Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Zavřeli nás doma. Co teď? 3. díl

Také řešíte, jak v době plošných omezení nebo karantény zabavit svého psa, když s ním vlastně nikam pořádně nemůžete? Věřte, že i to se při troše dobré vůle a fantazie dá. A pár tipů vám přinášíme v následujícím článku!


Zavřeli nás doma. Co teď?  3. díl
Ing. Michaela Drábková, Ph.D. 9.3.2021 45931x Jak na to?

V minulých dílech jsme psali o začátcích v soužití s novým přírůstkem do rodiny a prvních krocích k zajištění pohodového vzájemného soužití. Ať již máte štěně, vzali jste si nového pejska z útulku nebo máte již staršího kamaráda, tak je vhodné s ním zvládnout vše potřebné pro život tak, abyste se spolu měli co nejlépe.

Jak „přežít“ lockdown

Zavřeli nás doma. Co teď?  3. díl

V tomto „covidovém” období dost dobře není možné dělat věci jako normálně a zavření výcvikových center má vliv nejen na naše společné „zajeté” tréninky, ale také na možnost setkávat se s ostatními pejsky. Tato doba je náročnější pro člověka i pro pejska. Děje se mnoho věcí, se kterými jsme nepočítali. Každodenní přítomnost lidí kolem nás i informací o nemoci na nás působí velmi stresově. Výhodou tohoto stavu je skutečnost, že se pejsci z útulků dostali do rodin a každé štěňátko má svého páníčka. Jsem vděčná za všechny ty živé tvory, kteří našli láskyplný domov. Na druhou stranu je tato situace také závazkem pro člověka, že i po době „zavření” zůstane chlupatý přírůstek v rodině, kterou si oblíbil a nebude vrácen zpět do útulku pro nedostatek času, které si společné soužití vyžaduje. Děkuji vám všem, kteří se o pejsky staráte a přejete si pro ně to nejlepší. V tomto článku si řekneme několik možností jak „přežít“ lockdown.

Záleží jen na vás, kdy a kde dokážete společně se psem trénovat, hrát si nebo sportovat!

Zapojte fantazii

Zavřeli nás doma. Co teď?  3. díl

Ve vztahu s pejskem nezáleží na tom, zda-li je něco zavřené nebo otevřené. Každodenní pozornost i čas strávený společnými aktivitami jsou tím, co je podstatné. Je jen na vašem rozhodnutí, jak společnou dobu doma i procházky dokážete využít ke zlepšování společného života. Záleží jen na vás, kdy a kde společně dokážete trénovat, hrát si nebo sportovat. Výjimkou jsou místa, kde využíváte speciální pomůcky, které nemáte doma, ale pro standardní fungování s pejskem je takových málo. Při troše fantazie je vše možné nahradit či napodobit. To, jak budete společně spolupracovat, ani váš vztah by neměl být podmíněn vnějším prostředím, ve kterém se nacházíte.

Potřebujete pomoci?

Zavřeli nás doma. Co teď?  3. díl

Pokud se již dnes pejsek projevuje nechtěným chováním, přejete si pomoci mu se strachem, nejistotou či odstranit příčiny neposlušnosti, má online setkání jsou vám k dispozici. Věnujeme se tomu, co potřebujete. Jsou pro vás a o vás, o vašem vztahu s pejskem, každodenních potřebách, zjišťování kroků, kterými si můžete ihned dopomoci ke zlepšení. Na www.pespartak.cz najdete volné termíny pro vaši konzultaci nebo napište dotaz, s čím vám mohu být nápomocná. Z praxe posledního roku vím, že mnohé neposlušnosti dokážete zvládnout sami, odhalíme-li společně váš způsob, který dokážete právě vy ve vašem partnerství použít. Zpětná vazba po online setkání (setkání na dálku s videem) potvrzuje velkou přidanou hodnotu pro spokojenost a pohodu vašeho partnerství a lehkost každodenního soužití.

Čím vyšší důvěru bude ve vás pejsek mít, tím lépe zvládnete společně i všechny budoucí situace!

