Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Ke koliím jsem přišla jako slepý k houslím!

Měsíc s krátkosrstými koliemi zakončíme parádně, a to opravdu super rozhovorem o chovu těchto úžasných psů! A víte, kdo s lehkostí sobě vlastní a se střízlivým humorem odpovídal na naše záludné otázky? Nikdo jiný než autorka portrétu plemene! Tak si to pěkně užijte!


Ke koliím jsem přišla jako slepý k houslím!

Asi se shodneme na tom, že každý chovatel by měl být vybaven dostatečnými odbornými znalostmi, měl by mít nějaký chovatelský plán a cíl a také patřičný rozhled v tom našem kynologickém světě i nezbytný nadhled nad věcí. A samozřejmě by měl nade vše milovat své plemeno a myslet především na jeho blaho. A přesně takovým chovatelem je sympatická a svérázná Mgr. Dita Ungerová…

Dito, napsala jste nám překrásný portrét plemene, musím se tedy zeptat i vás, čím vás tak okouzlila krátkosrstá kolie, že jste si vybrala právě ji?

Ke koliím jsem přišla jako slepý k houslím!

Děkuji za slova chvály.

No, teď dojde na skandální odhalení. Tenhle příběh totiž skoro nikdo nezná. Navzdory všemu, co prosazuji a hlásám, jsem si kolii vlastně vůbec nevybrala. Přišla jsem k ní jako slepý k houslím. To si takhle na výstavě v Nitře vylepujete inzerát na štěňata australských kelpií a paní vedle vás lepí ten svůj. Dojdou jí lepítka, tak se s ní podělíte. Kouknete, co inzeruje a hele, plemeno, které vůbec neznám. Ze zvědavosti se dáte do hovoru. Paní má náhodou s sebou otce očekávaného vrhu a už vás k němu táhne, že se musíte podívat. Tehdy se mi Mighty, zlatý pes a otec mé první fenky, docela líbil, ale vrhal na mne opravdu znechucené pohledy. Paní chovatelka byla velmi výmluvná a opravdu vehementně mne přesvědčovala, že KK je pro mne určitě tou pravou volbou. Bylo mi to trošku nepříjemné, a abych se jí zbavila, řekla jsem, že jediné co by mne zajímalo, by byla trikolorní fenka s dokonalým límcem, vhodná na výstavy.

Co čert nechtěl, za měsíc mi paní chovatelka psala, že se tam pro mne ta fenka opravdu narodila. Úplně první a jediná trikolorní s tak dokonalou kresbou, že to ani nešlo lépe vymyslet. No, z toho už se prostě nedalo vycouvat. Za šest týdnů jsem se jela svým rozhrkaným nespolehlivým Favoritem podívat na „svou“ Alfaru až na Slovensko. To je celá, ničím nepřikrášlená pravda. Má první fenka se jmenovala Mighty’s Spring Meadow Alfa Arien (v překladu „první a osvícená“) a díky ní jsem se stala součástí úplně nové komunity. Její chovatelka Jana Semianová mi byla od začátku dobrou oporou a zažila jsem s ní hodně pěkného. Alfara byla a stále zůstává TOU PRVNÍ a OSVÍCENOU. Jen díky ní jsem tam, kde jsem a také díky Janě, která mi v začátcích mého vlastního chovu hodně pomohla, a za to jí budu navždy vděčná.

Mohla byste nás blíže seznámit se svou domácí čtyřnohou smečkou?

Ke koliím jsem přišla jako slepý k houslím!

Vy víte, jak mi zatopit otázkami hned na začátku. Naše domácí smečka je značně proměnlivá. Jsem známá tím, že u mne vždy najde místo jeden pes nechtěný, handicapovaný, útulkáč nebo jinak zachráněný. To je má filozofie. Někdo prostírá na Vánoce u stolu místo pro náhodného hosta, u nás je vždy jedno teplé bezpečné místo, plná miska a láska pro pejska v nouzi. Toto místečko je aktuálně prázdné, protože náš adoptovaný pudliér Céline bohužel zemřela v létě.

Ale vás určitě víc zajímají kolie.

Tak pěkně podle věku a zásluh:

Gilded Glorie Ever After– osm let – zlatá, dlouhosrstá. Slyší na Glorie nebo „Ty ludro chlupatá, naval tu houbičku!“ a „Kdo zase ocucal utěrku?“. Dostala se k nám jako dospělá a je to má věrná duše. Trochu potvora, trochu koketa a především chlupaté srdce našeho domu.

