Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Kelpie je jak z jiné planety!

Těšili jste se už na další povídání s majitelem kelpie? Tak je tady! Řeč přijde hlavně na všestrannost těchto psů a jejich „přepínací“ schopnosti. Nudit se rozhodně nebudete, protože zde je vše, co by měl správný rozhovor mít – humor, pláč, napětí a mnoho informací…


Kelpie je jak z jiné planety!

Pokud ještě pochybujete o schopnostech australské kelpie, pak vás přesvědčíme o opaku. Povídat si budeme se sympatickou Kateřinou Veinlichovou. Ač má jen jednu kelpinku, mají za sebou společně mnoho úspěchů, a to nejen na poli sportovní kynologie, ale třeba také v dogdancingu. Angie, jak se Kateřinina kelpinka jmenuje, drží také několik zajímavých prvenství...

Kateřino, řekněte nám, jak jste se dostala právě k australské kelpii?

Kelpie je jak z jiné planety!

Roku 2005 jsem na výstavě v Brně poprvé spatřila australskou kelpii. První, co mě tenkrát v duchu napadlo, bylo, že to je ale velmi ošklivý pes (smích). Nicméně o tři roky později, když jsem začala uvažovat o dalším přírůstku do naší smečky, moje kritéria splnila právě kelpie.

Chtěla jsem středně velké, aktivní a krátkosrsté plemeno, se kterým se budu moci věnovat kynologickým aktivitám a hlavně jsem toužila po parťákovi do každodenního života. V té době jsem měla ještě dvě kříženky německého ovčáka s labradorem.  Také jsem vybírala bezkonfliktní plemeno, které do naší smečky bez problémů zapadne. Originální a trochu exotický exteriér kelpie se mi velmi líbil, ale při výběru psa je velmi důležité zaměřit se především na jeho povahové vlastnosti. Každý člověk by měl zvážit, zda danému plemeni dokáže poskytnout odpovídající péči a podmínky.

Při výběru psa je velmi důležité zaměřit se především na jeho povahové vlastnosti!

Seznámila byste nás tedy blíže se svou fenkou?

Kelpie je jak z jiné planety!

Moje kelpie se oficiálně jmenuje Beauty Angie ze Štokova, ale doma jí říkáme Angie s tím, že však má řadu přezdívek (smích). Tak třeba Kelpice, Hybrid, Darth Kelpius apod. Má ráda dlouhé procházky v přírodě, jakékoliv aktivity se svojí paničkou, naše kamarády, psí kámoše, ale pouze ty, kteří se jí líbí a hlavně miluje jídlo ve všech podobách (smích).

Kromě titulů JCh. a Ch. má Angie na svém kontě přes dvacet zkoušek a desítky vyhraných závodů v poslušnosti, třikrát vyhrála svoji kategorii na MR obedience pro kelpie. Reprezentovala ČR na prestižních závodech DD při Cruft´s, je vicemistrem Německa, vyhrála několik DD závodů na mezinárodních závodech v zahraničí. Závodíme v elitní nejvyšší Klasse 3. Jako jediná kelpie v ČR má složenou obranářskou zkouškou Spr1.

Zmínila jste dvě kříženky, které jste měla již dříve. Byl pak třeba přechod na kelpinku snadný, či spíš naopak?

Kelpie je jak z jiné planety!

Ano, před pořízením kelpie jsem vlastnila dvě kříženky NO x LR. Mým úplně prvním vlastním psem byla fenka Brita zvaná Bibi. Byla opravdu jedinečná a dožila se téměř dvaceti let. Nikdy na ni nezapomenu. To ona mi otevřela dveře do kynologického světa a bez ní bych byla dnes úplně někde jinde. Tehdy jsem se začala kynologii věnovat na závodní úrovni a skládala jsem také své první zkoušky.

