Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Bígl je můj splněný dětský sen!

Rádi byste se dozvěděli další přínosné informace o plemeni měsíce? Třeba jak zařídit, aby vám pes pokud možno neutíkal? Nebo ke komu se bígl hodí? A víte, že existuje i iniciativa „Bígl v nouzi“? To vše a mnohem víc se dozvíte v následujícím rozhovoru…


Bígl je můj splněný dětský sen!
Michaela Weidnerová 11.4.2019 16559x Rozhovory o plemeni

Eva Cenková není jen dlouholetou předsedkyní Beagle Clubu ČR, ale i chovatelkou plemene s celou řadou zkušeností s výchovou a výcvikem, která pomáhá i ostatním majitelům psů a také díky ní už nějakou dobu velmi úspěšně funguje iniciativa „Bígl v nouzi“. A zajímá vás, co všechno nám pověděla o bíglech?  

Paní Cenková, proč jste si zamilovala právě bígly a jak dlouho už vám dělají milou společnost?

Bígl je můj splněný dětský sen!

S pejsky žiju od roku 1996, kdy jsme si pořídili svého prvního bígla. Je to vlastně takový můj splněný dětský sen. Byla jsem to panelákové dítě, co marně škemralo: „Kupme si pejska!“ Takže první pes byl vybraný jen podle vzhledu a naprosto nezkušeně. A hned bígl. Ale měli jsme štěstí, náš Dingo byl skvělý pes. Pohodář, flegmatik, kliďas, veselý, hravý, vždy vymyslel, jak nás pobavit, ale skoro nikdy to nepřepískl. Nic nerozkousal, nepočural, všude se choval pro nás bezvadně. Jen v lese jsme jeho lovecké pudy příliš nezvládli… Bez vodítka by šel po stopě klidně šest hodin a hlásil a hlásil. Pak se ale vždy stoprocentně a odkudkoli vrátil. Dingo nám ukázal, že nejen bíglové, ale i jejich páníčci jsou smečkoví a společenští tvorové vždy přátelsky naladěni. A přesně toto nám vyhovovalo. Také jsme pochopili, že jeden bígl nestačí a už jsme v tom jeli.

Pochopili jsme, že jeden bígl nestačí a už jsme v tom jeli…

Takže jedním bíglem to u vás neskončilo, že?

Bígl je můj splněný dětský sen!

Ano. Postupně nás pejskaření vtáhlo do výcviku, výstav, táborů, srazů… a po čase, kdy jsme si pořídili také fenku bígla s PP i do chovu. Chovatelskou stanici Sunny Side jsem si založila v roce 2001, kdy jsme také odchovali náš první vrh.

S novým bydlením na samotě na mlýně se nám rozšířily možnosti pořídit si více bíglů a později i jiné pejsky… Prostory, které máme k dispozici, nám umožnily zřídit si také cvičák, pokojíčky pro pejsky i pro štěňata a rovněž si můžeme brát cizí pejsky na hlídání nebo na výcvik. Prostě u nás na mlýně jsou pejsci, kam se podíváte.  A láska k přírodě, ke zvířátkům a k tomu nejvěrnějšímu příteli člověka obzvláště mě dovedla k myšlence, že když mohu, tak ráda pomohu i těm chlupáčkům, kteří se někde ocitli v nouzi. Již pět let beru pejsky do dočasné péče.

To je velmi záslužný počin. Tušíte, přibližně kolika z nich jste již za tu dobu dokázala pomoci?

Bígl je můj splněný dětský sen!

Pokusila jsem se z fotek spočítat, kolik jich prošlo naší dočaskou a následně našlo domov… a samotné se mi nechce ani uvěřit, že to bude okolo osmdesáti psů.  Musím přiznat, že když jsem se začala potkávat s tím obrovským množstvím chudáků psů v těžké životní situaci, tak mne také napadlo skončit s chovem a jen pomáhat tam, kde je potřeba. Ale to by podle mne nebylo správné rozhodnutí. Pokud milujeme nějaké plemeno, pak je potřeba podpořit jeho kvalitní chov, aby zůstaly zachovány vlastnosti jak exteriérové, tak i povahové a především zdraví. Kdybych jen pomáhala psům v nouzi, tak bych vlastně podporovala ty nezodpovědné množitele štěňat bez PP, kterým je jedno, kam se produkt jejich množení dostane, hlavně že se prodá a vydělá se nějaká ta koruna. Je potřeba vytvořit rovnováhu, zodpovědně chovat plemeno s PP a k tomu pomáhat těm, kteří při svém zrození neměli štěstí na zodpovědného chovatele.

