra v České republice zastřešuje Klub chovatelů teriérů. Pokud chceme pejska nebo fenku uchovnit, je nutné alespoň jednou navštívit klubovou nebo speciální výstavu teriérů a obdržet známku nejhůře velmi dobrá. Dále pak mohou chybět maximálně dva zuby. Zdravotní vyšetření pro chovnost nejsou nutná, avšak seriózní chovatel své chovné jedince vyšetřuje, což se považuje za běžnou praxi. Chovná základna stojí převážně na psech australského typu. Chovatelé se často snaží importovat nebo krýt v zahraničí pro oživení krve.    

Jack Russellové v ČR patří ke kvalitním jedincům s nadstandardními zdravotními vyšetřeními i oproti zahraničí. V roce 2012 se podařilo feně z českého chovu vyhrát Světovou výstavu psů v Salzburku.

Jste veselý a aktivní člověk, který rozumí humoru, má rád pohyb a touží po stejně založeném parťákovi pro společné aktivity? Potom je jack pro vás tím pravým! Do vašeho života vnese spoustu pozitivní energie, a pokud se spolu naučíte správně komunikovat, bude udržovat vaši dobrou náladu po celou dobu vašeho soužití.

Plemeno v datech

Rok 1863 – první jedinec plemene na výstavě   

Rok 1894 – první neoficiální standard plemene

Rok 1924 – založen Klub chovatelů teriérů

Rok 1972 – založen chovatelský klub Jack Russell Club of Australia

Rok 1975 - založen chovatelský klub Jack Russell Club of Great Britain

Rok 1976 – založen chovatelský klub Jack Russell Terrier Club of America

Rok 2000 – Podaná žádost o uznání FCI

Rok 2001 – První standard plemene a mezinárodně uznané plemeno


 

Akce plemene

Měli byste chuť přijet se podívat mezi majitele a chovatele Jack Russell a Parson Russell teriérů a vidět více těchto akčních psíků pohromadě? Tak nezapomeňte v červenci dorazit na Konopiště!

XI. Speciální výstava pro plemena JRT a PRT

Konopiště – 25. 7. 2020

www.pjrt-show.cz

chovatelská stanice Budweisjack
www.budweisjack.cz

Foto: Jan Bendl, Markéta Sousedíková, Kateřina Dobrovská, Lucie Skopalová, Tomáš Gríger, Agáta Šuranová

Velký malý pes – to je Jack Russell teriér!

Země původu: Anglie

Země vývoje: Austrálie

Skupina FCI: III. skupina FCI teriéři – sekce 2 malí teriéři s pracovní zkouškou

Použití: Dobrý pracovní teriér se zvláštní schopností pracovat pod zemí. Vynikající společenský pes.

Celkový vzhled: Silný, aktivní, pružný pracovní teriér skvělého charakteru s pružným trupem střední délky. Jeho elegantní pohyb odpovídá inteligentnímu výrazu. Kupírování ocasu je možné a srst může být hladká, drsná nebo „rozlámaná“.

Barva: Bílá MUSÍ převládat, s černými nebo tříslovými znaky.  Tříslové znaky od nejsvětlejší tříslové barvy až po nejtmavší (kaštanově hnědý) odstín.

Velikost a hmotnost:

Ideální výška: 25 cm (10 palců) až 30 cm (12 palců).

Hmotnost odpovídá zhruba 1 kg na 5 cm výšky, tzn. u 25 cm vysokého psa, činí hmotnost zhruba 5 kg a u 30 cm vysokého psa zhruba 6 kg.

Kontakt: Klub chovatelů teriérů (http://www.kcht.cz/)

Standard: č. 345 naleznete na www.ecanis.cz

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->