∼ Naše domácí smečka je značně proměnlivá. Jsem známá tím, že u mne vždy najde místo jeden pes nechtěný, handicapovaný, útulkáč nebo jinak zachráněný. To je má filozofie! 

Natalain Diamond of Bila Kaífa „Derbyšek“ – sedm let – trikolorní krátkorstý. Přicestoval k nám ze známé ruské chovatelské stanice Natalain. Výběr pro mne udělala chovatelka Natálka Popova. A vybrala přesně takového, který se ke mně nejlépe hodí. Derbyš je totální pacifista, vyjde úplně s každým a celý svět vidí svýma dětsky mírnýma očima. Laskavý a dobrosrdečný.

Blamorder Bring It On– tři roky – trikolorní krátkosrstý. Říkáme mu Binki Boy a v podstatě není můj. Legálně patří své chovatelce Abby Lusty z Velké Británie a u mne žije tzv. v chovatelské zápůjčce. Což vnímá asi tak, jako že všechno tady je jeho, já jsem tu jen pro něj a ostatně celý svět je tu jen a zcela k jeho potřebám. Binki Boy je menší vzrůstem, ale velký osobností a charakterem. Typický malý uličník, který mne miluje víc než celý svět a je tím nejhorším případem „mamánka“, jaký jste kdy viděla.

Andora Smart Beauty– dva roky – zlatá krátkosrstá. Naše střela Dorli nebo Dorota. Dor je dcerou Derbyho a nádherné temperamentní fenky Chanel of Bohemia Balada. Nejlepší výstavní pes v domě. Ne proto, že vyhrává, ale proto, že ji to strašně baví. Ono ji totiž baví úplně všechno, za co se rozdává žrádlo.

A naše nejnovější přírůstky – moje antistresové mičudy – dvě fenky pomeraniana Mango a Mýval. Přátelé je nazývají MOLEKULY nebo SESTRY HEMŽILKY.

V předchozích rozhovorech zatím ještě nezazněla otázka týkající se ochrany srsti při nepřízni počasí a v zimě. Je tedy vhodné v chladných měsících psy oblékat a případně do kolika stupňů to zdravé zvíře, které je zvyklé chodit hodně ven, zvládne i bez toho?

Ke koliím jsem přišla jako slepý k houslím!

Krátkosrstá kolie pochází ze skotských hor a tak by měla být odolná a houževnatá. Správně by měla mít hustou kvalitní podsadu, která ji chrání před nepřízní počasí. V běžných teplotních mezích není nutné na procházky oblékat. Dokud je pes v pohybu, není problém až do mínus deseti stupňů.

Ve větších mrazech, nebo za situace, kdy pes musí někde čekat (při tréninku, v autě, atd.) je rozhodně vhodné použít vestu nebo oblek. Já beru s sebou vždy teplou podložku pro případ, že bychom se po vycházce stavili na pivo nebo čaj. Nikdy je nenechávám ležet na studeném. Vždy oblékám zimní štěňata. Mají ještě holá bříška a nikdo nestojí o zánět močáku.

Kraťanda se vyskytuje ve třech barevných variantách. Zajímalo by mne, zda se ke každé z nich vážou nějaká povahová specifika, lepší nebo horší předpoklady k výcviku, či jiné zajímavosti…

Tak tady je odpověď úplně prostá. Vůbec žádné rozdíly nejsou. Výběr barvy můžete klidně podřídit svému osobnímu vkusu.

Pojďme ale k chovu. Poměrně dlouho už sama chováte a určitě máte přehled. Prozraďte mi tedy, jak široká je momentálně česká chovná základna a kolik se průměrně u nás za rok narodí štěňat?

Ke koliím jsem přišla jako slepý k houslím!

Co se týká chovné základny, tak jsem již psala v portrétu plemene, můžeme být na náš chov pyšní. Importů máme poměrně dost, vyjíždíme krýt do zahraničí a celkově dost z nás, chovatelů, dbá na to, bychom přivezli do ČR různé krevní linie. U krátkosrstých kolií se pohybuji patnáct let a řekla bych, že se nám daří držet velmi stabilní kvalitu. Samozřejmě existují chovatelé, kterým jsou nějaké vyšší cíle úplně ukradené, a zajímá je v podstatě jen to, jak levně nakrýt a draze prodat. Někteří se to snaží zahalit do rádoby „profi řečí“ o pečlivém výběru špičkového partnera, případně dokola ohlašují zahraniční krytí, na které pak ale nikdy neodjedou a nakryjí doslova za rohem (jenže natěšení zájemci už si pak vezmou štěně z jakéhokoliv spojení, protože jinak by museli čekat třeba další rok).

