Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Bordeauxská doga nejvíce touží po kontaktu s člověkem!

Imponují vám molossoidní plemena? Tak to si určitě „smlsnete“, neboť nám po celý měsíc únor bude dělat milou společnost impozantní bordeauxská doga. Začínáme profilem plemene a vy se máte na co těšit!


Bordeauxská doga nejvíce touží po kontaktu s člověkem!
Jana Poláková 2.2.2019 21819x Představení plemene v podobě portrétu

Bordeauxská doga patří mezi jedno z nejstarších plemen na světě. Je to pes, který po celá dlouhá staletí člověku věrně sloužil, ochraňoval jeho rodinu, pomáhal mu při lovu a byl i velmi milým a oddaným společníkem, kterého hned tak něco nerozhází. A tyto vlastnosti mu zůstaly až do dnešních dní a jeho chovatelé a majitelé si jich opravdu cení.

Pestrá historie

Prapředci bordeauxských dog patřili kmeni Illyrů - Molossů, kteří žili v hornaté krajině od Jaderského moře až k Dunaji. Spolu s Kelty pak přišli koncem třetího tisíciletí do západní Evropy i jejich psi. Původně hlídali ženy, děti i majetek, pomáhali při lovu, byli milí k domácím a ostražití k cizím. Pokud bylo třeba, hájili lidi a stáda do poslední kapky krve. Tyto psy vlastnil hlavně kmen ze Zakavkazka Alani. Tehdy se jim kupírovaly uši i ocas, aby je divoká zvířata neměla za co chytit.

Později roku 370 byli Alani napadeni Huny a poté rozděleni. Západní Alani se připojili ke germánským kmenům, a tím ovlivnili i část plemen Evropy. Alanští psi se tak dostali již na počátku 5. století přes Galii až do Hispánie. Na počátku 14. století byla ve Francii na lov velkých zvířat chována doga aquitánská. Nejvíc však v okolí Bordeaux, kde sloužila k hlídání domu, stáda, na pomoc řezníkům a na zápasy. V Anglii byly dogy kříženy s mastify. Vznikly tím dva typy psů – lehčí a těžší. Pierre Megnin v roce 1896 zapsal a vypracoval standart bordeauxské dogy. O rok později hrabě Henri de Bylondl doporučoval ideál váhy v rozmezí 65 – 85 kg. V roce 1910 je však ve standartu upravena váha na 45 – 55 kg J. Kunstlerem, avšak při zachování obrovské mohutné hlavy.

Během válek dogy neměly uplatnění a spousta jich posloužila jako strava hladovějícím lidem. Zůstalo pouze dvanáct jedinců, se kterými v cíleném chovu pracoval dr. Raymond Triquet. V roce 1971 poupravil s MVDr. Maurice Leequetem standard plemene. V současnosti jsou tito psi v malém počtu rozšířeni po celém světě. Roku 1989 bordeauxskou dogu proslavil i film Turner a Hooch s Tomem Hanksem.

Kterak bordinka do Čech přišla…            

Jak přesně se česká historie tohoto báječného plemene u nás začala tvořit, jsme bohužel nezjistili. Co je však jisté, že zakladatelkou chovu u nás byla fena Daphne du Bois des Canelles působící v chovatelské stanici Baghira CS.

Oříškové oči, do kterých se zamilujete

Bordeauxská doga je mohutný pes, který se podle své váhy řadí mezi obří plemena. Díky svému zvrásněnému obličeji je to pes s obrovskou mimikou. Někdy bych řekla až s lidským výrazem. Obvod hlavy u samců přibližně odpovídá jejich kohoutkové výšce. Veliká a široká tlama vyvolává respekt. Silné špičáky pak pouze potvrzují, že tohoto psa by nikdo nechtěl mít za nepřítele. Oči má posazené daleko od sebe a jejich barva může být oříšková nebo až tmavě hnědá u psů s tmavou maskou. Srst se vyskytuje od žluté až po mahagonovou. Přípustné jsou malé bílé znaky na hrudi a prstech. Maska může být hnědá, či černá, která je vzácná, anebo zcela bez masky. Psi váží nejméně 50 kg a feny 45 kg. V posledních letech jsou však vidět i jedinci, kteří svou hmotností daleko převyšují průměr. Tito psi však mají problémy s pohybem, zvláště pak s během. Je dobré udržovat je osvalené a v kondici.

