Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Rotvajler – fascinující plemeno s hlubokými kořeny

Hledáte dokonalého parťáka na nejrůznější psí sporty a také na výlety do přírody, který by zároveň dokázal vás i váš majetek ochránit, měl by být většího vzrůstu a ideálně hladkosrstý? Seznamte se tedy s dokonalým rytířem z psího světa, konkrétně se statným rotvajlerem! A my vám v tom prostřednictvím nejnovějšího profilu plemene trochu pomůžeme!


Rotvajler – fascinující plemeno s hlubokými kořeny

Rotvajler má nejen impozantní vzhled, ale je i symbolem síly, elegance a oddanosti své rodině. Má loajální povahu, je velmi inteligentní a vyniká i svými ochranitelskými instinkty, ale i řadou dalších skvělých vlastností. Postupně si přečtěte něco o jeho historii, původním i současném uplatnění a dozvíte se také, proč jsou tak oblíbení jako rodinní i pracovní psi. A třeba se také beznadějně zamilujete, kdo ví…

Jak to bylo kdysi v Rottweilu…

Město Rottweil, které leží na levém břehu přítoku Rýna Neckaru v podhůří Černého lesa jihoněmeckého města Württemberska, vyrostlo na místě kdysi významné římské osady. Ve 13. století jí byl přiznán status svobodného říšského města. Město se stalo vyhlášeným centrem pro obchod s dobytkem, působilo zde mnoho řezníků a stáda sem byla hnána i z velkých dálek. Při takových cestách bylo naprosto nezbytné zajistit cenným kusům dobytka co nejlepší ochranu před predátory různého druhu. K tomu sloužili zvláště silní a výkonní psi, kteří byli potomky dávných římských předků.

Tohoto psa, jenž měl některé znaky společné se švýcarskými salašnickými psy, choval nejeden řezník z Rottweilu. Psům se proto začalo přezdívat podle názvu města „rottweiler“. Rotvajlery ale používali ve své době také místní šlechtici při lovu černé zvěře a šelem, vyskytujících se ve zdejších hlubokých lesích. K velkému zvratu v historii plemene došlo na začátku 20. století, kdy byla zavedena železnice. Hlavní pracovní upotřebení plemene v podobě honáckého psa tím pádem vzalo za své a rotvajler se ocitl téměř na pokraji vyhynutí. K tomu naštěstí nakonec nedošlo, neboť začal být používán ve službách policie.

V roce 1882 se toto plemeno poprvé objevilo na výstavě a to v Heilbronu. Do dnešní podoby měl ještě docela daleko. Ale již tenkrát jej majitel označil právě jako rotvajlera. První chovatelský klub, který sdružoval milovníky rotvajlerů, byl společný i pro majitele a chovatele leonbergerů. Byl založený v roce 1899. Možná proto nikoho moc nepřekvapí informace, že první standard sepsaný v roce 1901 Albertem Kullem byl společný pro tato dvě plemena.

Novodobá historie

Rotvajler – fascinující plemeno s hlubokými kořeny

V roli policejního psa se osvědčil nadmíru dokonale. K oficiálnímu uznání rotvajlera coby policejního plemene došlo v roce 1910. Rotvajler se tak zařadil po bok německého ovčáka a erdelteriéra, kteří byli pro své výjimečné schopnosti rovněž vybráni pro policejní službu. V roce 1914 byl založený Deutsche Rottweiler Klub, o rok později vznikl v jižním Německu International Rottweiler Klub. Oba kluby se původně lišily ve svých preferencích ohledně zaměření a důležitých specifik plemene.

U nás dnes oblíbený…

Rotvajler – fascinující plemeno s hlubokými kořeny

U nás byli tito psi vidět již v období první světové války a také a to již ve dvacátých létech byli využíváni u policie – u českých četníků. Ovšem co je zajímavé, tak že první chovatelské stanice rotvajlerů se u nás objevily až ve 40. letech 20. století. Za zakladatelku moderního chovu u nás je považována fena Betty vom Birkenhain, která byla povahově i exteriérově na velmi vysoké úrovni. I když je rotvajler poměrně rozšířeným a oblíbeným plemenem, informace o tom, kdy se narodila první štěňata a jak to u nás celé začalo, se nám bohužel dohledat nepodařilo.

Rotvajler je inteligentní a oddaný pes, který je věrný své rodině a ochraňuje ji s velkou odvahou!

