Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Malý Kája je ohromný bojovník, který se jen tak nevzdal...

Vánoce jsou svátky klidu, míru a lásky. Je to čas, kdy se navzájem obdarováváme. I my vás dnes obdarujeme. A protože je čtvrtek, učiníme to jedním velmi zajímavým a dech beroucím příběhem malé čivavy jménem Kája. Tento drobný chlupatý chlapec zatím moc dobrého v životě nepoznal. Pochází z množírny, ze které byl „zachráněn“, ale nebyla to záchrana, jakou bychom si asi představovali a tak malý Kája znovu bojoval o život… Jak jeho životní a nelehký příběh dopadl...?


Malý Kája je ohromný bojovník, který se jen tak nevzdal...

Viděla jsem mnoho smutných příběhů, mnoho týraných psů, mnoho zlomených srdcí. Tento příběh mě ale úplně odzbrojil a při zjišťování detailů života malého Káji mi běhal mráz po zádech. Tříletý pejsek, který do dvou let svého života poznal jen okolí množírny. A to, co bylo dál, nebylo také nijak valné a dokonce jej to málem stálo život.

V roce 2016 se dostal Kája z množírny psů a byl umístěn do spolku Depozitum Beruška, kde dostal jméno Felix. Odtud si jej  po čase adoptovala nová majitelka. Bohužel to nebyla ta správná osoba.

Osudová nocff 

Nová panička pro něj nebyla asi zrovna to nejlepší, co ho mohlo potkat. Z neznámého důvodu opustila všechny své psy a nechala je pobíhat na dvoře. Neměli tam krmení, ani vodu na pití, jen betonový bazének se stoletou špinavou vodou. Její hladina byla asi 30 cm pod okrajem a to bylo pro malého čivavího kluka nad jeho síly.

felix Možná se chtěl napít, možná ho tam nedopatřením strčil jiný pobíhající pejsek. Jisté je, že skončil v bazénku a neměl sebemenší šanci dostat se ven. Ostatní psi reagovali na topícího se kamaráda štěkotem, který vzbudil sousedy. Díky jejich rychlému zásahu i přesto, že bylo popůlnoci, dnes malý Kája žije. Vytáhli ho ve chvíli, kdy byl již potopený pod vodou. Nedýchal a byl velmi podchlazený. Intuitivní masáží a zahříváním se podařilo srdíčko rozchodit a dostat vodu z plic.

Pomoc sháněli na všech frontách a nakonec přišla z organizace „Pro psí oči“. Lidé z této organizace vyjeli po půl jedné vnoci na místo a odvezli malého Káju na veterinární kliniku. V organizaci zůstal a dostal další jméno, z Felixebyl rázem Chicco. Po doléčení byl dán k adopci.

Malý Felix, Chicco či Kája v jednom prokázal, jak velký bojovník je…

Po vyšetřeních na klinice vyšlo najevo, že má velký zánět plic, který znamená nasazení několika ATB. Také byla zjištěna velmi nebezpečná kýla velikosti malé dětské pěstičky. Léčení probíhalo na plno. Objevil se také velký zánět v obou uších. Ani se není čemu divit, protože Chicco se topil v opravdu závadné vodě.

Zdroj a foto: Pro psí voči z.s.

Moje doporučení je: „Nekupuj– adoptuj!“

felix Tento příběh má však šťastný konec. Malý Kája bojoval a vyhrál nejen své zdraví, ale také milující paničku. Poprvé zažívá lásku od svého pána a užívá si ji plnými doušky. Po letech trápení a bojů o život má Kaja šťastný a krásný domov. Má i nové psí kamarády. O tom, jak se tento malý hrdina začlenil do nového domova, a zda se již zcela uzdravil, si nyní budeme povídat s jeho novou a milující paničkou Soňou Fialovou.

Soňo, kde jste se o Kájovi dozvěděla a jak rychle jste přišla na to, že on je ten pravý pro vás?felix 

V březnu 2017 mi umřel můj první pes, šestnáctiletý čivaváčekCipísek. Doma jsem měla ještě dva čivaví kluky, čtrnáctiletého Dinečka a čtyřletého Božínka. Ale bylo to takové smutné, ten třetí kluk strašně chyběl. Asi po čtrnácti dnech jsem na FB uviděla Káju, jak leží mokrý a polomrtvý na vyšetřovacím stole na veterině poté, co ho zachránili topícího se z ledového bazénu. A v tu chvíli mi došlo, že tenhle pejsek patří k nám.

Jak jste vnímala jeho životní příběh?

Ten jsem začala vnímat až mnohem později, když jsem začala pátrat po jeho minulosti.  Bohužel jsem zjistila, že tento malý hodný kluk za sebou nemá opravdu nic pěkného.

Proč jméno Kája?

felix Když jsem ho viděla na FB, jmenoval se Chicco, ještě předtím v původním depozitu to byl Felix. V dočasné péči, kde se zotavoval ze zápalu plic, mu říkali Karle a to už mu zůstalo. Říkám mu Káji nebo Kájinko.

Je na jeho psychice znát utrpení, jakým si prošel?

Když jsem si ho nesla domů, hrozně jsem se bála, jak ho moji kluci přijmou a on zase je. Věděla jsem, že je mám vychované a zvyklé na jiné čivavy, ale nebyla jsem si jistá, co na ně „poví“ Kája.elix 

Ale dopadlo to výborně, moji kluci byli od první minuty strašně rádi, že už jsou zase tři. Kája ze začátku ze strachu trochu vrčel, nevěděl totiž, co od nich může čekat. Když ale zjistil, že jsou k němu přátelští, tak se úplně rozzářil a od té doby se prakticky pořád usmívá. Je to neuvěřitelně šťastný, nekonfliktní a pozitivní pejsek. Má rád všechny a všechno. S mladším Božínkem jsou obrovští parťáci, padli si vysloveně do oka.

