Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Australáci mě dostali svou chytrostí a skvělou pamětí!

Zajímá vás, co ještě dalšího lze podnikat s australským ovčákem? Je toho spousta, k čemu se hodí, avšak v tomto rozhovoru vám představíme zkušenou kynoložku, která se se svými psy věnuje záchranářskému výcviku. A i v tom jsou skvělí!


Australáci mě dostali svou chytrostí a skvělou pamětí!
Marie Trauškeová 9.3.2023 1266x Rozhovory o plemeni

Australští ovčáci jsou psi nejen pro každou srandu, ale rádi a ochotně se s vámi vrhnou i do práce. Své o tom ví i zkušená kynoložka a členka Svazu záchranných brigád kynologů České republiky Lucie Dlouhá, která se se svými australáky věnuje úspěšně již několik let záchranářskému výcviku. Více už nám ale poví ona sama…

Lucko, vaše fenky jsou mimořádně úspěšné a mají na kontě celou řadu zkoušek ze záchranářského výcviku, ale i z poslušnosti, obedience, pasení a agility. Nebo se spolu věnujete ještě něčemu dalšímu?

Australáci mě dostali svou chytrostí a skvělou pamětí!

Já se již od roku 1991 věnuji v kynologii téměř výhradně záchranařině. Občas si odskočím k obedience a stopám, protože to jsou disciplíny, které by i záchranářský pes měl umět, nebo aspoň v určité úrovni ovládat. V roce 2006 jsem si pořídila svého prvního australského ovčáka, z vrhu „A“ chovatelské stanice Diandra. Australáci jsou úžasným plemenem, vysoce univerzálním pro spoustu sportů a činností. Kromě skvělého nosu a ochoty pracovat v každé situaci „pro vaše oči“ jsou obratní, přemýšliví až vychytralí, s tělesnou konstitucí vhodnou k vytrvalosti i k rychlosti. Takže dnes se s nimi setkáte v mnoha psích sportech od obedience, stop, dogdancingu, noseworku, sportovní kynologie včetně obran, canicrossu, záchranařiny až samozřejmě k agility a pasení. Pro pasení byl australský ovčák původně vyšlechtěný a dodnes využívaný. Hodně se zájemci o plemeni dozvědí třeba na webu paní Martiny Hodkové, první chovatelky, která do ČR přivezla prvního australského ovčáka z jeho domoviny (https://diandra.wz.cz/oplemeni/oplemeni.htm). Nebo si mohou vše, co je o plemeni zajímá, přečíst v bibli australského ovčáka, knize prozaicky nazvané „Australský ovčák od A do Z“.

Australáci jsou úžasným plemenem, vysoce univerzálním pro spoustu sportů a činností!

Představila byste nám, prosím, své fenky a jejich úspěchy?

Australáci mě dostali svou chytrostí a skvělou pamětí!

Jak už jsem se zmínila, moje první kroky s australským ovčákem doprovázela fenka z CHS Diandra, Ch., Kl.Ch. (krásy i práce), Grand Ch., VetCh. All Eyes on Me Diandra (černá s bílými znaky a hnědým pálením), které jsem říkala Andra. Za společných čtrnáct let výcviku a praktických nasazení jsme dokázaly splnit ty nejvyšší zkoušky v záchranařině, a také se podílet na úspěšných nasazeních. Díky svým výkonům získala titul Klubový Šampion práce KCHBO - kat. záchranář a též pro chov pracovní selekci v kategorii záchranář.

(Více o této fence najdete rovněž na stránkách CHS Diandra v sekci odchovy, pozn. redakce).

S chovatelkou se úspěšně účastnila i výstav a kromě několika šampionátů získala i prestižní tituly Vítězka Speciální výstavy, BOB a BIS Black od rozhodčí z Holandska, specialistky na plemeno.

