Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.
Chtěli byste pro svého pejska zase něco moc dobrého ukuchtit a měla by to být také dobrota, kterou jste ještě nezkoušeli? Tak vám třeba právě následujícími dvěma recepty kápneme do noty!
Tolik oblíbené muffinky a žvýkačky známe z naší lidské kuchyně všichni jistě moc dobře. Ovšem málokdo ví, že něco podobného můžeme připravit i pro naše čtyřnohé kamarády, ale v samozřejmě daleko zdravější a přirozenější formě. Tak co říkáte, půjdeme to společně vyzkoušet?
Dýňovo mrkvové muffinky
Co budeme potřebovat?
250 g dýně Hokaido
50 g mrkve
70 g drůbežích jater (zbytek jater z balíčku si můžeme schovat a upéct ještě navrch na ozdobu muffinků, anebo z nich vyrobíme úžasné žvýkačky, které bude náš chlupáč milovat – recept viz níže)
cca 5 g čerstvého křenu
1 lžíce kysaného zelí
15 g jablka
2 lžíce polenty
1/2 lžičky zázvoru
1/4 lžičky kurkumy
stroužek česneku
na vymazání formy kousek másla a na vysypání kokos
Dýni a mrkev nakrájíme na kostičky, přidáme zázvor, kurkumu a celý česnek a uvaříme. Po uvaření vodu slijeme. Mezitím si nastrouháme hrubém struhadle jablko a na jemném struhadle křen. K nastrouhanému jablku s křenem přimícháme lžíci zelí (slijeme z něj vodu, jinak by se muffinky rozmočily). Dýni s mrkví ještě teplou rozmačkáme na kaši, přidáme 2 lžíce polenty a zamícháme, aby se utvořila hladká kaše. Formičky na muffinky vytřeme máslem a vysypeme kokosem (já jsem použila pouze papírové košíčky, takže jsem nevysypávala formu, ale muffinky z těch košíčků moc nešly vyloupnout, je tedy lepší vysypat formu kokosem). Do formiček dáme lžíci dýňové kaše, pak pár malých kousků syrových jater (do každé formičky tak 2 – 3 kousky) a ještě na játra dáme trochu zelí s jablkem a křenem (pokud zelná směs zbude, nevadí, pejsek to může dojíst, prospěje mu to). Navrch dáme další vrstvu dýňové kaše a uhladíme ji i po stranách, aby se vrstvy hezky spojily. Pečeme na 180 stupňů 30 minut. Díky syrovým játrům uvnitř vůně masa prostoupí do celého muffinku, takže pejsek je bude krásně cítit a psi obecně mají rádi i vůni česneku, takže to pro ně bude hodně lákavé.
Játrové žvýkačky s bylinkami
Co budeme potřebovat?
Kuřecí játra
Máta
Šalvěj
Kuřecí játra nakrájíme na kousky (ale můžete nechat klidně velké kusy) a buď je uvaříme cca 3 – 5 minut ve vodě nebo opečeme na pánvi. Natrháme si pár snítek máty a asi 4 lístky šalvěje. Do hmoždíře dáme 1 lžičku olivového nebo slunečnicového oleje a v něm pořádně nadrtíme nasekanou mátu a šalvěj. V této pastě pak obalíme játrové kousky a dáme je sušit do trouby na 120 stupňů zhruba na hodinu a půl (v případě, že máme játra na velké kusy, sušíme tak 2 hodiny). Játra zčernají a mají tuhou konzistenci. Krásně se pejskům žvýkají a díky bylinkám do jejich tlamiček dostanete i trochu zdraví na zoubky a dásně. Tyhle játrové žvýkačky můžete použít i při výcviku nebo při procházce. Ale pozor, s játry opatrně, dávkovat s mírou, i když to bude hodně těžké.
Tak si dejte „do nosu“, pejskové!
Michaela Weidnerová
Foto: Lucie Koukalová
http://www.koukalici.cz/zdrave-mlsani-pro-psy/
Za tyto recepty srdečně děkujeme naší čtenářce Lucce Koukalové.
Máte i vy nějaký osvědčený nebo vychytaný recept, o který byste se rádi podělili s ostatními? Tak neváhejte a pošlete nám ho nejlépe i s fotografií na redakce@ecanis.cz! Rádi ho u nás pod vaším jménem zveřejníme.
Ťuk, ťuk, ťuk… Copak asi tak najdeme, když si otevřeme už čtrnácté okénko Adventního ...
Adventní kalendář 2023Zajímají vás nezvyklé nebo originální věci pro psy? Slyšeli jste někdy třeba o ...
PR články-->