Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Hersenwerk je balzámem pro duši! - 14.díl

Napadlo vás někdy, že i hersenwerk a hraní hlavolamů může být skvělou zábavou pro vašeho čtyřnohého puberťáka, a že ho tím lze nejen perfektně zabavit, ale i tak trochu zklidnit? Pár tipů na to, kdy a jak se do toho pustit, najdete v tomto dílu našeho seriálu. Tak se do toho neváhejte pustit a vše pořádně vyzkoušet!


Hersenwerk je balzámem pro duši! - 14.díl
Lenka Ležalová 25.9.2023 2846x Hersenwerk

Zatímco faktu, že se pes přehoupl do seniorské fáze života, si dlouho možná ani nevšimnete, s pubertou u psů je to jinak. Tu obvykle zaznamenáte hned, jakmile nastane. Pes najednou „neslyší“, jako by zapomněl všechno, co se kdy naučil. Pozornost je ta tam, zato zájem o všechno v okolí je enormní. Pes chvíli neposedí, má přehršel energie, možná víc štěká nebo okusuje věci. Často mi v tomto období reportujete „přežívání“, „řešení snad všeho“, „neposlušnost“, „beznaděj“, „šílenství“. Nemusíte se ale bát, je to přirozená součást vývoje psa a jednou pomine. Pojďme se podívat blíže na toto období i na to, jak může pomoci hersenwerk.

PSÍ PUBERTA

Hersenwerk je balzámem pro duši! - 14.díl

Stejně jako my lidé, i psi procházejí pubertou. Jde vlastně o fázi, kdy se ze štěněte stává dospělý pes. Také psi testují hranice, mají potřebu být víc nezávislí, dospívají sexuálně, hledají svoje místo. Jde o období velkých změn. Nejvíce hormonálních změn se odehrává mezi šestým až dvanáctým měsícem věku. Je to ale velmi individuální v závislosti na plemeni a velikosti psa (větší psi dospívají později). Fyzická dospělost u psů nastává nejčastěji kolem druhého až třetího roku.

Důležité je si uvědomit, že v důsledku hormonálních výkyvů dochází ke změnám v chování. Pes není tolik schopen kontrolovat svoje emoce, má fyziologickou potřebu více zkoumat jiné pachy a okolí, poslušnost soutěží s jeho přirozenými zájmy. Psi samci mají zvýšenou hladinu testosteronu, více se zajímají o opačné pohlaví, testují se s ostatními samci. U fen hraje roli estrogen a progesteron, začínají hárat, můžou být víc náladové. K tomu všemu se dotváří fyzicky tělo psa. To vše dohromady může být náročné nejen pro vás, ale i pro samotného psa.

Jak teda může pomoci hersenwerk a proč?

  • Odpočinek, relaxace

Hersenwerk je balzámem pro duši! - 14.díl

Psí puberťák je velmi zaměstnaný pes. Neustále něco zkoumá, vyhodnocuje, nic mu nesmí utéct, všude musí být, chvíli neposedí a zastavit se pro něj na chvíli je téměř nemožné. A tady přichází na řadu hersenwerk. Hraní hlavolamu na denní bázi v pravidelných intervalech může dopřát tolik potřebný odpočinek. Když každý den budete chvíli hrát a dodržíte počáteční rituál, klidné prostředí, budete pozorovat a ne iritovat, je to vzácná příležitost jak psa na chvíli zklidnit.

  • Rozvoj koncentrace

Hersenwerk je balzámem pro duši! - 14.díl

Čuchání a slídění je něčím, co puberťáci extrémně milují. Naštěstí je to i činnost, kterou dělají při hraní hersenwerku. Je obecně známé, že čuchání redukuje stres. Když dovolíte psovi hledat pamlsky v klidném prostředí, může se chvíli opravdu soustředit. Přestat řešit okolí a neustálé rušivé podněty. Zpočátku se možná zvládne soustředit velmi krátce, ale s pravidelným hraním se tato schopnost bude prodlužovat.

