Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

BIS ze Šampiona šampionů je splněným snem!

Sledovali jste pečlivě letošní soutěž Šampion šampionů a fandili přímo na brněnském výstavišti? Nebo jste u nás četli reportáž z akce od Bc. Vladimíry Tiché a měli byste chuť nakouknout tomu všemu ještě více pod pokličku? Právě pro vás tedy přinášíme rozhovor s majitelkou vítězné fenky!


BIS ze Šampiona šampionů je splněným snem!

Sympatická Petra Šubertová se ve své chovatelské stanici Kní-York věnuje chovu Irish Soft Coated Wheaten teriérů už skoro třicet let. Kromě toho naprosto propadla vystavování a se svými krásnými psy sjezdila téměř celou Evropu, odkud si přivezla řadu těch nejvyšších ocenění. Velkou vášeň k obojímu podědila i její dcera Tereza, která se ve výstavních kruzích pohybuje již od svých devíti let. Oběma se však na počátku roku 2024 splnil velký sen. Jejich nádherná fenka „Fíbí“ Flare Kní-York z Tržiště získala ve slovenské soutěži Šampion šampionů úžasný titul BIG 1 a o týden později ve stejné soutěži, ale na české půdě už nenašla žádného „přemožitele“ a celou ji vyhrála. Jaké jsou to pocity a co se po takovém úspěchu honí v hlavě její majitelce, je už obsahem našeho společného povídání.

Petro, vy jste zvířata a psy milovala už jako malá holčička, mám pravdu?

BIS ze Šampiona šampionů je splněným snem!

Jelikož jsem vyrůstala jako jedináček v panelákovém bytě, mým jediným přáním bylo přemluvit odmalička rodiče, aby mi místo sourozence koupili alespoň živé zvířátko. Začalo to od rybiček v láhvi od velkých okurek, které mi ale dlouho nevydržely, protože mi je mamka spláchla do záchodu, když jsem jednou přinesla pětku z matematiky. Pak jsem přinesla domů holuba, který měl zlomené křídlo, bohužel to také nepřežil, pak následoval malý králíček od babičky, který ale, když vyrostl, skončil na pekáči… Prostě smůla… Tak jsem alespoň sousedce venčila jezevčíka. Pak jsem ale jednoho krásného dne potkala na přechodu pro chodce nevidomou paní s krásným německým ovčákem, pomohla jsem jí s nákupem až domů a to úžasné přátelství trvalo několik desítek let, kdy jsem k ní každý den chodila pomáhat a venčit její Airu. Paní pracovala jako telefonistka, bydlela v malém baráčku pár ulic ode mě úplně sama. Když Aira umřela, pořídila jsem jí nové štěně NO Boru s rodokmenem a samostudiem jsem ji za pomoci kynologických kamarádů na cvičáku dala základní výcvik, a také ji vycvičila jako vodícího psa. To už i rodiče pochopili, že to s vlastním pejskem myslím vážně a konečně jsem si jako dárek za maturitu mohla do bytu pořídit svého prvního vlastního pejska, na kterého jsem si i sama našetřila a jela pro něj přes celou republiku. Byl to střední knírač pepř a sůl Ch. Bent z Kamenné obce, se kterým jsem poprvé zažila kouzlo výstav a také složila i pracovní zkoušky. Pak jsem se vdala a od manžela jsem dostala jako mazlíka jorkšírského teriéra. Vždy jsem chtěla pouze psy s rodokmenem. Odtud teda také pochází název mé chovatelské stanice Kní -York… Postupně totiž přibyla ještě jedna fenka knírače a jorkšíra.  Celkem jsem odchovala tři vrhy kníračů a jorkširských teriérů.

Irish Soft Coated Wheaten teriér mi hodně připomínal mého středního knírače, velikostí i fousy, a hlavně se nemusel trimovat!

Co vás tedy později přivedlo k Irish Soft Coated Wheaten teriérům a jak se vám s nimi vůbec žije?

BIS ze Šampiona šampionů je splněným snem!

Vysokou školu jsem studovala v Brně, kde se narodil vrh tehdy ještě neznámého plemene ISCWT. Šla jsem se tehdy na štěňátka podívat a ta nejmenší, poslední fenečka Ich. Antoanett Queen Wheaten Darling byla volná a moje! Stala se zakladatelkou CHS ISCWT Kní-York a rovněž první Interchampiokou. A proč jsem si vybrala toto plemeno? Hodně mi připomínalo mého středního knírače, velikostí i fousy, a hlavně nemuselo se to trimovat!
Náhodou jsem pak narazila na inzerát, že darují dospělého psa ISCWT, na kterého při rozvodu majitelé už neměli čas. Ich. Omar vom Wolfshorst si u nás brzy zvykl, akorát se musel ostříhat kvůli zanedbané srsti úplně na krátko, ta však za rok a půl dorostla a také se pak mohl pyšnit titulem Interchampion. Mezi další Interchampiony a legendy patřily feny – Barbara Bush  Kní-York, Elisabeth Taylor Kní-York, Kiss Me Keissy Kní-York, Lovely Sonny Kní-York… Osudovým importovaným psem z Polska byl Světový vítěz Ich. Armando Mario della Quattrocento a Světový vítěz veteránů a Evropský vítěz dospělých i mladých Ich. House of  Softy Orlando ze Švédska.