Svou funkci ve výboru klubu jste tím pádem nepoložila, dál chováte a k tomu pomáháte těm méně šťastným bíglům. Je to tak?

Bígl je můj splněný dětský sen!

Předsedkyní Beagle Clubu jsem opravdu dál a jsem moc ráda, že se mi povedlo potkat se s těmi pravými lidmi a společně v roce 2017 rozjet iniciativu „Bígl v nouzi“ přímo pod chovatelským klubem. Beagle Club zřídil transparentní účet na podporu bíglů v nouzi, pořádá akce a aukce, kde získává peníze pro bígly v nouzi a ty potom daruje konkrétním útulkům a spolkům, které mají některého bígla ve své péči. Náš klub nyní také podporuje i adopce bíglů a propaguje myšlenku: „Kup si kvalitní štěně s PP anebo ADOPTUJ!“ Moravskoslezský spolek na ochranu zvířat mi vždycky pomohl a vždy vzal pod svá křídla bígla, který se v nouzi ocitl a já mu tak mohla pomoci. Společně jsme také v roce 2017 řešili množírnu bíglů v Opavě a povedlo se nám najít nové domovy všem dvaceti čtyřem bíglům a jejich křížencům. Doufám, že i nadále budu ve svém životě nacházet rovnováhu a budu moci jak pomáhat, tak i zodpovědně odchovávat.

Beagle Club nyní také podporuje i adopce bíglů a propaguje myšlenku: „Kup si kvalitní štěně s PP anebo ADOPTUJ!“

Z jakého důvodu se podle vás lidé bíglů nejčastěji zbavují?

Bígl je můj splněný dětský sen!

To je jednoduché. Většinou si pořídili hračku pro děti a netušili, že se mu budou muset také věnovat. Bígl, kterému se rodina nevěnuje, ničí vybavení bytu, krade jídlo, pokud mu v tom chcete zabránit, tak vás i kousne, utíká nebo hrabe v zahradě. Z dlouhé chvíle si třeba rozplete nebo přeleze plot, protože prohánět kočky v okolí je taková legrace proti té nudě, když je sám doma na zahradě. Rodina pak řekne, že je nezvladatelný… Nemají ale čas se mu věnovat. Jo, a také hlasitě štěká, když je zavřený třeba v kotci a dožaduje se nějaké pozornosti.

Jsou plemena, která se v dospělosti na nového majitele a nové prostředí adaptují hůře. Jak je na tom bígl v tomto ohledu?

Bígl se adaptuje výborně kdykoli a na kohokoli, kdo ho má rád. Jsou to psi velmi prodejní a za kus žvance odjedou s cizím člověkem, nastoupí do auta a budou u něj klidně i bydlet.

Kdybyste si na tomto plemeni tedy měla vybrat jednu jeho povahovou vlastnost, která vás uchvátila nejvíc, která by to byla?

Jen jednu??? To neumím… Přátelský, mírumilovný, veselý, hravý, společenský…

Vím, že máte doma větší smečku psů. Prozradíte nám kolik jich je konkrétně a jak spolu navzájem vycházejí?

Momentálně s námi na mlýně žije osm bíglů, tři parsoni a jeden bílý švýcarský ovčák. Vycházejí spolu skvěle. Jak jinak také, když je to především smečka bíglů.

To je poměrně hodně. Dost dobře si tedy neumím představit třeba hromadné venčení, procházky nebo nějaké sportovní aktivity. Jak to všechno dokážete zvládnout a čemu všemu se se svými psy věnujete?

Bígl je můj splněný dětský sen!

