Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Našla jsem průvodkyni svého života!

Máte alergii na psí srst, avšak klasičtí naháči pro vás nejsou tím pravým ořechovým? Chtěli byste pejska nejen na mazlení, ale také na nějakou tu zábavu a sport? Měl by být tedy akční a také trochu přizpůsobivý? To by se vám možná mohl líbit americký bezsrstý teriér!


Našla jsem průvodkyni svého života!

Amerického bezsrstého teriéra jsem poprvé uviděla na výstavách Klubu chovatelů málopočetných plemen psů. Zaujal mne na první pohled. Opravdu krásný pes a já jsem se nakonec setkala také s chovatelkou, která mi byla hned sympatická. A tak vám mohu slíbit velice pěkný a zajímavý rozhovor s usměvavou Vendulou Tomanovou (Novákovou), která nám toto příjemné plemeno naprosto skvěle a dopodrobna představí. Ostatně uvidíte sami…

Vendy, vy jste chovatelkou zatím ještě stále málopočetného amerického bezsrstého teriéra. Mohla byste nám prozradit, proč jste se rozhodla právě pro něj?

Našla jsem průvodkyni svého života!

Pes byl mým vysněným zvířetem od doby, co jsem začala chodit do školy. Bohužel kvůli mé alergii mi to nebylo doporučeno. Na svého prvního psa jsem tedy čekala až do vystudování vysoké školy, kdy jsem v posledním ročníku začala objevovat své vytoužené plemeno. Věděla jsem, že chci pouze psa na mazlíka a rozhodně s průkazem původu. Hledala jsem kvůli své alergii nějakého bez chlupů, ale běžní naháči se mi nelíbili ani vzhledem, ani povahou. Jednou jsem natrefila na Instagramu na nahatého psa, který vypadal hezky a na videích byl velmi aktivní i společenský. Začala jsem shromažďovat informace, vyhledala jsem si chovatele a následně si domluvila schůzku. Když jsem je uviděla, sáhla si na ně a poznala jejich povahu, byla to láska na první pohled. S paní chovatelkou Romanou Dyntrovou (Punto Valentino) jsme si padly do oka a tak jsem se rozhodla si pár měsíců na štěňátko od ní počkat. A vyplatilo se!

Víte, tohle slyším moc ráda. Když k pořízení psa lidé přistupují takto zodpovědně a napřed hledají informace a baví se s chovatelem a jsou ochotní i čekat. To je skvělé. Kolik doma momentálně máte psů a mohla byste nás s nimi blíže seznámit?

Našla jsem průvodkyni svého života!

Teď jsou součástí naší rodiny dvě feny Sixty a Vanda a pes Chilli. Sixty byla mým prvním psem a troufám si říct, že mým životním psem. Sixty je elegantní bílo-černá fenka s duší teriéra. Má přátelskou nekonfliktní povahu a dokonale hebkou kůži. Miluje coursing, trénink triků, dlouhé procházky, dogfrisbee, opalování na sluníčku a poznávání nových lidí i psů. Nyní se nám stačí na sebe podívat a obě víme, co si myslíme. Právem ji označuji jako „průvodkyni svého života“.

Našla jsem průvodkyni svého života!

Netrvalo dlouho a věděla jsem, že tohle nebude můj poslední amíček (americký bezsrstý teriér). Domluvila jsem se s chovatelkou, že si počkám na další fenu od ní. Po roce se nám rodina rozšířila o fenku Vandu. Vanda je drobnější černá fenka s bílou náprsenkou, ladným pohybem a krásnou hlavou, milující vodu, coursing a společné válení na sedačce. Doma šéfuje celé smečce a dává všem najevo, že na velikosti nezáleží. Je klidnější povahy, velmi chytrá, zvládá i nejtěžší psí hlavolamy, mazlivá, věrná a vášnivá aportérka.

Jako poslední (prozatím) nám do smečky přibyl nečekaně pejsek importovaný z Ruska. Nikdy jsem nechtěla mít psa, ale Chilli mi ukázal úplně nový rozměr psí lásky. U tohoto plemene totiž platí, že psi jsou mnohem klidnější než fenky. Chilloušek je krásně stavěným černým psem s bílou náprsenkou, prostorným pohybem a teriéří povahou. Také miluje coursing, trénink triků, dogfrisbee, mazlení a jeho největší vášní je pusinkování všech členů jeho rodiny.

U tohoto plemene platí, že psi jsou mnohem klidnější než fenky!