BIS ze Šampiona šampionů je splněným snem!

Už třicet let chováme pouze toto jedno plemeno. Odchovy máme například ve Finsku, USA, IT, HU, SLO, HR, PL, SK, Rusku, Estonsku, Španělsku či Švédsku.
Momentálně máme doma po Armandovi sedmiletou Ich. Aireen Kní-York White Amber, po Orlandovi šestiletou Ich. Flare Kní-York z Tržiště a její dceru Ch. Devil Wears Prada Kní –York. Další tři potomky mám ve spolumajitelství a bydlí u našich dlouholetých přátel. Jsou to jedenáctiletá Ich. U Wish Irish Oudrey Kní-York, rok a půlletá Ch. Ema Destiny Kní-York a její bratr Eddie Murphy Kní-York. Posledním přírůstkem pro oživení chovu je nový import z Polska  - rok a půlletý pejsek Ch. Unesco for Kní-York Gagatek, u kterého jsme moc rádi, že má komplet všechna zdravotní vyšetření a DNA testy negativní.

Se svými psy jste zaznamenala řadu úspěchů na výstavním poli a na svém kontě máte i nespočet těch nejvyšších titulů. V letošním roce se vám však s vaší fenkou „Fíbí“ povedlo zabodovat v naší i ve slovenské soutěži Šampion šampionů. Jaký to byl v první chvíli pocit?

BIS ze Šampiona šampionů je splněným snem!

Ano je to pravda… Po výstavách jezdím od svých patnácti let, celkem tedy čtyřicet let. Všechny tituly a ocenění se nedají ani spočítat, je to náš ne koníček, ale přímo kůň. Propadla jsem mu od malička a stejně tak i má dcerka Terezka, která se od devíti let věnovala juniorhandlingu a také ráda fotografuje. A jaký to byl pocit? Bylo to něco nečekaného a zároveň i velikým překvapením, protože mezi teriéry je více jiných populárnějších plemen. Proto při vyhlášení Nejkrásnějšího psa ze všech krásných šampionů a plemen to byl velký šok a oběma nám vhrkly po tváři slzy dojetí a štěstí!

Jaký to byl pocit? Bylo to něco nečekaného a zároveň i velikým překvapením, protože mezi teriéry je více jiných populárnějších plemen!

Liší se nějak podmínky nebo průběh obou soutěží? A co konkurence?

BIS ze Šampiona šampionů je splněným snem!

Fíbí se nejprve zúčastnila 19. 1. 2024 soutěže Šampion Šampionů na Slovensku, kde nejdříve ráno musela získat titul Victory Winner v plemeni, vítězové v teriérech pes i fena postoupili do druhého kola, kde už dva rozhodčí vybírali za skupinu jenom osm teriérů (celkem jich bylo přihlášených přes padesát) postupujících do třetího kola, kde systémem KO pět různých rozhodčích, kteří na sebe neviděli, postupně vybírali z náhodně vybrané dvojice teriérů jen jednoho, až zůstali čtyři a pak poslední tři bojovali mezi sebou o třetí, druhé a první místo a to vyhrála naše Fíbí!!! O titul BIS pak nastoupili všichni vítězové z jednotlivých deseti skupin FCI, tady už těchto pět rozhodčích posoudilo každého vítěze individuálně a dali na papír body – pozici umístění. Když se tedy vše vyhodnotilo, mohli  zvítězit tři pejsci s nejnižším počtem bodů, kteří už čekali v zákulisí na verdikt poroty. Stalo se ale to, že na třetím místě měli stejný počet bodů Fíbí a australský ovčák, proto museli znovu do rozstřelu a porota tentokrát vybrala AO.
Ale i tak byla naše radost veliká dostat se vlastně na čtvrté místo z tolika krásných šampionů!

BIS ze Šampiona šampionů je splněným snem!