Druhou fenkou byla Arny, která měla nejvyšší stupeň DKK a DLK.  Proto jsem s ní přestala závodit. Ar byla neskutečně citlivá duše a můj nejvíce empatický pes. Milovala naši kelpii a všem rozdávala radost a lásku. Osm měsíců po odchodu mojí milované Britušky nám přišly výsledky z histologie. Tehdy jsem byla psychicky na samém dně, protože následovaly další životní útrapy. Začaly jsme dojíždět na chemoterapie a doufali jsme, že se vše zlé v dobré obrátí. Angie jezdila s námi a celou dobu nám byla velkou oporou. Bohužel moje holčička prohrála svůj boj s rakovinou.  

Během jednoho roku jsem tak pohřbila obě svoje milované fenky. Nikdo si nedokáže představit, jak mi tehdy bylo. V té temnotě byla Angie mým světlem. Nebýt jí, tak nevím, co by se mnou bylo. Žila jsem v té době jako tělo bez duše. Tehdy jsem zjistila, kdo je náš skutečný přítel a co je v životě doopravdy důležité. A tímto bych ráda poděkovala všem těm, kteří nám byli oporou…

Na prvních závodech v poslušnosti mě Angie kousla do zadku, že jsem měla modřinu téměř dva týdny…

Kelpie je jak z jiné planety!

Pokud jde o přechod na jiné plemeno, tak kelpie je zcela jiným druhem inteligence. Jak říká můj kamarád, je to tvor z úplně jiné galaxie. Myslíme si, že v předaleké galaxii mají svoji vlastní planetu. Angie mě překvapovala od prvního dne svojí inteligencí, nezávislostí a tím, jak dokázala manipulovat se všemi kolem sebe. Často říkám, že kdyby byla Angie mým prvním psem, tak by byla zkažená.  Úplný začátečník by to s ní měl velmi těžké. Najednou jsem musela v tréninku předvídat, být neskutečně důsledná a trpělivá. Angie zkoušela hranice toho, co si může dovolit, byla umanutá a pokud se něco nedělo podle ní, tak zkoušela hysterické záchvaty. Ráda si cviky dolaďovala podle svého. Na prvních závodech v poslušnosti mě kousla do zadku, že jsem měla modřinu téměř dva týdny. Bez povelu si vyběhla pro aport a dívala se na mě satanskýma žlutýma očima, které říkaly: „Tak a co teď uděláš, hmm?!“

Trénink a výcvik mých předchozích „holek“ byl úplně jiný. Když do našeho života vstoupila Angie, tak se vše změnilo. Jedno vím ale naprosto jistě a to, že to bylo jedno z nejlepších rozhodnutí v mém životě. Myslím tím, když jsem si v náručí odvážela moji kelpií holčičku.

Co se vám na tomto plemeni opravdu líbí?

Kelpie je jak z jiné planety!

Miluji jejich nezávislost, svobodnou duši a přizpůsobivost. Jejich pohled, ve kterém je tolik lásky a touhy být stále s vámi. Líbí se mi univerzální velikost a nenáročná údržba. Kelpií lásku a přízeň si musíte zasloužit. Pokud ji zlomíte, tak zničíte část její duše a tím podstatu jejího pravého já. Pokud si s kelpií postavíte vztah na vzájemné důvěře a respektu, tak pro vás skočí i do horoucích pekel.

Kelpií lásku a přízeň si musíte zasloužit!

Se svou čtyřnohou parťačkou se věnujete mnoha sportům. Dá se to vůbec skloubit? A co vám jde asi nejlépe?

Kelpie je jak z jiné planety!

Závodně se věnujeme dogdancingu a sportovní kynologii. Rekreačně pak obedience a dříve jsme také běhaly agility, ale bohužel po vážné autonehodě mám problémy s kolenem. Angie patří ke psům, kteří dokáží tzv. přepínat. V pátek může jít na obrany, v sobotu vyhrát závody v poslušnosti a v neděli předvést dogdancing třeba na svatbě.

