Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Jak zajistit svému pejskovi bezpečí i během svátků? – 23. díl

Také se již tak trochu předem děsíte, co se zase bude dít okolo Vánoc a Silvestra v souvislosti s ohňostroji a hlukem? A rádi byste to tentokrát se svým psem nějak v pohodě přečkali? Pak tu pro vás máme pět osvědčených tipů od Míši Drábkové, jak si to celé co nejlépe nastavit a ještě jeden bonusový k tomu všemu navíc. Tak snad vám to všem pomůže!


Jak zajistit svému pejskovi bezpečí i během svátků? – 23. díl
Ing. Michaela Drábková, Ph.D. 21.12.2022 6300x Jak na to?

Čas Vánoc a Silvestra je pro lidi obdobím radosti, odpočinku, ale i bujarých oslav. Je to období, kdy člověk oslavuje mnohdy bez ohledu na své okolí. Hlučné radovánky se postupně prodlužují z pár dní na týdny. Proto buďte v prosinci velmi opatrní na to, kde se budete se svým pejskem pohybovat. Člověk si vymyslel hlasité petardy a ohňostroje pro svoji zábavu. Většině přírody a tvorům v ní ale bohužel ani hlasitost ani barevné „blesky” nevyhovují. Nehledě na používanou chemii, aby to vše krásně bouchalo. Tento lidský rozmar může být pro zvířata velmi nebezpečný, hlavně když se dostane do rukou nerozvážným a nezodpovědným lidem. A nemusí jít pouze o mládež. Tak pozor na to…

Buďte vždy o krok napřed a předvídejte

Jak zajistit svému pejskovi bezpečí i během svátků? – 23. díl

Věřím, že jednou budou tyto „hrátky” úplně zakázané. Do té doby však zajistěte s maximální zodpovědností bezpečí, a abyste snížili nejen u sebe, ale hlavně u svých psích parťáků riziko šoku, útěku ze strachu nebo ublížení si na zdraví. Udělejte maximum pro to, abyste se zbytečně nedostali do situace, jejíž následky si pak pejsek ponese po celý svůj další život. Odstraňování strachového chování po takovém nepříjemné zážitku je velmi náročné. I pro pejska i pro vás.

Pro zachování bezpečí použijte svoji lidskou schopnost předpokládat už dopředu, co všechno by se mohlo v danou chvíli stát. Právě tímto uměním, které je mnohdy naprosto nezbytné, se člověk liší od pejska, kterému by on měl být skutečným přirozeným průvodcem a zajistit jeho „ochranu“ za všech okolností.

Na procházky choďte nejlépe mimo frekventovaná místa a pro jistotu buďte stále ve střehu!

Pět důležitých tipů pro bezpečí vašeho psa

Pro maximální bezpečí bych s vámi ráda sdílela pět důležitých tipů pro bezpečí, které zlepší vašemu chlupáčkovi prožití vánočních svátků.

Jak zajistit svému pejskovi bezpečí i během svátků? – 23. díl

1. Nenechávejte pejska samotného          

Zajistěte, abyste měli přehled o okolí, ve kterém se pes pohybuje. Tentokrát nejde ani o chování vašeho psa, jako o vaši schopnost zajistit jeho bezpečí. Buďte s ním a vnímejte prostor kolem vás. Nemusíte být paranoidní, že každý člověk je potenciálním nebezpečím s petardou v kapse, ale doporučuji být opatrný. Na místech, kde potkáváte lidi, nenechávat pejska volně pobíhat nebo vypustit bez dohledu na zahradu. Nikdy nevíte, co na zahradu může přilétnout a vašeho chlupáče vystrašit nebo poranit. Máte-li pejska v kotci a toto období nezvládá nebo jste i doma, ale on se potřebuje schovat, zajistěte mu vhodné místo, kde se bude cítit bezpečně. Dovolím si tvrdit, že jeho bezpečí je tentokrát pro vás mnohem důležitější než zašpiněné parkety. Vycházím z faktu, že pokud se pejsek někdy setká s petardou nebo šokem z rány, tak se to s ním „táhne” celý jeho život a bohužel většinou se situace jen zhoršují a rozšiřují se také na rány mimo silvestrovské oslavy. 

