Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Když se dětský sen stane skutečností!

Rádi byste trochu více nakoukli „pod pokličku“ vystavování psů, a to především v souvislosti se slovenskými čuvači? A napadlo by vás, že za určitých okolností se toto aktivní plemeno dobře hodí i do junior handlingu? Tak právě o tom je tento náš rozhovor! Věříme, že vás čtení bude bavit…


Když se dětský sen stane skutečností!

Usměvavá Kateřina Navrátilíková mezi psy vyrůstala a už jako malá holčička toužila po tom, že jednou přijde ten velký den, kdy bude moct slovenské čuvače, které chovají její rodiče v CHS Tatranská perla, také sama vystavovat. A svůj dětský sen si splnila beze zbytku. Začínala v soutěžích Mladý vystavovatel, kde nasbírala kromě potřebných zkušeností do budoucna i řadu opravdu pěkných ocenění. V současné době je navíc i velmi úspěšnou handlerkou nejen dvou fen ve vlastnictví rodiny a jejich potomků, ale v rámci projektu Top Dog Handling Team & Academy se věnuje předvádění psů profesionálně. Jsme moc rádi, že si na nás udělala čas a představila nám plemeno i svět výstav ze svého pohledu.

Katko, vaši rodiče vlastní chovatelskou stanici slovenských čuvačů Tatranská perla. Jak se tedy toto plemeno do vaší rodiny dostalo a jaké byly vaše začátky se psy?

Poté co jsme se přestěhovali z Prahy do rodinného domu se zahradou, rodiče zjistili, že by si rádi pořídili psa. Chtěli jsme psa vhodného k dětem, zdravého a s ochranářskou povahou. Dále jsme chtěli, aby byl přizpůsobený (téměř) celoročnímu pobytu venku, aby byl aktivní a měl rád zimu, jelikož jsme v tu dobu často jezdili na hory a věnovali se zimním aktivitám. Čuvač je plemenem, které doprovázelo moji maminku v mládí, a tak se rodiče rozhodli právě pro něj. Naši první čuvačku Anku (Anka Ronova Zahrada) jsme si pořídili v roce 2005, mně bylo v tu dobu šet let. Anka rychle splynula s naším životním stylem a čuvač se stal součástí naší rodiny. Anka měla typickou čuvačí povahu, byla velmi sebevědomá, a když se naše smečka rozrostla, byla v jejím čele, ne pro nic za nic se jí říkalo „náčelník“.

Myslím, že mohu mluvit i za svoje rodiče, ale život bez čuvače si už prostě nedokážeme představit. Slovenský čuvač je velmi osobité, věrné, chytré, ale zároveň velmi tvrdohlavé plemeno. Je to parťák do nepohody, se kterým se budete cítit v bezpečí a rozhodně se s ním nebudete nudit. Pokud jste aktivní, doprovodí vás na kole, běžkách nebo bude dělat společníka na túře v horách.

Slovenský čuvač je parťák do nepohody, se kterým se budete cítit v bezpečí a rozhodně se s ním nebudete nudit!

Mohla byste trochu zavzpomínat na svou fenku a také na své první krůčky v junior handlingu?

K junior handlingu a celkově k výstavám psů mě přivedli moji rodiče. Po pořízení našich dvou fen slovenského čuvače byli ze strany jejich chovatelů povzbuzováni, aby se nějaké výstavy zúčastnili. Rodičům se to zalíbilo a jezdili pak velmi aktivně. Já jsem je pak samozřejmě doprovázela a snila o tom, jak si jednou vystavování psů budu moct vyzkoušet.

Moje maminka následně objevila junior handling (Mladý vystavovatel), což je soutěž pro děti a mládež od 9 do 17 let, ve které se hodnotí předvedení, nikoli exteriér psa. Junior handling má svá speciální pravidla, figury a hodnotí se i základní vědomosti o vystavovaném plemeni, a tak je důležité se na soutěž důkladně připravit. S mojí přípravou a s přípravou naší čuvačky Ferky (Ferka Janin ranč) nám pomáhala tehdejší junior handlerka Monika Žáková, bez které bychom to s maminkou zvládaly velmi těžko.

