Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Proč se někteří pejsci neholí mašinkou?

Myslíte si, že holit psa mašinkou je správné? Že se mu třeba uleví a vy se zbavíte toho hrozného vypadávání srsti? Tak to se bohužel pletete. Ona ta mašinka není úplně pro každé plemeno a jak to tedy s tím používáním tohoto kadeřnického náčiní je, nám prozradí naše psí kadeřnice Jarmila Kašparová.


Proč se někteří pejsci neholí mašinkou?

Nejprve bych chtěla všem říci, že pejskům roste srst proto, aby je chránila před mechanickým poškozením a před povětrnostními vlivy, jako je chlad nebo naopak sluneční svit, vítr a déšť. Možná to zní divně od člověka, kterého živí psí salon krásy, ale salony přece nejsou od toho, aby v nich střihači holili hlava nehlava každého psa, který k nim zavítá. Jsou přeci plemena psů, u nichž je holení naprosto nevhodné, zatím co u jiných, dodržíme-li samozřejmě dermatologické zásady, se nic neděje a pejskovi to může do jisté míry i prospět. A jak to tedy je?

Nejprve si pojďme vysvětlit pár základních věcí...

stříhání psů Podsada (srst sekundární a terciální) – je kratší, chloupky jsou tenké, ale husté a mívají velmi světlou barvu. Vnitřní struktura u chlupu podsady není plně vyvinutá, nebo zcela chybí, kutikula nebývá dokonale uspořádána, a proto některé keratinové destičky vyčnívají a mají tendenci se chytat za další vystupující destičky sousedního chlupu. To je to známé filcování srsti. Podsada vypadává dvakrát do roka, ale protože je jí v zimním období opravdu hodně, tak to jarní línání je vždy skutečně silné. Přes léto je podsady podstatně méně, ale přeci tam je. Jen to línání na podzim skoro nepoznáme.

Pesíky (srst primární) – jsou jakousi pláštěnkou, po které stéká voda při dešti, aby se nedostala na podsadu. Chlupy pesíku jsou výrazně delší a rostou tlusté, s plnou vnitřní strukturou, ve které se může ukládat hojné množství pigmentu. Proto pesíky nosí vlastní zbarvení zvířete a mění se přibližně dvakrát do roka, ale plynulým postupným způsobem. Pesíky i podsada vyrůstají z tak zvané složité folikuly, takže několik chlupů podsady a jeden až tři pesíky vyrůstají z kůže v jakémsi trsu. Je dobré si připomenout, že u přírodních psovitých šelem srst roste a líná v pravidelných cyklech a nemusí se jí nijak pomáhat, aby se uvolnila. Podsada i pesíky tedy samy vytvoří ve folikule místo pro nový chlup. Volně žijící divoké psovité šelmy mají dobře vyvinuté mazové žlázy, které opravdu skvěle fungují, takže chemické složení mazu nepodléhá zkáze a kvalitně chrání kůži i srst před virovým, bakteriálním, nebo plísňovým onemocněním.

Šlechtěním jsme ale porušili genetický kód, který u divokých psovitých šelem zaručoval bezproblémovou a funkční srst jak v létě, tak i v zimě. I mazové žlázy šlechtěním psů postrádají kvalitní tvorbu mazu, který u našich vyšlechtěných mazlíčků velmi rychle oxiduje a místo, aby chránil, stává se živnou půdou pro plísně, kvasinky, bakterie a viry. O koupání pejsků už jsem psala, ale šlechtěním jsme změnili velmi podstatně růstový režim jak posady, tak i pesíků a to v dnešní době dělíme do několika kategorií. Nejpočetnější kategorií je takzvaná střední srst, která obsahuje jak pesíky, tak i podsadu. Ale protože jsme šlechtěním přenastavili dobu uvolnění chlupu z folikuly, tak střední srst dělíme ještě na čtyři další pod kategorie.

Kategorie srsti můžeme rozdělit na čtyři základní

Pokud se podíváte na srst vlka, tak zjistíte, že vlčí srst má podsadu, která slouží podobně, jako váš svetr (v zimním období), nebo tričko (v letním období).

Od vlčí srsti takovou nejpřirozenější a nejlépe fungující srst mají němečtí ovčáci, severská plemena a další plemena s podobnou srstí. To znamená, že mají dobře vyvinutou podsadu a dobře vyvinuté pesíky, které se umí z folikuly dobře uvolnit a mění se v pravidelných cyklech. Říkáme o ní, že je to srst střední přirozeného charakteru. Doporučuji úpravu hřebenem a kartáčem alespoň každých čtrnáct dní, při línání však častěji.

Někdy se stává, že je třeba línající podsadě opravdu pomoct a důkladně jí vyčesat. Pokud chcete, aby kůže i srst byly v dobré kondici, doporučila bych koupání s regeneračním balzámem minimálně dvakrát do roka, ale čtyřnozí zákazníci mi chodí do salonu každé tři měsíce a v případě, že pejsek nenavštěvuje výstavy je to dostačující. U výstavních jedinců buď vždy tři až sedm dní před výstavou s tím, že intervaly nebudou delší než měsíc.