Americký bezsrstý teriér není zrovna známým a rozšířeným plemenem, i když vím, že loni bylo zapsáno celkem 248 jedinců, což se dá srovnat například se sibiřským huskym a rozhodně je to daleko víc než například dlouhosrstých kolií. I tak se s ním běžně nepotkáváme. Pokusila byste se nám ho tedy popsat?

Našla jsem průvodkyni svého života!

V posledních letech se toto plemeno stává více a více populárním. Především proto, že je naprosto bez chlupů, je přátelské, aktivní a snadno se učící. Americký bezsrstý teriér je FCI neuznaným plemenem, s PP se chová pouze pod Klubem chovatelů málopočetných plemen psů.

Když se narodí štěňátka, mají na sobě jemné chloupky, které do osmi týdnů vypadají a jedinec zůstává úplně holý nebo na něm můžeme pozorovat velmi krátké jemné chloupky podobné povrchu broskve. U plemene lze potkat také osrstěnou variantu, v takovém případě mají psi krátkou srst po celém těle. Amíčci se vyskytují v několika barevných rázech jako celobarevní nebo flekatí v kombinaci s, anebo bez pálení. Nejčastěji je potkáme v barvách – černá, modrá, čokoládová, apricot, méně pak v červené, lemon, pearl či žíhaná. Svoji výškou připomínají menší, ale spíše střední plemena psů a rozhodně nejsou psem do kabelky.

To je velice pěkná charakteristika. Mne ale zaujal fakt, že se jedná o plemeno neuznané FCI? Co to vlastně znamená?

Našla jsem průvodkyni svého života!

Ačkoli se jedná o plemeno FCI neuznané, neznamená to, že by se při splnění všech podmínek nevystavoval průkaz původu. Mezinárodní kynologická federace (FCI) toto plemeno zatím neuznala, protože nesplnilo všechny podmínky pro své uznání. To je  například  nutnost doložit několik nepříbuzných linií chovných jedinců, sepsaný standard plemene a zdravotní stav plemene. Toto plemeno je ještě mladé a zatím prostě tyto podmínky nesplňuje.

Jenom bych chtěla upozornit, že za psa s průkazem původu (PP) se dá považovat pes chovaný pouze v rámci FCI pod záštitou klubu KCHMPP. Někteří jedinci se z této organizace odtrhli a nyní chovají pod organizací WKU, kde jsou velmi nízké požadavky na chov. Zde se hovoří o psu bez PP, ačkoli i oni vystavují své průkazy původu. S takovým psem se nemůžete přihlásit na výstavu. Takže není průkaz původu jako průkaz původu…

Za psa s průkazem původu (PP) se dá považovat pes chovaný pouze v rámci FCI pod záštitou klubu KCHMPP!

Nemohla jsem si nevšimnout, že máte odchované dva vymazlené vrhy bezsrsťáčků. Ostatně při pohledu na vaše webové stránky z nich dýchá velká láska. Prozraďte nám, co je pro vás v chovu tím důležitým?

Našla jsem průvodkyni svého života!

Nikdy nebylo mým cílem chovat psy ve velkém. Kladu důraz spíše na kvalitu než kvantitu. Pro mě je nejdůležitější při výběru krycího psa zdravotní stav, povaha a samozřejmě exteriér. Ačkoli můžeme vždy mít ty nejlepší úmysly, genetika si s námi pohrává a ne vždy vyjde vše tak, jak bychom si představovali.

Když mám doma štěňátka, žijí s námi na volno a v ohrádce tráví čas (pro jejich bezpečí), pouze když nejsme doma. Učím štěňátka od útlého věku pár týdnů venčit se na umělý trávník, při hezkém počasí rovnou venku a ona pak nikdy neměla problém u nových majitelů s venčením. Dále miminka seznamuji s různými vjemy, pouštím jim hlasitou hudbu a různorodé zvuky, beru je navnímat okolní svět i na návštěvy. Protože štěňátka nasávají stejně jako malá miminka vše jako houby, co dostanou v prvních pár týdnech od chovatele, to později velmi ocení budoucí majitelé. Poslední velmi důležitou věcí, kterou štěňátka učím, je vnímání, spolupráci a oční kontakt s člověkem. Při odběru v devíti týdnech slyší na svá jména a dokážou navázat oční kontakt, posadit se přede mne a vnímat vzájemnou řeč.

Je to opravdu radost, když se spojení podaří a vy pak doslova vypipláváte ta malá zlatíčka. Nicméně řekla byste nám, jaká kritéria musí splňovat zájemce o štěně z vašeho chovu?

Našla jsem průvodkyni svého života!