Pět tipů, které vám pomohou ke společné pohodě

Zavřeli nás doma. Co teď?  3. díl

1. Zpestřete si chvíle novými aktivitami – na internetu najdete nové povely, triky pro tanec se psem, hry či hlavolamy pro pejsky, které můžete jednoduše provádět doma a začlenit ke svým stávajícím povelům či trikům i ty nové. Nebojte se dělat věci, které vás zajímají. Doporučuji provozovat aktivity, ve kterých si jste jistí nebo máte nadšení, že to společně zvládnete. Pejskovi tímto budete lepší motivací a parťákem pro nové dobrodružství.

2. Vyčleňte si i doma společný čas a prostor na zdokonalování – i když jste to možná ještě nikdy nedělali, tak to, že s pejskem začnete zkoušet nějakou novou činnost, bude pro vás oba velmi prospěšné. Doma se vše trénuje jednodušším způsobem. Prostřídejte to, co již znáte s novými aktivitami. Důkladně se ujistěte, že doma máte pro své aktivity dostatek prostoru a vše děláte bez hrozby ublížení si. Tady mám na mysli i zohlednění např. kluzké podlahy, kde se provádí jednotlivé úkony. Promyslete možné následky, které mohou pejskovi s chutí pracovat a hrát si, vzniknout. Pokud něco nejde nebo není bezpečné, vymyslete raději jinou zábavu.

Zavřeli nás doma. Co teď?  3. díl

3. Své společné aktivity i hru zakomponujte do procházek – když již vše společně zvládnete v domácím prostředí, tak je vhodné to zařadit do procházek. Můžete se novému učit klidně rovnou i v cizím prostředí. Vždy je lepší nové zařadit až ve chvíli, kdy je pejsek vyběhaný a tudíž spokojenější a pozornější. Půjde vám to pak mnohem lépe. Do procházek začleňte např. hru na „schovávanou” – tuto hru provádějte vždy pouze v bezpečném prostředí, kdy pejskovi nehrozí žádné nebezpečí. A jak na to? Jednoduše se mu v nestřežené chvíli schovejte. Tím, že vás bude hledat, zaměří svoji pozornost na to, aby vás našel. Zároveň si tak zlepší svoji pozornost na to, abyste se mu opět neztratili, a jeho následování se bude zlepšovat. Je to jednoduché, ale velmi účinné.

4. Nápadům se meze nekladou – vraťte se do dětských let a začněte ve své představivosti využívat možnosti svého okolí. Pár nápadů uvádím dále: Padlý klacek, který můžete přeskočit. Terén lze využít buď na zmíněnou „schovku” nebo třeba pro slalom mezi stromy. Potok či rigol může sloužit k natrénování naučení povelu „hop“ = přeskoč. Nebo k vysílání „vpřed” – může to být pro vás ale také nový pokyn, který znamená, že pejsek půjde dopředu bez vás. Vysílání je velmi dobré umět, když právě potřebujete, aby se pejsek pohnul vpřed. Může nastat moment, kdy vám tento povel pomůže zajistit bezpečí v některých každodenních situacích. Tuto aktivitu můžete také využít jako návod pro zlepšení přivolání. Teď v zimním období se dá zařadit i hra na sněhové koule, které pejsci velmi rádi honí. U této zábavy pouze upozorňuji na možnost podchlazení z přemíry sežraného sněhu. Pro pejskovu „ochranu” je lepší se naučit s kuličkou si hrát a ne ji žrát. V těchto případech se můžete společně naučit nový povel, který bude označen např. slovem „dost”, který má označovat ukončení nebo zastavení aktivity, kterou váš čtyřnohý kamarád právě provádí. Tak se přestane věnovat tomu, co dělal a jeho pozornost je upoutána dalším podnětem, a tím můžete být samozřejmě i vy.

Zavřeli nás doma. Co teď?  3. díl

5. Zlepšete společnou důvěru při „manipulaci”. Manipulací mám na mysli potřebné úkony k tomu, abyste mohli pejskovi nahlédnout do ucha, prohlédnout mu zuby či zkontrolovat prostor mezi polštářky na tlapkách. Je to aktivita, kterou potřebujete mít zvládnutou. Nácvikem v situacích, kdy o nic nejde, zlepšíte vzájemnou důvěru. Důležité je veškeré takového „osahávání” provádět s respektem k pozici pejska a nechat mu potřebný čas na pochopení. Je třeba postupovat jemně a pro něho příjemně. Vymyslete si cokoliv, co můžete někdy potřebovat např. pro jednodušší pobyt u veterináře nebo pro usnadnění situací, kdy se pejskovi do srsti „zakousne” bodlák nebo se v tlapce zachytí kamínek. Vím, že pro mnohé ze zkušených pejskařů navrhovaná činnost není ojedinělou, protože pravidelně vše kontrolují. Proč však zde navrhuji tuto variantu? Pokud zlepšíte tuto „manipulaci” tak, že pracujete jako tým způsobem, který je příjemný, získáte pejskovu důvěru. Tato aktivita vám velmi pomůže v náročnějších situacích, kde je skutečně potřeba něco řešit a většinou není čas brát ohled na zajištění pohody zvířete. Čím vyšší důvěru bude ve vás pejsek mít, tím lépe zvládnete společně i všechny budoucí situace.