Další variantou jsou psi se střední srstí ovčáckých plemen s prodlouženými a ne pravidelně rostoucími pesíky, přičemž i podsada je stále bohatě zastoupená. Dobře známe kolii, šeltii,stříhání psů  belgického ovčáka groenendael a tervueren, briarda… Přešlechtěním jim pesíky nevypadávají v pravidelných intervalech, ale čím delší jsou růstové fáze, tím delší je i srst. Takže na čumáku můžou být krátké chloupky s krátkou růstovou fází, ale na krku, zadních nohou a těle je růstová fáze prodloužená na rok i více let dle rasy. Jejich srst se ale v té poslední telogenní fázi umí dobře odloučit z folikuly a uvolní tak své místo novému chlupu. Někdy se stává u dlouhých pestíků, že srst střídá první (anagen) a druhou (katagen) růstovou fázi, než se po několika vystřídání dostane do třetí telogenní fáze a uvolní ve folikule místo. Takový chlup poznáte podle toho, že se v pravidelných intervalech zesiluje a ztenčuje. Podsada se většinou mění podobně jako u přírodních plemen. A nemá problém s uvolněním z folikuly. Doporučuji opravdu pravidelné kartáčování srsti a koupání v podobném režimu jako u srsti přírodní.

Třetím typem srsti je srst střední hrubosrstá. Podsada je až na některé výjimky dobře vyvinutá, hustá a funkční.  Dobře se v telogenní fázi odlučuje z folikuly. Pesíky rostou silné, dobře probarvené, a to především v první anagenní fázi. Ve druhé katagennní fázi chlup slábne a ztrácí plnou barvu, v poslední telogenní fázi se neumí z folikuly odloučit a proto jim pomáháme tak zvaným trimováním, o kterém bych se chtěla zmínit v další kapitole.

Poslední variantou střední srsti je srst zvaná kokr, setr, retrívr. Zde více, či méně neposlouchá podsada. Roste si, jak chce. Abych to upřesnila, tak podsada má tendenci přerůstat přes pesíky. U zlatých retrívrů to třeba budete hledat, kde že jim přerůstá podsada, ale stačí psa nechat vykastrovat a za půl roku budete vidět, o čem je řeč. Našemu čtrnáctiletému zlatému retrívrovi roste podsada i z obočí. U některých loveckých plemen je třeba trimovat z přerůstající podsady hlavu a uši, u jiných plemen se musím zaměřit i na jiné partie. V této skupině opravdu musím vyzdvihnout kokršpaněly, kde je to skutečně velmi výrazné na první kouknutí.  U těch bych tento název povýšila na střední srst jemnou. Podsada jim přes pesíky roste tak výrazně, že je nutné ji na zádech trimovat a zespodu jim mnohdy tvoří bohatou sukýnku. Chcete-li připravit amerického nebo anglického kokršpaněla na výstavu, vyzbrojte se trpělivostí a rozhodně to vyžaduje pravidelnou úpravu. Kokři jsou celkově takoví mastnější a tak se na jejich přerostlou podsadu ledacos chytne. Koupání doporučuji v poněkud kratších intervalech. V průměru dva týdny, nebo i v kratších cyklech dle potřeby.

  stříhání psů stříhání psů

Všechny tyto typy střední srsti nedoporučuji holit.

Nemluvím zde o šetrné do-úpravě nůžkami dle standardu, ale o celkovém nešetrném holení mašinkou. Při pravidelném holení jim přestanou růst pesíky a místo nich roste jenom podsada, která ale neumí odpuzovat vodu, špatně schne a tak může pejsek snadno nastydnout. U kokršpanělů se říká, že stačí jedno oholení a zkudrnatí jim srst. Viděla jsem kokrů hodně a minimálně u poloviny je to pravda. Takže, kdo má ambice na uchovnění a výstavy, rozhodně se vyhněte holení. U křížence zlatého retrívra jsem po jisté době opakovaného holení pozorovala celkové slábnutí srsti. Také se stává, že po obnažení kůže se úplně zastaví růst srsti a potom se kůže musí zregenerovat a donutit, aby zase tvořila srst. Jsou případy, že srst už nikdy nerostla v původní kvalitě, jako před oholením. Proto, až se budete rozhodovat, zda dáte svého psa do salonu oholit, nebo zregenerovat, podívejte se, do jaké kategorie v typologii srsti patří. Je to jednoduché. V případě, že má podsadu i pesíky, nechte pejskovi v salonu udělat regenerační koupání s malou šetrnou do-úpravou.

  stříhání psů stříhání psů

  stříhání psů stříhání psů

Ruku na srdce...

Byla bych ráda, aby si tento článek vzali k srdci také někteří veterináři a přestali tak posílat do salonů pejsky se střední srstí na oholení, místo na regeneraci. Přitom je to finančně pro zákazníka stejné, ale regenerace je pro psa daleko šetrnější. Mašinka totiž není náhradou za kartáč a hřeben. Do salonu ať přijdou na regeneraci srsti. V salonu pejska vyčešeme, vykoupeme, dáme regenerační balzám a vysušíme. Také mu můžeme dát zábal s maskou pro výživu kůže.  Při tom ho zbavíme šetrným způsobem přebytečné podsady, která již na těle psa filcuje. Je velmi těžké přesvědčit zákazníka, že oholit kolii není nutné, protože je pro ni lepší zregenerovat. Veterinář je totiž poslal na oholení, protože už se s jehlou při očkování přes vrstvu podsady nedostane.

Nyní děkujeme za pozornost a budeme se těšit, že k nám budou chodit pejsci na regenerační koupání, aby měli krásnou srst a zdravou kůži.

Foto: Jarmila Kašparová

http://www.strihaniupravapsu.cz/

http://www.strihaniupravapsu.estranky.cz

https://www.facebook.com/salon.argos.strihani.uprava.psu/

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->