S Androu jsem se kromě záchranařiny ještě věnovala stopám a doplňkově obedience. V záchranařině bylo její doménou a oblíbenou disciplínou také záchrana tonoucích osob a vyhledání utonulých osob pod hladinou. V osmi letech však při tréninku v sutinách utrpěla zranění ramenního pletence, když propadla stropem budovy. Přestože se uzdravila bez vážných následků, byl bohužel v pozdějších letech její pohyb omezený zvláště v náročných terénech pro hledání.

Takže už se potom asi nemohla záchranařině plnohodnotně věnovat…

Australáci mě dostali svou chytrostí a skvělou pamětí!

Proto jsem začala koketovat s myšlenkou pořídit si dalšího australáka, ale doma se mnou rodina nesouhlasila. Takže jsem si začala od paní Hodkové půjčovat na tréninky zrovna narozené štěně z vrhu D, a to je Dafina (Kl.Ch práce z. a. ATCh. Delilah Diandra). Dafina je takové perpetuum mobile, všechno ji baví, do všeho jde po hlavě a kdyby měla ještě víc psovodů, zvládala by ještě víc sportů. Takto se mnou cvičí záchranařinu, stopy a poslušnost a se svojí paničkou se věnuje nadšeně agility, pasení, obedience a rallye obedience. Dafina se se mnou opakovaně kvalifikovala na MČR záchranných psů a hned při prvním startu obsadila třetí místo. Také se stala vítězkou Českého poháru ve vyhledání osob v sutinách. Splnila též nejvyšší zkoušky ZZP3 a ZTV3 (vrcholové zkoušky vyhledání osob v sutinách a v terénu).

Dnes mám doma další fenku z CHS Diandra, čtyřletou červenobílou Trish (Fortunate Desire Diandra), se kterou se specializujeme především na vyhledávání ztracených / pohřešovaných osob v terénu a v letošním roce se připravujeme na složení prověrek pro praktické nasazení.

(O všech fenkách najdete obsáhlé informace na stránkách CHS Diandra v sekci odchovy, pozn. redakce). 

V osmi letech utrpěla moje Andra při tréninku v sutinách zranění ramenního pletence, když propadla stropem budovy!

Jak své fenky na záchranářský výcvik připravujete a v jakém věku s nimi začínáte cvičit?

Australáci mě dostali svou chytrostí a skvělou pamětí!

Vybírám si už štěně ve vrhu takové, aby bylo pro záchranařinu vhodné – nebálo se různých povrchů, pohybu ve tmě, nereagovalo bázlivě na různé zvuky a bylo hlavně hodně hravé a sebevědomé. Takže příprava na budoucí výcvik začíná už u chovatele a pak hned od prvního dne, co si štěně přivezete domů. Seznamujete jej co nejvíce s různými situacemi a prostředími, se kterými se potom ve výcviku i v praxi setká.

Máte nějaký plán, co by měl pes umět do cca prvního roku života, aby z něj byl úspěšný záchranář?

Australáci mě dostali svou chytrostí a skvělou pamětí!

Zhruba v roce se skládají se záchranářskými psy základní vstupní zkoušky vloh – zkouška záchranářského způsobilosti (ZZZ), kde se prověřuje základní poslušnost, schopnost překonávat určité překážky, nestabilní povrchy, necitlivost vůči střelbě a jiným zvukům, kontakt s cizími osobami, transport ve vozidle a hlavně základy pachových prací – tj. vyhledání a označení ztracené osoby buď na stopě, nebo v lese. Takže to je takové minimum, co by měl budoucí záchranář v roce ovládat. Většina z nás má v té době psa již v plném výcviku pro hledání osob v terénu a také pro hledání osob ukrytých v sutině.

Jezdíte i na ostré zásahy nebo děláte záchranařinu jen jako sport?

Australáci mě dostali svou chytrostí a skvělou pamětí!

