Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.
Také vám tematika barfování už nějakou dobu v našem časopise chyběla? Nezoufejte, je to opět tady! V následujícím rozhovoru se podrobněji seznámíme třeba s tím, jaká kritéria musí krmné maso splňovat, jak je kontrolovaná jeho nezávadnost nebo odkud se vůbec bere. Zaujali jsme vás? Tak neváhejte a pusťte se do čtení…
Krmení přirozenou syrovou stravou si v současné době získává stále větší a větší počet příznivců. Není tedy neobvyklé, že se majitelé psů a koček také více zajímají o zdroje, ze kterých maso pro jejich miláčky pochází a jak to funguje u jeho výrobců. A my se právě nyní společně podíváme „pod pokličku“ jedné malé rodinné a opravdu poctivé české firmy, jakou „Maso od Amose“ rozhodně je. Na naše všetečné otázky s úsměvem odpovídala sympatická „duše celého projektu“ Kristýna Koubová.
Nápad založit firmu na výrobu masa pro psy a kočky se začal rodit na začátku roku 2014, a protože jsme rodina činu, o měsíc později už firma začala aktivně vznikat. No firma, pro začátek spíše firmička. Tehdy nás nenapadlo, kolik bude zájemců a zákazníků, kteří uvítají a budou podporovat naši filozofii. Hlavním spouštěčem pustit se do výroby masa pro psy a kočky je naše smečka chlupáčů a maminčina památná věta: „Pane Bože, ti sežerou celou krávu!“
Proč Maso od Amose? To je jednoduchá odpověď. V naší členité smečce dlouhosrstých psů byl jediný krátkosrstý zástupce, a to rhodéský ridgeback Amos. A tady zase musím poděkovat tatínkovi za slogan, který naši firmu provází od začátku: „Maso od Amose – krmení hrou“.
Masem krmí naše rodina smečku opravdu dlouho (asi patnáct let), už náš dědeček říkal, že by celý život také nechtěl žrát nějaké amarouny. A když měl náš první ridgeback po granulích už ve dvou letech úplně rozloženou imunitu a spoustu dalších zdravotních problémů, začali jsme krmit masem, a jeho stav se výrazně zlepšil. A to pro mě byl jasný důkaz.
«Už náš dědeček říkal, že by celý život také nechtěl žrát nějaké amarouny!»
Jak říká naše spolupracovnice a výživová poradkyně Ing. Pavlína Vazdová: „Vyhněte se masu, které vašemu čtyřnohému miláčkovi nechutná.“ Snad bych ještě varovala před masem z divočiny neznámého původu, které není veterinárně kontrolováno.
Po pravdě i na tom je něco pravdy. Pokud bychom chtěli krmit výhradně maso atraktivní pro lidi, museli bychom počítat také s mnohem vyšší cenou. Jenže ne každé kvalitní maso je určené pro kuchyňskou úpravu. Bavíme se třeba o starších zvířatech, zraněných zvířatech, kdy došlo k zakrvení některých částí masa, o příliš mladých a nevyzrálých zvířatech, kdy je větší obsah vody v mase. I maso z takových zvířat končí v nuceném výseku, případně v sekci určené pro výrobu uzenin a podobně. Pověry, že nucený výsek je maso plné antibotik, napadené různými bakteriemi, či infekcí, není pravda, protože takové maso veterinář vyřadí a končí v kafilérii. Ale i nucený výsek není jen jeden, můžeme koupit velmi levné ořezy nebo koupit celý kus a sami si ohlídat, které části do výroby zařadíme a které ne. A my jsme se vydali tou druhou cestou. Kupujeme celé kusy a sami si to bouráme, čímž se odlišujeme od ostatních výrobců. Postupně jsme všichni zvládli anatomii skotu, ovcí, ba i koní a bourání je naším denním chlebem. Často vykupujeme i živá zvířata od našich spřátelených chovatelů, kde známe dokonale jejich původ, věk a také víme, že s nimi bylo dobře zacházeno. Máme i vlastního pana řezníka, který je chovatelem a milovníkem norských lesních koček a sdílí naše přesvědčení, že nejen začátek a střed života, ale i jeho konec má být korektní a bez stresu. Výjimkou je drůbeží maso, které bereme od prověřených dodavatelů a výhradně v kvalitě pro lidskou spotřebu.
«Maso i výroba musí splňovat přísné veterinární předpisy a občas máme pocit, že kdybychom museli doma držet kuchyň v takové čistotě, nikdy si neuvaříme anebo do ní nebudeme raději ani chodit.»