Když se dětský sen stane skutečností!

Díky této přípravě jsem si splnila svůj sen, a když mi bylo devět let, tak jsem se mohla zúčastnit své první výstavy psů v Mladé Boleslavi v roli vystavovatele. S Ferkou jsem získala nemálo úspěchů a několikrát jsme se probojovaly až do finále. Vystavování psů a junior handling se tak rychle staly mým velkým koníčkem a jak šel čas, začala jsem získávat zkušenosti i s dalšími plemeny, ať už v junior handlingu nebo v běžném výstavním kruhu. V junior handlingu jsem dosáhla mnoho úspěchů na národním i mezinárodním poli, několikrát jsem se umístila v celoroční bodovací soutěži a reprezentovala jsem Českou republiku na evropských a světových výstavách. Mezi mé největší úspěchy patří vítězství v junior handlingu na Evropské výstavě v Brně v roce 2014 a také o rok později třetí místo z Evropské výstavy v Oslu.

Zde se můžete podívat, jak jsme s Ferkou (i bez) na úplném začátku trénovaly

Dnes už samozřejmě v junior handlingu dávno nesoutěžím, ale vystavování se věnuji dodnes. Spolu s dalšími českými profesionálními handlerkami jsme založily projekt Top Dog Handling Team & Academy, ve kterém se zaměřujeme na kurzy vystavování, ale nabízíme i profesionální předvedení v kruhu.

Slovenský čuvač určitě nepatří do ruky každému, zvládala jste s ním jako dítě všechno v pohodě, nebo jste občas musela řešit i nějaký problém?

Ferka byla velmi klidná fena menšího vzrůstu, která měla za sebou již nespočet výstavních zkušeností a byla zvyklá na děti (i ty cizí), a tak se rodiče nebáli mi ji do junior handlingu svěřit. V tomto byla Ferka opravdu výjimečná a teď zpětně můžu říct, že mě opravdu nenechala ve štychu. Dále neměla žádný problém se snést s cizími psy, což u psů samců tohoto plemene může být trochu problém. Je opravdu nutné zvážit, zda je pejsek vhodný, pro tento typ soutěže, ať už se jedná o jakékoli plemeno, a také jestli má mladý vystavovatel dostatek zkušeností si s pejskem poradit.

Komu byste toto plemeno doporučila a pro koho je podle vás naprosto nevhodné?

Když se dětský sen stane skutečností!

Slovenský čuvač je ideální rodinný společník nebo parťák pro někoho, kdo je rád aktivní. S čuvačem můžete vyzkoušet různé druhy psích sportů, ale v porovnání s ostatními plemeny se jim aktivita mnohem rychle zprotiví. U čuvače je proto důležité pracovat s motivací a aktivitu mu neotrávit.  Podle mého názoru, čuvač není pes do měst a bytu, má rád venkovní prostředí, které je pro něj už od původu přirozené.

Vzhledem k tomu, že má čuvač srst s podsadou, je důležité se často věnovat vyčesávání, které je opravdu stěžejní v běžné i výstavní péči o srst!

Vraťme se ale k výstavám, kterých máte za sebou nespočet. Zajímalo by mne, jak náročné je udržet překrásnou bílou srst ve správné kondici a co obnáší samotná příprava těsně před akcí?

K udržení správné kondice srsti, je důležité zvolit vhodnou péči. Celkově má na ni vliv mnoho faktorů. Záleží například na tom, zda pes tráví většinu času venku nebo vevnitř, hormonální změny či strava. Na aktuálním stavu srsti se dá rozpoznat spousta zdravotních problémů, jako je například onemocnění štítné žlázy, a tak by se jí měla věnovat dostatečná pozornost.