Smyslem záchranařiny je pro psovoda i pro samotného psa právě ta praktická upotřebitelnost. Většina z nás necvičí záchranářské psy jen jako sport. Navíc v záchranařině využíváte naprosto přirozeně to nejlepší, co pes ve svých smyslech má, a to je jeho čich. A právě proto, že přesah tohoto odvětví kynologie je tak lidsky přínosný a užitečný, mi záchranařina připadá jako to nejlepší, co můžu se svými psy dělat. Když vidíte ten nadšený výraz v očích psa v okamžiku, kdy zaslechne cinkot rolničky, kterou dáváte do batohu a pak si ten batoh připravíte doma ke dveřím, to vás jen utvrdí v tom, že tou spoustou času, kterou záchranařině věnujete, opravdu neplýtváte zbytečně.

Co je pro vaše fenky největší odměnou?

Australáci mě dostali svou chytrostí a skvělou pamětí!

Řekla bych, a jsem si tím naprosto jistá, že ta samotná práce. Dobře a správně vedený pes má ohromnou radost, že může běhat po lese nebo po sutině a hledat lidský pach. Samozřejmě, že u nalezené osoby získá i svou oblíbenou odměnu. Pro všechny moje psy byla a je top hračka a potom hra s psovodem či nalezenými osobami. Podle potřeby prokládám odměny též vhodnými pamlsky, např. u pachově náročných úkolů či při fyzickém zatížení.

Dobře a správně vedený pes má ohromnou radost, že může běhat po lese nebo po sutině a hledat lidský pach!

Jak byste popsala jejich povahu?

Australáci mě dostali svou chytrostí a skvělou pamětí!

Každá z těch tří fenek, které jsem cvičila, je samozřejmě trochu jiná, mají individuální rysy. Ale v mnoha ohledech je jejich povaha opravdu typicky australácká. Jsou to psi fixovaní na svého psovoda, ale milující celou rodinu. Ochotní pracovat vždy za každé situace, ve dne v noci, visící vám na očích, kdy už konečně řeknete nebo ukážete nějaký pokyn či povel. Pro australáky je typické, že myslí o dva kroky dopředu a vy přitom jste ve svém plánu teprve u kroku jedna. Tomu je třeba se hodně přizpůsobit a nakolejit se ve výcviku i v metodice na tu správnou kolej. Neopakovat pořád dokola to samé, být inovativním a kreativním psovodem, aby necvičil pes spíš vás. První australanku Andru jsem si pořídila po maliňačce. S belgickým ovčákem, zvláště s maliňákem, poznáte, jak se učí a cvičí pes, který nasává vše kolem sebe jako houba a poměrně rychle a snadno při správném vedení docílíte hezkých výsledků. Přesto mě seznámení s plemenem australský ovčák opět ukázalo, že existuje ještě další dimenze a posunula jsem ve svém žebříčku australské ovčáky ještě o level výš.

Je třeba neopakovat pořád dokola to samé, být inovativním a kreativním psovodem, aby necvičil pes spíš vás!

Pokud jsem to správně pochopila, jsou vaším hlavním zacílením záchranářského výcviku sutiny. V čem je jejich kouzlo a v čem jsou naopak náročné?

Australáci mě dostali svou chytrostí a skvělou pamětí!

Sutiny jsou, jak my říkáme, královskou disciplínou. Jednak je náročná co do přípravy psů, kteří se musí seznámit s mnoha variacemi situací, zvládat pohyb v náročných podmínkách, umět řešit a dohledat co nejblíže zdroj pachu lidské osoby ukryté i v poměrně velké hloubce pod sutinou, ale rovněž je velmi náročná i z toho pohledu, že tréninkových možností najdete dnes u nás hodně málo. Potřebujete se psy střídat prostředí, nemohou celý život trénovat jen na jedné sutině nebo jednom trenažeru. To by je vedlo k rutině na daném místě, ale vůbec by nezvyšovalo jejich dovednosti a schopnosti. Sutina je navíc i divácky zajímavá, proto se v této disciplíně pořádá mistrovství republiky nebo i mistrovství světa. 