Na tuto otázku jsem odpověděla v minulém odstavci a důležité je to pro nás hodně. Vždyť to baští naši miláčci a smečka ve firmě čítá už více než dvacet psů a deset koček.
Držíme se toho, že ideální strava vyrostla tam, kde její strávník. Je to logické, přirozené a v poslední době tento trend proniká i do lidské výživy. Hádejte, proč v Thajsku strávíte první dva až tři dny na záchodě? A stejně jako zdatný Thajec se po svíčkové s knedlíkem seznámí s místní pohotovostí? Imunita stejně jako trávení jsou nastaveny na podmínky, ve kterých daný strávník žije, a proto již z logiky věci nejlépe tráví to, co má ve svém dosahu. Také nevidíme důvod, proč podporovat dlouhé přepravy živých zvířat i masa přes celou Evropu a někdy i svět, když všichni vědí, že kromě kapes logistických firem tyto přesuny nikomu neprospívají, nejvíce zvířatům samotným.
Vzhledem k našim poměrně vysokým nárokům na vstupní surovinu se také nechceme nutit do výroby něčeho, o čem nejsme přesvědčeni. Ne že bychom neměli nabídky, nebyl by problém sehnat klokaní, velbloudí, či koňské maso z Rumunska, ale to není cesta pro nás. To přenecháme rádi jiným. To je i důvodem, proč například nenabízíme mořské ryby. Kromě toho, co už jsem zmínila, do hry vstupuje i málo známý fakt, že mořské ryby oproti našim sladkovodním obsahují výrazně vyšší množství methylrtuti a ta ani nám lidem příliš neprospívá. Ryby, které používáme ve výrobě my, vyrostly a byly odchyceny v Jižních Čechách.
Také se nás lidé často ptají, proč to či ono maso nemáme celoročně. Je to právě z výše uvedených důvodů, protože např. ovečky se vyřazují na jaře a na podzim, proto se v zimě velmi obtížně zařazuje do nabídky (v této době jsou totiž ovečky březí).
Ano, a na to jsme velmi pyšní. Myslím, že jako jediný výrobce v Čechách nabízíme opravdu vyvážené směsi, které splňují parametry kompletní krmné dávky včetně správného poměru minerálních látek, obsahu proteinu a vlákniny. Tyto komplety jsou spočítány Ing. Pavlínou Vazdovou ve spolupráci s Jihočeskou universitou a sestavovány pak pomocí námi vytvořeného počítačového programu. To je to, čím se opravdu lišíme od veškeré konkurence, která bohužel nezřídka nazývá komplety směsku masa s „čímkoliv“ dodržujíc jedinou zásadu, a to 70% masa a 30% přílohy.
Kvalitní výrobce se asi nejlépe pozná podle množství spokojených zákazníků.
Maso má svou výrobní cenu, ať čerstvé nebo sušené. Těžko mohou být granule levnější než syrové maso, pokud v nich nějaké je. A to je zásadní věc. Spousta granulí obsahuje vyšší podíl rostlinné složky, což samozřejmě pro některé kategorie psů nemusí být vůbec špatně, ale otázkou je, jste schopni si sami spočítat, kolik je tam doopravdy živočišné bílkoviny? Ono čerstvé maso vedle sušeného se v podílu dostane do úplně jiných čísel a proto granule, kde je masová moučka ve složení třeba na třetím místě, nemusí vůbec obsahovat méně masa než složení, kde je na prvním místě uvedeno syrové maso. Vše je o úhlu pohledu a každý prodejce udělá maximum pro dostatečný obrat.
Kromě přímé objednávky u nás, kdy v rámci rozvozových tras vozíme baštu pro psy majitelům až domů (a proto spoustu našich zákazníků dobře známe a někteří i nadšeně vítají naše auto). Dále lze naše maso sehnat ve stále se rozšiřující síti maloobchodů – seznam můžete najít na našich stránkách. A protože máme každý jen dvě ruce a čtyři kola, distribuci pro Moravu si vzal pod patronát jeden tamní velkoobchod.
Je to každého individuální rozhodnutí. Vy i váš pes byste měli mít z dobré večeře radost a je jen na každém pánečkovi a jeho svěřenci, zda mu radost udělá kus masa, nebo granule. Všechno má dvě strany a nic není dokonalé. My za nás můžeme říct, že BARF je hodně o pocitu svobody a sounáležitosti dvou různých druhů a není jeho cílem jim život komplikovat. Naopak zpříjemnit.
Foto: archiv Kristýny Koubové a firmy Maso od Amose
http://www.masoamos.cz
-->