Řekněte nám o něm něco více?

felix Kája přinesl ke mně domů znovu štěstí a radost. Toho psa prostě nejde nemít rád a jeho radost z čehokoliv je strašně nakažlivá. Jsem moc ráda, že ho mám a že jsem se po počátečních obavách k adopci odhodlala.

Vy máte čerstvě doma i dalšího zachráněného čivavího kluka – je to tak?

To byla taková spontánní akce v polovině listopadu, kdy jsem na FB stránkáchútulku České Budějoviceuviděla velmi starého a sešléhočivaváčka, který mi velmi připomínal mého Cipíska. Z Mělníka, kde bydlím, je to daleko, ale náhodou jsem další den jela služebně za Benešov, tak jsem si řekla, že už do Českých Budějovic sjedu a podívám se na něj, a kdyžtaknechám toho dědouška u mě v klidu dožít.Samozřejmě jsem ho tam nenechala, vzala jsem si ho domů, vykoupala aostříhala velmi přerostlé drápy. On skoro dva dny spal. Když se vyspal, neuvěřitelněožil a na to, že je mu patnáct a půl, je velmi aktivní a pohyblivý. Nesmírně si užívá volný pohyb a běhání na zahradě.

Vypadá to, že jste záchraně těchto psů úplně propadla. Čemu všemu se věnujte?felix 

To se nedá říct, že bych tomu propadla. Jen jsem řízením osudu adoptovala dva kluky, shodou náhod a velkého štěstí jsou to oba pohodoví psi bez traumat. Rozhodně se to vůbec nemůže srovnávat s jinými, kteří zachránili stovky čivav a našli jim nové domovy, jako třeba Šárka Jebavá z „Čivavav nouzi“. Dříve jsem objížděla psí výstavy po půlce Evropy a sbírala ocenění a tituly. Poslední roky už nechci obětovat víkendy a neustále cestovat. Mnohem raději je trávím doma a věnuju se psům. Přes týden jsem hodně pracovně vytížena a o víkendu jim to pak vynahrazuji.

Věnujete se záchraně čivav, které jsou například z množíren, tedy z velmi špatných podmínek.  Taková záchrana však není jen o dobrém skutku a touze pomoci, je to mnohem víc. Povězte našim čtenářům, co to obnáší?

felix Na FB jsme s kamarádkou založily skupinu „Čivavy nejen z adopce“, kde se snažíme šířit osvětu, aby se lidé nebáli adoptovat. Aby také věděli, co je čeká (adoptovaní psi jsou často ve velmi špatném psychickém i fyzickém stavu, s traumaty, ale v domácím prostředí a se spoustou lásky rozkvetou a jsou z nich ta nejúžasnější stvoření na světě) a hlavně, aby tu skupinu brali jako místo, kde je vždycky někdo, kdo poradí a pomůže a to se nám, myslím, velmi daří.

Množírny jsou pro tato malá plemena velkým problémem. Lidé si však stále neuvědomují, že i koupí malého štěňátka tento obrovský byznys podporují. Co byste jim vzkázala?felix 

Určitě nekupovat bez PP, ale bohužel množírny jsou i s PP, takže než koupíte, ptejte se, googlujte, pátrejte. Koupí štěněte z množírny podporujete neskutečné týrání jeho rodičů. Feny rodí každé háraní, dokud jsou toho schopné,psi jsou bez veterinární péče, bez stravy, zavření v bednách nebo chlívech.

Moje doporučení je: „Nekupuj – adoptuj!“

Foto a video: Soňa Fialová

MINIANKETA OD ČLENŮ SKUPINY

Otázka:

Co vám přinesla skupinka „Čivavy nejen z adopce“?

anketa Radana Fehling:

Co mi přinesla tato skupinka? Tak v první řadě se cítím mezi svými,vím že máme stejné starosti,trápení i obavy... Když si nevím rady, najdu zde podporu,ale zároveň i já mohu svými zkušenostmi pomoci.No a je tady sranda. Adopce má smysl.

 

Hana Jelínková:anketa 

Co mi přinesla tato skupina?Báječné lidi,kteří mají srdce na pravém místě,nebojí se říkat pravdu a někdy i nepříjemné věci.Díky této skupině jsem našla skutečné přátele,holky, díky kterým máme naši adoptovanou holčičku a můžeme pozorovat, jak u nás rozkvétá.V téhle skupině často vidíme, jak špunti nacházejí domov.

anketa Vendy Cevi:

Co mi přinesla tato skupina? Přinesla mi spoustu kamarádů, na které se můžu obrátit o pomoc, když potřebuji.Jsou tady báječná děvčata, která mají srdíčko na pravém místě. Díky nim i já mám svého pejska, kterého jsem si vzala do adopce. Jsem ráda za to, že můžu být v tak prima skupině,kde nikomu není lhostejný osud pejsků a zvířátek. Děkuji vám holky za sebe i za mou Miušku. Samozřejmě i za ostatní pejsky, kteří u vás našli své nové domovy. A ještě najdou.

 Berťa Berťa Berťa:anketa 

Pobavím se zde, relaxuji, leccos se tu dozvím a můžu tu vybit svoji infantilní potřebu ťuťat nad tím zmenšeným psem. Je tu s lidmi fajn a příjemně.

Anička Novinka:

Tohle je první skupina, která mi dala dobré kamarády a vždy pomocnou ruku navíc. Tady se nebojím říct svůj názor a diskutuje se slušně a viditelně zde mají stejný názor na věci kolem čivavek, které se teď řeší jako - množírny a pejsci z těchto hrůz. Pár jich taky mám. Všem tu děkuju za všechno.

 

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->