Přesto ale v současné době pro praktické využití (nejen) u nás v České republice je mnohem přínosnější výcvik psů pro terénní vyhledání pohřešovaných a ztracených osob. V tomto směru využití záchranářských psů je v průběhu roku několik desítek praktických nasazení a psi jsou v pátrání velmi užiteční. Díky nim se opakovaně podařilo zachránit lidské životy. A i v plošném vyhledání se konají mistrovství, nejvyšší soutěže a hlavně praktické vícedenní závody nebo náročné prověrky.

Jaké jsou výhody australských ovčáků v záchranářském výcviku, oproti jiným plemenům, které se mu také často věnují? Psala jste, že máte vlastní zkušenosti i s belgickým ovčákem…

Australáci mě dostali svou chytrostí a skvělou pamětí!

Australský ovčák je univerzálním plemenem se skvělým nosem a silným „tahem na branku“, dobře a rychle se učí, umí analyzovat situace. Přesto vyžaduje ve výcviku důslednost, aby vás někde „nepřevezl“, není mu vlastní dril. Psy cvičím od svých čtrnácti let a zkušenosti mám i s mnoha dalšími plemeny. Australáci mě prostě dostali svou chytrostí a skvělou pamětí. Pro záchranařinu je to určitě plemeno velmi vhodné a třeba v Americe i hojně používané.

Australáci mě prostě dostali svou chytrostí a skvělou pamětí!

Vyžaduje pes záchranář nějakou speciální péči?

Australáci mě dostali svou chytrostí a skvělou pamětí!

Záchranářský pes vyžaduje dobrou kondiční přípravu, nemůže se jen tak zvednout z kanape a jít hledat lidi a při tom naběhat mnoho kilometrů po lese nebo přelézat obrovské panely a sutiny.

Tudíž je vhodné s ním chodit každý den na delší vycházky, běhat, jezdit na kole, v létě hodně plavat. Své psy beru též na relaxační dornování nebo jiné druhy fyzioterapie dle potřeby.

Bohužel při tréninku nebo i v reálu na sutině jsou tlapky opravdu náchylné ke zranění. Ale většina psů se naučí na sutině správně pohybovat, takže ke zranění dochází minimálně. Přesto jsou botičky či ochranné návleky a ponožky povinnou výbavou záchranářského psa.

Do kolika let se obvykle může pes záchranařině stoprocentně věnovat?

Australáci mě dostali svou chytrostí a skvělou pamětí!

To hodně záleží na kondici a zdraví psa. Je to hodně individuální. Zhruba v šesti, sedmi letech je záchranářský pes ve vrcholové formě, s bohatým rejstříkem tréninkových i reálných zkušeností, je výkonnostně velmi stabilní, rychlý a přesný. Psi specialisté sutináři obvykle musí s prací skončit o něco dříve než u specialistů pro hledání osob v terénu. Přeci jen je sutina pohybově náročná, pes musí šplhat po haldách sutiny, po panelech a překonávat různé překážky. Naproti tomu pohyb v lese je pro psa přirozený a dokáže se s fyzickou zátěží vyrovnat i ve vyšším věku.

Ve všech disciplínách záchranařiny však platí, že sám pes nechce končit nikdy! Pro něj je tato práce drogou a opravdu životním posláním. Nic nepotěší staré psy záchranáře více než to, že je vezmete s sebou na trénink, schováte jim osobu a necháte je pracovat. I když už neběhají jako zamlada, jsou v ten okamžik opravdu šťastní a jsou vám pak vděční celý večer, když je večer hladíte po práci.

Jak trávíte běžné dny, pokud zrovna netrénujete a nezávodíte?

Záchranařině se věnuji jako dobrovolník, jsem členem Svazu záchranných brigád kynologů České republiky. Výcviku se věnuji ve svém volnu a běžné dny trávím v zaměstnání.

 

Děkuji vám za zajímavý rozhovor a přeji mnoho úspěšných zásahů a radosti s fenkami!

 

Text: Marie Trauškeová
Foto:
archiv Lucie Dlouhé, MVDr. Marta Skrejvalová, Jan Trnka, Tamara Skokánková, Robert Goldwein, Eliška Janovská, MUDr. Lucie Zabadalová

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->