Na procházky se vydejte nejlépe mimo frekventovaná a lidmi zaplněná místa (je-li to aspoň trochu možné) nebo vyberte pro venčení dobu, kdy je venku málo lidí. Existuje také varianta prožít toto období mimo domov, např. více v přírodě či někde na chalupě.

2. Doma zajistěte sníženou hlučnost a světélkování

Pokud jste v oblasti, kde jsou petardy slyšet a pejsek zůstává doma sám, dopřejte mu možnost zalézt na místo, kde se cítí bezpečně. Vevnitř mu můžete nechat nahlas puštěné rádio, TV nebo nahrávku, kde mu svým hlasem čtete pohádku. Hluk zastíníte také zavřením oken a zatažením žaluzií. Toto udělejte zvláště v případě, pokud se pejsek již bojí.

Jak zajistit svému pejskovi bezpečí i během svátků? – 23. díl

3. Omezte stres zábavou 

Nejlépe jak dostat jedince z nejistoty, obav či strachu je pomoci mu přesměrovat jeho pozornost na hru. Hrajte si vždy opravdově a naplno, ať z vás cítí pozitivní energii. Zabavte ho něčím, co má rád. Výborné je například luštění hlavolamů nebo se učte novým a pro něj zajímavým věcem, které ho budou bavit. Uslyšíte-li „ránu” a on nereaguje nebo se třeba na zvuk či světlo podívá, pojmenujte to, na co reaguje a pochvalte ho za to, že je v klidu. Toto slovo používejte vždy, když uslyšíte ránu. Utvrďte ho v tom, že je vše v pořádku slovní pochvalou v klidné energii. Odměňte každou jeho reakci bez strachu. Hrajte si dál. Takto můžete i pejskovi, který již má, nějakou obavu velmi pomoci od propadu do panického strachu.

Jak zajistit svému pejskovi bezpečí i během svátků? – 23. díl

4. Buďte se svým psem 

Rozumím tomu, že si člověk přeje si v těchto dnech užít svátků i různých akcí. Nicméně máme zodpovědnost za našeho čtyřnohého kamaráda a je velmi důležité být s ním. Zvažte to i v případě, kdy všechno zvládá v pohodě. Pokud již v těchto situacích bystří a má obavy nebo strach, dovolte mu vám ukázat, co nebo které místo je pro něj dobrým zázemím. Omezení v náručí, ani zavírání ho v místě, kde se cítí v ohrožení (z jeho vnímání ne v našem pohledu), bude jen zvyšovat jeho obavy. U některých pejsků může podle typu potíží pomoci tzv. „antistresové zabalení” – můžete použít bandáž, elastický obvaz nebo pružnou šálu. Má-li pes strach, tak je na vás zbytečně nezhoršovat jeho situaci tím, že k němu budete promlouvat s emocí nejistoty, obav a strachu. Buďte vy těmi statečnými, kteří ho ochrání, dodají mu klidnou energii a podporu tam, kde to vnímá pro sebe dobře. Promlouvejte k němu s přesvědčením a jistým pocitem, že je vše v pořádku, že jste tam pro něj a jeho bezpečí, a že se na vás může spolehnout.

Budete-li chtít pro větší pohodu psa použít nějaké podpůrné přípravky, vyberte ty na bázi bylinek nebo aromaterapie, které navozují klidnější nebo lepší pocity, avšak bez omezování čehokoliv!

