Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.
Velikonočním pondělím vrcholí nejkrásnější svátky jara a my v rámci tradičního kuchtění nezapomínáme ani na naše psy. Víte třeba, že velikonoční nádivku můžete upéct i pro ně? A nejen tu…
Velikonoce jsou největším křesťanským svátkem, ke kterému se váže spousta tradic, zvyklostí a také specifických pokrmů. Ve většině domácností se pod různými dobrotami stoly doslova prohýbají, a tak není vůbec divné, že existuje i spousta receptů pro naše čtyřnohé mazlíčky. A my opět vybíráme dva z nich.
Co budeme potřebovat?
Maso uvaříme do měkka, scedíme a nakrájíme spolu s pečivem na drobné kostičky. Směs vyskládáme do vymazané zapékací nádoby, zalijeme vývarem z masa a rozšlehanými žloutky a necháme dostatečně vsáknout. Poté promícháme s najemno nasekanými kopřivami (v případě, že jsou čerstvé, nejdříve spaříme) a s bylinkami. Na závěr ještě opatrně zašleháme hustý sníh z bílků a pečeme zhruba 30 minut při teplotě 180 °C. Podávat lze teplé i studené.
Všechny sypké ingredience včetně škvarků důkladně promícháme dohromady. Ve vzniklé směsi vytvoříme uprostřed důlek, do kterého pomalu nalijeme rozšlehané vejce spolu s olejem a vývarem a rukama vypracujeme těsto. Nejprve necháme na teplém místě přibližně hodinu odpočívat a poté vyválíme asi 6 mm plát, ze kterého vykrajujeme libovolné velikonoční tvary. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem v troubě předehřáté na cca 190 °C, po deseti minutách ztlumíme na 150 °C a dopékáme ještě dalších deset minut. Hotové cukroví krásně voní a má narůžovělou barvu. Po vychladnutí skladujeme v uzavřené dóze na suchém místě.
Foto: Michaela Weidnerová, Iveta Panýrková
Máte i vy nějaký osvědčený nebo vychytaný recept, o který byste se rádi podělili s ostatními? Tak neváhejte a pošlete nám ho nejlépe i s fotografií na redakce@ecanis.cz! Rádi ho pod vaším jménem zveřejníme.
-->