Tip: Pro některé psy je lepší používat stabilní předměty a komponenty, které nevydávají příliš zvuků nebo je pes nemůže někam odstrčit. Čím víc stabilní předměty, tím víc odpočinku. Pro jiné psy to ale může být příliš nudné, u puberťáka nikdy nevíte. Vyzkoušejte různé typy hlavolamů.

  • Uvolnění těla

Hersenwerk je balzámem pro duši! - 14.díl

Nezapomeňte, že pes dospívá i fyzicky a může mít zvýšenou citlivost těla (hůře snáší postroj, česání apod.). Hrajte proto ideálně bez obojku i postroje. Je možné, že do některých materiálů pes nebude chtít vstoupit kvůli citlivosti hmatu. Navíc pohybový aparát je stále ve vývinu. Když budete dbát na stabilní povrch, na správné umístění hlavolamu a nepřetěžování jednotlivých partií, vašemu psu se uleví. I to se můžete naučit na lekcích hersenwerku.

  • Kontrolované odčerpání přebytečné energie

Čuchání je pro psy také poměrně energeticky náročné. Hersenwerk je způsobem, jak vhodně tu energii odčerpat (namísto třeba štěkání, skákání, okusování apod.).

  • Nezávislost

Připomeňte si díl o iritaci psa při hraní. A teď si představte, že váš psí puberťák dostane chvíli tolik potřebné volnosti. Vy jen pozorujete, nemluvíte, nenavádíte, nechválíte, nerušíte. A pes si zatím může svobodně čichat, slídit, nic neřešit. To je přesně, co takový puberťák chce, co myslíte?

  • Možnost, jak trávit společně čas a posilovat vztah

Hersenwerk je balzámem pro duši! - 14.díl

V období puberty psa se u majitelů setkávám s různými rozpoloženími od překvapení, přes zklamání a zmatení k totálnímu naštvání nebo frustraci. A co teprve u psů; když majitel najednou přidá nátlak, víc cvičení, víc požadavků, vztek, naštvání? A tady přichází obrovský benefit hersenwerku pro psa a člověka jako tým. Společný čas bez nátlaku, trpělivost, laskavost.

V období puberty se často mění preference psa. To, co má pes rád a co ne. Je tedy dobré nebát se zkoušet. Hrajte každý den alespoň jeden hlavolam!

SPECIFIKA PRO HERSENWERK A PSÍ PUBERŤÁKY

Hersenwerk je balzámem pro duši! - 14.díl

V období puberty se často mění preference psa. To, co má pes rád a co ne. Je tedy dobré nebát se zkoušet. Hrajte každý den alespoň jeden hlavolam. Pozorujte, kdy se pes cítí dobře a v čem už ne. Jestli se soustředí, nebo vůbec. Jestli vynechává pár pamlsků nebo skoro všechny.

Materiál – doporučuji pevnější materiály ale měkčího typu. Velmi se mi osvědčily ručníky, fleecové deky nebo copy, plyšoví hadi. Čím míň komponentů, tím líp. Když je hlavolam moc pohyblivý, často odvádí pozornost puberťáků. Stejně tak komponenty, které vydávají zvuky. A „měkouše“ pro tu zvýšenou tělesnou citlivost. Ale samozřejmě, váš puberťák může mít úplně jiné preference. Proto zkoušejte, pozorujte, choďte na lekce.

Pamlsky – tady se hodí mít připravené různé velikosti. U puberťáků častěji využívám spíše větší pamlsky, které pomohou s netrpělivostí.

Tip: Zvolte klidně větší a vizuálně viditelnější odměny. Nemusíte se bát ani vyššího množství, v pubertě obvykle psi spalují mnohonásobně víc energie. Samozřejmě dbejte na případná dietní opatření.

