Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Perinbaba a dva světy aneb V hlavní roli pes

K adventu, Vánocům a Štědrému dni patří samozřejmě pohádky. A začátkem prosince 2023 měla v kinech v Čechách i na Slovensku svou premiéru dlouho očekávaná Perinbaba a dva světy. A všimli jste si, že jednu z hlavních rolí ztvárnil moc šikovný pes, tedy vlastně fenka? A zajímalo by vás, jak takové natáčení probíhá a na co všechno je při tom potřeba myslet? Pohodlně se tedy usaďte a pojďte si s námi společně užít hledání té pravé lásky a putování do bájné země hojnosti…


Perinbaba a dva světy aneb V hlavní roli pes

Každý, kdo třeba jen trochu cvičí se psem, by si možná přál, aby si právě jeho miláček mohl někdy zahrát ve filmu a každému ukázat, co všechno umí. A sympatické Martině Irglové se to splnilo, i když do castingu posledního filmu legendárního Juraje Jakubiska ji s jejími třemi fenkami přihlásila kamarádka ze cvičáku. A pan režisér si z nich vybral střapatou  parson russell teriérku Kačenku, která se bohužel stejně jako on sám, Miroslav Žbirka i Daniel Nekonečný premiéry nedožila. Nebudeme ale smutnit. Krásné vzpomínky přece zůstávají a otisk její tlapky bude už navždy součástí této kouzelné pohádky.

Martino, prozradila bys našim čtenářům nejdříve něco o sobě a své parsonce Kačence?

Perinbaba a dva světy aneb V hlavní roli pes

Už od malička jsme vždy měli doma nějakého psa a shodou okolností to vždycky bylo cosi s příměsí teriéra, takže na toto plemeno mám prostě slabost. Z naší rodiny cvičil zvířata pouze můj dědeček, který měl neskutečnou trpělivost. Už jako malá holka jsem viděla, jak náš pes dokáže tancovat na zadních, nosit misku a jiné pěkné kousky. Vždy na to šel po dobrém a zvířata ho milovala. Dokázal vycvičit dokonce i vrabce, který se k nám zatoulal. Chodil za ním pak jako pejsek a sedával mu na rameni.

Volba plemene byla tedy jasná. Když děti povyrostly, pořídili jsme jim dvě štěňata JRT s tím, že já s nimi budu dělat dogdancing a děti budou běhat agility. Dopadlo to tak, že obě holky kromě agility začaly se psy i tancovat, takže jsem potřebovala dalšího psa. Volba padla na PRT, protože je trochu vyšší a připadalo mi, že se s ním bude lépe pracovat (nebudu se muset moc ohýbat). Našla jsem si chovatelskou stanici, kde zbylo jedno štěně, do kterého jsem se zamilovala. Zatímco jackové to měli v hlavě celkem v pořádku, byli ovladatelní, mezi dalšími psy v pohodě, Kačenka mi to všechno vrátila… (v té době jsem netušila, že PRT je o dost vyšší level než JRT ). Byla velmi temperamentní, majetnická a měla obrovský lovecký pud. Kdejaký myslivec by po ní skočil všemi deseti, ale pro mé účely, navíc do města se toto fakt nehodilo. Navíc měla ráda svůj prostor, a jakmile ho nějaký pes narušil, okamžitě útočila (ve městě zcela běžná věc, že ostatní majitelé mají své psy na volno a nechají je chodit, jak se jim zlíbí). Na cvičáku jsme tedy začali nacvičovat ignoraci ostatních psů, vytvářeli různé situace a zhruba po dvou letech dokázala Kačenka v klidu projít kolem velkého černého psa, aniž by se pokusila ho zakousnout. A postupem času to bylo stále lepší a lepší, už dokázala psa ignorovat i v případě, že přišel přímo k ní. Těžký to bylo, ale stálo to za to, stal se z ní pes, na kterého jsem se mohla spolehnout.

