Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Shilohský ovčák ztělesňuje vše, co jsem si přál!

Slyšeli jste už někdy o shilohském ovčákovi? A víte, že se teprve před nedávnem v České republice narodil první vrh tohoto vzácného plemene? A připomíná vám na první pohled ovčáka německého? Zda to je, či není náhoda, vám objasní následující rozhovor. Příjemné čtení!


Shilohský ovčák ztělesňuje vše, co jsem si přál!

Shilohský ovčák je celosvětově velmi vzácným plemenem a nejhojněji se vyskytuje samozřejmě v zemi původu, tedy ve Spojených státech amerických. A právě tam ho před několika lety objevil Jan Bauer a následně k nám do republiky pak dovezl i první fenku a nedávno odchoval i premiérový vrh osmi štěňat. Na růžích však ustláno vůbec neměl…

Honzo, vy jste se k shilohskému ovčákovi dostal vlastně náhodou. Povězte nám, jak to tehdy před zhruba pěti lety vlastně bylo…

Přemýšlel jsem o pořízení německého ovčáka. Mám k současnému exteriéru plemene několik výhrad, ale přesto je to moje srdeční záležitost. Když jsem však byl svědkem, jak NO naší rodiny pomalu odchází na degenerativní myelopatii, rozhodl jsem se blíže prozkoumat, kde bych nalezl NO pevnějšího zdraví s lepším přístupem chovatelů. Google mi opravdu pomohl a já se tak mohl seznámit se shilohským ovčákem… psem, který ztělesňoval vše, co jsem si přál.

Bylo hodně těžké získat ze Spojených států vaši fenku, a jak to celé probíhalo?

Bylo to nesmírně obtížné hned z několika důvodů. Předně bylo potřeba najít volné štěně, což není snadné, neboť jsou v USA méně početným a oblíbeným plemenem. Následně bylo potřeba přesvědčit chovatele, aby svolil s prodejem psa do vzdálené země bývalého východního bloku a ubezpečit ho o vyhovujících podmínkách pro jeho život. V poslední fázi musel jak chovatel, tak my přeprat úředního šimla, neboť USA jsou naopak při dovozu do ČR zařazeny mezi země třetího světa a štěně bez vakcíny vztekliny vyžadovalo výjimku na dovoz, výstupní papíry z USA, doprovod chovatele, domácí karanténu apod. Zádrhele např. nastaly, když v ČR požadovali kulaté razítko, což v USA téměř nepoužívají, kromě úřadu hlavního veterináře nebo když štěně odmítli vzít na palubu, protože teploměr ukazoval 6 °C a letové předpisy společnosti stanovovaly 7 °C. Kdyby druhý den nestoupla teplota, asi bych štěně dodnes neměl. Exportní dokumenty mají totiž platnost pouze deset dnů na celý proces.

Představil byste nám blíže svoji čtyřnohou parťačku? Jaká je?

Jde o klasického ovčáka s drobnými výjimkami. Glory je oddaná fena s typickým zájmem udělat vše, co je po ní požadováno. Je nesmírně inteligentní, mohutná a vysoká. Máme velmi harmonický vztah. Udržuje trvalý oční kontakt a funguje na posunky. Vše, co se od ní vyžaduje, se naučila za týden a má tak už pět let prázdniny. Jako jiní shilohové nemá ráda autoritativní přístup. Ocení spíš klidný tón a je velmi citlivá na rodinné rozepře apod. Domov a rodinu ale brání tvrdě. Na procházkách je vždy ovladatelná. Výborná k dětem i socializovaným psům. Naopak nesocializované psy a lidi, kteří jsou nervózní, ovšem drží dál od rodiny.

Prozradil byste nám něco z historie tohoto plemene, a proč vlastně vzniklo?

Plemeno založila chovatelka německých ovčáků, nespokojená se stavem plemene v USA. Původem Němka je srovnávala se psy svého dětství v Německu. Cca třicet let své chovatelské činnosti následně věnovala stvoření zdravé, mohutnější a rovné varianty NO s klidnou povahou. Výsledkem selekce je dnes samostatné plemeno a početná základna jeho příznivců.

Vím, že jste v rodině dříve měli i německého ovčáka, tak se nyní srovnání obou plemen vyloženě nabízí. V čem jsou si tedy kromě vzhledu podobní a v čem se naopak liší?