Impozantní vzhled a sebevědomý výraz

Rotvajler – fascinující plemeno s hlubokými kořeny

Rotvajler je impozantní a silný pes, který vyniká svou robustní postavou a sebevědomým výrazem. Má krátkou a hustou srst, která je černá s pálením. Jejich tělo je dobře osvalené, s hlubokým hrudníkem a širokou hřbetní partií. Rotvajler je známý svou výraznou hlavou, která představuje sílu a sebevědomí. Má širokou lebku, která je poměrně dlouhá a mohutná. Čenich je silný a černý, s dobře vyvinutými nozdrami. Oči jsou tmavé a oválného tvaru, což mu dodává intenzivní a pozorný výraz, který je typicky klidný, sebevědomý a současně bdělý, což je znakem jejich pozorovacích schopností a inteligence. Typický rotvajler má silné a široké čelisti, které jsou schopny pevného sevření, což je důležité pro jejich historickou roli jako pracovních psů. Celkově je hlava rotvajlera proporcionální k tělu, což dodává dojem rovnováhy a síly.

Oddaný strážce s vyrovnanou povahou

Rotvajler – fascinující plemeno s hlubokými kořeny

Rotvajler je známý svou vyrovnanou a sebevědomou povahou. Je to inteligentní a oddaný pes, který je věrný své rodině a ochraňuje ji s velkou odvahou. Má stabilní nervový systém a je klidný v běžných situacích, ale dokáže být ostražitý a reagovat, pokud cítí hrozbu. Je dobře přizpůsobivý a lze ho dobře vychovávat, pokud je řádně socializován a dostává dostatek fyzické aktivity a duševní stimulace. Je to také velmi spolehlivý a pracovitý pes, který se často uplatňuje jako služební pes v různých oblastech, včetně práce u policie, u záchranářských týmů nebo jako průvodní pes. Vzhledem k jeho silnému plemennému instinktu je důležité, aby byl rotvajler správně vedený již od mládí, aby se vyvinul v dobře zaobleného a společenského společníka.

Důkladná socializace je klíčovou záležitostí pro to, aby ze štěněte vyrostl pohodový a dobře přizpůsobivý dospělý pes!

Rotvajler – fascinující plemeno s hlubokými kořeny

Socializace rotvajlera může být náročná, zejména pokud nedostává dostatek pozitivních zkušeností s lidmi, zvířaty a různými situacemi od štěněte. Důkladná socializace je však klíčovou záležitostí pro to, aby ze štěněte vyrostl pohodový a dobře přizpůsobivý dospělý pes! Vzhledem k jejich přirozené ochranářské povaze je důležité, aby byli rotvajleři vystaveni kontaktům s různými lidmi, zvířaty, prostředím a situacím od raného věku, aby se naučili rozlišovat mezi normálními a potenciálně nebezpečnými momenty. Správná socializace by měla být postupná, pozitivní a důsledná, aby se zabránilo vzniku negativních asociací a agresivního chování.

Všestrannost a schopnosti plemene

Rotvajler – fascinující plemeno s hlubokými kořeny

Rotvajleři jsou všestranní psi s řadou schopností a dovedností, což jim umožňuje excelovat v různých rolích a aktivitách. Tradičně byli využíváni jako pracovní psi, například jako strážci, policejní psi, psi na stopování nebo jako psi na zachraňování. Jejich inteligence, vytrvalost a odhodlání je dělají skvělými společníky pro práci i zábavu. Dnes jsou rotvajleři také úspěšní ve sportovních disciplínách, nejčastěji jsou využíváni pro sportovní kynologii nebo v záchranařině. Jsou to také vynikající terapeutičtí psi, kteří se používají ve speciálních terapiích pro lidi s různými potřebami. Ostatně i o tom se během měsíce května dozvíte víc…

Náročný, či nenáročný?

Rotvajler – fascinující plemeno s hlubokými kořeny

Rotvajler nevyžaduje nějakou zvláštní péči o srst či jiné partie těla. Ta jako taková spočívá hlavně v tom, že by měla zahrnovat například pravidelné cvičení, kvalitní stravu, pravidelné návštěvy veterináře, běžnou údržbu srsti a péči o zuby, ale také dostatečnou pozornost a společnost. Je důležité věnovat jim dostatek času venku, aby si mohli přirozeně vybít svou energii a udržet si fyzickou kondici. Důraz je také kladen na poskytnutí mentální stimulace, jako jsou interaktivní hračky nebo výcvikové aktivity. Důležitá je také socializace od útlého věku, aby se rotvajler naučil dobře komunikovat s ostatními psy a lidmi. Vhodná péče a výchova pomáhá zajistit, že pes bude šťastný, zdravý a dobře zvládnutý člen rodiny.

Pár slov o zdraví

Rotvajler – fascinující plemeno s hlubokými kořeny

Rotvajler je obecně robustní a odolný pes, ale jako každé plemeno může být náchylný k určitým zdravotním problémům. Mezi běžná onemocnění rotvajlerů patří například: dysplazie kyčelních a loketních kloubů. Dysplazie je prověřována u každého jedince, který má jít dál do chovu. Jedinci s výraznou dysplazií nejsou do chovu připuštěni. Tedy se procento postižených psů tímto defektem pomalu snižuje. Dysplazii pravděpodobně může negativně ovlivnit kluzký povrch podlahy již u chovatele, případně i dále u majitele, vhodná není ani nadměrná pohybová aktivita v období růstu.

