Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.
Byli jste až doposud přesvědčení, že luštěniny do psího jídelníčku nepatří a možná by našim hafanům ani nechutnaly? My vás ale přesvědčíme o pravém opaku a uvidíte, že v misce nezůstane vůbec nic. A pak si ještě společně pošmáknete na krupicové kaši. Tak co, půjdete do toho?
Tentokrát si pro naše čtyřnohé kamarády dohromady uvaříme jednu slanou a poměrně neobvyklou mňamku a druhou sladkou klasiku, kterou může se psem bez problémů konzumovat i páníček. Recepty jsou velmi jednoduché, ale přitom originální…
Černá čočka Beluga má dvakrát více bílkovin, je bohatá na vlákninu a její černé barvivo obsahuje antioxidanty, které lze najít například v ostružinách či borůvkách, tudíž je velmi vhodná též jako prevence kardiovaskulárních chorob, některých druhů rakoviny a stárnutí organismu psa. Čočku je dobré předem namočit. Má malá zrnka, tudíž se nemusí namáčet celý den, stačí třeba půl hodiny až hodinu před vařením. Dle některých zdrojů se vaří stejně dlouho jako třeba rýže, ale pro psa je vhodné ji vařit delší dobu, cca 30 minut, aby se vyvařily puriny, které způsobují nadýmání. Pokud budete vařit tuto čočku pro člověka, běžně se nenamáčí a vaří se kratší dobu. K čočce přidáváme bylinky, které zlepší trávení (majoránka, oregano, fenykl, rozmarýn), anebo mořské řasy.
Co budeme potřebovat na 6 ks?
Čočku dáme vařit na prvních 10 minut. Poté k ní přidáme pohanku a vaříme dalších 20 minut. Vodu slijeme a přidáme vejce a rozmarýn. Opatrně rozmícháme. Formičky na muffiny vymažeme kokosovým tukem, případně můžeme vysypat pohankovou moukou, aby košíčky šly lépe vyklopit, nebo nemusíme vysypávat ani vymazávat a do každé formičky použijeme ještě papírový košíček a nemusíme umývat formu. Směs dáme do formiček (do každé cca 2-3 lžíce) a pečeme při 180 stupních 20 – 25 minut.
Mezi pečením košíčků si připravíme lososa. Podkovičky, případně lososové filé opečeme na pánvi buď na kokosovém tuku, nebo na trošce slunečnicového oleje (pokud je pánev s nepřilnavým povrchem, jde to i bez tuku). Maso řádně odkostíme (v podkovičkách je o hodně víc kostí, filé už je většinou bez nich) a obereme na menší kousky.
Nakonec smícháme jogurt s tvarohem a koprem. Na každý košíček dáme lžičku tvarohové směsi, kousky lososa a dozdobíme snítkou čerstvého kopru.
Co budeme potřebovat?
Mléko ohřejeme, přidáme skořici a med (pokud má pes problém se slinivkou, med vynecháme) a pomalu přisypáváme pohankovou krupici, až kaše zhoustne. Psovi nalijeme trochu kaše do mističky, můžeme ještě posypat trochou skořice, dozdobíme čerstvým ovocem a je hotovo. Tentýž postup platí i u lidského talíře. Pokud má někdo raději sladší kaši, může si ještě na talíři docukrovat nebo přidat med.
Tak si dejte „do nosu“, pejskové!
Michaela Weidnerová
Foto: Lucie Koukalová, Michaela Weidnerová
http://www.koukalici.cz/zdrave-mlsani-pro-psy/
Za tyto recepty srdečně děkujeme naší čtenářce Lucce Koukalové.
Máte i vy nějaký osvědčený nebo vychytaný recept, o který byste se rádi podělili s ostatními? Tak neváhejte a pošlete nám ho nejlépe i s fotografií na redakce@ecanis.cz! Rádi ho u nás pod vaším jménem zveřejníme.
Adventní čas nás vybízí k zamyšlení, obdarovávání a hledání toho nejlepšího v sobě ...
Adventní kalendář 2024A je to tady! Poslední měsíc roku 2023 právě začal, a s ním k nám přišel také sníh a ...
Z redakce-->