Vzhledem k tomu, že má čuvač srst s podsadou, je důležité se často věnovat vyčesávání, které je opravdu stěžejní v běžné i výstavní péči o srst. Vyčesávání by se mělo provádět pravidelně již od štěněcího věku. Před výstavou je z mého pohledu vhodné čuvače vykoupat ideálně dva dny předem. Doporučuji umýt psa šampónem a následně použít kondicionér, který pomůže tomu, aby srst byla tzv. uzavřená, a vypadala tak, jak má. Na trhu jsou dnes k dostání šampóny a kondicionéry, které jsou šetrné k srsti i kůži psa, a tak se nemusíme bát, že by koupání srst a její funkci nějak poškodilo. Po vykoupání je velmi důležité psa opravdu pořádně vysušit fénem. Čuvači mají hodně srsti, a pokud bychom vysušení zanedbali, může dojít k zánětu kůže.

U výstavního jedince musíme jistě dbát na srst i v mezidobí a s tím v sezóně jistě souvisí i ošetření proti blechám a klíšťatům. Předpokládám, že ne každý typ antiparazitik je vhodný. Co byste doporučila a co se vám naopak moc neosvědčilo?

Nám se osvědčily zejména antiparazitické tablety, které se projevily jako nejvíce účinné. Antiparazitické obojky bych nedoporučovala, jelikož máme špatnou zkušenost v podobě alergické reakce.

Mají tito psi rádi vodu a je třeba tedy hlídat, aby se během procházky nevyráchali v každé kaluži?

Když se dětský sen stane skutečností!

Je to velmi individuální, někteří ji milují a někteří se vodě obloukem vyhýbají. Naše psy rádi bereme k vodě a snažíme se jim vodu dopřávat. Můj táta s nimi dříve jezdil na vodu a pořádal skupinové vodácké akce s ostatními majiteli a chovateli. Nicméně jak jsem již zmínila výše, po jakémkoli koupání je nezbytné psa pořádně vysušit, aby nedošlo k zapaření a následně zánětu kůže.

(Můj táta dává více tipů na našich stránkách: https://tatranskaperla.cz/projects/voda/#)

Pokud by někoho zajímalo, jak voda s čuvačem vypadá, může se podívat:

Slovenský čuvač patří mezi pastevecká a tím pádem i poměrně samostatně uvažující plemena. Je ale jasné, že pokud chcete se psem něco dělat, je nutné zvolit vhodnou motivaci. Co nejlépe ve výstavním tréninku fungovalo nebo funguje vám?

Když se dětský sen stane skutečností!

S přípravou čuvače na výstavu je vhodné začít od útlého věku a rozhodně je zapotřebí nepodcenit výchovu a socializaci. Na výstavách se setkáte s mnoha novými psy, lidmi, prostory a zvuky, se kterými váš pes v běžném životě nepřijde do kontaktu. Výstavní prostředí může být pro psa velmi náročné a stresující, a tak je důležité se na výstavu dobře připravit, ať už doma nebo lze využít mnoho kurzů a handlerů, kteří se na výstavní přípravu zaměřují. Po domácí přípravě doporučuji začít s menší venkovní výstavou, kde se pejsek s novým prostředím seznámí. Postupem času si na prostředí výstav zvykne.

S přípravou a trénováním na výstavy se pojí také dostatečná motivace, aby si čuvač výstavy oblíbil. Je velmi těžké doporučit jeden přístup, který by vyhovoval všem. Zejména u mladších psů a štěňat doporučuji brát výstavní trénink pozitivně a trénovat v krátkých časových intervalech, protože neudrží dlouho pozornost a trénink by pak mohl mít opačný efekt.

Výstavní prostředí může být pro psa velmi náročné a stresující, a tak je důležité se na výstavu dobře připravit!

V současné době patříte mezi profesionální handlery a vystavujete i jiná plemena. Vím, že se vám opravdu daří. Kterého svého úspěchu si asi nejvíce ceníte nejen s čuvačem, ale i s některým ze svých dalších svěřenců?