Hromadné venčení se nekoná. Beru si na procházky maximálně čtyři psy najednou. S pejsky se věnuji různým disciplínám ve výcviku a to tak, že každému podle toho, co mu sedí a také podle věku, naplánuji jeho vlastní program. Někteří běhají agility (to mám na cvičáku hned u domu), s někým dělám nosework, jiní zase trikují, provozujeme i klikr trénink a mladí nadějní trénují na výstavy. Nejstarší bíglové nejvíce ocení poklidnou procházku v lese a ti ve středním věku pak zase rádi jedou na hory na hromadný výlet s jinými bíglíky. Nejmladší členové smečky pak absolvují jako demo psí lekce základní poslušnosti, které na cvičáku vedu.

Dá se tedy říci, že vás práce se psy baví a naplňuje…

Je to tak. Výcvik mne baví. Baví mne se učit, zkoumat a poznávat porozumění člověka se psem. Jejich vzájemnou komunikaci. Je stále se co učit a zkoušet. Ráda objíždím nejrůznější výcvikové akce, tábory, přednášky, sama chodím do psí školy ke zkušenějším za poznáním nových disciplín. U nás na cvičáku cvičí jiné trenérky agility se svými svěřenci a já se k min někdy ráda přidám. V neděle tu vedu lekce základní poslušnosti a soužití se psem rodinným. Vše pozitivním posilováním. Chodí za mnou pejsci z okolí, ale i mí kamarádi a hlavně spousta bíglů jezdí i z větší dálky.

Mohla byste nám říci obecně, které kynologické disciplíny jsou pro bígly vhodné a naopak k čemu se moc nehodí?

Bígl je můj splněný dětský sen!

Bígl se určitě hodí k jakýmkoli pachovým pracím. Jejich nos je k tomu předurčen a velmi je těší ho používat. Pak také ocení lovecké disciplíny jako třeba coursing. Honit střapeček, štěkat u toho a ještě spolupracovat při lovu – to je pro ně super. Ale protože jsou pro každou srandu, rádi dělají nejrůznější disciplíny, při kterých je legrace i s jejich páníkem. Třeba dogdancing, triky nebo agility. Vzhledem k tomu, že jsou vytrvalí, spousta lidí s nimi běhá canicross, či jezdí na kole, na koloběžce nebo jen vyjdou na dlouhý dogtrekking. Moc mě nenapadá, k čemu se bígl nehodí, snad jen obrany? Poslušnost a obedience se musí brát s humorem bíglům vlastním… Někdy předvede výborný výkon, ale nenechá si ujít ani příležitost vymyslet i nějakou lumpárnu a udělat něco naprosto neočekávaného. Stejně tak je to i v agility. Ano, baví je, ale že by to byli psi na mistrovské závody v každém okamžiku spolehliví? S tím bych počítala jen ve výjimečných případech.

Pro jakoukoliv činnost se psem je veledůležitá i správná motivace. Co je tedy tou opravdu TOP odměnou u vás?

Bígl je můj splněný dětský sen!

Bígl je výborně motivovatelný na jídlo. Jeho žravost je v tomto ohledu opravdu výhodou. Samozřejmě ale rozlišuje mezi granulí a vařeným srdíčkem. Takže pokud chci super přivolání, neodměňuji granulí, ale za tak velký výkon musí přijít i ta nejlepší odměna, aby se bíglovi vyplatilo příště zase poslechnout. Platí, že bígl se vždy rozmýšlí, jestli se mu vyplatí poslechnout anebo ne. Ví, že máte u sebe piškoty a před ním běží zajíc… A rozhoduje se, jestli zajíc, nebo piškot? Co myslíte, jak to dopadne? Pokud ale za přivolání VŽDY přichází vařené srdíčko, které nikdy jindy nedostane? Hmmm, to je hned jiná… Jak rád slyší, že ho voláte…

Bígl se vždy rozmýšlí, jestli se mu vyplatí poslechnout anebo ne!

O bíglech je všeobecně známé, že jsou to notoričtí utíkači a že je lepší je příliš nepouštět z vodítka. Co říká vaše zkušenost, a myslíte si, že to lze nějak eliminovat vhodnou výchovou?

Bígl je můj splněný dětský sen!

