Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Láska prochází žaludkem! I tím psím! 26. díl

Máte sami rádi hamburgery? A věděli jste, že je můžete připravit i pro svého pejska? A co teprve banánové křupky s kokosem! To je také velká mňamka! Tak se to pojďme honem naučit ukuchtit!


Láska prochází žaludkem! I tím psím! 26. díl

Pokud hledáte nějaký vhodný a opravdu originální domácí recept na dobroty pro svého čtyřnohého miláčka, pak tu pro vás máme další porci inspirace. A hlavní roli opět hrají nejenom různá semínka, ale i další neméně zdravé ingredience.

Banánové křupky s kokosem

Co budeme potřebovat? 

Láska prochází žaludkem! I tím psím! 26. díl

1 zralý banán

200 g ovesných vloček

100 kuřecího masa (může být pečené třeba od oběda)

2 lžíce kokosu

1/2 lžičky chia semínek

1 lžíce lněných semínek

2 lžíce ovčího jogurtu

1/2 lžičky mletého zázvoru 

Všechny ingredience rozmixujeme v robotu a směs vymačkáme na plech s pečícím papírem. Pečeme na 180 stupňů cca 30 – 35 minut dozlatova. 

Mini hamburgery

Co budeme potřebovat?

Láska prochází žaludkem! I tím psím! 26. díl

polovina batátu

200 g pohankové mouky

2 lžíce olivového oleje

1/2 lžičky jedlé sody

stroužek česneku

špetka rozmarýnu

1 lžíce lněného semínka

1/2 lžičky chia semínek 

1 vejce na potření a špetka sezamových semínek na posyp 

Na masovou směs: 

cca 250 g mletého hovězího masa (může být i více, záleží na tom, jak velké budete dělat burgery) 

1 lžička hořčičného semínka

1 menší kulička předvařené řepy

Láska prochází žaludkem! I tím psím! 26. díl

Na dozdobení: rajče, listový salát (směs salátů nebo ledový, rukola, polníček…), případně okurka, kousek plátkového sýra (Gouda nebo Čedar), kousek červené papriky a místo majonézy kozí nebo ovčí jogurt (variací je mnoho, záleží na tom, co má pejsek rád a co máte zrovna doma v ledničce)

Batát nakrájíme na kostičky, přidáme oloupaný stroužek česneku a uvaříme. Česnek pak můžeme vyndat, nebo pokud ho má pejsek rád a nevadí mu na zažívání, vyndavat nemusíme. Slijeme vodu, batáty rozmačkáme (případně společně s česnekem) a necháme dobře vychladnout. Po vychladnutí přisypeme pohankovou mouku, jednou sodu a nasekaný rozmarýn. Lněné semínko namočíme do teplé vody a necháme bobtnat. Poté trochu nadrtíme a přidáme do těsta a přisypeme ještě chia semínka, přilijeme olivový olej. V případě potřeby můžeme přidat ještě trochu mouky. Utvoříme hladké těsto a z něj osm kuliček, které na plechu trochu rukou stlačíme, pomašlujeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovým semínkem. Dáme do trouby péct na 200 stupňů 15 minut a poté teplotu snížíme na 180 stupňů a pečeme ještě 30 – 35 minut.

Mezitím si připravíme masovou směs. Mleté maso v misce smícháme s nastrouhanou červenou řepou (nejlépe najemno), přidáme hořčičné semínko a utvoříme placičky, které dáme na plech. Na plechu ještě do každé placky uděláme malý důlek, aby se maso rovnoměrně propeklo. Placky by před upečením měly být maličko větší než bulka, jelikož při pečení zmenší objem. Pečeme na 180 stupňů 30 minut. 

Vychladlé bulky podélně rozkrojíme, na spodní část dáme trochu ovčího nebo kozího jogurtu, pokud máme. Pak list salátu, na něj položíme masový burger a navrch ještě rajče, papriku a třeba okurku a může být ještě i zelená bylinka (petržel, máta, bazalka, řeřicha…). Přiklopíme vrchní polovinou bulky a podáme hafíkovi… A pozor na prsty!!!

Tak si dejte „do nosu“, pejskové!

Michaela Weidnerová

Foto: Lucie Koukalová, Míla Černá

http://www.koukalici.cz/zdrave-mlsani-pro-psy/

 

Za tyto recepty srdečně děkujeme naší čtenářce Lucce Koukalové.

Máte i vy nějaký osvědčený nebo vychytaný recept, o který byste se rádi podělili s ostatními? Tak neváhejte a pošlete nám ho nejlépe i s fotografií na redakce@ecanis.cz! Rádi ho u nás pod vaším jménem zveřejníme.

Kam dál ...