O týden později 26. 1. 2024 proběhla Soutěž Šampion Šampionů v ČR, kam bylo přihlášeno přes dvě stovky šampionů všech plemen. Ještě loni probíhala soutěž stejným způsobem jako na Slovensku – KO systémem, kde Fíbí zvítězila mezi teriéry. Letos se přesunula z TOP Hotelu Praha na výstaviště v Brně, zrušený byl i napínavější KO systém.
První kolo proběhlo v rámci skupiny a do druhého kola postoupil vždy jeden zástupce za plemeno. Druhé kolo, kde se sešlo patnáct plemen teriérů, posuzovali tři zahraniční rozhodčí, kteří vybrali podobně jako na výstavě tři nejkrásnější jedince FCI skupiny – tu k naší velké radosti vyhrála Fíbí. Do finálového kruhu na závěr nastoupili spolu všichni vítězové skupin, kteří obsadili první místa, skupina tří rozhodčích si je posoudila individuálně, zapsali si u každého své umístění a body se zase sečetly. Pejsci odběhli do zákulisí a vyhlašovalo se od 3. místa – gordonsetr, 2. místo – mexický naháč… a 1. místo ….Irish Soft Coated Wheaten teriér!!! Wau – nevěřím vlastním uším! Dlouho nikdo nevbíhal, co se stalo? Terezka s Fíbí to neslyší ??? Ale ne, už vbíhají a dělají čestné kolečko (to je jen zdrželi všichni gratulanti vzadu) Fíbí skáče radostí, ví, že má panička velkou radost – jen proč brečí??? Pohár větší než pes, a ještě k tomu pytel granulí a ten koš s vonícími klobásami – to bude asi pro ni??? Gratulace a foto se všemi rozhodčími nakonec! Titul BIS ze ŠŠ je naším prvním a velkým splněným snem!

Mohla byste nám svou Flare Kní-York z Tržiště alias Fíbí blíže představit?

BIS ze Šampiona šampionů je splněným snem!

Fíbí  jsme si jely s dcerkou vybrat za krytí na druhý konec naší republiky. Na zahradě běhalo několik chlupatých kuliček, zaměřily jsme se na fenky, každou jsme vzaly do náruče, pomazlily se s ní, podívaly se na zoubky a zkusily postavit do výstavního postoje na stůl. Všechny byly hezké, ale tato nás okouzlila svou milou povahou a temperamentem, měla krásnou srst a kompaktní postavičku. Viděla jsem v ní jejího otce Ich. House of Softy Orlando, tak asi proto s námi odjela domů… Celý vrh se opravdu povedl, je krásný a úspěšný. Jeho hrdou chovatelkou je naše kamarádka Marcela Šmídová, která se věnuje více služebnímu výcviku tohoto plemene než my.

Četli jste naši reportáž ze soutěže Šampion šampionů 2023 nebo byste si ji rádi znovu připomněli? Pak není nic jednoduššího než se podívat sem:
Šampion šampionů 2023 je za námi
Šampion šampionů 2023 je za námi

Letošní vyhlašování soutěží Šampion šampionů a Pes roku za uplynulý rok je minulostí a ...

6.2.2024ČMKUReportáže

Vím, že pochází z celkem početného vrhu, ve kterém se narodilo více fen. Máte tedy nějaký recept na to, jak se mezi ostatními štěňátky vybírá budoucí šampion?

Určitě musí být oba rodiče kvalitní, a to nejenom krásou, ale i povahou a se zdravotními testy. Chce to i trošku dávku štěstí při výběru, chovatel musí vědět, čeho by chtěl docílit, co vylepšit, majitel zase jestli chce se psem dělat výstavy, sporty, nebo to má být „jen“ členem rodiny do nepohody…

Kterých dalších společných úspěchů si asi nejvíce vážíte?

BIS ze Šampiona šampionů je splněným snem!

Fíbí je opravdu vyjímečná fenka. Jako jediné v historii chovu ISCWT v České republice se jí podařilo vyběhat tituly Evropský vítěz mladých + BOB 19, 2x Světový vítěz + BOB 20+21, Interra Winner + BOB 21 aj. Má splněno 36 šampionátů, loni se stala šampionkou Dánska, Itálie, Litvy, Švýcarska, Španělska a Rakouska. Celkem vyhrála za šest let více jak dvě stovky výstav, z toho jí byl udělený  11x BIS 1. – 3., 60x BIG 1. – 3., 15x BIS Junior, BIS Puppy, BIS Baby, 155x BOB + 25x BOS aj.

Teriéři bývají obecně velmi temperamentní. Není to při předvádění v kruhu někdy spíš na škodu?

Teriér, který v kruhu nevrtí radostně ocáskem a sotva se na vodítku vleče, nebo nenechá na sebe rozhodčím sáhnout, prohlídnout si zuby a předvádí se bez temperamentu jemu vlastnímu, není u mě teriér! Samozřejmě vše se musí od malička trénovat, pokud chcete mít budoucího šampiona, a to od ukazování zubů, přes postoj a běhání na výstavním vodítku.

