Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.
Což takhle zase připravit pro svého psa nějaké domácí a hlavně zdravé dobroty? A uvidíte, že vás to pečení začne bavit! Tentokrát společně s námi můžete vyzkoušet další dva osvědčené recepty z „kuchyně“ Lucie Koukalové.
Pokud do vašeho rodinného jídelníčku neodmyslitelně patří třeba červená řepa, ovesné, či špaldové vločky, bulgur nebo také dýně, jistě se nebudete zdráhat ze stejných surovin upéci vynikající pamlsky pro svého čtyřnohého miláčka. A sami se přesvědčíte, s jakou se setkají odezvou…
Co budeme potřebovat?
150 g mletého masa
2 předvařené řepy
6 lžic ovesných vloček (+ na obalení bonbonů)
3 lžíce lněného semínka
větší špetka oregana
Nejdříve v hmoždíři roztlučeme lněná semínka, přidáme trochu vody a necháme nabobtnat. Semínka pustí olej, což je důležité, jinak by je pes celá vyloučil a nestrávil. Do mixéru dáme libovolný druh masa (pokud nemáme již namleté), přidáme řepu, semínka, vločky a oregano. Všechno rozmixujeme do hladké směsi. V případě potřeby můžeme přidat ještě vločky, jelikož řepa pustí šťávu. Ze směsi pak utvoříme malé kuličky, které ještě následně obalujeme v ovesných vločkách. Kuličky musí být dokonale zmáčknuté a obalené, jinak se v troubě díky masu „rozlezou“. Obalené kuličky dáme na pečící papír a pečeme při 180 stupních cca 35 minut. Necháme řádně vychladnout, kuličky se tak trochu zpevní a nebudou se tolik rozpadat. Uvnitř jsou ale měkké, takže doporučujeme buď skladovat v lednici a urychleně sníst (což asi nebude problém), anebo ještě vysušit v troubě.
A pokud vás nebude bavit plácat kuličky pořád dokola, můžete zbytek hmoty, která se už nevešla na plech, rozprostřít do zapékací misky a po upečení a vychladnutí hmotu nakrájet třeba srdíčkovým vykrajovátkem či na čtverečky nebo kolečka. Lze třeba z půlky udělat kolečka a z druhé půlky upéci celou hmotu.
Co budeme potřebovat?
70 g mletého masa (plec)
45 g čerstvé červené papriky (je ze všech druhů nejsladší, proto také psům nejvíc chutná)
30 g dýně
150 g bulguru
25 g kyselejšího jablka
50 g špaldových vloček
1 vejce
hrst polníčku
1/4 lžičky zázvoru
1/2 lžičky oregana
Bulgur propláchneme a uvaříme dle návodu na sáčku a necháme vychladnout. Poté do robota vkládáme postupně všechny ostatní ingredience, přidáme vychlazený bulgur a rozmixujeme na hladkou směs. Plech vyložíme pečícím papírem, směr rozložíme po celé ploše a dáme péct na 180 stupňů cca 30 minut. Poté ještě dosušíme v troubě na 170 stupňů asi 1h – 1,5 h. Hmotu nakrájíme na čtverečky a necháme řádně vychladnout, aby bulgurky vyschly a daly se uchovat v lednici.
Tak si dejte „do nosu“, pejskové!
Foto: Lucie Koukalová
http://www.koukalici.cz/zdrave-mlsani-pro-psy/
Za tyto recepty srdečně děkujeme naší čtenářce Lucce Koukalové.
Máte i vy nějaký osvědčený nebo vychytaný recept, o který byste se rádi podělili s ostatními? Tak neváhejte a pošlete nám ho nejlépe i s fotografií na redakce@ecanis.cz! Rádi ho u nás pod vaším jménem zveřejníme.
Stresuje vašeho čtyřnohého kamaráda návštěva veteriny a vy nevíte co s tím? Tak to nejste ...
Veterina-->