Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.
Chtěli byste pro svého pejska zase něco moc dobrého ukuchtit a měla by to být také dobrota, kterou jste ještě nezkoušeli? Tak vám třeba právě následujícími dvěma recepty kápneme do noty!
Tolik oblíbené muffinky a žvýkačky známe z naší lidské kuchyně všichni jistě moc dobře. Ovšem málokdo ví, že něco podobného můžeme připravit i pro naše čtyřnohé kamarády, ale v samozřejmě daleko zdravější a přirozenější formě. Tak co říkáte, půjdeme to společně vyzkoušet?
Dýňovo mrkvové muffinky
Co budeme potřebovat?
250 g dýně Hokaido
50 g mrkve
70 g drůbežích jater (zbytek jater z balíčku si můžeme schovat a upéct ještě navrch na ozdobu muffinků, anebo z nich vyrobíme úžasné žvýkačky, které bude náš chlupáč milovat – recept viz níže)
cca 5 g čerstvého křenu
1 lžíce kysaného zelí
15 g jablka
2 lžíce polenty
1/2 lžičky zázvoru
1/4 lžičky kurkumy
stroužek česneku
na vymazání formy kousek másla a na vysypání kokos
Dýni a mrkev nakrájíme na kostičky, přidáme zázvor, kurkumu a celý česnek a uvaříme. Po uvaření vodu slijeme. Mezitím si nastrouháme hrubém struhadle jablko a na jemném struhadle křen. K nastrouhanému jablku s křenem přimícháme lžíci zelí (slijeme z něj vodu, jinak by se muffinky rozmočily). Dýni s mrkví ještě teplou rozmačkáme na kaši, přidáme 2 lžíce polenty a zamícháme, aby se utvořila hladká kaše. Formičky na muffinky vytřeme máslem a vysypeme kokosem (já jsem použila pouze papírové košíčky, takže jsem nevysypávala formu, ale muffinky z těch košíčků moc nešly vyloupnout, je tedy lepší vysypat formu kokosem). Do formiček dáme lžíci dýňové kaše, pak pár malých kousků syrových jater (do každé formičky tak 2 – 3 kousky) a ještě na játra dáme trochu zelí s jablkem a křenem (pokud zelná směs zbude, nevadí, pejsek to může dojíst, prospěje mu to). Navrch dáme další vrstvu dýňové kaše a uhladíme ji i po stranách, aby se vrstvy hezky spojily. Pečeme na 180 stupňů 30 minut. Díky syrovým játrům uvnitř vůně masa prostoupí do celého muffinku, takže pejsek je bude krásně cítit a psi obecně mají rádi i vůni česneku, takže to pro ně bude hodně lákavé.
Játrové žvýkačky s bylinkami
Co budeme potřebovat?
Kuřecí játra
Máta
Šalvěj
Kuřecí játra nakrájíme na kousky (ale můžete nechat klidně velké kusy) a buď je uvaříme cca 3 – 5 minut ve vodě nebo opečeme na pánvi. Natrháme si pár snítek máty a asi 4 lístky šalvěje. Do hmoždíře dáme 1 lžičku olivového nebo slunečnicového oleje a v něm pořádně nadrtíme nasekanou mátu a šalvěj. V této pastě pak obalíme játrové kousky a dáme je sušit do trouby na 120 stupňů zhruba na hodinu a půl (v případě, že máme játra na velké kusy, sušíme tak 2 hodiny). Játra zčernají a mají tuhou konzistenci. Krásně se pejskům žvýkají a díky bylinkám do jejich tlamiček dostanete i trochu zdraví na zoubky a dásně. Tyhle játrové žvýkačky můžete použít i při výcviku nebo při procházce. Ale pozor, s játry opatrně, dávkovat s mírou, i když to bude hodně těžké.
Tak si dejte „do nosu“, pejskové!
Michaela Weidnerová
Foto: Lucie Koukalová
http://www.koukalici.cz/zdrave-mlsani-pro-psy/
Za tyto recepty srdečně děkujeme naší čtenářce Lucce Koukalové.
Máte i vy nějaký osvědčený nebo vychytaný recept, o který byste se rádi podělili s ostatními? Tak neváhejte a pošlete nám ho nejlépe i s fotografií na redakce@ecanis.cz! Rádi ho u nás pod vaším jménem zveřejníme.
Stresuje vašeho čtyřnohého kamaráda návštěva veteriny a vy nevíte co s tím? Tak to nejste ...
Veterina-->