Z poslušnosti vycházejí všechny kynologické sporty, jak často říkám na svých seminářích. Myslím si, že každý pes by ji měl mít. Takže skloubit dogdancing a poslušnost vlastně není moc složité a na stopy chodíme s kamarády od policie. Koušeme jen na osvědčené a zkušené figuranty. Někdy je to časově náročné, ale baví nás to. Moje Angie miluje ze všeho nejvíce obrany, ale nejvíc úspěchů máme v dogdancingu a poslušnosti dle ZVV1.

 

Vaše Angie nás jako první a doposud jediná reprezentovala na Cruft´s ve finále. Kdy to bylo a prozradila byste nám o tom něco více?

Kelpie je jak z jiné planety!

Na Cruft´s mám dodnes velmi rozporuplné vzpomínky. Tehdy jsem onemocněla a do Anglie jsem odjížděla s tím, že to bude určitě dobré. Bohužel chřipka mě ochromila velkou silou. Angie byla neskutečná. Bez jediné chyby odcvičila celou náročnou sestavu a byla mi velkou oporou. Já měla velmi silné bolesti břicha, točila se mi hlava, ale přemáhala jsem se a snažila se dostát závazkům reprezentanta.  Těch paralenů bylo opravdu hodně. Cestou zpátky jsem podlehla střevní chřipce.  Jinak zážitek to byl, protože Anglie je kolébkou kynologických sportů. A Cruft´s má vysokou úroveň a dlouholetou tradici. Byla jsem na svoji kelpici pyšná. A po příjezdu domů přicházely gratulace z celého světa. To bylo moc milé. Vzpomínám si, jak mě před pořízením kelpie spousta lidí odrazovala s tím, že to není plemeno vhodné na dogdancing. ČR jsme reprezentovaly v březnu roku 2015. Moje kelpie je první (a zatím stále jediná), která reprezentovala v mezinárodním finále.

Vyjmenovala jste velkou část kynologických sportů, které se svou kelpinkou děláte. Ale srdci nejblíže vám je sportovní kynologie dle NZŘ a MZŘ. Proč?

Osobně (a nejen já) považuji sportovní kynologii za nejnáročnější. Pes během jednoho dne musí přepínat mezi třemi různými disciplínami. Tam se ukáže jeho povaha, jeho mentální schopnosti a vazba na psovoda.  Mám možnost trénovat s fajn partou a vážím si každé rady od zkušených závodníků, rozhodčích a kamarádů ze cvičáku.

A jak se takto relativně malý pes vyrovnává s požadavky tohoto řádu? A které zkoušky máte již za sebou?

Kelpie je jak z jiné planety!

Kelpii nedělá problém poslušnost, pokud máte dobré základy. Nicméně skok přes metrovou překážku s 650g činkou není pro moji 48 cm kelpii nijak snadný. Na stopách má kelpice občas tendenci přecházet lomy a pak začne zmatkovat. Nicméně na stopách se unaví psychicky a tváří se velmi důležitě, když zalehne předmět (smích). Obrany doslova miluje. Z legrace říkám, že si myslí, že je malinois. Někdy je těžký rukáv na závodech a zkouškách náročný. Ono je vůbec těžké pro její malou tlamičku provést plný zákus na velký a tvrdý rukáv. Za to má pěkné „pouštěčky“, doprovody atd. Bohužel každou sezónu něco vymyslí, a tak jsem zvědavá, čím mi zpestří tu letošní.

V současné době má Angie složeno několik zkoušek z výkonu, ale nejvíc si cením zkoušek ZM, Spr1, Upr1 a IBGH3.

Australská kelpie je plemenem pracovním a asi nejvhodnější je ke stádu. Vy dvě nám však ukazujete, že je schopno dělat cokoliv, nebo se pletu?

Kelpie je jak z jiné planety!