Hersenwerk je balzámem pro duši! - 14.díl

Délka – tady opravdu dodržujte lekce krátké, ale pravidelné (každý den). Snížená schopnost koncentrace je typickým znakem puberty a je potřeba ji budovat zase od malých krůčků.

Pohyb – puberťáci jsou k nezastavení. A je možné, že bude těžké pro ně postát i u hlavolamu. Dbejte na dostatek místa kolem hlavolamu, ať si pes může hlavolam obcházet.  Nebo má dostatek místa na rolování. Využít můžete také „pochůzkovou techniku“. Hlavolamů připravíte víc, aby si pes mohl podle svého tempa mezi nimi přecházet.

Prostředí – u puberťáků zdůrazňuji nutnost hrát v klidném prostředí, kde vás nebude nic rušit (ani jiný pes, ani dítě, ani partner v kuchyni apod.).  A nezapomeňte na svoje nastavení, buďte sami v klidu.

Snížená schopnost koncentrace je typickým znakem puberty a je potřeba ji budovat zase od malých krůčků!

POJĎTE SI HRÁT – VÍŘENÍ

Hersenwerk je balzámem pro duši! - 14.díl

Co budete potřebovat?

  • Ručník/deku (zpočátku doporučuji vyšší gramáž)
  • Vhodné odměny (spíš větší než miniaturní)

Postup:

  1. Představte psovi nejprve samotný materiál (volně položený ručník/deka). Pokud máte větší kus, přehněte ho napůl.
  2. Volně položte na okraje ručníku pár pamlsků a nechte psa si je sníst.
  3. V dalším kroku „posypejte ručník pamlsky“ blíže k vnějším okrajům. Začátečníkům nedávejte pamlsky do středu a v jeho blízkosti (špatně se potom k pamlskům dostává). Uchopte materiál v jeho středu mezi prsty a otočte rukou, jako byste chtěli něco šroubovat. Stačí velmi volně, ať záhyby nejsou příliš těsné.
  4. Postupně zvyšujte počet pamlsků a jejich umístění po celém ručníku.
  5. Vyzkoušet můžete i míru utažení při točení za střed. Čím méně utahujete, tím je pro psa jednodušší dostat se k pamlsku.

Tip: Vyzkoušejte i jiné materiály. Ráda používám různé kusy oblečení nebo prostěradla před tím, než je hodím do pračky. Pozor ale, čím slabší a jemnější materiál, tím hůře se pes dostává k pamlskům a je potřeba dávat pozor, aby nedošlo k frustraci. Lze pomoci jemnějším utahováním, aby záhyby nebyly příliš natěsno. Raději však vybírám silnější materiály (fleece, bavlna, mikrobavlna).

Hersenwerk je balzámem pro duši! - 14.díl

Nejčastější potíže

  • Pes v ručníku zběsile hrabe – pes se nemůže k pamlsku dostat, protože je skulinka příliš úzká, materiál ručníku slabý apod. Zpočátku používejte ručníky se silnější gramáží, nebo je přeložte napůl, dávejte pozor na dostatečné mezery. Neumísťujte pamlsky ke středu.
  • Pes vykusuje pamlsky přes látku – nejspíš jste zvolili nevhodné pamlsky, které se přilepí k materiálu (lepivé nebo mastné). Zvolte pamlsky nedrolivé a málo aromatické. Pokud pes typicky vykusuje látku u středu, jsou tam skulinky příliš natěsno. V tom případě míň utahujte nebo neumísťujte pamlsky do středu.
  • Pokud nepomáhají uvedená opatření, možná to není pro dané hraní vhodný hlavolam. Můžete ručník jen tak zkrabatit nebo nabídnout psovi jiný hlavolam.

