Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Veterina trochu jinak. A po svém!

Také vám na našich stránkách doposud chyběly odborné veterinární příspěvky? Máme dobrou zprávu! Už nebudou! Podařilo se nám ke spolupráci získat MVDr. Lucii Veselou, která si po dlouholeté praxi na velké renomované klinice zřídila kliniku soukromou navíc s unikátním zaměřením, a to pouze na preventivní péči. A nejenom o tom si můžete přečíst v našem úvodním rozhovoru s paní doktorkou.


Veterina trochu jinak. A po svém!
Radek Anděl 22.9.2017 38707x Veterina

Představte si, že otevřete dveře veterinární kliniky a ocitnete se v příjemném prostředí, hned u vchodu na vás dýchne přátelská atmosféra a za dveřmi ordinace se na vás usmívá sympatická a milá paní doktorka. Připadáte si prostě jako doma a i váš pejsek nebo kočička to okamžitě spolehlivě poznají. Že to patří do kategorie „science fiction“? Ne, ne… v pražské Vetallii tomu přesně tak je a s majitelkou tohoto zařízení a lékařkou v jedné osobě MVDr. Lucií Veselou se nyní budeme pravidelně setkávat na stránkách našeho časopisu.

Paní doktorko, dovolujeme si Vás srdečně přivítat v redakčním týmu časopisu eCanis a velmi se těšíme na další vzájemnou spolupráci. Mohla byste se na úvod našim čtenářům trochu představit? Jaká je případně Vaše specializace?

                     

Také se těším na budoucí spolupráci na tak zajímavém projektu, jakým eCanis bezesporu je. Bude to pro mne nová zkušenost. Zájem o zvířata jsem měla už od dětství, pravděpodobně v tom hrály roli i geny po dědečkovi, který pracoval v zemědělství celý život. Moje zájmy byly natolik silné, že jsem se nakonec rozhodla pro veterinární medicínu. Vystudovala jsem Fakultu veterinárního lékařství na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně. Po škole jsem půl roku pracovala v malé veterinární ordinaci a pak dalších osm let postupně na dvou veterinárních klinikách s nonstop provozem.  Mou specializací byla interní medicína psů a koček, zejména endokrinologie a onkologie. Vzhledem k nepřetržitému provozu kliniky včetně nočních služeb jsem získala i hlubší znalosti v oblasti urgentní medicíny a chirurgie měkkých tkání.  Nyní pracuji ve své vlastní ordinaci Vetallia, která je zaměřena na preventivní péči u psů a koček. Doma mám čtyři psy plemene kavalír king Charles španěl a černého kocoura zachráněného z ulice.

Co Vás přimělo k rozhodnutí opustit velké renomované pracoviště, tedy pomyslnou „jistotu“ a zřídit si soukromou veterinární praxi?

Tak těch důvodů je samozřejmě více. Nonstop provoz je náročný, střídají se denní a noční služby, do práce musí člověk i víkendu. Kamarádi si ze mne utahují, že jsem se chtěla v noci vyspat a o víkendu mít volno J. Samozřejmě to není pravda, ale je fakt, že člověk stárne, každodenní změny režimu hůř snáší, ale také se mu mění priority. Pro mne byla hlavním impulsem touha po změně, začít dělat veterinu jinak a po svém. Ve vlastní ordinaci si vše řídím sama, určuji svou pracovní dobu, náplň práce, ale i celkový přístup a komunikaci s pacienty a jejich majiteli. Na druhou stranu nesu za vše zodpovědnost, musím hlídat veškeré papírování, placení faktur a další byrokracii, která mne občas trochu ubíjí.

                            

                                                   Operační sál

Centrum preventivní péče  Vetallia je u nás poměrně ojedinělý typ pracoviště. Čím vším se tedy konkrétně zabýváte?

Pro naše pacienty a jejich majitele nabízíme vše, co lze do preventivní péče zahrnout. Začít můžeme u péče o uši, drápky, žlázky, dále očkování, odčervení a širokou škálu přípravků proti vnějším parazitům, aplikaci identifikančních mikročipů a vystavení petpasů pro cestování do zahraničí. Preventivní péče ale zahrnuje i preventivní prohlídky, vyšetření krve a sonografické vyšetření dutiny břišní, které doporučujeme zejména u starších pacientů k odhalení počínajících zdravotních problémů, které se ve vyšším věku začínají objevovat. Provádíme také chirurgické zákroky, zejména preventivní kastrace, operace kýly, ošetření zubního kamene a trhání zubů. Pro tyto zákroky máme vybavený operační sál včetně moderního přístroje pro inhalační anestezii, aby bylo ošetření v narkóze maximálně bezpečné. Chovatelům psů s průkazem původu poskytujeme speciální veterinární servis od odběrů vzorků na genetické testy, určení vhodného dne krytí u feny, diagnostiku březosti, ošetření štěňat po porodu, až po „chovatelské balíčky“, které zahrnují kompletní péči o celý vrh štěňat či koťat (očkování, označení čipem nebo tetováním, vystavení petpasu). „Chovatelské balíčky“ v individuálních případech provádíme i u chovatele doma. Chovatelům koček nabízíme rané kastrace pet zvířat před prodejem do nových domovů. Do naší nabídky patří samozřejmě veterinární poradenství – s klientem probereme výběr vhodného domácího mazlíčka, výživu, veterinární péči, riziková onemocnění u konkrétních plemen nebo třeba složení „veterinární lékárničky“, kterou by měl mít po ruce při cestování se psem. Vzhledem k mé předchozí praxi a specializaci je možné se na mne obrátit také kvůli konzultaci v oblasti endokrinologie nebo onkologie. V nabídce našich služeb je toho více – podrobnosti jsou dohledatelné na našich webových stránkách.