Ano, kelpie je velmi všestranným psem. Při dobrém vedení se s ní můžete věnovat téměř jakémukoliv sportu. Doporučuji ovšem trénovat pouze u zkušených trenérů. Kelpie slaví úspěchy v různých oborech, ale pasení je jejich prapůvodním zaměstnáním a právě pro to byla vyšlechtěna.

Je to opravdu živel, pro koho se podle vás hodí? A může ji mít třeba i aktivní dítě?

Kelpie je jak z jiné planety!

Kelpie je vhodná pro sportovního člověka, který se nedá zaslepit ambicemi a ve svojí kelpii bude vidět hlavně partnera a přítele do nepohody. Budoucí majitel by měl mít čistou mysl a alespoň minimální zkušenost s výcvikem psů. Často říkám, že kelpie lehce podlehne „temné straně“, protože zkažených kelpií jsem bohužel potkala celkem dost.  Jak často uvádím, kelpie není psem pro každého.

Je to vhodný pes pro aktivní lidi, co nesnáší nudu, zahálku a stereotyp.  Dítě nebude pro kelpii autoritou. Rozhodně bych ji tedy dítěti nedoporučila. Kolikrát má i dospělý člověk během tréninku co dělat sám, aby ji dokázal zvládnout. V poradně, kterou mám u nás doma v Podkrkonoší a kde pomáhám lidem vybírat jejich budoucího psího parťáka, kladu lidem na srdce, že border kolie, kelpie atd. nejsou vhodným psem pro dítě, které chce se psem samo cvičit. Mnohem vhodnější je kavalír, papillon nebo pudl. Pokud je kelpie zvyklá pracovat a jednoho dne by dospívající dítě přestal trénink bavit, tak se z ní stane znuděný a frustrovaný pes. Některá se přizpůsobí, ale většina z nich z domu udělá kůlničku na dříví.

Jak by měl člověk podle vás vybírat správného chovatele a konkrétní štěně? Na co si u kelpinek dávat pozor?

Kelpie je jak z jiné planety!

Výběru štěňátka bych věnovala zvýšenou pozornost a rozhodně bych chtěla vidět budoucí matku a prostředí, kde bude vrh vyrůstat. První týdny života jsou rozhodující a formují povahu vašeho budoucího štěňátka. Prostředí, vjemy, socializace u chovatele, to vše je velmi, velmi důležité. Chovatel by měl chovat pouze na zdravých a vyšetřených zvířatech, která jsou povahově vyrovnaná, bez známky agresivity nebo bázlivosti.

Bohužel u nás někteří chovatelé u svých vrhů nepřemýšlí a neberou ohledy na genetické predispozice a zjevné vady svých psů. Určitě by se měl zájemce zaměřit na prostředí, nastudovat co nejvíce informací o konkrétním spojení nebo dané linii. Doporučuji jet se podívat ještě před krytím na budoucí matku vrhu, o všem si otevřeně promluvit s chovatelem, který se bude o vás zajímat, protože mu není lhostejné, kam se jeho odchov dostane. Chovatel by vám měl také sednout lidsky.

Na závěr bych se vás ráda zeptala na nadcházející sportovní sezónu. Copak letos plánujete?

Kelpie je jak z jiné planety!

S Angie máme letos v plánu složit další zkoušky a zúčastnit se závodů jak u nás, tak i v zahraničí. Před pár dny jsme složily další DD zkoušku na výborně. Pomalu začínáme intenzivně trénovat a probouzíme se ze zimního spánku. Rovněž máme v plánu dodělat Šampiona ČMKU a Grand šampiona. Naše smečka se také rozroste o černou holčičku, na kterou se moc těšíme. V dubnu kelpice oslaví desáté narozeniny, tak mým největším přáním je samozřejmě pevné zdravíčko.

Děkuji vám za rozhovor.

Také děkuji a všem čtenářům přeji, aby si užívali každý den se svým čtyřnohým parťákem naplno.

 

Foto: archiv Kateřiny Veinlichové

http://www.arbrita.cz

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->