Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Nepodceňujte bezpečnost psa autě! – 1. díl

Cestujete se svým psem často? A myslíte při tom i na jeho bezpečnost? Zákon hovoří (ne)jasně! Pes musí být v autě zabezpečen. Dnes se podíváme na to, co přesně znamená zabezpečení psa a co z nedodržení vyhlášky může plynout nejen pro vás, ale především pro bezpečnost vašeho čtyřnohého kamaráda při převozu v autě.


Nepodceňujte bezpečnost psa autě! – 1. díl
Katka Houšková 3.3.2021 5445x Rady a návody

Všichni máme ty svoje mazlíčky rádi a chceme pro ně jen to nejlepší. Přesto se mezi pejskaři stále najdou tací, kteří se domnívají, že volný pohyb psa v autě během jízdy mu zaručí pohodlí, anebo že na klíně páníčka se sedí nejlíp. To se asi sedí. Ale jen do té doby, než se dá auto do pohybu. Volně se pohybující zvíře může v případě nehody ukončit život nejen svůj, ale ohrozit i životy ostatních pasažérů vozu. Kromě toho pro převoz v autě máme i určitá omezení daná zákonem. Jaký je tedy vhodný, a přitom pohodlný a bezpečný způsob, jak cestovat s našimi čtyřnohými parťáky?

Zákon hovoří nejasně, ale pokutu můžete očekávat

O přepravě zvířat v autě hovoří zákon č. 361/2000 Sb. hlava II, paragraf 5 s názvem Povinnosti řidiče:

i) zajistit bezpečnost přepravované osoby nebo zvířete a bezpečnou přepravu nákladu
j) zabezpečit přepravované zvíře tak, aby neohrozilo řidiče a přepravované osoby

Odstavec i) následně odkazuje na zákon č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání

Formulace „zabezpečit zvíře” je poměrně nejasná, ale při nedodržení této povinnosti vám hrozí pokuta na místě až do výše dvou tisíc korun. Ano, z pohledu majitele psa jeho zabezpečení může znamenat prakticky cokoliv, ale pokud by došlo na lámání chleba, pravdu bude mít státní orgán.

 

Dalším důvodem, proč psa v autě zajistit, je pochopitelně jeho vlastní bezpečnost, a samozřejmě i bezpečnost ostatních lidských pasažérů. Stejně jako si my lidé upínáme pásy, neměl by ani pes mít výraznější vůli pohybu v autě a být v první řadě zajištěn tak, aby při prudším brzdění nepřeletěl z kufru na přední sedadlo a nezabil řidiče, nebo nevyletěl předním oknem ven a nezabil sebe. V druhé řadě se potom jedná o následnou bezpečnost pasažérů i psa v autě v případě nehody. Pokud totiž k nehodě dojde a záchranáři budou potřebovat z vozu vyprostit nějaké osoby, nedej bože osoby v bezvědomí, bude jejich zdraví rozhodně na prvním místě. Pokud by v takovém případě po autě pobíhal pes, navíc pes zraněný, v šoku, a pravděpodobně nebezpečný, rozhodnutí záchranářů by jasně vyznělo v neprospěch psa a mohlo by dojít i k jeho usmrcení.

Pojďme se tedy podívat na jednotlivé alternativy zabezpečení psa v autě! Základní možnosti přepravy psů máme v zásadě čtyři:

  1. Bezpečnostní pás
  2. Bezpečnostní mříž
  3. Přepravka
  4. Přívěsný vozík

 

Formulace „zabezpečit zvíře” je poměrně nejasná, ale při nedodržení této povinnosti vám hrozí pokuta na místě až do výše dvou tisíc korun!

Bezpečnostní pás pro příležitostnou jízdu, a hlavně pro menší plemena

Jedná se o nejlevnější variantu zabezpečení a můžeme ho doporučit zejména na příležitostný převoz psa, do kterého majitel není ochotný investovat větší finanční obnos. Souprava obsahuje postroj pro psa a krátké vodítko, které se připíná místo bezpečnostního pásu. Jeho funkcí je tedy udržet psa na délku tohoto vodítka, které se při nárazu v zásuvce bezpečnostního pásu zasekne. Pochopitelně, čím je postroj kvalitnější, tím lépe tlumí náraz a tím spíše ochrání psa před zraněním způsobeným prudkým pohybem. V případě většího nárazu ovšem pás nemůžeme považovat za dostatečně bezpečný a může psovi způsobit opravdu vážná zranění na hrudníku, páteři, případně i končetinách. Čím větší plemeno, tím pochopitelně i vyšší riziko.

Plusy:

  • levné
  • skladné

 

Mínusy

  • Nedostatečná bezpečnost
  • Riziko zranění
  • Pes na sedačce znamená bohužel i trochu nepořádek (tomu lze předcházet různými krycími plachtami)

Cena (pro středně velkého psa)

300 – 800 Kč

 

Bezpečnostní mříž do kufru je zlatou střední cestou

Mříž odděluje většinou zavazadlový prostor od prostoru k sezení (případně přední a zadní prostor). Za mříží bude pes rozhodně bezpečně zajištěný, nebude ohrožovat pasažéry, je ale vhodné, aby neměl (pokud se náhodou nejedná o maxipsa) k dispozici celý prostor většího kufru. Pro cestování totiž platí, že čím menší prostor, tím v podstatě lépe. Pokud je kufr příliš velký, pes tam „lítá” ze strany na stranu a jednak mu může být špatně, jednak se může v případě nehody také zranit. Měl by tedy mít dostatečné pohodlí, ale zároveň i trochu těsnější prostor. V souvislosti s příliš velkým prostorem při cestování vznikají poměrně často také žaludeční potíže.

