Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Psí triky a jak na ně – 10. díl

Napadlo vás někdy, že byste mohli svého pejska naučit válet sudy, a že to bude docela sranda? Ale vůbec netušíte „jak na to“? Důležité je vědět, že by určitě neměl mít při tréninku plný žaludek a to ostatní vás už naučí Linda Víšková v dalším pokračování svého báječného seriálu. Tak vzhůru do práce!


Psí triky a jak na ně – 10. díl
Linda Víšková 25.5.2024 2949x Ostatní

Vážení čtenáři, vítám vás u jubilejního desátého dílu seriálu „Psí triky a jak na ně“. Moc mě těší váš zájem a o to víc, že za dva měsíce to bude přesně rok, kdy tento seriál vychází. Tak pojďme společně tedy na to…

Jak již bylo zmíněno v posledním díle, dnes se zaměříme na válení sudů. A co k tomu budeme tentokrát potřebovat? Opět mnoho pamlsků a hlavně…! Skvělou náladu pro cvičení. Pokud budete trénovat na nějaké kluzké ploše, doporučuji si k tomu zároveň připravit nějakou protiskluzovou podložku nebo koberec, na kterých budete moci cvičit.

A teď už rovnou k věci! 

Začínáme válet sudy 

Psí triky a jak na ně – 10. díl

Ze začátku je postup pro válení sudů velmi podobný tomu, jako když jsme učili lehnutí na bok, který najdete ve 3. díle (https://www.ecanis.cz/clanky/psi-triky-a-jak-na-ne-3-dil_2880.html). Připravte si do jedné ruky dostatek pamlsků a dejte psa do lehu. Pomocí odměn otočte pejskovi hlavu tak, aby koukal do opačného směru, než na který bude válet sudy. Pokud tedy bude válet sudy směrem doleva, nalákejte jeho pohled tak, aby koukal doprava. Obráceně, pokud bude válet sudy doprava. Děláme to proto, že přirozeně se pak na onu stranu začne sám přetáčet. Poté začněte opatrně tlačit mírně proti čumáčku psa až do té doby, než si lehne na bok. Klidně toto několikrát zopakujte, pokud je to pro vašeho psa první zkušenost, kdy na boku při tréninku leží. Kdo už to zná a umí, může pokračovat rovnou dál.

Ono to půjde…

Psí triky a jak na ně – 10. díl
Psí triky a jak na ně – 10. díl

Jakmile začnete mít pocit, že už se pes přetáčí bez zaváhání, zkuste postupně zmenšovat četnost odměňování a nebojte se zařadit i více sudů za sebou. Při každém ale včas zopakujte povel. Ve videu je sice ukázán vždy jen jeden sud, to bylo ale pouze kvůli prostorovým omezením. Postupem času také zmenšujte gesta vaší ruky – nejprve ruku oddalte, ale jen o malý kousek od čumáčku a až s nabývající jistotou a počtem opakování ji oddalujte ještě dál. Stejně tak už postupně nebudete muset otočit celou dlaň, ale pak už třeba jen prst či dokonce bude váš pes válet sudy jen na povel. Ze začátku budete při učení sudů navíc pravděpodobně sedět nebo klečet, jelikož je to nejpříjemnější, na konci se pak ale můžete začít zvedat a docílit válení sudů i ve chvíli, kdy už budete napřímeně stát.


Dostali jsme se až na konec desátého dílu. Přeji hodně štěstí při válení sudů a těším se opět „na čtenou“ u jedenáctého dílu našeho seriálu! A na co se podíváme příště? Zkusíme se naučit obíhat vás, jako psovoda, pozpátku.


 

Kdybyste si chtěli společně potrénovat „naživo“ a naučit se nejen různé triky pod mým vedením, můžete využít spoustu příležitostí – ať už různé tábory, prodloužené víkendy, nebo mé pravidelné lekce v Psí Akademii Dance and Jump v Horních Počernicích. Bližší informace vám moc ráda poskytnu na svém e-mailu linda.figaroalfi@gmail.com či jsou dostupné na https://www.dj-psiakademie.cz/homepage/lectuers/36.

A jako vždy, máte-li konkrétní přání, na co byste se chtěli v dalších dílech podívat, neváhejte mi své nápady poslat. Zároveň jestli vás tento seriál baví a už jste některý z návodů využili, či na nějakém triku zrovna pracujete, budu moc ráda, když se mi pochlubíte přes Instagram @linda_figaro_dogtraining či přes email linda.figaroalfi@gmail.com. Každá fotka i jen zpráva moc potěší!

Linda Víšková

Foto: archiv Lindy a Nely Víškových

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Interiérová klec pro psa

Krásná interiérová klec nabízí nejen místo k odpočinku pro vašeho psa, ale je i vkusným doplňkem dovnitř každého bytu, či domu. Její vrchní desku lze využít jako odkládací stolek na dekorace, či potřeby po vašeho čtyřnohého parťáka.

ZB000796
od 6 650
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->