Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Rychlé vaření v páře aneb „co dům dal“

Krmíte nebo byste chtěli krmit svého psa doma připravovanou čerstvou stravou, a to nejlépe tepelně upravenou, ale logicky přitom řešíte ztrátu vitamínů a minerálů? A zkoušeli jste už někdy suroviny vařit v páře? Právě tímto tématem se zaobírá tento náš článek a snad se vám tedy následující informace budou k vašemu záměru hodit.


Rychlé vaření v páře aneb „co dům dal“
Lucie Koukalová 22.2.2025 3527x Zdravá výživa

Vařená strava je dobrou alternativou granulí a BARFu. Jelikož já sama již několikátým rokem svým psům maso, zeleninu i přílohy vařím, pro mne i pro chlupáče je to zatím ten nejlepší způsob, jak jim dopřát pestrou stravu. Ovšem, jak víme, vařením ve vodě se spousta vitamínů a minerálů ze surovin ztrácí, tudíž musíme používat i vývar. Vaření může být zdlouhavým procesem, než se vše nakrájí, připraví, uvaří a naporcuje do misek a psi už jsou nedočkaví a hladoví…

Proces vaření si můžeme urychlit vařením v tlakovém hrnci, ve kterém je maso s kostí vařené za cca čtyřicet minut. Zelenina se vaří deset minut. Tudíž po třiceti minutách je nutné tlakový hrnec otevřít, přidat zeleninu a znovu v hrnci utvořit tlak, aby se vše uvařilo společně. Ale co příloha? Ta se samozřejmě musí vařit zvlášť, pokud se používá tlakový hrnec. 

Zkuste vařit v páře

Rychlé vaření v páře aneb „co dům dal“

Ještě lepší alternativou vaření v rámci ušetření času, nádobí a zachování důležitých vitamínů a minerálů ve stravě je vaření v páře. Ideální je koupit si pro tyto účely kvalitní parní hrnec. Pokud do něj nechceme investovat, jelikož si nejsme jisti, zda se vaření v páře podaří a psovi takto upravená strava bude chutnat, pro začátek je dobré vyzkoušet uvařit kousky masa a zeleniny v klasickém hrnci s použitím sítka nebo pařáku na knedlíky a vařit pod pokličkou, aby pára neunikala. Jakousi střední cestou mezi pařákem na knedlíky a dražším parním hrncem pak jsou speciální napařovací nádoby s dvojitým dnem, které se kromě nerezu vyrábějí například i z praktického kuchyňského silikonu.

Rychlé vaření v páře aneb „co dům dal“

Pokud chceme zkusit jíst zdravě společně se svým psem, tím pádem je pořízení parního hrnce zcela na místě. Více patrový je ideální, jelikož jedno patro bude celé pro psí maso a druhé pro člověčí s tím, že to pro lidi si dochutíme tak, jak máme rádi. Do půl hodiny je hotový oběd pro nás i chlupatého kamaráda. 

Doba vaření v parním hrnci je orientační, možná každý typ parního hrnce uvaří jednotlivé potraviny v jiném čase, je třeba se řídit návodem. Tady je malý výčet potravin s uvedením doby vaření. Je třeba vyzkoušet, jak to pejskovi nejvíce vyhovuje, některý má radši zeleninu tvrdší, jiný ji musí mít mírně rozvařenou. Já ji vařím tak, aby byla ještě křupavá, tím si více zachová vitamíny. 

Maso  

Rychlé vaření v páře aneb „co dům dal“

Kuřecí prsa – plátek 20 minut, kousky 17 minut

Krůtí maso – 24 minut

Hovězí kostky či mleté – 20 minut

Játra – 20 minut

Jehněčí – 14 minut

Rybí filet – čerstvý 15 minut, mražený 18 minut

Celá ryba čerstvá – 25 minut

Krevety a losos – 5 minut

Zelenina 

Rychlé vaření v páře aneb „co dům dal“

Zelenina vařená v páře si zachová maximum vitamínů a minerálů a též svěží barvu, a hlavně svou vlastní chuť jako čerstvá… 

Brokolice (čerstvá i mražená) – 20 minut (zachová si až 80 % vitamínu C) 

Kořenová zelenina – 20 minut

Cuketa – 12 minut

Špenát – čerstvý 13 minut, mražený 15 minut

Zelené fazolky – 25 minut

Dýně – 20 minut

Červená paprika – 20 minut (pak jen stačí lehce sloupnout slupku, která může způsobit horší stravitelnost)

Pokud vás oslovilo vaření v páře, pak vězte, že to není žádná věda!

Co byste měli ještě vědět?

Rychlé vaření v páře aneb „co dům dal“

Přílohy se v parním hrnci vaří předem namočené s trochou vody cca dvacet minut. V parním hrnci neuvaříme rýži (až na výjimky nebo speciální postupy a nádoby), je třeba ji uvařit zvlášť jako obvykle. Pokud chceme sobě i pejskovi v parním hrnci připravit dezert, stačí na to patnáct minut. Našlehané vejce například s tvarohem či jogurtem na dezert též vařím patnáct minut. Samotné vejce ve skořápce se dá uvařit za deset minut. 

Rychlé vaření v páře aneb „co dům dal“

Pokud vás oslovilo vaření v páře, pak vězte, že to není žádná věda. Stačí i jeden druh zeleniny, kterou máte běžně doma pro sebe třeba do polévky, kus masa a zdravá příloha a do půl hodinky máte velmi zdravé jídlo pro svého psího miláčka hotové. Když budete zeleninu, druhy masa i přílohy obměňovat, zajistíte také psovi vyváženou a pestrou stravu. Pro začátek nic nezkazíte třeba kořenovou zeleninou, kterou, myslím, má každý doma neustále, krůtím masem, rybou či hovězím a například pohankou, kterou psi naprosto zbožňují. Když jídlo před vařením v páře doplníte bylinkami (tedy hlavně v zimě sušenými, v létě používejte čerstvé ze zahrádky přímo do hotového pokrmu), váš pes vám určitě poděkuje a přinese svou oblíbenou hračku. A co je hlavní, díky zachování většiny vitamínů a minerálů bude zdravý a šťastný, a to za to přeci stojí nebo ne?

 

Lucie Koukalová

Foto: Pixabay

http://www.koukalici.cz/zdrave-mlsani-pro-psy/

Kam dál ...


    Použitá slova ze slovníku pojmů:
    BARF
      Podobné články



        -->