Pokud máme dost univerzální auto, můžeme zakoupit i univerzální mříž za relativně přijatelný finanční obnos. V případě ne zcela běžného vnitřního prostoru, a pokud chceme skutečně kvalitní mříž, která bude přesně sedět, necháme si ji vyrobit na míru. Čím je demontáž mříže komplikovanější, tím bývá pevnější a bezpečnější. Pokud ale nechcete mít mříž v autě na pevno, potom její časté vyndávání může snížit její funkčnost.

 Plusy:

  • Středně finančně náročné
  • Středně bezpečné
  • Nepořádek po psovi bude pouze v kufru vozu (nikoliv na sedačkách)

Mínusy

  • V případě napevno upevněné mříže omezuje další použití vozu
  • Po otevření kufru pes bez dalšího zajištění samovolně může opustit prostor

Cena

1000 – 5000 Kč

Přepravka pro věčné cestovatele a zastánce bezpečnosti

Nejlepšího způsobu zabezpečení můžete dosáhnout při použití přepravky. Záměrně říkáme „můžete“, protože ne všechny přepravky jsou skutečně bezpečné, a hlavně vhodné pro převoz psů v autě. Možná máte pocit, že pes v kleci je uvězněný chudák. Nemůžete být dál od pravdy! Pes, který se naučí v kleci být dobrovolně a rád, má to nejlepší místo pro odpočinek a přepravu z místa A do místa B a svou klec bude milovat. Nácvik dobrovolného zaujetí pozice v přepravce a naučení její oblibě je ovšem na celou samostatnou kapitolu.

Přepravka, klec nebo také autobox, je jedno jaký název použijeme, má pro cestování se psem nejvíce výhod, ale zároveň i dvě velké nevýhody. V přepravce je pes bezpečně zavřený a v případě nehody neopustí prostor přepravky. Pochopitelně záleží i na tom, jak je přepravka upevněna ve vozu, je-li například volně položená na sedačkách nebo napevno zajištěná v kufru.

 Plusy:

  • V létě můžete kdekoliv nechat otevřený kufr i okénka a auto větrá, zatímco pes je bezpečně zavřený a nevyskočí samovolně z auta.
  • Klec můžete vyndat, a pokud budete na hotelu, kde vám neumožní pobyt se psem bez přepravky, máte vyhráno.
  • Na cvičáku/výstavě, kde budete se psem celý den, můžete klec vyndat a umístit jí do stínu, kde bude pes spokojeně vegetit.
  • Navíc máte v autě relativně pořádek. Ano, nějaké chlupy vylítají ven, ale až se auto rozhodnete prodat, tak vysajete kufr a bude v podstatě nepoškozený. Což se při běžném převážení psů v kufru opravdu nepovede. V přepravce měníte a perete pouze vnitřní prostor, případně do ní umístíte vetbed, matraci či rovnou pelech.
  • Navíc, na rozdíl od mříže, přepravku z kufru snadno vyndáte a když potřebujete převézt větší náklad, složíte si sedačky. 

Mínusy:

  • Vyšší finanční náročnost
  • Zaplněný zavazadlový prostor

Cena:

2.000 – 15.000 Kč

Pokud jste překvapení širokým cenovým rozptylem, potom vězte, že možností, jaký typ přepravky zvolit, je opravdu hodně! A její výběr je v první řadě otázkou finančních možností, typu vozu a také priorit. Záleží hlavně na materiálu!

Vybírat můžeme z přepravek látkových, plastových, hliníkových... Na trhu je velká spousta výrobců, někteří používají osvědčené postupy, jiní si dají záležet na vlastní originalitě. Trend ve zvyšování bezpečnosti přepravy psů ve voze je aktuálně IN a výrobci „rostou“ jako houby po dešti. Poptávka totiž neustále stoupá, stejně jako nároky klientů. A je určitě na místě zmínit, že pokud hodně cestujete do zahraničí, měli byste se předem informovat na podmínky v té konkrétní zemi. Jsou totiž státy, ve kterých se za přepravu volně pohybujícího se zvířete v autě dočkáte mnohonásobně vyšší pokuty než u nás. A jsou dokonce i státy, kde je přepravka povinností!

Přívěs pro psy – jasná volba pro větší smečku

Poslední variantou bezpečné přepravy zvířat je přívěsný vozík pro psy. Že jste o ničem takovém ještě neslyšeli? Pokud nemáte více než jednoho psa, tak o takové možnosti nejspíš uvažovat nebudete. Její finanční náročnost je značná, kromě toho potřebujete jednou technickou navíc a také nějaké místo na zahradě nebo v garáži. Nehledě na manipulaci s vozíkem, která vyžaduje zručného řidiče. Ale pro majitele více psů je přívěsný vozík jasnou volbou.

Plusy:

  • Všechny kynologické potřeby máte na jednom místě, všechny máte sbalené a připravené k použití ve vozíku, nic nemusíte hledat po garážích a šuplíkách
  • Pojme větší počet psů, nejběžnější jsou dvoj až čtyřboxy, výjimkou není ani šestibox
  • Pes má své absolutní pohodlí

Minusy:

  • Je třeba pravidelně řešit technickou a hradit povinné ručení
  • Zabírá místo (na dvoře nebo v garáži)
  • Značná finanční náročnost
  • Vyžaduje dovednosti řidiče (zejména při couvání)

Cena:

70 000 – 250 000 Kč

Závěrem

Nejširší nabídka a největší výběr možností od velikosti přes materiál až po výběr zámků nebo únikového východu máme pochopitelně u přepravky. Proto se jejím výběrem budeme zabývat samostatně, a to hned v příštím díle o bezpečnosti přepravy psa v autě!

 

Katka Houšková

www.katcinasmecka.cz

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->