Zájemce pro svá miminka, jak svým štěňátkům říkám, vybírám velmi pečlivě. Někoho to občas může odradit, ale mně jde vždy o dobro mých odchovů. Se všemi zájemci se chci vidět osobně ideálně dvakrát před odběrem štěňátek. Doporučuji jednu návštěvu před březostí, kdy vidí povahu matky bez záplavy mateřských hormonů, a jak to u nás doma chodí. Pak se zpravidla jezdí podívat na štěňátka a pomazlit se.

Rezervaci nikdy nedělám podle barev štěňat, jak je někde zvykem. Vybíráme společně podle projevů a povahy po prvním měsíci života. Štěňata jsou sice stejné rasy, stejné matky a otce, ale vždy jsou rozdílných povah. Pro méně aktivní rodinu vybírám klidnější štěňátko a pro horaly spíše mohutnějšího a aktivnějšího jedince. Preferuji prodej na mazlíka a štěňata na chov aktuálně neprodávám nikomu, koho dlouhodoběji neznám.

Snad se všechno podaří tak, jak má a na podzim přivítáme doma několik malých krásných miminek, na které se všichni už moc těšíme.

Těmto psíkům jste doslova propadla. Vím, že jste snad dokonce pořádala nebo byla spolupořadatelkou nějaké oslavy k patnáctiletému výročí dovezení tohoto plemene do Evropy. Je to tak? A jak ta akce vypadala, co vám přinesla a kolik se vás vůbec sešlo?

Našla jsem průvodkyni svého života!

V roce 2019 to bylo přesně patnáct let, kdy paní Dyntrová a další přivezli do střední Evropy první americké bezsrsté teriéry. Ve spolupráci s ní jsem pořádala sraz, kterého se účastnilo 72 jedinců tohoto plemene s mezinárodní účastí. V programu srazu byly aktivity, jako jsou coursing, agility, přednášky o canisterapii, ortopedii psů a péči o dutinu ústní psů. Všichni pejskové v areálu srazu běhali na volno a bez žádných konfliktů, tak úžasné je to plemeno. Akce mi dala spoustu nových přátel a utvrzení, že toto plemeno je pro mne naprosto ideální.

Nemohu vynechat zásadní otázku. Jaké jsou vůbec podmínky pro uchovnění amerického bezsrstého teriéra a máme v Čechách dostatečnou chovnou základnu?

Našla jsem průvodkyni svého života!

Uchovnění neboli bonitace a chov jedinců probíhá pod záštitou Klubu chovatelů málopočetných plemen psů (KCHMPP), ten spadá pod organizaci FCI. K bonitaci může předstoupit pes i fena od dvanácti měsíců, musí mít splněnou výstavou s výsledkem výborná nebo velmi dobrá a udělané genetické vyšetření na PLL. Pak hodnotí komise psa podle předem vytvořeného formuláře. Bohužel v této chvíli projdou bonitací, až na výjimky ve formě jednotek, všichni.

Ačkoli se stále rodí více a více štěňat, chovatelskou základnu je potřeba neustále rozšiřovat. Jeden pes kryje několik fen v roce a příbuznost se zvětšuje. Proto se někteří z chovatelů snaží dovézt nové kvalitní chovné jedince, ale není to jednoduché a ne vždy se to povede.

Prozradila byste nám více o povaze tohoto plemene a také jaké aktivity s ním lze provozovat?

Našla jsem průvodkyni svého života!

V povaze se projevuje srdce teriéra. Jsou aktivní, zvídaví, chytří, sportovní, aportovací maniaci, milující, věrní, mazlící, ale také občas tvrdohlaví a rozhodně potřebují pevnou ruku ve výchově a řád. Hodí se jak do domečku se zahradou, tak i do bytu. Nejvíce se unaví při společných procházkách čucháním, tréninkem triků nebo hlavolamy, samotný pohyb je téměř neunaví.

Jak se plemeno stává více populárním, chová se i na jedincích bázlivých a ustrašených, kteří reagují při určitých situacích až agresivně. Bohužel se tato povaha přenáší na další generace a začíná se objevovat častěji a častěji. Stejně jako další nežádoucí vlastnosti a onemocnění. Proto vždy doporučuji před pořízením štěňátka poznat alespoň povahu matky štěňat v běžných situacích. My chodíme se zájemci o štěně na procházky a pak je následně zveme i k nám domů.

Mezi oblíbené aktivity tohoto plemene patří coursing, lze se účastnit i oficiálních závodů, agility, dogdancing, trénink triků, nosework, dogfrisbee, canisterapie, výlety po horách, společné dlouhé procházky a válení se pod dekou. Vlastně ho bude bavit vše, co bude bavit jeho páníčka.

