Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Láska prochází žaludkem! I tím psím! 1.díl

Obtížně a ne zrovna nadšeně luštíte složení na obalu krmiva či pamlsků svého psa? Není vám lhostejné, jakou dobrotu sní? A k tomu rádi vaříte, ale nemáte tu správnou inspiraci či recept? Máme pro vás tip. Sledujte naše stránky, právě začínáme „vařit“!


Láska prochází žaludkem! I tím psím! 1.díl
Radek Anděl 16.10.2017 139568x Zdravá výživa

Co naplat, je to tak! Za kus žvance šel by mnohdy i nejlepší přítel člověka světa kraj. Nakonec zkusme někdy pozorovat, s jak labužnickým výrazem naši pesani konzumují svoji krmi. Konečně není tedy ani divu, že pro mnoho z nich je ten správně lákavý pamlsek i nejlepší možnou odměnou za dobře provedený cvik. A je zajímavé, že většina hospodyněk tak ráda podstrojuje nejenom své rodině, ale i našim čtyřnohým kamarádům. Někdy ale chybí inspirace…

Nová rubrika je na světě!

ss A tak jsme si v redakci řekli, že vám s tím tak trochu pomůžeme a popostrčíme vás v kulinářské aktivitě a seberealizaci. Ode dneška se tedy pravidelně dvakrát do měsíce můžete těšit na zbrusu novou rubriku „Recepty“, a to vždy v pondělí každý sudý týden. Dnes začneme notoricky známými játrovými pamlsky, na které existuje hned několik zaručeně osvědčených receptů. Tak jdeme na to!

Játrové pamlsky „stokrát“ jinak

Varianta první – vynikající, lákavé a voňavé!  

  • 500g syrových drůbežích jater
  • ½ lžičky majoránky
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • 1 vejce
  • cca 1 hrnek polohrubé mouky

Všechny ingredience rozmixujeme v mixéru, směs následně vylijeme na papírem vyložený plech a rovnoměrně rozetřeme.  Pečeme přibližně 25 minut na 180 °C. Poté nakrájíme na finální kousky, necháme vychladnout a uložíme do mrazáku.

Varianta druhá – podle Míši Čermákové (z knihy Jemný recept na život)

  • 500g polohrubé mouky ss
  • 300g ovesných vloček
  • 400g syrových kuřecích jater
  • 100ml studené vody
  • 2 lžíce lososového/olivového oleje
  • 2 vejce
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 1 mrkev
  • Bylinky dle chuti (lžíce pivovarských kvasnic, lžíce „barfovacích“ bylinek, kloubní výživa, mořské řasy…)

Připravíme si plech a dáme na něj pečící papír. V mixéru rozmixujeme polohrubou mouku s ovesnými vločkami a s práškem do pečiva a přesypeme to do velké mísy. Pak rozmixujeme syrová játra a vložíme je k této sypké směsi, přidáme nastrouhanou mrkev, lososový nebo olivový olej, vajíčka a bylinky. Pokud je směs moc řídká, přidáme mouku, když je moc hustá, přidáme vodu či bílý jogurt. Potom co nám z toho vznikne pevné těsto, rozválíme ho a začneme vykrajovat libovolné tvary. Posléze je rozložíme na plech a můžeme potřít mlékem nebo vajíčkem. Nakonec je vložíme do trouby a pečeme na 180°C dokud nám nepřipadají hotové (cca 25 minut, ale radši hlídat, každá trouba peče jinak).

Varianta třetí – s celozrnnou moukou

  • 1kg celozrnné mouky ss
  • 400g syrových kuřecích jater
  • 2 vejce
  • 2 lžíce olivového oleje
  • ½ prášku do pečiva
  • cca 200ml studené vody
  • Bylinky dle fantazie (majoránka, sladká paprika, sušená petržel, sušený celer, sušené kopřivy, sušený česnek…)
  • Hladká mouka na posypání
  • Máslo na vymazání plechu

V mixéru rozmixujeme syrová játra a přidáme vejce, olej, bylinky a vodu a poté postupně zapracováváme celozrnnou mouku s práškem do pečiva. Ze všech ingrediencí vytvoříme těsto, na vále vysypaném hladkou moukou vyválíme plát cca 0,5 cm vysoký a poté vykrajujeme libovolné tvary. Následně klademe na vymazaný plech, potřeme vejcem nebo mlékem a pečeme při 210°C do růžova. Po vychladnutí skladujeme v lednici či mrazáku.

Tak si dejte „do nosu“, pejskové!

Foto: K. Gerstbergerová

Máte i vy nějaký osvědčený nebo vychytaný recept, o který byste se rádi podělili s ostatními? Tak neváhejte a pošlete nám ho nejlépe i s fotografií na redakce@ecanis.cz! Rádi ho pod vaším jménem zveřejníme.

Kam dál ...


    Článek zařazený v seriálu: Recepty (40 článků)



    -->