Neměli by být bojácní, ani agresivní

Postupem času se stal z bordeauxských dog společenský pes, který je důstojným hlídačem své rodiny a jejího majetku. Měl by však mít přímý denní kontakt se svými lidmi. Tvrdím, že BX není psem do kotce. Majitel by prostě se svou dogou měl trávit co možná nejvíce času. Ony touží po kontaktu s člověkem, stačí jim klidně ležet někde v koutku a pozorovat dění kolem sebe.

Je to pes klidné povahy, není agresivní a štěká pouze výjimečně. Situace řeší instinktem. Oddanost je jednou z nejdůležitějších vlastností bordinky.

Toto plemeno je však náročné na kvalitu i kvantitu stravy. Proto si musí nový majitel uvědomit, zda má k dispozici tolik financí, aby svého psa uživil. Když jdete po ulici a u nohy vám šlape bordeauxská doga, jste rozhodně středem pozornosti. Za prvé těch, kteří milují psy, za druhé těch, kteří se jich bojí a naposledy těch, kteří ocení pohled na krásný kus přírody.

Oddanost je jednou nejdůležitějších vlastností bordinek!

U velkého plemene je třeba počítat s možnými problémy…

Bordeauxská doga je zařazena mezi velká plemena, a proto je velmi důležité krmit štěňata i dospělé psy opravdu krmivem vhodným pro tato plemena. Štěně roste rychle, a tak je třeba dodávat vhodnou kloubní výživu. Nadměrná hmotnost vede mezi pátým a šestým měsícem k zátěži kostí, vazů a šlach. Důsledkem jsou pak prošlápnuté prsty, dysplazie kyčelního kloubu nebo kulhání. Často i poranění končetin. Při rychlém růstu jsou kosti křehké a tenké. Proto je nutné malé bordinky nepřetěžovat a držet více v klidu.

  • Dysplazie kyčelního kloubu je vývojovou vadou. Z menší části může být ovlivněná dědičně. Není však dána pouze genetickou výbavou. Záleží na úrovni výživy, stupni zatížení a rychlosti růstu. Prevencí je pak pečlivý výběr štěněte, kvalitní strava, přiměřená zátěž (dlouhé procházky, skoky) a včasná diagnostika.
  • Strašákem všech větších plemen je torze žaludku. Třetí nejčastější příčina úmrtí psů. Pokud po nakrmení pes nemá klid, nenatrávená potrava se nemusí dostat do střev, začne v žaludku kvasit a ten se začne nafukovat. Stahy se žaludek přetočí často i se slezinou. Pes se nafoukne, zvrací na prázdno, vzniká šok, protože žaludek stlačí cévy. Toxické látky se dostávají do krve. Bez rychlé pomoci veterináře pes umírá. Prevencí jsou menší dávky stravy, častější frekvence, klid po jídle asi jeden a půl hodiny a misku s krmením umístit vždy do výšky.
  • Potravinová alergie se projevuje akutním svěděním na celém těle. Pes se drbe, na břichu, v tříslech a v podpaží se tvoří bulky. Stolice je řídká. Často pes reaguje na určitý druh bílkoviny ve stravě, barvivo nebo konzervační látky.
  • Nádorová onemocnění představují místní nadměrné bujení tkáně. Je důležité, zda jde o nezhoubné (benigní) nebo zhoubné (maligní) útvary. Zhruba devadesát pět procent včas zachycených nádorů se dá odstranit. Prevence: chránit proti slunci neosrstěná místa, omezit vdechování cigaretového kouře u psů, kdy je majitel kuřák. A nemalý význam má i správná výživa.

Průměrný věk bordeauxských dog činí zhruba osm let. Mohou se však dožít i deseti a více.

Chceme chovat a co dál?