Každý výstavní jedinec potřebuje jinou kosmetiku, je třeba vyzkoušet více druhů. A nestačí jen šampon, vždy dávám i výživovou masku a kondicioner!

Zajímalo by mne, kolik zhruba času vám zabere úprava srsti jednoho výstavního „wheatena“ a liší se u takového jedince i průběžná péče o jeho krásný exteriér?

BIS ze Šampiona šampionů je splněným snem!

Úprava výstavního šampiona zabere jednu až dvě hodiny před každou výstavou (koupání, maska, fénování, rozčesání, střihová úprava), podle toho, jestli je řádně rozčesaný, jelikož jejich srst vůbec nelíná, ráda se zacuckuje. Kvalitní psí kosmetikou a pravidelným česáním tři až čtyřikrát týdně se tomu dá ale předcházet. Každý jedinec potřebuje jinou kosmetiku, je třeba vyzkoušet více druhů a nestačí jen šampon, vždy dávám i výživovou masku a kondicioner. Při každém česání na sucho také používám rozčesávací spreje proti plstnatění nebo s výživou, když je srst příliš vysušená. Doma mám několik desítek různých kosmetických přípravků. Nikdy na psy nepoužívám lidské šampony, ale naopak psí dávám někdy i na své vlasy. Momentálně zkouším novou řadu psí kosmetiky So Posh a Tauro bez silikonů a parabenů. U nevýstavních jedinců, kteří ke mně jezdí na stříhání, doporučuji určitě kratší praktičtější sestřih jedenkrát za dva měsíce a pravidelné česání doma.

Lze nějak rozumně skloubit běžný život se psem, procházky v přírodě nebo sport s ohledem na kvalitu srsti?

BIS ze Šampiona šampionů je splněným snem!

To by přeci nebyl žádný život, kdyby výstavní šampion nemohl nic dělat a radovat se venku z těchto všech věcí! I výstavního šampiona s napěstovanou hedvábnou srstí samozřejmě můžete vzít na procházky do lesa, nechat ho plavat v rybníku, vyválet se v louži plné bláta, dělat sporty, ale pak musíte přijít domů a vše rozčesat, vybrat větvičky a bodláky a hned ho vykoupat ve vaně…

Když se vrátím hodně zpátky do minulosti, tak pes z vašeho chovu vyhrál i úplně první soutěž Šampiona šampionů. Jaké to bylo tehdy ve srovnání se současností?

BIS ze Šampiona šampionů je splněným snem!

Ano, a jsou to opravdu moc krásné vzpomínky. Byla to fenečka z našeho druhého vrhu – Interšampionka Barbara Bush Kní-York, která jako jediná uměla lovit krysy (k čemuž bylo toto plemeno původně vyšlechtěno), a to tak, že je vždy topila venku v misce s vodou. Vyhrála na jednom z prvních Šampion šampionů titul BIG 1, tedy Nejkrásnější teriér na výstavišti v Brně.

Našla by se nějaká meta nebo nesplněný cíl, na který byste chtěla se svými psy na výstavách ještě dosáhnout?

Už toho opravdu moc není. Fíbí možná ještě chybí titul Evropský vítěz… S mladými chceme dodělat titul Interchampion a pokud by Fíbí měla ještě jeden vrh, tak aby tam byla taková fenka, jako je ona nebo byl její dědeček House of Softy Orlando…

Irish Soft Coated Wheaten teriér je velmi všestranným plemenem a hodí se pro aktivní majitele!

BIS ze Šampiona šampionů je splněným snem!

Je to velmi všestranné plemeno. Hodí se jak na různé sporty, ať je to agility, či sportovní kynologie, záchranařina  nebo canisterapie. V lese je trochu problém skloubit výstavní srst s myslivostí, jejich hedvábná srst přeci jenom zachytí plno větviček a bodláčí, potom doporučuji kratší praktický sestřih. Z teriérů jsou alespoň ti naši doma nejumazlenější, ale svůj temperament musí někde vyběhat – buď na delších  procházkách, baví je aportovat, nebo třeba již zmíněné agility. Není to ale pes ven do kotce! Jsou rádi doma s celou svou rodinou pohromadě, mnohdy si  oblíbí pánečkův  gauč nebo křeslo a spí s hlavou na polštáři. Jsou výbornými hlídači, ohlásí vám každou návštěvu, nemusíte ho učit štěkat, spíš potřebuje, abyste ho vy naučili základním povelům a dobrému chování. Hodí se do rodiny s dětmi, tolerují i jiná domácí zvířata, jako je např. kočka a jsou určitě vhodní pro aktivní majitele.

Moc děkuji za krásný rozhovor a přeji vám, ať se i nadále daří.

 

Michaela Weidnerová

Foto: archiv Petry a Terezy Šubertových, Kateřina Kolárová

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->