Tip: Vír jako hlavolam zopakujte v rámci jednoho hraní pouze jednou až dvakrát. Čím víc opakování, tím víc je látka napachovaná od pamlsků, pes cítí hodně zbytkového pachu a může být nervózní až frustrovaný. Speciálně pro puberťáky připravujte hlavolam spíš jednodušší, jelikož trpělivost teď není jejich silnou stránkou.

Jak na to? Obecná doporučení najdete v předchozích dílech seriálu. Nyní si připomeneme specifika pro psí puberťáky.

Hersenwerk je balzámem pro duši! - 14.díl

Příprava hlavolamu

Buďte svižní, tuhle fázi zbytečně neprodlužujte. Vybírejte hlavolamy jednoduché na přípravu. Pokud pejsek do hlavolamu vstoupí předčasně, nezlobte se na něj. Puberťáci nemají mnoho trpělivosti.

Hraní hlavolamu

Nezapomeňte se víc zaměřit na tělo psa, intenzitu čichání nebo rychlost vyjídání pamlsků. Jakmile zaznamenáte zrychlení nebo větší razanci, je potřeba hraní ukončit. Ukončete hraní i v případě, že se zvyšuje množství pamlsků, které pes přejde a nechá je v hlavolamu. Dejte psovi pár pamlsků vedle hlavolamu, a zatímco si je vyjídá, ukliďte hlavolam.

Hersenwerk je balzámem pro duši! - 14.díl

Ukončení hlavolamu

Nejspíš se bude stávat, že pes bude hlavolam končit rychleji a sem tam nějaký pamlsek zapomene. To proto, že se nevydrží soustředit, něco odvedlo jeho pozornost apod. To může být v pořádku, pokud se množství vynechaných pamlsků rapidně nezvyšuje.

Co dál?

Připravte další kolečko hraní nebo hraní úplně ukončete. Vyzkoušejte různé množství pamlsků, různou velikost pamlsků, způsob utahování.

Úplný konec hersenwerkového hraní

Udržujte hraní opravdu krátké, stačí pár minut. Nezapomeňte dát signál o úplném konci lekce, něco jako „všechno hotovo, končíme“. Signál dejte pozvolně tak, aby ho pes zaznamenal. Ukažte psovi, že zvedáte hlavolam, rozhoďte hrstku pamlsků na podložku a nechte je psa vyjíst.

Hersenwerk je balzámem pro duši! - 14.díl

Poznáváte u svého mlaďocha některé aspekty z článku? I když to vypadá, že váš pes všechno zapomněl, že je nezvladatelný, nezastavitelný nebo šílený, nejste sami. Nejspíš prožíváte oba stresující období a váš vztah může dostat pěkně zabrat. Jakmile si ale uvědomíte, proč se váš pes v pubertě tak chová a že to přejde, můžete si společně dopřát čas na vydechnutí. Vraťte se klidně zpátky k úplným základům, vše zjednodušte a hrajte hersenwerk.

Přeji vám hodně trpělivosti s vašimi pubertálními hafany. A pokud budete chtít podpořit, jsem tu pro vás. S puberťáky víc hrajeme hlavolamy, než cvičíme.

Jak vám může pomoci projekt Čuchej.cz?

Měli byste chuť vyzkoušet si hersenwerk či nosework? Nebo se jen potřebujete zorientovat v základní komunikaci se psem a naučit se správně vychovávat a zvládat své štěně? Pak by vám mohla pomoci sympatická pražská trenérka Lenka Ležalová z Čuchej.cz. Má absolvovaný certifikovaný kurz pro instruktory noseworku, kurzy pro poradce hersenwerku a certifikovaný UK kurz pro trenéry ProDogTrainer. A sama upřímně říká: „Snažím se, aby u mě lidé spolu se psem našli cestu k zábavě i poznání.“

www.cuchej.cz                                                                                                     https://www.facebook.com/cuchej.cz                                                     https://www.instagram.com/cuchej.cz

Lenka Ležalová

www.cuchej.cz

Foto: archiv Lenky Ležalové

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->