Předně jde o majestátnější vzhled. Plemeno je větší, rovné, s krásnou srstí, s očima a ušima podobajících se vlčím. To vše jim dodává určitý noblesní výraz. Je to také klidnější plemeno, které zvládá lépe svůj temperament a energii. Psi jsou si vědomi své síly a nemají zapotřebí dominanci tolik ukazovat. Německý ovčák je na druhou stranu samozřejmě atletičtější. Shodná je jejich ochota plnit přání rodiny a oddanost k ní. Podobní jsou si i při její ochraně. Největší rozdíl ovšem není vidět, a tím je zdraví plemene. Počet povinných zdravotních testů vůbec nejde srovnávat. V tomto ohledu je shilohský ovčák míli napřed.

Co všechno lze se shilohským ovčákem podnikat a co byste naopak nedoporučoval?

Jde především o rodinné plemeno. Miluje výlety do přírody a vodu. Jinak má plemeno výborné canisterapeutické výsledky, a to jak s dětmi, tak i se seniory. Je to dobrý stopař. Není to pes vhodný na dril a tvrdý trénink, potřebuje pozitivní výcvik. Je zcela nevhodný ke kotcovému chovu nebo jako hlídač autobazarů apod. Pro svou velikost a klid se také příliš neuplatní při policejní práci nebo v některých disciplínách sportovní kynologie.  Tito psi vyžadují kontakt s rodinou.

Dá se nějak obecně říci, ke komu se tento pes hodí a kdo by byl naopak jako jeho majitel zcela nevhodný?

Protože právě vybíráme nové domovy pro štěňata, je to zrovna aktuální. Je to ideální společník pro rodiny s dětmi nebo čerstvé seniory bydlící v domku. V obou případech by pes měl být součástí rodiny a měl by mít možnost pravidelných procházek. Není to složitý pes pro začátečníky, s výchovou navíc trvale pomáháme radami. Zcela nevhodný je majitel očekávající od svého psa pouze energickou a ostrou ochranu majetku a samozřejmě člověk netrpělivý, egoistický a výbušný.

A co třeba lovecký pud venku na procházkách? Můžete vy se svou fenkou chodit v přírodě v klidu na volno nebo musíte být neustále ve střehu?

Glory reaguje na přání a je stoprocentně ovladatelná na první povel. Procházky s ní jsou velmi klidné, protože je neustále na dohled a při změně situace si u mě ověří, co má následovat. Lovecký pud vyvinut příliš není, je ale vidět, že od pronásledování zvěře ji odrazuje hlavně disciplína.

Máte doma ještě tři hovawartky, jak se navzájem snášejí a jak je na tom shilohský ovčák celkově ve vztahu k jiným psům?

Obecně je shilohský ovčák díky svému klidu velmi tolerantní k ostatním psům a procházky jsou tímto snazší. Agresivní a nesocializovaný psí návštěvník by ale narazil. Jinak naše smečka má jasně danou hierarchii, diktovanou nejstarší, klidnou a dominantní fenou. Shiloh nemá potřebu dominovat, takže zařazení bylo bezproblémové. 

Momentálně máte doma štěňata, ale vzhledem k tomu, že plemeno neuznává FCI a ani většina ostatních národních kynologických organizací, neměl jste to vůbec jednoduché. Byl byste tak hodný a seznámil nás podrobněji se vším, co všechno předcházelo tomu, než se mohl u nás úplně první vrh shilohů vůbec narodit?

Velmi mi imponoval legendární představitel plemene v USA, který byl ale již mnoho let po smrti. Trvalo tedy dlouhou dobu dohodnout dávku jeho mraženého spermatu, jelikož zásoby se již velmi tenčí a používají se zřídka. Majitelka je letitá, velmi zkušená chovatelka a věřím, že zde pomohl i fakt, že její oblíbený pes bude zakládat zcela nový chov v daleké zemi. Musím říct, že chovatelé v USA jsou velmi ochotní a nápomocní a je vidět, jak jim plemeno leží na srdci. Bonitace nebyla zvlášť organizačně náročná. Posouzení exteriéru je standardní, následně však musíte projít řadou zdravotních testů. Zde se dostavila nervozita, protože testů je hodně a jeden špatný výsledek by znamenal konec. K posouzení chování pomohl videozáznam. Jakmile jsem měl chovnou fenu, nebylo již problém zaregistrovat chovatelskou stanici do registru amerického klubu. Nikde jsem ale nebyl schopen dohledat, zda je možné užívat stejný název, jaký využíváme pro naši FCI CHS. Nakonec vzhledem k četným kontaktům s USA a zahraničním zájemcům o štěňata byl zvolen anglický název, související s místem chovu – BOHEMIAN SHILOHS.