Perinbaba a dva světy 

Hlavní postavou filmu je Lukáš, syn Alžbětky a Jakuba z kultovní pohádky Perinbaba. Rozhodne se vydat do světa na zkušenou. Touží najít pravou lásku a své vlastní štěstí. Od počátku jeho putování mu tu a tam pomůže najít správnou cestu hodná Perinbaba, která mu také pošle chytrého psa Ucha, zatímco smrtka Zubatá se mu snaží škodit a klade mu do cesty nebezpečné nástrahy. Po boku chlupatého přítele se vydává nalézt bájnou zemi hojnosti, která podle pověstí leží za sedmero horami a sedmero moři až na samém konci světa. Na zámku se během své cesty dostanou do vězení, ve městě zničí i zachrání velkou svatbu, v zemi divoženek se Lukáš zamiluje, pomohou zachránit pohyblivé město a v království, ze kterého zmizely všechny ženy, se musí utkat s havraními bojovníky. Každá pohádka má ale dobrý konec…

Oficiální trailer: 

Čí to byl nápad přihlásit ji do castingu Perinbaby 2 a jak to celé probíhalo? 

Perinbaba a dva světy aneb V hlavní roli pes

Byl to nápad mojí kamarádky ze cvičáku, která moc chtěla vidět, jak takový casting probíhá a vidět pana režiséra v akci. Vzhledem k tomu, že má velké psy, přišla s nápadem, že přihlásí ty moje. Pobavila mě její jistota, že zrovna mě na casting pozvou a nechala jsem tomu volný průběh. Za týden volali z produkce, že chtějí vidět toho bílého chlupatého (nejvíc problémového jedince z naší smečky). Ale byla jsem ráda, že kamarádce splním její sen a jedno sobotní dopoledne jsme vyrazili do centra Prahy. Každého psa si pozvali na určitou hodinu, takže odpadl stres s Kačenčiným případným vrčením a šklebením se na ostatní účastníky. V tělocvičně se rozhlédla, zjistila, že je tam spousta lidí, kteří jí určitě přišli obdivovat (to mají teriéři rádi) a předvedla se v plné své kráse. Zacvičila si s každým, kdo měl zájem, zřejmě měla nějaké slovenské kořeny, protože i na povely ve slovenštině super reagovala. Za pár dní volali, že jsme ve finále a rozhodují se mezi čtyřmi adepty a máme ještě přijet.

Na video, které bylo zasláno do castingu, se můžete podívat zde:

Proč myslíš, že si pan režisér vybral právě tvou fenku?

Perinbaba a dva světy aneb V hlavní roli pes

Možná proto, že byla hodně bílá a tak nějak se k té Perinbabě, která zařizuje, aby sněžilo, hodila. Navíc byla ovladatelná, což je asi to nejdůležitější. Přiznám se, že jsem tuto volbu panu režisérovi rozmlouvala – ono točit se zvířetem není nikdy jednoduché, ale angažovat teriéra je velká výzva (navíc do hlavní role). Ale výzvy měl pan Jakubisko rád. Řekl, že když pes nebude chtít spolupracovat, on jako režisér to musí vymyslet a udělat tak, aby to klaplo. Touto větou mě přesvědčil a na spolupráci jsem kývla.

Točit se zvířetem není nikdy jednoduché, ale angažovat teriéra je velká výzva (navíc do hlavní role). Ale výzvy měl pan Jakubisko rád…

V pohádce ale hraje roli psa s celkem zvláštním jménem. Má to nějaký význam?

Úplně původně se měla jmenovat Fľak, ale v průběhu natáčení se jméno změnilo na Ucho. Bylo to tím, že měla jedno ucho černé, tak se tohle jméno vyloženě nabízelo.

Vystačila sis s tím, co Kačenka uměla nebo bylo nutné naučit ji spoustu nových věcí? 