S rostoucí popularitou samozřejmě roste i počet uskutečněných vrhů. Aktuálně se jedná zhruba o dvanáct až patnáct vrhů ročně, počet štěňat ve vrhu bývá šest až devět.

Budu-li mít chovnou fenku, najdu pro ni „doma“ bez problémů vhodného plemeníka nebo bude lepší rozhlížet se spíše v zahraničí?

Ke koliím jsem přišla jako slepý k houslím!

V podstatě záleží na tom, co bude mít fenka v rodokmenu. Nicméně ještě se mi nestalo, že bych někomu nedokázala najít krycího pejska v ČR. Samozřejmě blue merle fenky mají výběr značně omezený kvůli barvě. Pro ně bych rozhodně doporučila hledat partnery i mimo ČR. Stejně tak, pokud hledáte blue merle ženicha. Ale pokud budete trvat na „domácím krytí“, určitě se dá najít přijatelný kompromis.

Mnoho plemen má dnes problémy s reprodukcí. Psi nespolehlivě kryjí, fenky obtížně zabřezávají, špatně rodí nebo nemají dostatek mléka. Čím si to vysvětlujte a jak je tomu v tomto ohledu u kolií?

Ke koliím jsem přišla jako slepý k houslím!

Všeobecně: Jsem skálopevně přesvědčena, že reprodukční problémy jsou dílem chovatelů. Pokud se protlačují plemeníci, kteří jsou v krytí vlažní, můžeme v další generaci očekávat tytéž potíže. Stejné je to s matkami. Pokud je fenka špatně krytelná, špatně zabřezává nebo se příliš nestará, není vhodná do chovu. Chovatelé často sahají k inseminaci a tím se připravují o možnost korektně posoudit přirozený krycí pud psa. No, a dostáváme se do smrtící spirály.

Krátkosrsté kolie jsou v tomto ohledu naštěstí velmi zdravým plemenem. Fenky nemívají problémy ani s háráním, ani s krytím. Rodí početné vrhy, a pokud neodkládáte štěňata až na vyšší věk fenky, porodí bez problémů samy. Kojí dobře a všeobecně vzato, jsou to dobré matky.

Jediné, co nás u kraťand trochu trápí, je častější neplodnost psů. A také brzká ztráta plodnosti. Například pes má dva vrhy do věku čtyř let a pak už nic. Není výjimkou, že po sedmém roce u psů rapidně klesá plodnost. Krýt osmiletým psem už je skoro zbytečné (až na výjimky, samozřejmě).

∼ Jediné, co nás u kraťand trochu trápí, je častější neplodnost psů. A také brzká ztráta plodnosti… 

Je samotný chovatel nějakým způsobem ze strany klubu kontrolován nebo omezován třeba, co se výběru plemeníka nebo četnosti krytí týče? A provádějí se u vás kontroly vrhu? Pokud ne, myslíte si, že by bylo šikovné takové opatření zavést?

Ke koliím jsem přišla jako slepý k houslím!

Jsem členem Klubu chovatelů kolií a šeltií pod nímž jsem dosud zapisovala své vrhy. Zde se žádná omezení nekladou, poradce je skutečně jen hlasem poradním nikoliv direktivním (což mimořádně oceňuji!) a kontroly vrhu u nás dělá veterinář při očkování. Výsledky zaznamenává do přihlášky vrhu (kýla, podkus, předkus, zálomek na ocase, kontrol varlat, výživový stav štěňat).

Prošla jsem několika kluby a sama se účastnila kontrol štěňat a dost často se stávalo, že kontrola dopadla hodně neobjektivně a „podle potřeby“ ať už klubu nebo chovatele. Bohužel zde hraje příliš velkou roli lidský faktor a vztahy „s těmi správnými lidmi“. Veterinář je při kontrole vrhu mnohem objektivnější a také lépe dokáže posoudit konkrétní vady.

Před časem jsme se v našem magazínu nejrůznějších chovatelů ptali, zda by u svého plemene přivítali omezení na maximálně tři vrhy za život feny. Zvedla byste ruku pro návrh takové změny v chovatelském řádu? 

Ke koliím jsem přišla jako slepý k houslím!

Upřímně řečeno, kdybyste se mne zeptala před rokem nebo dvěma, byla bych proti a argumentovala tím, že i při sebelepším výběru partnerů nemusí vrh dopadnout dle očekávání a u tak málopočetného plemene by to bylo hodně svazující. Nicméně občas vidím nehorázně hloupé přetěžování fenky úplně zbytečnými štěňaty (např. pět vrhů a z toho třikrát opakování stejného krycího psa).