Začnu nejprve úspěchy s čuvačem. Nejvíce si cením úspěchů psů, které máme v našem vlastnictví a také úspěchů našich odchovů. Vybrat jen jeden úspěch, kterého si nejvíce vážím, je velmi těžké. Avšak jedním z největších úspěchů s čuvačem byl zisk titulu Best In Show Veteran (Nejlepší veterán výstavy) na výstavě Šampion šampionov v Bratislavě v roce 2018, který mezi veteránskými šampiony „vybojovala“ naše Beata Janin ranč. Tato fena získala také mnoho titulů BOB (nejlepší z plemene), a to i v době, kdy byla ve třídě veteránů. Má na svém kontě mnoho národních i mezinárodních šampionátů a také se několikrát umístila ve skupině FCI I. Dále si velmi cením titulu Junior Best in Show (Nejlepší mladý jedinec výstavy), který získala naše Arosa z Brandýského dvora na Pojizerské výstavě v Mladé Boleslavi v roce 2018, ale také úspěchů z klubových výstav nebo výstav v zemi původu – tedy na Slovensku.

S mými nečuvačími svěřenci jsem také dosáhla spoustu výborných výsledků a některé z nich jsem dovedla až k titulům Best in Show na klubových či mezinárodních výstavách. Nicméně bych chtěla dodat, že za těmito úspěchy stojí i velká práce majitelů a také vzájemná podpora mých kolegyň z našeho projektu Top Dog Handling Team.

Jaká konkurence se nyní zhruba schází na výstavách vyššího typu?

Když se dětský sen stane skutečností!

Po všech úspěších, které jsem zmínila výše, a kterých si opravdu velmi cením, bych ráda zdůraznila, o čem vlastně výstavy jsou. Ačkoliv spousta lidí jezdí na výstavy pro zábavu, výstavy psů slouží zejména k prezentaci zdravých jedinců a k celkové prezentaci plemene. Účastí na výstavách děláme slovenskému čuvači reklamu a vytváří mu to určitou vizitku v kynologickém i nekynologickém světě. Přestože se tak může na první pohled zdát, výstavy nejsou pouze o posouzení exteriéru, ale slouží i k setkávání chovatelů a chovatelské základny, což plemeno rozvíjí i z hlediska chovu.

Pokud nepočítám klubové výstavy, kde je účast o něco vyšší, na národních a mezinárodních výstavách i na výstavách vyššího typu se dlouhodobě setkáváme s opravdu minimální účastí, což mě velmi mrzí. Na letošní evropské výstavě v Dánsku se zúčastnil pouze jeden zástupce slovenského čuvače, předešlé roky jsou tomu velmi podobné. Například na Světové výstavě v Brně v roce 2021, kde vzhledem k lokaci většiny chovatelské základy v České republice a na Slovensku bych čekala vyšší účast, bylo přihlášeno pouze šestnáct slovenských čuvačů. Poslední větší účast na výstavě vyššího typu byla v roce 2009 na Světové výstavě psů v Bratislavě, kde bylo přihlášeno čtyřicet osm jedinců.

Přehlídka národních plemen na Světové výstavě psů v Bratislavě:

Slovenský čuvač je opravdu unikátním zdravým plemenem, které má mnoho co nabídnout, a proto bychom z mého pohledu neměli podceňovat sílu výstav a měli bychom více povzbuzovat majitele svých odchovů k účasti na těchto akcích.

Prozradila byste nám na závěr své nebo třeba i rodinné plány do budoucna, co se kynologie a slovenských čuvačů týče?

Co se chovu slovenského čuvače týče, v současné době zatím žádné konkrétní kynologické ani chovatelské plány nemáme. Snažíme se věnovat pozornost hlavně naším dvěma čuvačkám, nicméně v budoucnu určitě plánujeme naši smečku rozšířit.

Moc vám děkuji za milé a přínosné povídání a za naši redakci přeji, ať se vám daří nejen v chovu, ale i na výstavních kolbištích.

Michaela Weidnerová

 

Foto: archiv rodiny Navrátilíkových

https://tatranskaperla.cz

https://www.topdoghandling.cz

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->