Myslíte si, že je to plemeno vhodné i pro začátečníka nebo třeba člověka v důchodovém věku?

Našla jsem průvodkyni svého života!

Při správném výběru povahy štěněte je vhodné pro všechny, kteří dokážou komunikovat srozumitelně se psy, nebo kteří jsou ochotni si nechat poradit a učit se. Poslední dobou se setkávám na FB v diskuzích s lidmi, kteří „chtějí“ řešit nežádoucí chování svých psů, ale nechtějí slyšet rady, jak se psem pracovat. Tito psi jsou nešťastní, kteří z úzkosti okusují nábytek, vyjí doma a ničí vše, co jim přijde do cesty.

Velmi často se při rozhovorech ptám na údržbu. Inu bezsrstého teriéra asi česat nebudete. Určitě je tam ale potřeba jiná péče. Napadá mne ochrana před sluncem, mrazem apod., mám pravdu?

Našla jsem průvodkyni svého života!

Řekla bych, že údržba není nijak náročná. V zimě a chladnějších dnech psy oblékám. Na internetu lze vybrat krásné moderní kombinézy a nebo si nechat ušít overálky na míru. Přes léto je potřeba při delším pobytu na sluníčku mazat opalovacím olejem s SPF 50 nebo obléci do overalu s UV filtrem. Nejvíce náchylná pokožka k údržbě v létě je bílá kůže, proto doporučuji vždy co nejvíce tmavé psy, ačkoli puntíky miluji.

Přes rok dle potřeby koupu v kvalitní psí kosmetice. Co vyžaduje pravidelnou častou údržbu, jsou drápky, ty jim rostou velmi rychle.

Pojďme se ještě trochu „podívat“ do historie plemene. Pověděla byste nám o ní něco? 

Našla jsem průvodkyni svého života!

Plemeno pochází z Ameriky a vychází z plemene Rat terrier – krysí teriér. Jednou se fence tohoto plemene narodilo bezsrsté štěňátko a pak v rámci let se to chovatelé snažili podchytit a tento znak upevnit, nakonec vznikl americký bezsrstý teriér. Krysí teriéři se chovají často jako pracovní psi na farmách, kde loví nechtěné obyvatele těchto míst, jako jsou například potkani. Proto když jdu se svými psy po poli plném hrabošů, jsou téměř neodvolatelní a snaží se vše v dosahu ulovit. Ten lovecký pud v nich zůstal.

Na výstavě jsem také viděla amerického bezsrstého teriéra – srstnatou variantu. A ostatně vy jste to už výše zmínila také. Mohla byste nám to více přiblížit?

Mám radost, když se občas na výstavách ukážou osrstění jedinci. Mně se moc líbí, kdybych neměla alergii, určitě bych si také nějakého pořídila. Srst je krátká a po celém těle. Barevné rázy jsou stejné jako u bezsrstých jedinců. Jako ostatní psi mají období, kdy více línají.

V tuto chvíli chová osrstěné jedince velice málo chovatelů, protože o ně není velký zájem, ale kvůli jejich skvělým povahám je to obrovská škoda. Aby se narodili osrstění amíčči, je potřeba nakrýt osrstěného a bezsrstého. V tomto vrhu se narodí bezsrstí i osrstění. Pokud nakryjeme dva bezsrsté, všechna štěňátka budou bezsrstá.

Moc vám děkuji za toto opravdu krásné povídání, které snad nevynechalo jedinou otázku o plemeni. Na závěr bych se ráda zeptala, jaká přání a cíle máte do budoucna?

Našla jsem průvodkyni svého života!

Děkuji za oslovení a krásně postavené otázky. Mým přáním byla dříve hnědá fenka s bílou náprsenkou. Nyní jsem upustila od barev a nejvíce bych si přála dovézt nepříbuznou, hezkou a zdravou fenku z Ameriky, ale to je přání na několik let dopředu a je potřeba k tomu mít i velkou kopu štěstí.

Mojí vizí je chov zdravých a povahově vyrovnaných jedinců tohoto úžasného plemene a hledání těch nejlepších rodin pro ně. 

Aktuálně je mým největším cílem upevnit vztah mezi mojí pětiměsíční dcerou a naší smečkou, aby zůstal přinejmenším tak nádherný jako je teď. 

Děkuji Vám za rozhovor.

 

Iveta Panýrková

Foto: archiv Venduly Tomanové (Novákové),  Marty Hudcové a Evy Zachové

 

Chovatelská stanice Vida Perfecta

Vendula Tomanová (Nováková)

https://vidaperfecta.cz/

 

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->