A co když tedy přijde někdo s nemocným zvířetem?

Pacienty klinicky nemocné např. s kašlem, průjmem, zvracením nebo kožními potížemi naopak odmítáme. Doporučujeme jim pak návštěvu pracoviště zaměřeného na všeobecnou medicínu. Důvod je jednoduchý – nechceme, aby se naši klienti v čekárně potkali a nakazili nějakou nemocí. S touto koncepcí se nemusí nikdo bát přijít k nám s malým štěnětem či kotětem na očkování, protože kromě injekce opravdu nic jiného nedostane. Vzhledem k zaměření na preventivní péči neprovádíme ani ošetření akutních stavů – nemáme dostatečné vybavení, zázemí a více lékařů, abychom tu mohli nechat pacienta např. po operaci střev na hospitalizaci a infuzích.

                     

To je tedy pro zdravé klienty vlastně bonus…

Ano, přesně tak. Výhody pro naše pacienty tedy vidím právě v čistém prostředí, kde nehrozí nákaza od jiného zvířete při kontaktu v čekárně a také můžeme poskytnout záruku, že když se na prevenci předem objednáte, přijdete na řadu včas a nebudete zbytečně čekat kvůli příjezdu akutního případu, který musí být ošetřen přednostně. Pokud při preventivní prohlídce odhalíme nějaký problém (např. šelest na srdci nebo luxaci čéšky), doporučíme majiteli návštěvu specialisty na danou problematiku.

Vzhledem k tomu, že se tedy věnujete pouze prevenci, nenastává pak přeci jenom problém, když stálý klient náhle onemocní a musí tedy vyhledat jiného veterináře? Spolupracujete třeba s někým dalším nebo poradíte alespoň, kam se obrátit?

Máte pravdu, veterinární ordinace zaměřená pouze na prevenci je rozhodně neobvyklý nápad a jeho realizace překvapuje i mnohé naše klienty. Přesto věřím, že je to správná cesta a že si naše nabídka najde klienty, kteří ji pochopí a ocení její přednosti. Proto se všem novým klientům snažím naší vizi přiblížit a zároveň je ujistit, že pravidla platí pro všechny stejná – tak jako oni se svým mazlíčkem využili bezpečného prostředí bez infekcí, musí totéž respektovat ve chvíli, kdy je jejich miláček nemocný a mohl by zde nakazit někoho jiného. Pokud se na nás obrátí náš klient s tím, že jeho pejskovi nebo kočičce něco je, doporučíme mu menší veterinární ordinace v okolí, v případě závažného stavu nebo úrazu pak blízkou veterinární kliniku.

Předpokládám, že Vašimi pacienty jsou především psi a kočky. Zaměřujete se i na nějaká další drobná zvířata?

Středem mého zájmu byli vždy psi a kočky, takže u nich se orientuji nejlépe, ať už jde o chovatelskou nebo veterinární problematiku. Nicméně jsme schopní provést stříhání drápků u morčat, králíků nebo potkanů a nabízíme vakcinaci pro králíčky. Tím to bohužel končí, v chovu těchto drobných savců nemám tak hluboké znalosti, abych mohla nabízet konzultace ohledně péče nebo jejich zdravotní problematiky.

                         

                                                      Ordinace

Máte zřízený také online systém objednávání, jak to funguje a v čem spočívá jeho výhoda?

Objednávkový systém je velice jednoduchý a ovládání je intuitivní. Na našem webu v sekci „Chci se objednat“ je kalendář, kde si klient vybere vhodný den a čas a sám si může zarezervovat návštěvu v termínu, který mu vyhovuje. Jeho žádost však musíme schválit (tento krok slouží k eliminaci pacientů, kteří nám nepřísluší – např. ti výše zmínění s průjmy) a pak mu přijde na e-mail potvrzení a den před návštěvou ještě upomínka. Velkou výhodou je, že se člověk může objednat i mimo ordinační hodiny, aniž by musel do ordinace volat (mimo ordinační hodiny telefon nebereme). Výjimkou je objednávání na zákroky v anestezii – na ty je možné dohodnout se pouze osobně po absolvování předoperačního vyšetření, při kterém je majiteli také vysvětlen celý průběh plánovaného zákroku. Tím se snažíme předejít situaci, kdy nám na operaci přijde pacient ve stavu, kdy nemůže podstoupit narkózu, např. kvůli dosud neodhalenému a neléčenému onemocnění srdce.

                                          

Dokázala byste říct, proč by měl majitel se svým psem nebo kočkou přijít právě k Vám do Vetallie?

Myslím si, že můžeme našim pacientům nabídnout individuální přístup, který v dnešní době na mnoha pracovištích chybí. Pokud je klient objednaný a přijde včas, máme dostatek času na to, aby se jeho mazlíček seznámil s prostředím ordinace, mohl si vše prohlédnout a očichat. Pokud jsou pejsci vychovaní a neočůrávají, necháváme je po ordinaci chodit volně bez vodítka, aby si u nás zvykli a nebáli se. Máme čas s majitelem probrat vše, co ho zajímá, co se mu nezdá nebo s čím si neví rady. Snažím se naše pacienty motivovat, aby se k nám rádi vraceli. Jejich majitelé pak jistě ocení ošetření bez čekání, online objednávkový systém, možnost platit kartou a další.

A na co se můžeme těšit příští měsíc?

Příště bych se chtěla věnovat preventivní péči obecně – co lze dělat a sledovat doma a s čím pravidelně navštěvovat veterináře, abychom předešli větším problémům.

Foto © Vetallia s.r.o.,2017
www.vetallia.cz.

                                                     

 

 

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->