Ačkoliv chov bordeauxských dog je možný pod dvěma kluby, podmínky pro zařazení do chovu jsou shodné. Fena smí mít nejvýše jeden vrh v kalendářním roce. Psi a feny, pokud mají být použití v chovu, musí doložit výsledek RTG DKK, který nesmí být horší jak stupeň 3  (HD - D), dále absolvování posouzení, zda daný jedinec nevykazuje vylučující vady ve smyslu platného standardu FCI a Mezinárodního chovatelského řádu FCI. Toto posouzení lze uskutečnit po dovršení věku patnácti měsíců v den uchovnění konkrétního psa, chovnost je však platná po dovršení osmnáctého měsíce věku. Bude proveden zápis DKK do PP na základě vyhodnocení oprávněným MVDr. V případě podstoupení kontroly RTG DKK nebo DLK jedinci, u kterého je prokázána těžká dysplazie (4 i jednostranně), nebude tento zařazen do chovu a komise provede zápis do PP s výsledkem NESPLNIL PODMÍNKY PRO ZAŘAZENÍ DO CHOVU. Feny mohou být využity do chovu od ukončeného osmnáctého měsíce věku až do dne ukončeného osmého roku věku. Psi mohou být využiti v chovu od ukončeného osmnáctého měsíce s tím, že horní věková hranice není omezena.

Kam na RTG

MVDr. Decker Milan, Krchleby 44, 345 61 Staňkov, tel. 379 492 722, 728 665 140

MVDr. Duchek Lukáš, Veterinární klinika Paprsek, K Hájům 946, 155 00 Praha - Stodůlky,  tel. : 251511651, web : www.vetcentrum.cz

MVDr. EKR Jaromír - VET-KLINIKA, Pražská 53, 500 04 HRADEC KRÁLOVÉ - Kukleny, Tel. : 491 114 180, 495 533 261, Mob. : 605 346 317

MVDr. Radek Musil,  Veterinární klinika MONÁDA Štolmíř 129, 282 01  , Český Brod Tel. 777 511 607, www.monadavet.cz email: recepce@monadavet.cz.

MVDr. NOVÁK Martin - AB vet, Nerudova 1040, 735 81  BOHUMÍN, Tel. : 596 012 146

MVDr. Nytra Jan, Veterinární klinika pro malá zvířata, Ukrajinská 1536, 708 00 Ostrava – Poruba, tel. 596 965 648, 603 545 022

MVDr. Snášil Milan, Podveská 20, 624 00 Brno, Tel. : 549 251 419, www.snasil.cz

Dítě versus chlupatý obr

Dříve většina dětí běžně přicházela do kontaktu se zvířaty. Bordeauxská doga miluje děti, kterým je ochráncem. Stejně jako se snese s ostatními zvířaty. Vůči nim není nikdy agresivní, pokud se necítí ohrožena na životě. Od dětí si dá líbit mnoho, ale musíme vysvětlovat a kontrolovat, aby psa nerušily při žrádle, spánku a neubližovaly mu. Pokud pes zavrčí, měly by okamžitě odejít. Musíte je naučit, jak si se psem hrát. Pokud pes napadne dítě, byl týrán a jeho pohár trpělivosti přetekl. Děti nemají cit pro to, co si mohou dovolit. Umí být zlé, jak ke zvířatům, tak i k ostatním dětem. Ve dvojici dítě - pes je vůdčí osobností pes. Pes vnímá jako vůdce smečky dospělého člověka. Děti jsou podle něho podřízené a tak je také bere. Ví, že je to mládě a proto ho chrání, ale rozhoduje on, co a jak vyřeší.

Nikdy nedovolte, aby šly děti s tímto velkým psem samy ven. Nemusí ho zvládnout a navíc je bude chránit. Mohou nastat situace, které nelze předvídat. Dítě není tak silné, aby udrželo psa na místě, pokud nastane konflikt. Pokud pes dítě kousne, je to závažné poranění. Většinou na hlavě nebo obličeji. Ten, kdo chce mít velkého psa typu BX, musí mít v prvé řadě zvládnutelné a socializované dítě. Štěněcí kousaní a škrábance nepovažujeme za útok. Bordinka nám dospěje a zklidní se. Z feny se stává dáma a ze psa kavalír.

Jak na výstavy?

Pokud chceme pejska vystavovat, musíme ho na to připravovat již od malička. Měl by jít pěkně vedle nohy bez skákání a zastavování a neměl by otravovat ostatní psy. Mezi další nezbytné dovednosti patří i nechat si prohlédnout zuby a pejsci navíc varlata. Dále výstavní postoj a předvedení v mírném běhu. Agresivita není žádoucí a bázlivé chování se toleruje pouze u štěněte.