Jak zajistit svému pejskovi bezpečí i během svátků? – 23. díl

5. Používání látek omezujících strach 

Jsem vzděláním chemik potravinář a jsem zastánkyní používání přírodních a tělu přirozených látek, než používání syntetické chemie (kromě takových případů, kdy to již jinak nejde). Věřím, že dnes každý dobrý veterinář dokáže doporučit alternativu místo chemických prášků na spaní či omezení pozornosti. Jakékoliv prášky, které způsobí, že pejska „oblbnou” nebo uvedou do stavu, kde sice všechno vnímá, ale nedokáže se pohnout nebo jinak fyzicky reagovat na podnět, tak jen omezují jeho pohyb, ale pes vše vnímá. Toto velmi zhoršuje jeho situaci a dostává ho do ještě větší nepohody. Vyberte si přípravky na bázi bylinek nebo aromaterapie, které pejskovi navozují klidnější nebo lepší pocity bez omezování. Používejte je dle návodu nebo ještě lépe se poraďte s odborníkem, který rozumí složení a dávkování. Máte-li zájem o konzultaci pro lepší bytí vašich pejsků, neváhejte mě kontaktovat (www.pespartak.cz).

A jeden bonusový tip na závěr…

Jak zajistit svému pejskovi bezpečí i během svátků? – 23. díl

Máte-li pejska, který petardy a ohňostroje ještě nezažil, tak si velmi ulehčíte společnou budoucnost při sledování ohňostroje, když ho s klidnou nebo ještě lépe s nadšenou emocí provedete k poznání vaší nové dohody (upřesněný povel) s názvem „světélka”. Zajistěte pro pejska bezpečnou vzdálenost - je mnohem citlivější na šíření zvuku, energetického pole „výbuchu” i světla než my lidé. Proto doporučuji být úplně mimo místo, ze kterého ohňostroj vychází. Dívejte se na něj např. z dálky z pole, kam chodíte na procházku nebo z domu při zavřených oknech. Pokud o tom víte, připravte ho slovně na „světélka” a těšte se na ně. Mějte pejska na vodítku nebo doma při sobě, aby cítil bezpečí od vás. Neomezujte výrazně jeho pohyb, jen zajistěte, že v situaci pro něj budete oporou, pokud to bude potřeba.

Toto byl způsob, který nám fungoval s mým Falcem. Ale každý pejsek, člověk i partnerství jsou jiné. Určitě zohledněte stav svého pejska a jeho citlivost na nové vnější podněty. Pokud se sami těchto ran bojíte, tak to z vás vycítí, a proto tento postup nepoužívejte. Nebudete úspěšní a můžete svému pejskovi jen přitížit. Nejvíce ho podržíte a omezíte vnější vliv těchto situací na něj, když zůstanete v klidu a bezpečným útočištěm, o které se může opřít, když mu není zrovna příjemně.

Přeji vám pohodové svátky plné radosti, laskavosti a příjemných chvil a do nového roku 2023 splnění i těch nejtajnějších přání v plném zdraví a sladěném partnerství nerozlučných parťáků, kde situace vnějšího světa nikdy nebudou mít moc vás rozdělit. Pejskům v útulcích nebo na ulici přeji, ať naleznou člověka s dobrým srdcem, který si bude vážit jejich lásky a podpory.

Máte-li chuť objevit větší hloubku porozumění při předávání slova/povelu, osvojte si umění z knížky „Znaková řeč pro psy“, která je zároveň skvělým tipem na vánoční dárek pro někoho blízkého. Publikaci si můžete pořídit zde:

https://www.ecanis.cz/zbozi/kniha-znakova-rec-pro-psy_81.html

Jak zajistit svému pejskovi bezpečí i během svátků? – 23. díl

Ing. Michaela Drábková, Ph.D.

Foto a ilustrační foto: archiv Michaely Drábkové, Alena Vanžurová, Domi Domča, Klára Vašíková

http://www.pespartak.cz/

http://www.znakovarecpropsy.cz/

https://www.facebook.com/pespartak/

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...


    Článek zařazený v seriálu: Rozumíte svému psovi? (33 článků)



    -->