Společné aktivity a hra velmi posilují vzájemné partnerství!

Sám doma…

Zavřeli nás doma. Co teď?  3. díl

Je prima, že několik minulých měsíců různých omezení nahrává možnostem společně trávit více času. Společné aktivity a hra velmi posilují vzájemné partnerství. Na druhou stranu to ale může být i nevýhodou. Zvykneme si velmi rychle na to, že vedle nás pořád někdo je. Je to příjemné. O to nemilejší je potom situace, když se jedinec ocitne sám. Proto přidávám tento bonusový tip, který vás může uchránit od těžkostí.

Bonus: Jedním z velmi častých nepříjemností tohoto období je jednoduše vznikající nesouhlas pejska s odchodem páníčka z jeho blízkosti nebo mimo domov. Velmi doporučuji se proto zaměřit nejen na společný trénink nebo procházky, ale hlavně na učení pejska samostatnosti tím, že nějakou dobu jej necháte samotného, např. odejdeme do obchodu. I když to není potřebné, je vhodné, aby se pejsek učil být sám, hrát si i sám a také zůstat o samotě. Nemáte-li odcházení do práce či „samotu” doma dostatečně natrénovanou, využijte i toto období ke zdokonalení. Je jednodušší každý den zařadit do vašich společných aktivit např. dohodu/povel „Sám” nebo „Doma” tak, abyste se za krátkou dobu nemuseli potýkat s pejskovým nesouhlasem a jeho hlasitě projevovanou úzkostí z osamocení.

To, jak jednoduše může vzniknout chování, které si nepřejeme, můžete najít ve videu „Pes Parťák napovídá…”. 

Ing. Michaela Drábková, Ph.D.

 

Foto: archiv Michaely Drábkové, Alena Vanžurová, Nikola Kolářová, Michaela Weidnerová, Martina Irglová

http://www.pespartak.cz/

http://www.znakovarecpropsy.cz/

https://www.facebook.com/pespartak/

Znáte Michaelu Drábkovou?

 

Míša je koučkou pro komunikaci se psy a ráda vám vždy pozitivní metodou pomůže:

  • POROZUMĚT, jak se na každou chvíli se psem těšit a nepřemýšlet o tom, co vám nejde,
  • PŘEČÍST chování psího partnera,
  • NALÉZT způsob, jak to udělat, abyste byli partneři, kteří si rozumí,
  • jak MLUVIT BEZE SLOV,
  • USKUTEČNIT vztah v respektu a důvěře,
  • čím nebo jak ODSTRANIT problémové chování,
  • jak vychovat psa „do nepohody” a KE ŠŤASTNÉMU SOUŽITÍ.

 

Setkání je vhodné pro dítě, štěně, dospělého člověka či dospělého nebo i staršího psa.

Nezáleží na tom, jste-li začátečník či máte již několikátého psa. Nezáleží na tom, jak trénujete nebo co se psem děláte za sporty. Vše, co vám funguje, Míša podpoří a to ostatní ve spolupráci s vámi posune k úspěchu, který si budete přát.

Soutěžili jste v roce 2020 v našem Adventním kalendáři o dárkový poukaz právě od Míši Drábkové? Pokud ano, jistě jste si přečetli náš společný rozhovor, pokud ne, můžete si ho připomenout: ZDE

 

http://www.pespartak.cz/

http://www.znakovarecpropsy.cz/

https://www.facebook.com/pespartak/

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...


Použitá slova ze slovníku pojmů:
Povel

    Článek zařazený v seriálu: Rozumíte svému psovi? (33 článků)

    Vyčuchali už jste náš Instagram?

     



    -->