Na výstavu potřebujete mít s sebou průkaz původu, očkovací průkaz s řádným očkováním, vstupní list na základě přihlášky. Dále deku pro psa, misku s vodou, ručníček na sliny a skládací stoličku na sezení pro vás. Přihlašujeme se na základě přihlášky. Ta má většinou první a druhou uzávěrku na zaplacení poplatku. Výstavy se dělí na světové, mezinárodní, národní, krajské, oblastní, speciální a klubové.

Ne každý pes musí být šampion. Někdy je důležitější báječná povaha, vztah k rodině atd. Nedávejte vašemu psovi najevo, že neuspěl. Důležité je zúčastnit se, mít srovnání, vyslechnout radu, vidět sourozence, rodiče, chovatele...

Alfou a omegou je výchova

Bordinka není psem úplně vhodným pro cvičák. Snad pár lekcí z důvodu socializaci s ostatními psy, tréninku chůze na vodítku, ve skupině nebo odložení atd. Kvůli správnému vývoji kyčlí však vynecháme jakékoliv skoky. Je to individuální, pokud vás pes miluje, tak cvičí, aby vám udělal radost.  

Tito psi se pohybují svým tempem a také myslí svým tempem. Není dobře cvičit obranu, má to v genech. Sami dobře vědí, kdy zasáhnout. Ostatní věci ho musí naučit pán. Protože BX respektuje hlavně svého pána. Ostatní členy rodiny pak podle postavení, jaké mají v jeho očích. Psa si prostě musí každý vychovat sám. Pomalu s velkou trpělivostí a láskou. Hodně chválit, hladit, odměňovat. Na druhé straně ale pevnou rukou!!! Na štěně však nekřičíme a nerozčilujeme se. Stačí rozlišení tónu hlasu. Pes by měl respektovat alespoň základní povely, jako jsou ke mně, sedni, lehni, zůstaň a nesmíš! Takže trénujte a hodně chvalte.

Bordeauxské dogy jsou nesmírně inteligentní, a pokud žijí v úzkém kontaktu s lidmi, umí chápat stovky slov a slovních spojení. Reagovat na gesta a číst myšlenky. Vycítí vaše obavy a strach a jsou ve střehu. Poznají vaši averzi k jinému člověku. Radují se a smějí se s vámi. Pláčou a teskní stejně jako vy.

Bordeauxské dogy jsou nesmírně inteligentní, a pokud žijí v úzkém kontaktu s lidmi, umí chápat stovky slov a slovních spojení. Reagovat na gesta a číst myšlenky...

Co se jednou naučí, nikdy nezapomenou, pozor tedy, co je učíte! Samci jsou sebevědomí, nelze je však ponižovat a bít. To by z nich vyrostli zbabělci a vystresovaní psi. Už štěněti musíte vtisknout to, že vy máte více síly, lepší postřeh apod.

Milují až za hrob…

Bordinka při změně majitele truchlí po hodném pánovi, ale i po tom zlém. Prostě jí delší dobu trvá vybudovat si nový vztah. Je to dáno inteligencí psa a výbornou pamětí, schopností odpouštět a milovat až za hrob... Jsou to psi absolutně věrní a nepodplatitelní, kteří opravdu velmi lpí na své rodině. Sami posoudí, kdo je silnější osobnost, kdo je na jejich úrovni a kdo pod nimi. Většinou děti, avšak vědí, že celá rodina je hodna obdivu a bezmezné lásky. S tímto psem po boku máte silný pocit bezpečí. S úžasem budete den co den objevovat silné schopnosti empatie. Váš pes vycítí náladu a ve smutku se vás bude snažit psychicky podpořit.

Jsou to mistři prevence. Mladí psi a feny varují člověka běžícího proti vám na dálku štěkotem. Pokud dojde k útoku na vás, psi na útočníka většinou mocně udeří, povalí ho a znehybní. Proto je třeba být vždy připraven. Při fyzickém útoku na pána pes nikdy neuteče. Bojuje i proti velké přesile psů a lidí, i když bude vědět, že nepřežije. Začnou-li se lidé okolo vás hádat, žduchat do sebe nebo se prát, je lepší jít hned pryč. BX mají sklon zastávat se slabších. Jsou to psi, kteří si věří.

Nejsou to hračky, ani módní doplňky!