Perinbaba a dva světy aneb V hlavní roli pes

Pan režisér naopak celé natáčení postavil na tom, co už uměla, takže jediné, co jsem jí učila, bylo tahání buřtů a balení se do spacáku. Buřty měly být původně umělé, jenže se ukázalo, že umělé buřty se na dlažbě chovají prostě uměle a nepleskají tak jako buřty „živé“. S rekvizitáři jsme se tedy domluvili, že bude jednodušší psa naučit tahat buřty pravé. Buřty byla naší úplně první scénou, měla jsem velkou obavu, jak se s tím pes popasuje. Odehrávalo se to na trhu, kolem spousta lidí, kůň, králíci, slepice a mezi tím vším měl proběhnout pes táhnoucí buřty. Zvládla to na první dobrou, navíc je to skvěle natočené – nejdřív je obraz na buřty mizející z košíku a pak teprve na psa, který je táhne. Poté skočí Lukášovi do náruče a je vidět, jak si slastně kousíček uždíbla...

Která scéna vám dala asi nejvíce zabrat a co šlo naopak nad očekávání snadno?

Perinbaba a dva světy aneb V hlavní roli pes

To se dá těžko říct, většinou to bylo tak, že scéna, které jsem se obávala, klapla na první dobrou a scéna, nad kterou mě ani nepadlo přemýšlet, trvala dlouho… Velmi jsem se obávala scény z pohřebního průvodu. Točilo se dronem a dalšími dvěma kamerami, takže jsem mohla být přítomna pouze zamaskovaná jako smuteční host a psa jsem nemohla povelovat. Napadlo mě, že na jedné straně průvodu psa někdo podrží, já budu z druhé strany pískat míčkem, pes mě bude hledat a bude to vypadat, jakože rozhání průvod. To jsem ovšem netušila, že v průvodu bude živá hudba, takže jak pes slyšel pískání míčku, je pro mě záhadou…

No, a ta jednoduchá scéna? Například na salaši vysoko v horách si pes měl lehnout a položit si hlavu. Jak jednoduché. Kačenka si lehnout odmítla, protože jí sláma píchala do břicha. Naštěstí rekvizitáři byli připraveni snad na všechno, během deseti vteřin vytáhli odněkud pytel, který hodili pod psa, pes si spokojeně lehnul a záběr se natočil.

Nejsnadněji šly ty scény, kde Kačenka někomu trhá oblečení, to jí bavilo opravdu moc. Aby někoho omylem nekousla, kostymérky zašívaly do oblečení pískací míček a pes tím pádem věděl, kde se může bezpečně chytnout.

Nejsnadněji ty šly scény, kde Kačenka někomu trhá oblečení, to jí bavilo opravdu moc!

Ve filmu je k vidění i spousta momentů pro psa tak trochu na hraně. Měla Kačenka i nějaké dubléry nebo se to řešilo úplně jinak?

Perinbaba a dva světy aneb V hlavní roli pes

Ve většině filmů se v roli střídá víc psů, proto jsem moc pyšná na to, že to Kačenka zvládla naprosto sama, měla jen plyšového dubléra na náročné a nebezpečné scény.

Jediný moment na hraně bude pro diváka asi záběr, jak se chycený pes snaží dostat ze sítě. To bylo opravdu vtipné, posadili jsme jí do sítě a ona seděla a čekala, co bude. Pan režisér čekal, že se pes bude snažit dostat se ze sítě ven, ale ona prostě seděla. Takže nakonec jsem musela zapískat míčkem, aby se začala trochu hýbat a vypadalo to přirozeně.

Někomu by možná připadalo nebezpečné nahánění krkavčích bojovníků, ale zrovna tohle si pes velmi užíval a chlapci dávali velký pozor, kam šlapou.

Ostatní náročné scény byly dodělávány trikem. Trikem je například uděláno mrknutí oka i úsměv, když Lukáš odlétá pro „divoženky“ na skálu, na tom vidíte, že trikaři jsou mistři, kteří dokážou i nemožné.

Jak se to tak stane, že čistokrevný parson russell teriér vypadá na plátně jako takový rozcuchaný vořech. Předpokládám, že vždy před natáčením musela projít „maskérnou“. Jak to snášela?