Takže ptáte-li se mne dnes, říkám ano, byla bych pro omezení počtu vrhů na maximálně čtyři. A to především s ohledem na welfare fenky. Jsem zásadně proti prodlužování chovnosti u fen krátkosrsté kolie. (tedy krytí po osmém roce života).

Většinu plemen v současné době bohužel kazí produkce štěňat bez PP, jak je tomu u KK a funguje třeba v tomto ohledu i nějaká osvěta?

S hrdostí mohu napsat, že u kraťand dosud žádné chovy bez PP nemáme. V ČR žije pouze jeden jediný blue merle pejsek bez PP, kterého sem kdosi přivezl z Polska, naštěstí psík funguje jako rodinný mazlík bez jakýchkoliv potomků.

Většina chovatelských stanic funguje pod hlavičkou FCI, ale máme tu i jednu chovatelskou stanici, která registruje své odchovy pod UCI (CHS Rose Garden). Další chovatelská stanice se specializuje na chov amerických kolií krátko i dlouhosrstých a registruje své odchovy prostřednictvím německého klubu u AKC a CKC (CHS Lugaru).

Osvětu v tomto ohledu dělají především sami chovatelé a to skutečně důsledně. Ti angažovaní pomáhají novým majitelům s uchovněním jejich kolií. Musím říct, že jsem velmi hrdá n to, že se nám všem zatím daří držet situaci na uzdě. Každopádně čím oblíbenější se krátkosrstá kolie stává, tím větší zapojení nových chovatelů to vyžaduje.

∼ S hrdostí mohu napsat, že u kraťand dosud žádné chovy bez PP nemáme! 

Podíváte-li se na český chov jako celek, dá se s čistým svědomím říci, že je minimálně v Evropě konkurence schopný?

Ke koliím jsem přišla jako slepý k houslím!

Pokud budeme mluvit o tomto konkrétním okamžiku, tak rozhodně ano. Stačí se ohlédnout do výsledků výstav většiny evropských států. Vždy se české kraťandy umisťují na předních pozicích, zájemci z celého světa si vybírají štěňata od českých chovatelů a já sama jsem exportovala už tři štěňata přímo do země původu. To je pro chovatele neuvěřitelnou poctou. Jedna z fenek se už letos stala matkou a přivedla na svět mimořádně pěkná a cenná štěňata v chovatelské stanici Blamorder. Každopádně jak bude situace vypadat za pět nebo deset let záleží na tom, kolik úsilí budeme věnovat edukaci nových chovatelů. Odchovávat pravidelně štěňata vysoké kvality znamená neztratit ze zřetele cíl. To zkrátka není dílem náhody.

∼ Odchovávat pravidelně štěňata vysoké kvality znamená neztratit ze zřetele cíl. To zkrátka není dílem náhody! 

Pokud bych si sama chtěla pořídit štěňátko KK (a jako že o tom do budoucna fakt uvažuji), co všechno bych si měla ohlídat a na co se případně vybraného chovatele ještě dotázat?

Ke koliím jsem přišla jako slepý k houslím!

Mohla bych tady napsat celý elaborát o tom, jak správně vybrat chovatele atd. Ale má jediná rada je: „NENECHTE SE OPÍT ROHLÍKEM!“ Počet výstavních ocenění není úměrný kvalitě psa, stejně jako počet zdolaných zkoušek není zárukou toho, že váš vysněný psík bude „makáč“ první kategorie.

Vybírejte i pocitem. Pokud chcete zůstat s chovatelem v kontaktu, měl by vám být sympatický. Těžko si budete ve chvíli nouze volat o pomoc někomu, z koho máte nepříjemný pocit.

Co byste na závěr popřála krátkosrstým koliím do budoucna?

Z celého srdce jim přeji férové, zapálené chovatele, pro které je na prvním místě pes a jeho kvalitní život a ve své fence nevidí jen snadný zdroj příjmu.

Moc vám děkuji za rozhovor opravdu od srdce!

 

Foto: archiv Mgr. Dity Ungerové

https://bila-kaifa.webnode.cz/

Portrét plemene
Krátkosrstá kolie – aristokrat, který umí i zabrat!
Krátkosrstá kolie – aristokrat, který umí i zabrat!

Nejste vyznavači dlouhých chlupů a raději byste něco méně náročného na údržbu? A měl by ...

2.10.2019Představení plemene v podobě portrétu

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->