Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.
Také nenecháváte na Silvestra svého psa samotného a slavíte konec roku obvykle společně? A chtěli byste mít třeba na stole takové dobroty, které byste mohli bez problému uzobávat všichni? Pokud vás něco podobného nadchlo, pak se u nás nechte inspirovat!
Starý rok pomalu končí a to si jistě zaslouží něco výjimečného a hlavně zdravého na slavnostní tabuli. A úplně nejideálnější by bylo, kdyby to mohli mlsat nejen páníčci, ale i jejich čtyřnozí mazlíčci. Máme pro vás tedy připravené tři originální recepty na psí chuťovky, které stačí jen dosolit a můžete si na nich pochutnat i vy sami. A ingredience jsou také jedna báseň…
Co budeme potřebovat na 6 chuťovek?
Batát zbavíme slupky, nakrájíme na kolečka o síle cca 0,5 cm a upečeme je na plechu nebo ve formě na muffiny při teplotě 180 stupňů cca 25 minut. Mezitím si dáme vařit fazolové lusky. Vodu po uvaření slijeme, přidáme hrst špenátu, bazalku a česnek (pokud možno bez klíčku) a vše rozmixujeme do hladka. Na pánvičce opečeme krevety pár minut po každé straně. Na upečené kolečko batátu dáme zhruba lžičku fazolové směsi a navrch posadíme krevetu.
Co budeme potřebovat na 12 koláčků?
Na koláčky:
Polentu vaříme dle návodu, pokud je instantní, provaříme společně s kurkumou asi minutu, až se utvoří hladká kaše. Tu pak rovnoměrně rozlijeme na pekáč vyložený pečícím papírem a dáme zapéct na 180 stupňů cca 20 minut. Z vychlazené polenty vykrajujeme kolečka.
Na paštiku:
Na kokosovém tuku opečeme játra, přidáme rozmarýn a koření, kachní maso a výpek či vývar. Směs vložíme do mixéru, přidáme ještě pár kousků ovoce a rozmixujeme. Poté dáme vychladit.
Na brusinkovou marmeládu:
Brusinky rozvaříme ve vodě společně s kořením a následně už jen rozmixujeme.
Polentová kolečka namažeme paštikou a navrch dáme lžičku brusinkové marmelády. Dozdobíme čerstvým ovocem, které jsme použili do paštiky a můžeme přidat například i domácí játrovou sušenku pro psy.
Černá čočka Beluga má dvakrát více bílkovin, je bohatá na vlákninu a její černé barvivo obsahuje antioxidanty, které lze najít například v ostružinách či borůvkách, tudíž je velmi vhodná též jako prevence kardiovaskulárních chorob, některých druhů rakoviny a stárnutí organismu psa. Čočku je dobré předem namočit. Má malá zrnka, tudíž se nemusí namáčet celý den, stačí třeba půl hodiny až hodinu před vařením. Dle některých zdrojů se vaří stejně dlouho jako třeba rýže, ale pro psa je vhodné ji vařit delší dobu, cca 30 minut, aby se vyvařily puriny, které způsobují nadýmání. Pokud budete vařit tuto čočku pro člověka, běžně se nenamáčí a vaří se kratší dobu. K čočce přidáváme bylinky, které zlepší trávení (majoránka, oregano, fenykl, rozmarýn), anebo mořské řasy.
Co budeme potřebovat na 6 ks?
Čočku dáme vařit na prvních 10 minut. Poté k ní přidáme pohanku a vaříme dalších 20 minut. Vodu slijeme a přidáme vejce a rozmarýn. Opatrně rozmícháme. Formičky na muffiny vymažeme kokosovým tukem, případně můžeme vysypat pohankovou moukou, aby košíčky šly lépe vyklopit, nebo nemusíme vysypávat ani vymazávat a do každé formičky použijeme ještě papírový košíček a pak není třeba umývat formu. Směs dáme do formiček (do každé cca 2 – 3 lžíce) a pečeme při 180 stupních 20 – 25 minut.
Mezi pečením košíčků si připravíme lososa. Podkovičky, případně lososové filé opečeme na pánvi buď na kokosovém tuku či trošce slunečnicového oleje (pokud je pánev s nepřilnavým povrchem, jde to i bez tuku). Maso řádně odkostíme (v podkovičkách je o hodně víc kostí, filé už je většinou bez nich) a obereme na menší kousky.
Nakonec smícháme jogurt s tvarohem a koprem. Na každý košíček dáme lžičku tvarohové směsi, kousky lososa a dozdobíme snítkou čerstvého kopru.
Tak si dejte „do nosu“, pejskové!
Michaela Weidnerová
Foto: Lucie Koukalová
http://www.koukalici.cz/zdrave-mlsani-pro-psy/
Za tyto recepty srdečně děkujeme naší čtenářce Lucce Koukalové.
Máte i vy nějaký osvědčený nebo vychytaný recept, o který byste se rádi podělili s ostatními? Tak neváhejte a pošlete nám ho nejlépe i s fotografií na redakce@ecanis.cz! Rádi ho u nás pod vaším jménem zveřejníme.
Hlavními ingrediencemi dnešního kuchtění jsou ryby. Že je váš pes nežere? Tak to zkuste a ...
Zdravá výživa-->