Cesta k inseminaci ale byla trnitá. Samotný dovoz spermatu opět brzdila nejrůznější dokumentace a také látku (tekutý dusík) odmítla většina velkých dopravců. Stejně jako již dřív s importem feny to opět vypadalo, že to vzdáme. I zde jsme měli nakonec štěstí na lidi. Doprava se podařila a doktoři z VUVel a VFU Brno se projevili jako skvělí profesionálové. Inseminace se časovala velmi precizně, měření hormonů probíhalo ke konci několik dnů v řadě a výsledkem bylo osm krásných štěňat.

Štěňátka tedy nebudou tzv. „ bez papírů“, ale průkazy původu dostanou přímo z Ameriky. Zřejmě tedy vaše fena musela splnit i tamní podmínky chovnosti. Co všechno to obnášelo?

Je to vlastně zodpovězeno v minulé otázce. Jen doplním, že zdravotní testy mimo jiné zahrnují vyšetření DKK, DLK, DM, štítnou žlázu, EKG, DOV, EPI, DNA profil, zuby a další.

Udivuje mne ta spousta povinných vyšetření, jak je tedy na tom toto plemeno celkově se zdravím a kolika let se průměrně dožívá?

Plemeno je na tom zdravotně velmi dobře. Shilohský ovčák se v průměru dožívá dvanácti let. Testy však pomáhají zajistit také kvalitu života, ne jen jeho délku.

Máte přehled o tom, jak široká je v současné době celosvětová populace a zda už třeba v Evropě nejste jediný, kdo se může pochlubit tak krásným psem?

V USA najdeme tisíce jedinců a desítky chovatelů. V Evropě vím pouze o několika jedincích v Holandsku a údajně jsou jeden nebo dva i ve Švýcarsku.  Díky našemu vrhu se k těmto zemím přidá i Francie. Vzdálenější zájemce, např. ze Švédska nebo USA, jsme odmítli. Chceme mít štěňata pod kontrolou a tak jim hledáme české domovy.

Napadá vás ještě něco, co by naši čtenáři měli o shilohském ovčákovi určitě vědět?

Že je to ideální pes.

Jakou má podle vás toto plemeno budoucnost a co byste mu popřál do dalších let?

Přál bych mu, aby ho nepotkalo snížení kvality. Aby měl stále štěstí na zarputilé a seriózní chovatele, kteří podporují původní myšlenku, všemožné zdravotní testy a současný exteriér a také klub, který to vyžaduje. A aby našel víc a víc zájemců, kteří chápou, že toto je ta správná cesta.

Moc vám děkuji za prima rozhovor.

Foto: archiv Jana Bauera, Wikipedia
Video: Eva
Bauerová
www.odhlubokehoparku.cz

Shilohský ovčák ztělesňuje vše, co jsem si přál!
Shilohský ovčák

Země původu: USA

Skupina FCI: není uznáno

Použití: rodinný společník, pracovní pes

Celkový vzhled: vyšší, mohutnější varianta německého ovčáka s rovnou horní linií a středně dlouhou až dlouhou srstí. Široký hrudník, svalnatý trup a obdélníkový formát těla. Oči mandlové, mírně zešikmené. Srst má dvě varianty – plyšovou a hladkou. Obě s měkkou podsadou. Ocas hustě osrstěný.

Barva: existuje několik variant (stříbrná s černým sedlem a maskou, hnědá rex s černým sedlem a maskou, vlkošedá, černá, vzácně bílá)

Výška: psi ideálně 76 cm (min. 71 cm), feny ideálně 71 (min. 66 cm)

Kontakt: International Shiloh Shepherd Dog Club, Inc. (ISSDC) http://www.shilohs.org/

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->