Vzhledem k tomu, že jsem nikdy neměla výstavní ambice, upravovala jsem psa tak nějak nahodile. Kvůli filmu jsem jí musela udržovat stále stejně zarostlou, jen na léto jsem jí trochu „protrhala“. Navíc já prostě miluju vořechoidní psy.

V maskérně jí každé ráno dobarvovali ucho tzv. „špínou“, snášela to naprosto v pohodě.

„Mojí hlavní úlohou během natáčení bylo dbát na blaho a pohodu psa!“

Mohla bys nám přiblížit takový běžný natáčení den, a jaká byla tvá úloha jako psovoda během něj?

Perinbaba a dva světy aneb V hlavní roli pes

Každý den byl jiný, ale většinou to probíhalo tak, že večer jsem dostala scénář, abych věděla, co se druhý den bude točit a promyslela jak zapojit psa. Ráno u snídaně mi pan režisér vysvětlil, jak by si to asi představoval. Psa jsme většinou před kameru dávali až na ostrý záběr, aby se neunavoval čekáním. Jediné, co jí dělalo problémy, bylo opakování scén, protože nerozuměla tomu, proč to musí opakovat, když to udělala dobře. Takže čím víc se opakovalo, tím byl pes horší. Mimo natáčení měla svůj karavan, kde odpočívala. Mojí hlavní úlohou bylo dbát na blaho a pohodu psa. Pokud jsme někdy měly volný den, šly jsme na procházku do přírody. Slovenská příroda je nádherná.

Moc by mne zajímal vztah Lukáše a Kačenky, protože určitě není jednoduché točit s cizím psem. Přeskočila tedy mezi nimi ta pověstná jiskra nebo bylo třeba vymýšlet, jak to či ono zvládnout, aby to vypadalo přirozeně?

Perinbaba a dva světy aneb V hlavní roli pes

Jednoduché to určitě není, základním předpokladem spolupráce je to, že herec musí mít ke psům vztah a pes mu musí věřit. Pokud mu nevěří, spolupracovat s ním nebude.

Lukáš byl fantastický, myslím, že ta jiskra přeskočila hned ten den, co se poprvé viděli. Postupem doby mi připadalo, že ani snad nemusí mluvit a pes mu rozumí a dělá všechno, co má. Neuvěřitelný vztah mezi sebou měli, až jsem Lukášovi trochu záviděla… A možná si tak rozuměli i proto, že se narodili ve stejný den. Chápete, jaká je to náhoda, že pan režisér ze stovek adeptů vybere dva, kteří se narodili ve stejný den? U Lukáše během natáčení byla vždy na prvním místě bezpečnost a pohodlí psa, až pak teprve myslel na sebe. Tohle všechno pes cítil, a proto jim ta spolupráce šla tak pěkně.

Základním předpokladem spolupráce je to, že herec musí mít ke psům vztah a pes mu musí věřit. Pokud mu nevěří, spolupracovat s ním nebude. A Lukáš byl fantastický!

Vím, že po skončení natáčení si Lukáš vlastního psa dokonce pořídil, mám pravdu?

Ano, pořídil si psa z útulku, ale v době natáčení měli doma kavalírka, takže Lukáš, co se týká psů, úplně nezkušený nebyl.

Jak vnímali psa na place ostatní členové štábu? A co třeba pan Jakubisko?

Perinbaba a dva světy aneb V hlavní roli pes

Kačenka se stala samozřejmě miláčkem všech, vnášela do těch náročných dní radost a pohodu. Každý se s ní chtěl pomazlit, vyfotit… A ona milovala všechny, vždycky když jsme se vrátily z Prahy na další natáčení, už ve vlaku přesně věděla, kam jede a na místě se se všemi náležitě přivítala. Pan Jakubisko jí samozřejmě miloval, byla podobně kreativní jako on sám, takže někdy z běžné scény vzniklo ještě něco lepšího (např. ve filmu Lukáš s Kačenkou jdou po cestě, za zády jim přeběhne smrtka a pes se na chvilku otočí – naprosto spontánní a logická reakce, která se nacvičit nedá, nebo Lukáš hodí do vody kamínek, tím měl záběr končit, ale pes tam za kamínkem skočil… A jistě by se ve filmu našlo víc takových věcí.