Chov u nás…

Rotvajler – fascinující plemeno s hlubokými kořeny

V České republice je chov rotvajlerů zastřešen Rottweiler klubem České republiky (https://www.rkcr.cz). Tento klub se zabývá organizací chovu, péčí o plemeno, vzděláváním chovatelů a ochranou standardů plemene. Jako oficiální orgán pro rotvajlery v ČR pracuje pod Českomoravskou kynologickou unií (ČMKU) a sleduje dodržování stanovených pravidel a standardů chovu. Klub také pořádá výstavy, soutěže a další akce, které propagují plemeno a posilují komunitu chovatelů v České republice.

Rotvajler – fascinující plemeno s hlubokými kořeny

Historie klubu sahá do dob, kdy rotvajleři začali být populární v České republice. Založení klubu bylo reakcí na rostoucí zájem o toto plemeno a potřebu organizace chovu a péče o ně. Klub byl zřízen s cílem podpořit kvalitní chov, šířit informace o plemeni a poskytovat podporu chovatelům a majitelům. Od svého založení se klub postupně rozrůstal a stal se důležitým hráčem v oblasti chovu rotvajlerů v České republice.

Rottweiler Klub České republiky požaduje k uchovnění vyšetření na dysplazii kyčelních (DKK) a loketních (DLK) kloubů, s výsledkem nejhůře (2/2) včetně. Pro účely chovnosti se akceptují rentgenové snímky kyčlí zhotovené po 12. měsíci věku. Je-li dysplazie zjištěna v tomto či pozdějším věku, jsou již možnosti léčby značně omezené. Z hlediska zdraví a kvality života psa je proto vhodné provést časné vyšetření kyčlí. Dokud pes roste, je totiž možnost korekce dysplazie mnohem vyšší. Pes po některém z chirurgických zákroků řešících dysplazii kyčelních kloubů sice nadále není vhodný do chovu, může však vést aktivní život bez bolesti.

Věřte, nevěřte, aneb Pár zajímavostí

Rekordy: V roce 2009 byl jeden rotvajler pojmenovaný Geronimo zapsán do Guinnessovy knihy rekordů jako pes, který dokázal skočit 9,14 metrů. Tento rekord dodnes zůstává nevyrovnán.

Filmové hvězdy: Rotvajleři se objevují v mnoha filmech a televizních seriálech. Jednoho psího hrdinu plemene rotvajler starší generace jistě pamatuje z amerického filmu Země mustangů z roku 1976. Tam byl odvážný Luke věrným ochráncem svého pána a pomáhal mu chytat mustanga.

Významní jedinci: Mezi známé rotvajlery patří například Roscoe, který je známý svými schopnostmi v agility, nebo Lex, který pracoval jako vyhledávací pes po zemětřesení v Japonsku v roce 2011.

Rotvajler – fascinující plemeno s hlubokými kořeny

Ačkoli tímto končí náš stručný pohled do světa rotvajlerů, je to jen začátek po boku tohoto úchvatného plemene u nás na www.ecanis.cz. Po celý květen 2024 se totiž můžete těšit na pravidelné rozhovory vždy v úterý a ve čtvrtek, ve kterých se dozvíte určitě více, protože o své bohaté zkušenosti po bolu těchto psů se s námi podělí nejeden chovatel, či majitel. Tak zůstaňte s námi.

 

Iveta Panýrková

Foto: red.

Portrét plemene Rotvajler

Originální názevRottweiler
Zkratka plemeneRTW
Země původuNěmecko
Číslo standardu147
FCI skupinaII. - Pinčové a knírači
Přesná velikostpsi: 61–69 cm feny: 56–63 cm
Druh srstikrátká
Vhodnostpro zkušené
pro aktivní lidi
Umístěnína zahradu
Využitísport
dlouhé tratě

Celkový vzhled:

Rotvajler je středně velký až velký robustní pes, není těžkopádný, ani lehký, není vysokonohý, ani chrtovitý. Jeho souměrná postava je robustní a podsaditá, ukazuje na velkou sílu, obratnost a vytrvalost.

Barva:

Černá s pálením

Hmotnost:

psi: cca 50 - 60 kg
feny: cca 35 - 48 kg


Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Interiérová klec pro psa

Krásná interiérová klec nabízí nejen místo k odpočinku pro vašeho psa, ale je i vkusným doplňkem dovnitř každého bytu, či domu. Její vrchní desku lze využít jako odkládací stolek na dekorace, či potřeby po vašeho čtyřnohého parťáka.

ZB000796
od 6 650
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...


    Podobné články



      -->