Jsou to honiči. Mají to v genech. Ale i ty geny jsou u každého jedince jinak silné. Někdo je notorický zdrhač a někoho to ani nenapadne. Každopádně by se s tím mělo při pořízení štěněte počítat, že může nastat i možnost, kdy nebude moct být v zazvěřené oblasti puštěn z vodítka. Já mám vypozorováno, že dost rozhodující je zkušenost v pubertě. Pokud se bíglovi povede v pubertě zažít ten adrenalin, kdy běží po stopě a hlásí a hlásí a je hluchý, je to natolik samoodměňující a silný zážitek, že už ho těžko přebijete, a když bude mít možnost, tak si vybere možnost zdrhnout. Takže radím v období puberty to ani nepokoušet a z vodítka nepouštět. To je někdy od sedmi měsíců do zhruba dvou let. Pokud si bíglové z mé smečky nezažili v pubertě tento adrenalinový zážitek, a zároveň se v bezpečném prostředí budovalo silné přivolání, tak pak už byli později odvolatelní i ze stopy. Výborné jsou pro to tzv. „přivolávačské hry“ od Susan Garret.

Je nad slunce jasné, že bígl mnohdy „doplácí“ na svůj atraktivní vzhled a to bývá jistě často jediným kritériem pro jeho pořízení. Jak by tedy měl vypadat ideální majitel a kdo by měl na tohoto krasavce raději zapomenout?

Bígl je můj splněný dětský sen!

Ano, nejčastějším problémem bývá, že si bígla pořídí rodina tzv. PRO DĚTI. Přečtou si, že je vhodný k dětem, že není agresivní a nekousne je, i kdyby ho tahali za ucho… A tak jim koupí pejska na hraní. Umístí ho do kotce na zahradu a pouští ho si pohrát s dětmi. Necvičí ho, nevěnují se mu. Bígla by si neměl pořizovat ten, kdo se mu nechce věnovat, nebude mít čas na jeho výchovu, chce ho jen pro děti na hraní. A už vůbec to není pes, který by zvládl sedět sám zavřený v kotci a vypustil se jednou za den bez bližšího kontaktu se svou lidskou smečkou. Bígl je smečkový pes, potřebuje se svou rodinou mít úzký kontakt, je nutné mu vysvětlit pravidla fungování jejich smečky, jinak si ta pravidla vymyslí sám a to se pak lidi diví. Pak dokáže i kousnout.

Zmiňujete děti, hodí se k nim tedy vůbec toto plemeno?

Bígl je můj splněný dětský sen!

Ano, bígl je vhodný k dětem, ale není to pes PRO děti. Děti jeho výchovu samy nezvládnou. Jsou pro něj samozřejmě výbornými parťáky na lumpárny a na hraní. Vlastností bíglů by měla být chybějící agrese. Neměl by kousnout, neměl by se ohnat. Kvůli této vlastnosti také bíglové skončili jako laboratorní psi. To se jim stalo osudným… Nezačnou být agresivní ani tehdy, když k nim přichází člověk v bílém plášti a ubližuje jim. Bohužel pro ně. Nicméně potkala jsem i kousavé bígly, většinou jsou bez PP (tady samozřejmě ale nevíme, jestli je to ještě bígl nebo ne) nebo takové, kteří byli velmi poznamenaní chybějící výchovou, či strachem.

Bígl je vhodný k dětem, ale není to pes PRO děti! Děti jeho výchovu samy nezvládnou!

Jste také více než deset let předsedkyní Beagle klubu ČR, jak nahlížíte na současný stav populace a vůbec celkově český chov tohoto plemene?

Bígl je můj splněný dětský sen!

Český chov byl založen na kvalitních jedincích z britského a německého chovu.  Udržuje si podle názoru mnoha zahraničních rozhodčích, kteří posuzovali české klubové výstavy, vysokou exteriérovou kvalitu. Z hlediska zdravotního patří bíglové k plemenům, která si udržují velkou vitalitu a relativně vysokou úroveň zdraví, i když se ani jim choroby moderního věku nevyhýbají. Chovatelé si čím dál tím víc uvědomují důležitost zachování správné nekonfliktní smečkové povahy bígla a při výběru chovných párů se snaží klást důraz i na tento aspekt, protože většina odchovaných štěňat plní především roli domácího mazlíčka.

A co byste na závěr popřála bíglům do dalších let?

No, především aby měli všichni krásné domovy plné lásky a porozumění, a aby si mohli v klidu užívat svých lumpáren a bíglovin.

 

Děkuji vám za překrásný rozhovor.

 

Foto: archiv Evy Cenkové

http://www.beagledog.cz/

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->