Na co dnes s odstupem času nejraději vzpomínáš?  

Perinbaba a dva světy aneb V hlavní roli pes

Vzpomínám na partu skvělých lidí, které bych bez Kačenky nikdy nepotkala, na krásnou přírodu Slovenska, kterou bych bez Kačenky nikdy nepoznala a na pohostinné a příjemné lidi.

A potom mi v hlavě uvízla ještě jedna vzpomínka. Film končí tím, jak Lukáš s Lucií přicházejí zpět ke mlýnu, kde se Lukáš narodil. Perinbaba kouzlem opraví rozbořené stavení a v tom okamžiku se k Lukášovi a Lucii řítí sněhem Kačenka. Tenhle moment jsem v kině obrečela, přesně tenhle výjev se mi totiž zdával velmi často, když moje milovaná Kačenka umřela.

Co tobě osobně tato nová zkušenost dala a vzala? A šla bys do něčeho podobného znovu?

Perinbaba a dva světy aneb V hlavní roli pes

Rozhodně mi tato zkušenost dala nový pohled na to, jak vlastně takový film vzniká. Dobrý film není jen o námětu, hercích atd., ale velkou roli zde hrají i lidé, jako jsou kostymérky, maskérky, rekvizitáři, stavba a další. Tihle všichni odvádějí neuvěřitelné množství práce a bez nich by film vůbec vzniknout nemohl.

Práci režiséra jsem si představovala tak, že on sedí na svojí židli, má před sebou monitor a říká lidem kolem, co a jak mají dělat. Pan Jakubisko to ale rozhodně takto neměl. Celý den byl na nohou, a když se mu scéna nezdála, šel a upravil ji, hercům sám předvedl, jak si představuje, že budou hrát, prostě byl stále v pohybu. Kdyby mu jeho žena nenosila jídlo a pití, snad by si ani nevzpomněl. Svojí vitalitou nás všechny strčil do kapsy…

Znovu bych do takového velkého filmu asi nešla, jednak žádný z mých psů by toto nezvládl, navíc jsem svému šéfovi v práci slíbila, že Perinbabou natáčení končí. Během té doby mi maximálně vycházel vstříct a ne vždy to měl jednoduché (jsem jeho jediným zaměstnancem, takže když nejsem v práci, je to dost znát…)

Ráda bych se ještě zeptala, kdy a v čem uvidíme Ewičku, pokračovatelku tvé nezapomenutelné Kačenky? Moc rádi se od tebe necháme pozvat do kina…

Perinbaba a dva světy aneb V hlavní roli pes

Ewička točila jen takový „štěk“ v seriálu „Vytoč mého agenta“, který uvidíte na Prima+ nebo na Joj zřejmě příští rok. Její hereckou partnerkou byla Zuzana Kronerová. Opět jsme měly štěstí, paní Kronerová to s Ewičkou skvěle uměla, povelovala si ji sama, protože při natáčení seriálu se zároveň točí i zvuk, takže jsem maximálně dělala posunky. Většinou jsem nemohla být ani na place (kamera snímala širokoúhle a mohla bych se odrážet ve skle), takže si holky musely poradit samy. A zvládly to na výbornou.

A nějaké tvé poselství na závěr?

Perinbaba a dva světy aneb V hlavní roli pes

Trochu mě mrzí, že film nemá v Čechách příliš dobré recenze. Občas mám i pocit, že kritik viděl jiný film než já. Já viděla film s nádhernou slovenskou přírodou s poselstvím, že láska hory přenáší, a i když člověk udělá někde chybu, může ji napravit a žít se svou láskou šťastně až do smrti. A to je přece krásné, ne?

Moc děkuji za krásné vánoční povídání, přeji ti, ať se s pejsky jen a jen daří a celá naše redakce už se děsně těší do kina.

 

Michaela Weidnerová

Foto: archiv Martiny Irglové, Jakubiskofilm, Iveta Dupalová

https://www.facebook.com/Perinbaba

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->