Bordinky s námi mají svatou trpělivost a jsou shovívavé. Jsou hodné k dětem, jen je občas v zápalu hry povalí nebo přišlápnou. Nejsou to hračky, ani módní doplňky!

Když si štěně vezmeme od chovatele zhruba v osmi týdnech věku, máme čtyři neděle na to, abychom do toho čurajícího medvídka vložili osobnost. Není to výcvik, ani drezúra. Je to doba, kdy budujeme vztah na celý život. Pán - pes, pes - pán, pes - domácí lidé, pes - domácí zvířata, pes - cizí lidé, pes - cizí zvířata. Později již bude náprava chyb a převýchova zbytečná!

Kam patří bordeauxská doga?

V ČR existují dva kluby, které zastupují chov tohoto plemene. Prvním z nich je Moloss klub CZ. Vznikl roku 1990 a v roce 1994 byl přijat jako jediný z východního bloku do prestižního mezinárodního klubu ATiMaNa. Tento klub zastřešuje plemena americký buldok, anglický mastiff, argentinská doga, boerbel, bordeauxská doga, brazilský fila, broholmer, bullmastif, cane corso, cao de Castro Laboreiro, estrelský pastevecký pes, kangalský pastevecký pes, kanárská doga, neapolský mastin, perro de Presa Mallorquin, pyrenejský mastin, středoasijský pastevecký pes, španělský mastin, tosa inu a uruquaiský Cimarro. Má mimo jiné nádherně vedené webové stránky, perfektní servis pro členy klubu a nekompromisní pravidla pro uchovnění. Během vývoje eliminuje chyby a je poplatný době. Pravidelně dvakrát do roka pořádá výstavy.

Druhým klubem je Klub málopočetných dogovitých plemen psů. Bohužel tento klub byl známý tím, že v minulosti neměl tak přísná pravidla pro chov. Situace se však v  posledních pár letech zlepšila a podmínky chovu se zpřísnily. Pod tento klub spadá dvanáct plemen a na rozdíl od prvního klubu i plemeno šarpej.

  • Země původu: Francie

  • Skupina FCI: II. Skupina FCI, skupina 2 Pinčové a knírači sekce 2.1 Molossové dogovitého typu

  • Použití: Hlídání, obrana a odstrašení.

  • Celkový vzhled: Typický brachycefalický moloss s konkávními liniemi. Bordeauxská doga je značně silný pes s velmi svalnatým tělem, přesto má harmonický celkový vzhled. Je spíše nižší, vzdálenost prsní kosti od země je o něco menší než hloubka hrudníku. Podsaditý, svalnatý a impozantní pes, vzbuzující velký respekt.

  • Barva: Jednobarevná ve všech odstínech žluté od mahagonové až po izabelovou. Žádoucí je dobrá pigmentace. Malé bílé odznaky na hrudi a prstech jsou přípustné.
    Černá maska: Maska je často jen menší; nesmí dosahovat až na lebku. Může se objevit lehké černé stínování na lebce, uších, krku a hřbetu. Nosní houba je černá.
    Hnědá maska: (dříve: „červená“ nebo „hnědožlutá“) Nosní houba je hnědá; okraje víček a pysků jsou rovněž hnědé. Může se vyskytnout neinvazivní hnědé stínování: každý chlup má žlutohnědou či pískovou část a hnědou část. V takovém případě mají šikmé partie těla světlejší zbarvení.
    Bez masky: Srst je plavá: kůže se zdá být červená (dříve označováno jako „červená maska“). Nosní houba je načervenalá.

  • Výška: Psi 60 až 68 cm, feny 58 až 66 cm.

  • Hmotnost: Psi nejméně 50 kg, feny nejméně 45 kg.

  • Kontakt: Moloss klub CZ (http://www.moloss.cz), Klub málopočetných dogovitých plemen psů https://www.kmdpp.eu)

  • Standard: č.116 naleznete na www.ecanis.cz

Foto:  archiv autorky, Hana Kuncová, Martin Vokurka, Jakub Hanzlíček, Michal Metelka, Olina Šuleková

CHS Sensuels Bordeaux

Použitá literatura: Chov psů – autor Zdeněk Procházka, Udatní psi molossové – autorka Irena Sehnerová, Bordeauxská doga – autorka Jana Poláková, anglická Wikipedie, stránky Moloss klubu, stránky Klubu málopočetných dogovitých  psů.

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->